LAATSTE NIEUWS

NIEUWSTE BLOGS, ARTIKELEN EN BOEKENNIEUWS

Parkinsonpatiënt mogelijk gebaat bij LCHF/keto

LCHF/Keto helpt mogelijk bij ziekte van Parkinson Kan een aangepast dieet helpen bij de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit wel eens zo zou kunnen zijn. Uit onderzoeken naar een LCHF/keto menu bij Parkinson-symptomen blijkt dat de resultaten...

Lees meer

Nieuwe studie: koolhydraatarm en vetrijk écht gezonder

Een koolhydraatarm, vetrijk dieet is minstens net zo effectief is als andere diëten voor gewichtsverlies, "met als extra voordeel dat dit dieet zeer verzadigend werkt, waardoor mensen spontaan minder calorieën gaan eten", aldus de onderzoekers. Zij kwamen tot deze...

Lees meer

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!

Ik vroeg Bert over het waarom en hoe hij deze overstap van veel koolhydraten naar heel weinig koolhydraten heeft ervaren…

Lees meer

TheNewFood bij het LCHF congres in Kaapstad

Ook TheNewFood was in Kaapstad, Zuid Afrika bij het eerste low-carb high-fat congres ter wereld. Het was een ontzettend leerzaam en erg inspirerend congres!

Wij zijn nog veel meer dan eerst doordrongen van het feit dat het echt anders moet en dat het ook anders kan!

Lees meer

Ludwig: Verminderen van koolhydraten gouden greep

Wetenschappers en specialisten zijn het erover eens dat een dieet met zéér weinig koolhydraten en veel vetten, een zogenaamd ketogeen dieet of LCHF, beter is voor gewichtsafname, diabetes en de stofwisseling, dan diëten die vooral gericht zijn op beperkte inname van...

Lees meer

Zijn worst en witte sokken echt zo kankerverwekkend?

Hoogste tijd om even stil te staan bij wat er nu echt aan de hand is met bewerkt vlees en rood vlees! Ik doe dat samen met Zoë Harcombe, onderzoeker en voedingsdeskundige, die in haar blog hierover korte metten maakt met deze volgens haar onnodige ‘bangmakerij’.

Lees meer

Koolhydraatarm koken met zuurkool en pompoen

Azijn verlaagt bloedsuikers
Dat azijn kan helpen om gewicht te verliezen weten we al lang. Een Britse dichter Lord Byron, zou al 200 jaar geleden zijn koekjes en aardappelen drenken in azijn om gewicht te verliezen. Azijn tijdens of vóór het eten kan ervoor zorgen dat de bloedsuikers minder stijgen na het eten van koolhydraten. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.

Lees meer

LowCarb is veel meer dan een crashdieet

Vaak denken mensen dat een Low Carb eetpatroon alleen maar over snel afvallen gaat. Maar een “Low Carb Lifestyle” is voor iedereen gezond is, ook wanneer er geen sprake is van diabetes of overgewicht. Dat heeft vooral te maken met ontstekingswaardes die verlagen.

Lees meer

Is vet eten nou ongezond of niet?

Vet eten is niet ongezond. Wetenschappers zijn het er over eens dat er absoluut geen verband is tussen het eten van verzadigd vet en een verhoogd cholesterol of het krijgen van hart en vaatziekten. De adviezen om te minderen op (verzadigd) vet kloppen dus niet en leiden juist af van de echte boosdoeners die stilletjes en ongestoord steeds meer slachtoffers maken: de koolhydraten. Hoe kon dit gebeuren?

Lees meer

Word je dikker van vette kaas zoveel je wilt of van patat?

“Als je minder calorieën eet dan je verbruikt dan val je af” Nog steeds wordt deze theorie gebruikt om mensen van hun overgewicht af te helpen. Maar werkt deze calorieën benadering eigenlijk wel? en klopt de theorie: “een calorie is een calorie” wel? Of had Albert Einstein gelijk die zei; ‘Niet alles wat geteld kan worden telt’ en geldt dat ook voor een calorie?

Lees meer

Let op vet?? Een spannende ommezwaai…

Jarenlang is ons verteld dat vet dé veroorzaker van hart- en vaatziekten zou zijn, samen met roken en in combinatie met te weinig bewegen. Dus als je bang bent om vet(ter) te eten is dat helemaal niet gek.

Lees meer

Roomboter of margarine, waar kies jij voor?

Ik let altijd op welke keuzes mensen maken bijvoorbeeld in de supermarkt of bedrijfskantine. Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen nog kiezen voor margarine om te bakken en voor op brood. Waarom is dat? Margarine is lang niet zo lekker als roomboter en zeker niet gezonder. Waarom kiezen mensen het dan toch?

Roomboter wordt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw gezien als een van de ongezondste voedingsproducten; je ‘slechte’ cholesterol zou er door zou stijgen, en dat zou hartziekten veroorzaken.
Maar in al die jaren hebben onderzoekers geen overtuigend bewijs kunnen vinden dat verzadigd vet je ziek maakt. Er is echter wél veel bewijs dat we ziek worden van transvetten die in margarine zitten!

Lees meer

Mythes over sporten en koolhydraten

In een recent interview weerlegt Professor Tim Noakes de drie grootste mythes rond een LowCarb voedingspatroon en dan vooral in combinatie met hardlopen. (LCHF) Mythe 1: Vet is levensgevaarlijk Dit is niet waar. Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dan ook dat...

Lees meer

LowCarb effectiever en gezonder

Mensen vermageren beter op een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan op een dieet met weinig vet. Zo’n lowcarb-dieet is ook goed voor het hart. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd Amerikaans onderzoek in de Annals of Internal...

Lees meer

Eieren en roomboter ten onrechte op zwarte lijst

Kan het eten van veel margarine slecht zijn voor je lichaamsfuncties? De ‘experts’ die altijd vol overtuiging mensen aanraden om verzadigde vetten, zoals roomboter, te vervangen voor meervoudige onverzadigde vetten, zoals halvarine, lijken plotseling onzeker....

Lees meer

Wat maakt cola zo ongezond?

Dat het achteroverslaan van frisdrank niet héél gezond is, weten de meesten van ons inmiddels wel. Maar waarom is dat? Wat gebeurt er precies in je lijf nadat je bijvoorbeeld een blikje cola hebt gedronken? Binnen 10 minuten Binnen heel korte tijd krijgt je lichaam...

Lees meer

Meer groente en fruit?

Eet meer fruit! Ook weer zo'n slogan uit voorbije jaren; en heden ten dage is de norm om ook meer groenten te eten: 2 ons maar liefst per dag. En 2 stuks fruit. Maar wat als je niet tegen fruit kunt? Of het gewoon niet zo lekker vindt? Krijg je dan wel voldoende...

Lees meer

Niet groen door groente, niet vet door vet!

'Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn geen schadelijke voedingsproducten. Integendeel. Vet is het allerbeste voor mensen die gewicht willen verliezen. En er is geen verband tussen het eten van veel vet en hart- en vaatziekten'. Aldus een Zweeds onderzoekscomité...

Lees meer

Groenten en fruit en Minder Koolhydraten eten

Volgens recent onderzoek leven mensen die veel meer groenten en fruit eten langer en blijven ze ook langer gezond. Het laagste risico liepen degenen die 7 of meer porties fruit en groenten per dag consumeerden. Hoe eet je meer groente en fruit per dag als je minder...

Lees meer

Minder Koolhydraten eten? Zo doe je dat!

Vaak vragen mensen mij “Ik wil afvallen met Minder Koolhydraten, maar hoe pak ik dat aan?” of “Ik heb geen tijd om uitgebreid in de keuken te staan!” en “Ik kan niet zonder brood!” TIEN tips om vandaag nog te starten met Minder Koolhydraten eten!

Lees meer

Vitamine D vergroot overlevingskansen kanker

Patiënten met hogere vitamine D-waarden bij kankerdiagnose hebben betere overlevingskansen en een grotere kans op herstel dan patiënten die vitamine D-tekorten hebben. Dit blijkt uit een meta-analyse dat is gedaan in opdracht de van Endocrine Society in Amerika....

Lees meer

Veel meer groenten veel gezonder!

Veel meer groente eten blijkt nog veel gezonder dan we al dachten. Mensen die dagelijks 5 porties groenten en 300 gram fruit eten blijken 42 % minder kans te hebben op voortijdig overlijden dan mensen die veel minder groente en fruit eten. Daarbij lijkt veel meer...

Lees meer

Vaatchirurg schrijft koolhydraatarm dieet voor

Dr Haroun Gajraj, vaatchirurg, gebruikte vroeger zelf cholesterolverlagende medicijnen. Hij besloot hiermee te stoppen en over te stappen op een LowCarb dieet met vol vette boter en veel eieren. “Men zou verwachten dat een dieet vol verzadigde vetten een negatieve...

Lees meer

LowCarb: 10 bewezen gezondheidsvoordelen

Koolhydraatarme diëten zijn jarenlang als controversieel gezien. Mensen geloofden dat deze diëten een hoog cholesterol veroorzaakte en hart- en vaatziekten. Maar inmiddels zijn er veel bewijzen dat het tegendeel waar is. Een koolhydraatarm dieet zorgt niet alleen voor...

Lees meer

Verband tekort koolhydraatverterend enzym en obesitas

Weinig van het koolhydratenverterende enzym amylase kan een aanwijzing zijn voor het metabolisch syndroom, diabetes en insuline resistentie. Ook bij mensen met overgewicht en obesitas werd minder van het enzym aangetroffen. Als mensen afvallen komt er weer meer...

Lees meer