Selecteer een pagina

WAT IS LIPOEDEEM?

Bij lipoedeem is sprake van extreme vetafzetting op benen en/of armen met bloedvaten die in slechte staat zijn. In verhouding met de rest van het lichaam zijn benen en soms armen veel dikker. Dat verschil kan oplopen tot enkele kledingmaten. Overgewicht en hormonen kunnen dit proces versnellen.

HOE HERKEN JE LIPOEDEEM?
• Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen
• De huid is gevoelig voor druk van buitenaf en vaak strak gespannen
• Het vet is slap ( ‘blubberbenen’ of ‘wiebelbenen’)
• Vermoeidheid in de benen
• Sinaasappelhuid (cellulite)
• Makkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken
• Een verschil van twee of drie kledingmaten tussen boven- en onderkant
• De voeten zijn niet dik
Ondanks de opvallende kenmerken (die heel anders zijn dan bij lymfoedeem) wordt het probleem door artsen vaak slecht herkend. De diagnose moet uiteindelijk door een dermatoloog worden vastgesteld.

HOE ONTSTAAT HET?
Lipoedeem is nog vrij onbekend. Insulineresistentie (en daardoor een slechte conditie van de bloedvaten) speelt een grote rol bij het ontwikkelen van lipoedeem. Het proces lijkt vaak te worden getriggerd door hormoonschommelingen zoals in de puberteit, bij zwangerschap en de overgang). 

WAT KAN EEN ARTS DOEN?
Met huidtherapie is enige verlichting van de strakgespannen huid mogelijk, maar het is geen oplossing. Uiteindelijk wordt vaak gekozen voor liposuctie omdat dit voor langere tijd kan helpen, al zijn de resultaten wisselend. Lang niet iedereen kiest voor een operatie vanwege alle risico’s die daarbij horen.

WAT KUN JE ZELF DOEN?
Afvallen lijkt een logische oplossing. Vrouwen met lipoedeem worden dan ook vaak naar huis gestuurd met het advies om maar af te vallen en meer te bewegen. Maar afvallen is lastig met deze klachten en ook als het lukt om gewicht kwijt te raken dan blijven armen en/of benen in verhouding nog steeds dikker en blijven de meeste klachten bestaan. Tenzij je kiest voor een koolhydraatarme aanpak!

 

KOOLHYDRAATARM LCHF/KETO EN LIPOEDEEM

Werken aan een gezonder lijf met gezondere vaten begint bij de juiste voeding. Met een koolhydraatarme/LCHF aanpak is het ook bij lipoedeem mogelijk om écht af te vallen. Deze manier van eten vermindert de gevolgen van insulineresistentie. 

SNEL VERLICHTING VAN DE KLACHTEN
In de praktijk zien we dat lipoedeem klachten snel verbeteren. Ook als afvallen met ‘normale diëten’ en sporten eerder niet lukte. Ik adviseer je om te beginnen vier weken de startgids te volgen. Houd het menu zo precies mogelijk aan, dat is het meest effectief. Na die eerste start zie en voel je al direct resultaat.

MASSAGETHERAPIE VOOR EEN NOG BETER RESULTAAT
Voor een nog beter (zichtbaar en voelbaar) resultaat is de combinatie van deze manier van eten met een goede massagetherapie aan te raden. Op die manier kan de conditie van de vaten uiteindelijk verbeteren.

 

VOORBEELDEN UIT DE PRAKTIJK


LILLY: 
Lilly kon bijna niet meer functioneren door de lipoedeemklachten. De huid rond haar opgezette armen en benen was zo gespannen en pijnlijk dat ze niet aangeraakt kon worden. Met LCHF eten en speciale massages viel ze binnen één jaar 35 kilo af en ging van kledingmaat 48 naar maat 40.  
LEES HET VERHAAL VAN LILLY….

 

ELONA: Ook Elona (53) worstelt al vanaf haar 18de met lipoedeem. Met name haar benen waren altijd ruim 2 kledingmaten groter. Na haar twee zwangerschappen werd het probleem nog erger. 

Naast lipoedeem kreeg ze ook steeds meer last van andere gezondheidsproblemen die vaak worden gezien bij insulineresistentie. Extreem hoge bloeddruk, vaak ontstekingen zoals slijmbeursontsteking en vaak hoofdpijn en migraine.

Vier jaar terug start ze met strikt koolhydraatarm eten en massages bij Straq.
Daarmee valt ze flink af en ook haar benen nemen langzaam in omvang af.  Ook ziet ze al snel verbetering van alle andere kwalen. Haar bloeddruk is nu weer normaal, ze heeft geen ontstekingen meer en nooit meer hoofdpijn. De resultaten zijn veelbelovend.

DENK JE DAT JIJ OOK LIPOEDEEM HEBT MAAR WEET JE HET NIET ZEKER?
Ook dan is het een heel goed idee om met strikt koolhydraatarm te beginnen! Dit is een zeer gezonde aanpak, je kunt er alleen maar beter van worden.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood