Selecteer een pagina

Een recente studie heeft opnieuw aangetoond dat een koolhydraatarm dieet, zoals het Atkinsdieet, niet alleen sneller tot betere resultaten leidt dan een vetarm (calorie-arm) dieet, maar dat het ook net zo veilig is als een vetarm dieet, ondanks de hogere vet-inname. Een koolhydraatarm dieet zorgt juist voor een verlaging van het cholesterol en gezondere hart- en bloedvaten.

Het onderzoek was opgezet omdat men zich afvroeg of het eten van veel meer vet, zoals bij een lowcarb dieet het geval is, niet slecht zou zijn voor hart en bloed vaten. Dat is niet het geval volgens professor Stewart, verbonden aan de Universiteit van Baltimore, die het onderzoek leidde. Een koolhydraatarm dieet verbetert juist de cholesterolwaardes, en de conditie van hart- en bloedvaten. Bovendien val je met een koolhydraatarm dieet sneller af dan met een vetarm dieet.

Bij het onderzoek vielen proefpersonen op een koolhydraatarm dieet gemiddeld ruim 13 kilo af in 6 maanden, bijna 2 keer zoveel als in de groep die een vetarm dieet volgde (gemiddeld 8,2 kg). Ook verloor de koolhydraatarme groep bijna 2 keer zoveel lichaamsvet. In beide groepen was een gelijke verbetering te zien van hart en bloedvaten en een verlaging van het cholesterol.

Volgens Professor Stewart laat het onderzoek zien dat er geen enkele reden is aan te nemen dat een koolhydraatarm dieet, zoals het Atkinsdieet, ongezonder is als een vetarm dieet. In tegendeel, het resultaat is aanzienlijk beter!

bron: John Hopkins Universitair Medisch Centrum