Het is tijd voor een andere aanpak van diabetes

Aantal diabeten neemt snel toe…

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit rapporteren dat één op de drie Nederlanders diabetes type 2 ontwikkelt en dat zelfs de helft van alle Nederlanders pre-diabetes krijgt, een voorstadium van diabetes. Vaak zonder dat ze dit zelf weten. Anders dan vaak wordt gedacht lopen ook ‘dunne mensen’ grote kans om diabetes te ontwikkelen. Hierbij lijken koolhydraten een grote rol te spelen.

Diabetes gaat vaak gepaard met ernstige complicaties, zoals oogproblemen met blindheid tot gevolg, hart- en vaatziektes, nierfalen en dementie. Niet zelden moeten ledematen worden geamputeerd door complicaties.

Medicatie die wordt gegeven bij diabetes (bloedsuikerverlagers, insuline etc) kunnen deze complicaties vaak niet voorkomen. En ze kunnen ook niet voorkomen dat de diabetes steeds erger wordt. Op dit moment sterft er wereldwijd iedere 6 seconden iemand aan diabetes. Ondanks alle beschikbare medicatie.

Insulineresistentie: We zijn niet gemaakt voor elke dag taart

Om te begrijpen wat je hier tegen zou kunnen doen is het belangrijk om te beseffen dat diabetes type 2 een gevolg is van het onderliggende probleem. Het échte probleem, de échte ziekte, is insulineresistentie. Het ligt dus voor de hand om te kijken waar insulineresistentie door wordt veroorzaakt en of we dáár iets aan kunnen doen.

Bij insuline resistentie werkt je insulinehuishouding niet meer goed, waardoor de suikers in je bloed niet meer worden ‘verwerkt’ zoals het hoort. Dit verwerkingsprobleem wordt vooral veroorzaakt door overbelasting. We zijn in de afgelopen decennia meer en meer koolhydraten gaan eten, terwijl bij veel van ons het systeem die enorme hoeveelheden niet aankan. We zijn gewoon niet gemaakt voor elke dag taart!

Ook diabetes is drastisch te verminderen door anders te eten

De oplossing is dus eigenlijk eenvoudig. Zó eenvoudig dat veel mensen het nauwelijks kunnen geloven. Anders eten met véél minder koolhydraten en juist meer gezonde vetten. Natuurlijk; meer bewegen, goed slapen en voldoende ontspanning helpen ook mee, maar het begint echt allemaal met anders eten.

We plaatsen hier regelmatig ervaringen van mensen die diabetes door voeding hebben omgekeerd, recent nog het indrukwekkende verhaal van Frank. Frank gebruikte nog net geen medicatie. Maar ook mensen die al jaren diabeet zijn en veel medicatie gebruiken, waaronder insuline, kunnen vaak al na een paar dagen hun medicatie halveren. En hoe langer ze koolhydraatarm eten hoe meer medicatie ze kunnen afbouwen, tot ze soms zelfs helemaal medicatievrij zijn.

Er is dus een geweldige oplossing tegen het diabetes probleem en toch zal je een huisarts niet zo snel horen zeggen ga maar koolhydraatarm eten als je diabetes type 2 hebt, veel overgewicht hebt of pre-diabeet bent. Hoe dat komt?

De meeste artsen zijn niet gericht op preventie en voeding

Tijdens hun hele opleiding hebben de meeste artsen slechts een paar uur onderwijs gehad in voeding. Artsen hebben dus domweg niet geleerd te denken in voeding of preventie, het zit niet in hun systeem. Ze hebben geleerd te denken in medicatie als oplossing. En de farmaceutische industrie, een enorm machtige partij, lijkt ook enorm haar best te doen om artsen ervan te overtuigen dat medicatie het enige antwoord is.

En toch is er iets aan het veranderen. Mensen gaan steeds vaker zelf op onderzoek uit en ontdekken zo zelfwat koolhydraatarm eten aan gezondheidswinst kan opleveren. Zij zijn het die hun arts vertellen over de geweldige resultaten die ze behalen met koolhydraatarm eten!

Artsen kunnen soms wat huiverig zijn als je vertelt dat je een koolhydraatarm dieet gaat volgen, maar vaak is dat onbekendheid. Vertel je dat je een dieet gaat volgen zonder suiker en met vooral veel groentes, vis, gezonde vetten, vlees, noten, een beetje fruit etc. dan staan de meeste toch echt wel te juichen!

Welke artsen en diëtisten kiezen voor een koolhydraatarme aanpak?

Als je medicatie gebruikt voor diabetes kan je niet zomaar starten met koolhydraatarm eten. Koolhydraatarm eten is namelijk zo effectief, het kan zijn dat je al binnen een dag je medicatie moet halveren. Dit doe je natuurlijk in overleg en onder begeleiding van je behandelend specialist. En het liefst ga je dan naar een specialist, arts of diëtist, die precies weet wat koolhydraatarm eten inhoudt en daar voldoende ervaring mee heeft.

Wij zijn bezig om al deze specialisten landelijk in kaart te brengen, zodat je weet waar je terecht kan voor deze specifieke (para)medische begeleiding, als jouw eigen specialist die niet kan bieden. Dus zoek je een specialist laat het ons weten.

En ken jij (of ben jij) zelf zo’n specialist die zich richt op koolhydraatarm eten als (belangrijk onderdeel van de) behandeling? Misschien wel jouw eigen diëtist, diabetesteam of internist? Laat het ons weten, stuur ons een bericht met de naam van diegene en liefst ook contactgegevens.
Wij nemen dan zelf contact op met ze om te vragen of wij hun gegevens aan anderen mogen doorgeven.

Zo kunnen wij samen het verschil gaan maken!

Matty Barnhoorn
TheNewFood