We zijn er al 40 jaar lang van overtuigd dat vet slecht voor ons is, terwijl die opvatting berust op duidelijk gebrekkig wetenschappelijk bewijs. Dat schrijft Nina Teicholz in haar nieuwe boek The Big Fat Surprise. Teicholz deed 9 jaar lang onderzoek. Haar conclusie: niet vetten zijn de oorzaak van overgewicht, diabetes en hartziekten, maar juist de vetarme diëten – vooral die waarbij men ook veel suiker eet.

Gebrekkig wetenschappelijk bewijs

In een interview met obesitasexpert Dr. Frank Lipman benadrukt de schrijfster nog maar eens dat onze overtuiging dat vet slecht voor onze gezondheid is, in feite ongefundeerd is. ‘Verzadigd vet is écht niet slecht voor onze gezondheid. De meer grondige studies naar diëten tonen duidelijk aan dat een vetrijk, koolhydraatarm dieet beter is in de strijd tegen obesitas, diabetes en hartziekten.’

Selectief te werk
Volgens Teicholz is er een verkeerde opvatting over vet ontstaan door gesjoemel met de uitkomsten van de befaamde Zeven Landen Studie, waar veel regeringen later hun algemene voedingsadvies op hebben aangepast. In dit onderzoek, geleid door de vegetarische onderzoeker Ancel Keys, werden decennia lang de gezondheid, eet- en leefstijl in verschillende landen met elkaar vergeleken.

In 1958 zei Keys onder meer dat een vetrijk dieet hart- en vaatziekten veroorzaakt, nadat hij tot de conclusie was gekomen dat in de gebieden waar de meeste hartziekten voorkwamen ook het meeste vet werd geconsumeerd.

Advies gebaseerd op onjuiste onderzoeksresultaten
Later bleek echter dat hij selectief te werk ging en landen waar mensen veel vet aten en niet aan hartziekten leden, niet meetelde. Dat gold ook voor landen waar juist veel hartziekten voorkwamen, ook al aten de mensen er vetarm. De onderzoeker zou zelfs de data van maar liefst 22 landen tot zijn beschikking hebben gehad, maar er dus maar 7 hebben meegenomen voor het resultaat.

Teicholz was ‘geschokt’ toen ze erachter kwam dat er zulke overduidelijke fouten zijn gemaakt in een studie die als basis dient voor nationale voedingsrichtlijnen.

Minder Koolhydraten eten
Maar het tij lijkt te keren nu steeds meer medische experts een vetarm diëten afwijzen en juist koolhydraatarme voedingswijzes omarmen. Teicholz zelf heeft de positieve effecten van een low-carb dieet aan den lijve ondervonden. Ze bleef worstelen met haar gewicht, terwijl ze weinig at, maar raakte 5 kilo kwijt (zonder te sporten) toen ze haar vetconsumptie opschroefde en minder koolhydraten ging eten. Daarbij verbeterden haar cholesterolwaarden.