Selecteer een pagina
TheNewFood bij koolhydraatarm congres in Denver!

TheNewFood bij koolhydraatarm congres in Denver!

Het grootse congres ter wereld!
Begin maart 2019 waren Matty en Lara van TheNewFood aanwezig in Denver bij het tot nut toe grootste koolhydraatarme / keto congres te wereld. Drie dagen lang vertelden artsen en wetenschappers over de nieuwste onderzoeksresultaten en nieuwe ervaringen en ontwikkelingen in de praktijk.

De komende tijd zullen we veel van deze nieuwe kennis verwerken op de website, we zijn daar al mee begonnen!

Een aantal van deze aandachtsgebieden:

 

Toename insulineresistentie onder de bevolking
Genoemd werd dat 88% van de westerse populatie inmiddels insulineresistent is en dat dit de oorzaak is van veel meer ziektes dan tot nu toe werd aangenomen! Meer informatie op deze pagina.

PCOS wordt veroorzaakt door insulineresistentie
Niet alleen overgewicht en diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld PCOS wordt rechtstreeks veroorzaakt door insulineresistentie. Info verwerkt op deze pagina.

Zwangerschap en koolhydraatarm/keto
Er werd uitgebreid ingegaan op gezond koolhydraatarm / keto eten tijdens de zwangerschap en bij zwangerschapsdiabetes. Wat kan het opleveren en waar moet je op letten?
Een deel van de informatie (over zwangerschapsdiabetes) is inmiddels te vinden op deze pagina.

Diabetes typt 2
De nieuwste cijfers zijn bijna niet te bevatten! Inmiddels heeft 52%, dus meer dan de helft van alle Amerikanen diabetes type 2 of pre-diabetes 2! Ook in andere landen neemt diabetes 2 in hoog tempo toe!
met een gezond koolhydraatarm menu kun je diabetes 2 verslaan. Nieuwe tips hebben we verwerkt op deze pagina.

Diabetes type 1
Er werden extra tips en aandachtspunten gegeven voor mensen die diabetes type 1 hebben en koolhydraatarm willen gaan eten. Deze informatie is al terug te vinden in de pagina over diabetes type 1.

Cholesterol en hart- en vaatziekten
Er was veel aandacht voor de invloed van teveel koolhydraten op het cholesterol en hart- en vaten. Over hoe statines eigenlijk vrijwel niet werken tegen hart- en vaatziekten.

LDL
Er was veel aandacht voor een verhoging van LDL cholesterol en de vraag of we daar wel zoveel waarde aan moeten hechten wanneer iemand verder aantoonbaar super gezond is. Aandacht voor andere markers die mogelijk meer informatie geven over hart en vaten.

Kanker
Ook was er aandacht voor de behandeling van kanker en wat voeding daarbij eventueel kan betekenen.

Sporten
Aandacht en tips voor sporten en koolhydraatarm / keto eten

 

 

 

Alle informatie (ook van andere lezingen) worden verwerkt in de artikelen op de site, hier zijn we nog hard mee bezig!

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk (foto rechts). Lara is keto-expert en heeft een medische achtergrond.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada

Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada

Steeds meer artsen ontdekken een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak. Één van hen is de Canadese arts Èvelyne Bourdua-Roy. Zij krijgt een kick van het beoefenen van iets wat ze niet tijdens haar studie geneeskunde heeft geleerd: “het niet meer hoeven voorschrijven van medicatie”! Zij opende een kliniek waar ze patiënten met deze aanpak behandelt. 

 

Voeding als medicijn verdient de hoogste prioriteit
‘’Als samenleving zijn we te afhankelijk geworden van medicijnen,’’ vindt Bourdua-Roy. ‘’We zijn de werkelijke plaats van voeding in een optimale gezondheid “vergeten”. We denken dat het normaal is om pillen te nemen tegen chronische aandoeningen die in werkelijkheid door ons voedingspatroon veroorzaakt zijn.

Het is daarom van groot belang dat artsen over het gezondheidseffect van voeding leren en we moeten  vraagtekens plaatsen bij  wat ‘experts’ ons al die tijd geleerd hebben,’’ zegt ze. 

Volgens Bourdua-Roy is deze bewustwording erg belangrijk, aangezien voeding als medicijn de hoogste prioriteit verdient. Er is een kloof ontstaan tussen de mens en voeding. Dit is terug te zien in wat men gelooft over gezonde voeding. Zo gaat men ervan uit dat sterk bewerkte en onnatuurlijke voedingsmiddelen zoals zaadoliën, beter zijn dan roomboter wat rechtstreeks van een dier komt.


Zelf ontdekte ze deze aanpak tijdens haar zwangerschap
Hoe ze de voordelen van een koolhydraatarme/LCHF aanpak ontdekte? Dit gebeurde tijdens haar zwangerschapsverlof in 2016. Wekelijks kwam ze in gewicht aan door constante honger. Ook voelde ze zich chronisch uitgeput. Collega’s vertelden haar over deze aanpak en stelden voor dat ze het boek The Obesity Code van Dr. Jason Fung zou lezen. “Het boek was een openbaring”, vertelt ze. 

Ze begon vervolgens met een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak en merkte een drastische verbetering in energieniveaus, naast het feit dat de kilo’s er vanaf vlogen. Eveneens genoot ze van deze nieuwe manier van eten en de nieuwe ervaring van een verzadigd gevoel tussen maaltijden door.


Haar eigen koolhydraatarme/LCHF kliniek
Hoe meer bewijs ze ontdekte dat deze aanpak écht werkt, des te meer wilde ze weten over de toepassing ervan in de praktijk. Daarom bracht ze in 2016 tijd door met Jason Fung in zijn Intensive Dietary Management (IDM) kliniek, samen met directeur Megan Ramos om hier meer over te leren. 

Vervolgens opende Bourdua-Roy in januari 2017 haar eigen low-carb kliniek, Clinique Reversa, in Contrecoeur, in de buurt van Montreal. Samen met een multidisciplinair team, bestaande uit medische assistenten, verpleegkundigen, een kinesioloog, een psycholoog, een voedingsdeskundige-adviseur en een cardioloog-consultant, behandelt zij patiënten met uiteenlopende aandoeningen.


Spectaculaire resultaten en dankbare patiënten
Tot nu toe heeft ze meer dan 500 patiënten behandeld met een koolhydraatarme/LCHF aanpak, keto en deelvasten. De grootste successen met deze aanpak heeft zij behaald bij patiënten met obesitas, het metabool syndroom, diabetes type 2. Maar ook patiënten met chronische pijn blijken verrassend vaak baat te hebben bij deze aanpak.

‘’Voor degenen die deze levensstijl echt hebben omarmd, zijn de resultaten vaak “spectaculair,’’ zegt ze. 
“Dat en de enorme dankbaarheid van patiënten geven mij extra motivatie om door te gaan,” 
 

De stap om anders te gaan eten vraagt soms wat meer tijd
‘’De realiteit is dat niet alle patiënten hun dieet en levensstijl willen veranderen,’’ zegt Bourdua-Roy. Soms zijn ze er gewoon niet klaar voor of is de timing niet helemaal goed. Ongeacht hoe patiënten erin staan, vertelt ze hen dat deze aanpak sowieso een optie is. Het bieden van deze keuzevrijheid zorgt ervoor dat de patiënt een weloverwogen beslissing kan maken. “Ik plant de zaadjes en hoop dat ze later zullen bloeien,” zegt Bourdua-Roy.

Onterechte weerstand van diëtisten groepen en toezichthoudende instanties
Het is niet geheel verrassend dat Bourdua-Roy weerstand heeft ervaren van artsen en instanties die volgens de reguliere aanpak werken. Diëtistengroepen beweerden dat Bourdua-Roy tijdens een radioprogramma “ongepaste verklaringen” en “medische adviezen” gaf die voor “misleiding over LCHF / ketogene diëten” zorgden bij het publiek. 

In mei 2018 schreef haar toezichthoudende instantie, het Quebec College of Physicians (QCP), dat er geen sprake was van professioneel wangedrag. In een vervolgartikel in La Presse zei het QCP zelfs dat ze zich ‘op hun gemak’ voelen bij artsen die over de ‘nodige competenties’ beschikken om LCHF / ketogene diëten aan patiënten voor te schrijven.


Het belang van een open en nieuwsgierige blik als geneeskunde student
Volgens Bourdua-Roy zijn er nog te weinig artsen die voeding als een ‘behandeling’ bieden. Tijdens haar studententijd kreeg ze geen les over voeding. Ze kreeg echter wel training in het lezen en analyseren van de wetenschap.

Haar docenten vertelden haar en andere medische studenten dat de helft van wat ze leerde, over tien jaar niet meer waar zou zijn. Dat daarom “een open en nieuwsgierige blik” altijd nodig is. Dit advies is haar mantra geworden sinds ze zich in 2015 kwalificeerde als arts. 

Bourdua-Roy blijft zichzelf ontwikkelen om haar kennis op peil te houden en heeft meerdere certificaten behaald. Daarnaast geeft ze verschillende scholingen over koolhydraatarm-, LCHF-, keto- en Intermittent fasting-gerelateerde onderwerpen en woont ze low-carb conferenties bij. 


Voeding als onderdeel van een behandeling is de toekomst
Haar visie op de toekomst van de geneeskunde is glashelder: “Geneeskunde moet zich richten op het inzetten van voeding. We kunnen eenvoudigweg niet langer doorgaan met het bestrijden van onze huidige epidemie van chronische aandoeningen met medicijnen en nog meer medicijnen. Het farmaceutische ziektemodel heeft duidelijk geen positieve effecten op chronische leefstijlproblemen en daarbij is het niet eens rendabel.”

“Als je eenmaal de positieve resultaten ontdekt hebt die je kunt bereiken met koolhydraatarm, LCHF, keto en deelvasten dan kun je het gewoonweg niet als optie achterwege laten als arts!”


Ben jij klaar om fantastische resultaten te behalen?
Neem je gezondheid in eigen handen en begin vandaag nog met een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak die door steeds meer artsen wordt geadviseerd. In de startgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle start.

  

Artikel geschreven door Lotte Damen, LCHF dietist
BRON van het artikel: FOODMET

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

 

 

LowCarb is veel meer dan een crashdieet

LowCarb is veel meer dan een crashdieet

Vaak denken mensen dat een Low Carb eetpatroon alleen maar over snel afvallen gaat. Maar een “Low Carb Lifestyle” is voor iedereen gezond is, ook wanneer er geen sprake is van diabetes of overgewicht. Dat heeft vooral te maken met ontstekingswaardes die verlagen.

Chronische ontstekingen
We weten dat er bij ziekte en stress sprake kan zijn van verhoogde ontstekingswaarden in het bloed. Acute ontstekingen zijn belangrijk voor het lichaam om te helen. Echter, wanneer de ontstekingen chronisch worden is het vernietigend voor de gezondheid. Langdurige licht verhoogde ontstekingswaarden kunnen op langere termijn chronische ziekten veroorzaken. Het verlagen van ontstekingswaarden kan het ontstaan van ziekten uitstellen of vermijden.

Low Carb verlaagt ontstekingswaarden
Uit onderzoeken blijkt dat een dieet met minder koolhydraten en meer vet zorgt voor lagere ontstekingswaarden in het bloed, in vergelijking met diëten die weinig vet en veel koolhydraten bevat. Hiermee is een Low Carb eetpatroon niet alleen gunstig voor het gewicht, maar ook voor de algehele gezondheid en het uitstellen of vermijden van chronische ziekten.

Ziekten die in verband worden gebracht met verhoogde ontstekingswaarden:
• Diabetes type 2
• Hart en vaatziekten
• Verschillende kanker soorten
• Reuma
• Parkinson
• Alzheimer
• Fibromyalgie
• Multiple sclerosis
• Psoriasis

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer ziekten (wellicht bijna alle ziekten) die in verband kunnen worden gebracht meer verhoogde ontstekingswaarden. Om dit te kunnen bevestigen moet er eerst meer wetenschappelijk onderzoek naar worden gedaan.

Diabetes en ontstekingen
In een recent onderzoek werden mensen met diabetes type 2 op dieet gezet. Een deel van de groep volgde een dieet met weinig koolhydraten en meer vet. De rest van de groep volgde een dieet met weinig vet en meer koolhydraten. In beide groepen nam het gewicht af. Echter, alleen in de groep met minder koolhydraten en meer vet daalden de ontstekingswaarden in het bloed. Dit is belangrijk, omdat de ontstekingswaarden waarschijnlijk niet alleen een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2, maar ook invloed hebben op de mogelijke complicaties die kunnen optreden bij diabetes type 2.

 

Evelien de Vries

 

Evelien heeft in 2011 haar HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Ze werkt sindsdien als Diëtiste en Voedingskundige.

 

Ze kon zich echter niet altijd vinden in de richtlijnen die door veel diëtisten worden gevolgd. Daarom is ze zich gaan verdiepen in andere visies over voeding en gezondheid.

Uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat LCHF/Paleo veel beter wetenschappelijk onderbouwd is dan het huidige reguliere voedingsadvies. In haar eigen praktijk ziet ze niet alleen mensen gemakkelijker op gewicht komen en blijven, ook verdwijnen soms chronische vage kwalen als sneeuw voor de zon.

Mensen informeren en begeleiden naar een LCHF/Paleo leefstijl is daarom haar passie en missie geworden! Ga naar www.natuurvoedingspraktijkevelien.nl voor meer informatie over de praktijk van Evelien en consulten.

Parkinsonpatiënt mogelijk gebaat bij LCHF/keto

Parkinsonpatiënt mogelijk gebaat bij LCHF/keto

LCHF/Keto helpt mogelijk bij ziekte van Parkinson

Kan een aangepast dieet helpen bij de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit wel eens zo zou kunnen zijn. Uit onderzoeken naar een LCHF/keto menu bij Parkinson-symptomen blijkt dat de resultaten veelbelovend zijn.

Wat is Parkinson precies?

Bij de ziekte van Parkinson maakt het brein steeds minder van het gelukshormoon dopamine aan, waardoor je last krijgt van trillingen, stijfheid en langzamer gaat bewegen. De ziekte kan genetisch zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door een virus, zo schrijft de American Academy of Neurology. In beide gevallen wordt het stofwisselingsysteem aangetast door een teveel aan vrije radicalen waardoor cellen in het lichaam worden vernietigd en doodgaan. Op dit moment is er nog geen behandeling om van Parkinson te genezen, er is alleen een beperkt aantal medicijnen om de symptomen te verminderen.

Hoe werkt het?

Normaal gesproken haalt het brein voornamelijk energie uit het omzetten van suikers. Door veel vetten, proteïne en weinig koolhydraten te eten zorg je ervoor dat je lichaam in plaats van suikers, vetten en ketonen gaat omzetten als brandstof. Dit dieet wordt al vijftig jaar ingezet bij moeilijk behandelbare epilepsie en wordt nu ook gezien als interessante optie als het gaat om de ziekte van Parkinson.

Opgeruimd staat netjes

Chinese onderzoekers onderzochten het effect van een ketogeen dieet op muizen met vergelijkbare symptomen als die bij de ziekte van Parkinson en kwamen tot een interessante conclusie: “Het keto dieet kan een beschermende en ontstekingsremmende werking bieden voor neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson (PD) en amyotrofische laterale sclerose.” De ketonen die aangemaakt worden bij een ketogeen dieet helpen antioxidanten aanmaken, die het teveel aan vrije radicalen opruimen, zo blijkt uit ander onderzoek. De onderzoekers denken daarom dat een koolhydraatarm dieet ook zou kunnen helpen bij de ziekte van Parkinson.

Onderzoek

Er is één kleinschalig onderzoek geweest onder Parkinsonpatiënten, met een veelbelovend resultaat: “Symptomen als trillen, evenwichtsproblemen, schommelende stemming- en energieniveaus, het ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen en het lopen in het algemeen verbeterden… Ook verloor iedere deelnemers gemiddeld zo’n 6 kilo lichaamsgewicht”, aldus de onderzoekers. Positief, maar er moet nog meer onderzoek worden gedaan. Zo deden er maar erg weinig mensen mee aan de studie en hielden maar vijf van de oorspronkelijk zeven mensen het dieet vol. Ook probeerden ze het dieet maar 28 dagen en was het dus geen lifestyle change. Tot slot was het dieet wel erg streng en daarom moeilijk vol te houden: 90% vet, 2% koolhydraten en 8% proteïne. Gelukkig bleek uit eerder onderzoek voor epilepsie dat een aangepast Atkins dieet hetzelfde beschermende effect op de hersenen opriep. Fijn, want dat betekent dat proefpersonen voor verder onderzoek misschien een minder strikt dieet hoeven volgen.

Dus?

De verschillende onderzoeken op mensen en dieren laten zien dat een LCHF/keto koolhydraatarm menu een helende en beschermende werking op de hersenen kan hebben. Dat is veelbelovend voor mensen met de ziekte van Parkinson.

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

 

 

 

Nieuwe studie: koolhydraatarm en vetrijk écht gezonder

Nieuwe studie: koolhydraatarm en vetrijk écht gezonder

Een koolhydraatarm, vetrijk dieet is minstens net zo effectief is als andere diëten voor gewichtsverlies, “met als extra voordeel dat dit dieet zeer verzadigend werkt, waardoor mensen spontaan minder calorieën gaan eten”, aldus de onderzoekers. Zij kwamen tot deze conclusie na een gedetailleerd review van een groot aantal wetenschappelijke studies naar de effecten, werkzaamheid en veiligheid van dit dieet.

De conclusie van de studie is dat een koolhydraatarm vetrijk dieet de standaard behandelmethode zou moeten worden bij insulineresistentie en gevolgen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, type 2 diabetes, niet-alcoholisch levercirrose, verhoogd cholesterol.

Sterke afname risico op hart- en vaatziektes

De onderzoekers namen bij alle risicofactoren voor hart-en-vaatziektes zoals bloedsuiker, bloeddruk, insuline en de hoeveelheid triglyceriden (= slechte cholesterol) consistent een sterke verbetering waar.

Veilig en effectief dieet

De Canadese auteurs schrijven in het British Journal of Sports Medicine: ‘Het onderzoek laat duidelijk zien dat dit een veilige en effectieve dieetkeuze (behandelwijze) is die zeker moet worden overwogen’.
Als antwoord op de misvatting bij veel artsen en diëtisten dat ketose gevaarlijk zou zijn, zeggen de onderzoekers dat dit een normale reactie van de stofwisseling is op een koolhydraatarm, vetrijk dieet. ‘Het is niet alleen veilig, maar kan zelfs gezondheidsbevorderend zijn.’ De therapeutische toepassingen van ketose kunnen onder andere een rol spelen bij de behandeling van kanker, acne, polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en neurologische aandoeningen waaronder Alzheimer.

Geen hoger risico door meer vet en rood vlees

Wat betreft de gevolgen van een hoge inname van verzadigd vet en eiwit, geven de onderzoekers aan dat ‘er geen reden is tot zorg, omdat de risicofactoren voor hart-en-vaatziekten zo sterk verbeteren met een koolhydraatarm, vetrijk dieet’.
Ook wijzen ze erop dat populatiestudies slechts een zwakke of zelfs geen enkele associatie laten zien tussen de consumptie van rood vlees en het risico op darmkanker. Er is ook geen bewijs dat een gematigde vleesconsumptie een verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaakt.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Bron:
Dit artikel is gebaseerd op een samenvattende studie (afgerond in november 2016) van meerdere grote wetenschappelijke onderzoeken naar koolhydraatarme, vetrijke diëten. De auteurs bespreken de voordelen van dit dieet, ontkrachten veelgehoorde misvattingen en doen aanbevelingen voor de toepassing van dit dieet voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen.
http://bjsm.bmj.com/content/51/2/133.full?hootPostID=a1694aa357576ac22987da411ac91576

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!

Ik vroeg Bert over het waarom en hoe hij deze overstap van heel veel koolhydraten naar juist heel weinig koolhydraten heeft ervaren…

Wat was de aanleiding om koolhydraatarm te gaan eten?
“Het was mijn vrouw die mij adviseerde anders te gaan eten. Ik had geen echt gewicht issue, maar worstelde wel met wat lichamelijke klachten. Ik had al jaren last van maagzuur, waarvoor is dagelijks medicijnen slikte. Daarnaast leek mijn fiets conditie achteruit te gaan. En van tijd tot tijd had ik last van onverklaarbare hartkloppingen.

Mijn echtgenote houdt zich beroepsmatig bezig met o.a. voeding, gewichtsproblemen en gezondheid in haar eigen praktijk. Zij opperde dat er een relatie zou kunnen zijn tussen met mijn klachten en het gebruik van veel suikers/koolhydraten.”

Hoe heb je die eerste periode ervaren?
“Het was even wennen: niet zo maar meer even wat boterhammen pakken, als je honger hebt. Ik moest ineens na gaan denken over wat ik at. Ik merkte al snel hoe erg je op routine dingen klaarmaakt, en er niet over nadenkt wat je nu eigenlijk aan het eten bent. Gelukkig hielp mijn echtgenote me op weg met voorbeelden van hoe ik erg lekker, en gevarieerd kon eten, zonder teveel koolhydraten binnen te krijgen.”

Was je meteen overtuigd?
“Ik moest wel over wat drempels. Ineens ‘mocht’ of beter gezegd ‘moest’ ik wat vetter gaan eten. Veel bakken in roomboter bijvoorbeeld. Spek met eieren, heerlijk. Maar ook geen aardappels en pasta’s meer. In het begin maak je je toch ook wat ongerust: aan de ene kant zit je met de vraag of dit wel goed voor je is.

Aan de andere kant, wil je het serieus doen en dus goed doen, terwijl je niet zeker bent over wat je nu wel en niet ‘mag’ eten. Maar ik was vastbesloten het een echte kans te geven dus het een paar weken vol te houden om de echte effecten te kunnen zien.”

Hoe ging dat met fietsen?
“Mijn voeding tijdens het fietsen was echt aanpassen en zoeken. Terwijl ik als fietser juist geleerd had flink wat koolhydraten in te nemen voor en tijdens grote tochten. Altijd Snelle Jelles en bananen mee en onderweg was natuurlijk appeltaart met slagroom bij de koffie vaste prik. Ook was ik gewend sportdrank mee te nemen vanwege de koolhydraten en de mineralen, om mijn prestatieniveau onderweg op peil te houden. Nu moest ik wat anders gaan doen. En bekijken wat ik onderweg moest eten. De eerste paar tochten ging dat ook niet helemaal goed. Ik kreeg last van hongerklop.

Nu gaat dat beter?
Inmiddels is dat geen enkel probleem meer. Ik heb de 11 stedentocht ( 235 km) gefietst zonder problemen. Door te experimenteren weet ik nu wat ik ongeveer vooraf moet eten en wat ik mee kan nemen voor onder weg. Dat is trouwens opvallend minder dan ik gewend was. Ik zie mijn fietsvrienden ook veel vaker en veel meer eten dan ik doe.”

Wat eet en drink je nu bij een intensieve fietstocht?
“Vooraf eet ik een paar gebakken eieren met spek en kaas. Plus een kom Griekse yoghurt met aardbeien en bessen, soms met wat walnoten. Voor onderweg neem ik twee koolhydraatarme boterhammen mee, dubbel belegd met roomboter en ham en een stukje eigen gebakken koolhydraatarme koek. Soms voor de langere tochten ook nog een omelet. Hartig eten onderweg vind ik inmiddels fijner dan zoetigheid.

Wel neem ik ook een appel in partjes mee. Af en toe een partje voor de frisheid. Meestal heb ik 2 bidons bij me. Eén met puur water en één met water met een beetje suikervrije citroen limonadesiroop en een snufje zout. Na afloop eet ik een bak yoghurt met rood fruit.”

Hoe gaat het nu met je, merk je veranderingen?
“Ik voel me erg goed, veel fitter. Mijn maagzuur problemen zijn zo goed als over. Ik ben na 2 weken gestopt met de permanente medicatie. Ook geen hartkloppingen meer. Ik ben vooruit gegaan met fietsen, kan weer beter, harder en verder fietsen. Bergop gaat ook weer een stuk beter, beter dan het in jaren geweest is.
Ik ben in zo’n 10 weken ongeveer 8 kilo gewicht kwijt geraakt, ik weeg nu 76 kilo bij een lengte van 184cm. Ook dat is natuurlijk van invloed op mijn prestaties.”

Wat zijn de reacties?
“Mijn sportvrienden willen van alles weten over mijn dieet, want ze vinden het verschil opvallend. Het is natuurlijk goed te zien dat ik gewicht kwijt ben, maar ook zij zeggen dat ik beter ben gaan fietsen.
Sommigen vinden het moeilijk te geloven. Want jarenlang is duursporters geleerd dat ze vooral veel koolhydraten moesten nemen. Dat blijkt dus helemaal niet nodig!”

Wil jij ook jouw succesverhaal vertellen dan hoor ik dat heel graag! Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slank en gezond te worden! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor interview.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Ludwig: Verminderen van koolhydraten gouden greep

Ludwig: Verminderen van koolhydraten gouden greep

Wetenschappers en specialisten zijn het erover eens dat een dieet met zéér weinig koolhydraten en veel vetten, een zogenaamd ketogeen dieet of LCHF, beter is voor gewichtsafname, diabetes en de stofwisseling, dan diëten die vooral gericht zijn op beperkte inname van calorieën.

Obesitas experts zeggen dat langdurig nadruk leggen op calorieën tellen niet werkt en dat we voorbij het ‘calorieën in en calorieën uit’ dogma moeten gaan kijken willen we het wereldwijde probleem van overgewicht en diabetes verslaan. “Eet minder en sport meer, werkt niet,” zegt Dr. David Ludwig, directeur van de Obesity Prevention Center in Boston’s kinderziekenhuis.

“Gouden greep in het gevecht tegen insulineresistentie!”

Een ketogeen dieet voorkomt insuline pieken en diabetes
Volgens Ludwig is de ware boosdoener van gewichtstoename niet het teveel calorieën innamen, maar het eten van koolhydraat-rijk voedsel met veel geraffineerde suikers. Dit komt omdat het lichaam vet opslaat als de insuline pieken hoog zijn, wat gebeurt als we te veel suiker en bewerkt graan eten, zoals wit brood.

“We moeten stoppen met het denken in weinig vet,”

Ludwig benadrukt: “Sommige vetrijke producenten, zoals avocado, noten en olijfolie, behoren namelijk tot de gezondste keuze van voedsel.”

Insulinepieken voorkomen

Ludwig kan hierdoor aanschuiven bij een groeiende groep experts die beweren dat het eten van vet je vet maakt en het beperken van calorie inname de beste manier van afvallen is , slechts mythes zijn. De beste manier om af te vallen is het voorkomen van insuline pieken, wat Atkins en ketogene dieten doen. “Insuline is de grootvader van anabole hormonen,” zegt Ludwig

Koolhydraten worden opgeslagen als vet
Het eten van geraffineerde koolhydraten zoals een zakje vetvrije jellybeans (een soort snoepjes) van 100 calorieën, zorgt voor een enorme insuline piek die de vetcellen in je lichaam een signaal geven dat ze calorieën moeten opslaan. Als contrast, bij het eten van noten (van ook 100 calorieën), zal er bij lange na niet zo’n hoge insuline piek geproduceerd worden. Het gevolg is dat je je voller en langer vol voelt, terwijl je door de jellybeans al snel een lage suikerwaarde in je bloed krijgt. Hierdoor voel je je snel weer hongerig.

Suiker verhoogt insuline, wat infecties veroorzaakt

Het snel pieken en dalen van bloedsuiker en insuline leidt tot diabetes, infecties en problemen bij de stofwisseling, dus bij het toepassen van het Atkins en ketogene diëten, kunnen we in een keer een aantal ziekten tegelijkertijd aanpakken.

Steeds meer nieuwe onderzoeken laten zien dat onverwerkt verzadigde vetten niet de veroorzaker van gewichtstoename, diabetes of hartziekten is. De ware oorzaak van overgewicht, hart- en vaatziekten, een hoog cholesterol en diabetes is een teveel aan koolhydraten, vooral degene die veel suiker bevatten.
Vet – vooral verzadigd vet – werd over het algemeen de schuld gegeven als de veroorzaker van hartziekten, obesitas en kanker. Met der tijd is deze gedachte er bij iedereen ingeslopen, zonder dat er daadwerkelijk bewijs voor was.

Veel vet en weinig koolhydraten
Verzadigd vet is in werkelijkheid helemaal niet zo slecht voor de gezondheid. De meeste strikte dieetproeven laten duidelijk zien dat een veel vet en weinig koolhydraten dieet is beter in de strijd tegen overgewicht, diabetes en hartziekten. Voedingsdeskundige Dr. Jonny Bowden, auteur van ‘Controlled-Barbohydrate Eating for Long-Term Weight Loss’, juicht een ketogeen dieet aan voor het verliezen van gewicht en het terugdraaien van type 2 diabetes.

“Het idee dat verzadigd vet en cholesterol de demonen zijn, is 100% fout,” zegt Bowden. “Als je naar de data kijkt, is het heel erg duidelijk: het meest wat ons verteld is over verzadigd vet en cholesterol is gewoon niet waar.” Wat gewichtstoename en ziekte veroorzaakt zijn suikers, zegt Dr Bowden.

Verkeerd aangeleerd
Het ironische is dat ons geleerd is dat bepaald voedsel goed voor ons is, zoals brood, ontbijtgranen, pasta, rijst en aardappels, eigenlijk degene zijn die ons doden. Ons lichaam zet dit voedsel vrijwel meteen om in suiker, wat de insuline doet stijgen, wat ontstekingen veroorzaak. Dit is de fundamentele oorzaak van hartziekten.

Bowden geeft aan dat het volgen van een dieet wat veel gezonde vetten als olijfolie, hele eieren en vlees en boter van grazende dieren, niet alleen het gewichtsverlies zal versnellen, maar de ontstekingen zal verminderen. Dr. Bowden heeft al jaren ervaring met de gezondheidsvoordelen van goede vetten en is blij dat meer mensen het van belang vinden. Voor mensen die willen afvallen zonder ontberingen en het genieten van optimale gezondheid, juicht Bowden het veel vet en weinig koolhydraten dieet aan.

“Wat een opluchting dat je jezelf nu niet meer door een smakeloze eiwit omelet hoeft heen te slepen. Het advies om alleen eiwit te eten is ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum.”

Veel vet en weinig koolhydraten dieet gouden formule voor gewichtsverlies
Dr. Jeff Volek, professor aan de Universiteit van Connecitcut, is het daar mee eens. Het beperken van koolhydraten geeft het lichaam de mogelijkheid om opgeslagen vet te gebruiken als brandstof, in plaats van de gelimiteerde energie die vrijkomt bij koolhydraatinname.

Dr. Volek volgt zelf al 20 jaar lang een ketogeen dieet, voornamelijk voor de vele gezondheidsvoordelen, zoals een beter humeur en bescherming tegen diabetes en hartziektes.
Onderzoek toont ons aan dat het ketogene dieet beter werkt dan medicijnen om epileptische aanvallen te regulieren, diabetes type 2 terug te draaien en kanker in toom te houden. Een ketogeen dieet zou zelfs kanker kunnen regulieren en voorkomen, omdat kanker een metabolische ziekte is en kankercellen groeien op suiker.

Chronische ziektes voorkomen

“De meeste wetenschappers die kanker bestuderen hebben in het verleden gedacht dat deze ziekte genetisch was, maar slechts 5 tot 10% van alle gevallen is erfelijk,” zegt D’Agostino, psycholoog en neurowetenschapper. “Wanneer we minder koolhydraten eten, kunnen pieken van insuline en bloedsuiker voorkomen. Het onderdrukken van suikerwaarden kan heel behulpzaam zijn tegen chronische ziekten”.

Volek, auteur van The Art and Science of Low Carbohydrate Living, is blij met het populairder worden van vetrijke diëten zoals het ketogene, omdat steeds meer mensen beginnen te accepteren dat vet eten je niet vet maakt. Door drastisch minder koolhydraten te eten en deze te vervangen met gezonde, onverwerkte vetten, stimuleer je de vetverbranding en verlang je minder naar koolhydraten Dit leidt tot veel stabielere bloedwaarden hebben en een veel beter humeur aldus Volek.

Problemen verergeren door koolhydraatrijk dieet
“Verminderen van koolhydraten is een gouden greep in het gevecht tegen insuline weerstand, spijsverteringproblemen en type 2 diabetes,” zegt Volek. “De medische wereld blijft vaak een dieet vol koolhydraten voorschrijven, wat het probleem verslechterd. Dat is eigenlijk onvoorstelbaar.”

Koolhydraatarm koken met zuurkool en pompoen

Koolhydraatarm koken met zuurkool en pompoen

Lang geleden had ik verkering met een Fransman. Ik herinner me de fantastische bourgondische maaltijden bij hem thuis, die steevast begonnen met een salade vooraf. Vaak werd deze door le papa himself staande aan tafel bereid, met vanuit de losse hand gesneden witlof en een uitje. Aangemaakt met olie, azijn, peper en zout.

Ik moest daar laatst aan denken toen professor David Diamand vertelde dat de Fransen tot de dunste soort behoren. Zou die azijn vóór de maaltijd daar mee te maken hebben?

Azijn verlaagt bloedsuikers
Dat azijn kan helpen om gewicht te verliezen weten we al lang. Een Britse dichter Lord Byron, zou al 200 jaar geleden zijn koekjes en aardappelen drenken in azijn om gewicht te verliezen. Azijn tijdens of vóór het eten kan ervoor zorgen dat de bloedsuikers minder stijgen na het eten van koolhydraten. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.

Uit een onderzoek in 2004 bij insulineresistente proefpersonen, bleek dat na een dosis azijn vóór het eten van een broodje met een glas sinaasappelsap de bloedsuikerspiegel 34% minder steeg dan zonder azijn. Ook in latere studies werd een vergelijkbaar effect gevonden; lagere bloedsuikers, minder insulinepieken.

Je maaltijd beginnen op z’n Frans, met een salade aangemaakt met olie en azijn, is zo gek dus nog niet.

Zuurkool net zo effectief als azijn
Geen zin in azijn? Niet alleen azijn maar ook veel andere gefermenteerde (gegiste) producten zoals zuurkool hebben een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Zuurkool is bovendien erg goed voor je darmflora en levert waardevolle voedingsstoffen, er is dus alle reden om zuurkool vaker op het menu te zetten. Het past bovendien perfect in een koolhydraatarm voedingspatroon met zo’n 1 gram koolhydraten per 100 gram.

LCHF koken met zuurkool en pompoen
Omdat het herfst is, maar ook omdat het me een spannende zoetzure combinatie leek, ben ik aan de slag gegaan met pompoen en zuurkool. Geen ingewikkelde recepten, ik houd van makkelijk en snel koken, maar dan liefst wel heel lekker. En als het even kan meteen ook voor de lunch van morgen. De burgers zijn heerlijk bij de ovenschotel. Maar ze zijn ook koud erg lekker, dus heel geschikt om mee te nemen voor de lunch.

 

Zuurkoolburgers en ovenschotel met pompoenpuree

Zuurkool pompoen burgers Ovenschotel van zuurkool met pompoenpuree
burgers ovenschotel
14 burgers 2,5 gr koolhydraten per 2 stuks 6 porties 7,5 gr koolhydraten per portie
 • 200 gram (oranje) pompoenvlees (zonder schil of pit)
 • 400 gram kruidenzuurkool, uitgelekt
 • 3 grote eieren
 • 30 gram psylliumvezels
 • 1 bosje bosui of 1 kleine zoete ui, gesnipperd
 • 1 theelepel gedroogde peterselie of 1 eetlepel verse gehakte peterselie
 • peper naar smaak
 • flinke scheut olijfolie om in te bakken


Bereiding:

 1. Meng eieren, psylliumvezels en kruiden heel goed door elkaar (keukenmachine is handig. Laat 10 minuten staan. Het wordt dan een dikkere massa
 2. Rasp de pompoen fijn en meng dan pompoen, zuurkool en de gesnipperde ui door het eimengsel
 3. Kneed goed door elkaar en maak dan 14 gelijke bolletjes van het beslag
 4. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin 7 bolletjes die je een beetje platdrukt. bak ze om en om in ongeveer 10 minuten mooi goudbruin
 5. Bak zo ook de tweede helft van de burgers
 • 400 gram oranje pompoen, (ongeveer 1/3 pompoen) biologisch, met schil, zonder pitten
 • 600 gram bloemkool (een kleine bloemkool)
 • 1 pakje kruidenzuurkool 500 gram
 • 500 gram gehakt naar keuze
 • flinke klont boter (ruim kwart pakje)
 • 200 gram belegen kaas, in plakken of vers geraspt
 • scheutje olijfolie
 • kerriepoeder naar smaak
 • paprikapoeder naar smaak
 • peper en zout naar smaak

Bereiding

 1. Snijd de pompoen door het midden (dit vraagt flink wat kracht, hakken kan ook) Verwijder de pitten. Weeg 400 gram pompoenvlees mét schil af. Hak in een paar stukken
 2. Maak de bloemkool schoon en verdeel in een paar stukken
 3. Breng bloemkool met pompoen aan de kook in een ruime pan met water
 4. Zet de oven aan op 200 graden
 5. Laat de kruidenzuurkool uitlekken in een vergiet (je kan eventueel de zuurkool wat afspoelen als je echt niet van zure bloemkool houdt, maar je verliest dan ook smaak)
 6. Bak ondertussen het gehakt rul in olijfolie en kruid naar eigen smaak. Als het gehakt begint te kleuren voeg dan de zuurkool toe en bak al omscheppend 5 minuten mee
 7. Pureer pompoen en bloemkool als deze gaar zijn met de roomboter en breng de puree eventueel op smaak met zout
 8. Schep het zuurkoolgehakt mengsel in een platte ovenschaal en verdeel de puree erover
 9. Verdeel hier de kaas over en zet de ovenschaal 20 minuten in de oven

Opmerking: Ovenschotel is goed (in porties) in te vriezen

Eet smakelijk!

Ludwig: Verminderen van koolhydraten gouden greep

LowCarb effectiever en gezonder

LowCarb effectiever en gezonder

Mensen vermageren beter op een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan op een dieet met weinig vet. Zo’n lowcarb-dieet is ook goed voor het hart. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd Amerikaans onderzoek in de Annals of Internal Medicine.

Wie lowcarb eet, laat zetmeel en suiker (koolhydraten) staan. Er komen dan relatief meer calorieën uit vet en eiwit binnen. Vet stond lang in een kwaad daglicht. Maar vet mag weer, als het zoveel mogelijk onverzadigd vet is.

In deze nieuwe, grote en langdurige studie wint de koolhydraatbeperking duidelijk. Van de bijna 150 deelnemers (gemiddeld bijna 100 kilo) ging de helft op dieet door vet uit hun voeding weg te laten. De andere helft reduceerde de koolhydraten. Eerst wekelijks en tenslotte om de maand kregen de deelnemers eetadviezen en een motiverend gesprek. Na een jaar waren de vetweglaters gemiddeld 1,8 kilo lichter. De mensen die lowcarb aten vielen 5,3 kilo af.

Lowcarb was in deze aanpak ook echt weinig. De lowcarb-eters hadden het advies om minder dan 40 gram koolhydraten per dag te eten (ruwweg de totale hoeveel in 1 boterham, 1 appel en 1 banaan samen). Dat was flink veel minder dan wat ze gewend waren voordat ze gingen afvallen: gemiddeld ruim 240 gram. Het lukte maar enkele van de 75 lowcarb-diëters om de 40 gram te halen. Gemiddeld kwamen ze tot ruim 90 gram.

In de aanbevolen 40 gram zit ongeveer 10 procent van de dagelijkse hoeveelheid energie. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert niet-diëtende mensen om 40 tot 70 procent van de caloriebehoefte uit koolhydraten te halen.

Bron: NRC

Groenten en fruit en Minder Koolhydraten eten

Groenten en fruit en Minder Koolhydraten eten

Volgens recent onderzoek leven mensen die veel meer groenten en fruit eten langer en blijven ze ook langer gezond. Het laagste risico liepen degenen die 7 of meer porties fruit en groenten per dag consumeerden. Hoe eet je meer groente en fruit per dag als je minder koolhydraten eet?

Vooral meer groente
Uit het onderzoek blijkt dat de voordelen voor de gezondheid van het eten van groenten groter zijn dan die van fruit. Dat is goed nieuws voor mensen die niet zoveel fruit kunnen eten, vanwege de suikers. Groenten bevatten ook nog eens veel vezels, wat ook pleit voor meer groenten!

Aanbevolen groenten

Welke groente kies je?
Vrijwel elke groente die boven de grond groeit past in een low-carb dieet. De soorten die ondergronds groeien (bijv. aardappelen, wortelen, pastinaak) bevatten meestal meer zetmeel en daar kan je beter voorzichtig mee zijn. Het vezelgehalte van groenten is een van hun belangrijkste kenmerken en zowel oplosbare en onoplosbare vezels zijn essentieel voor een optimale inwendige gezondheid. Als je darmen gezond zijn dan zullen de rest van je lichaam en geest waarschijnlijk volgen.

Tip: kies als eerste voor groene bladgroenten (spinazie, groene kool) en dan voor stengels (prei, bleekselderij) en bloemen (broccoli, bloemkool). Vanwege de enorme hoeveelheid groenten die gegeten kan worden is de belangrijkste uitdaging om een zo groot mogelijke verscheidenheid te consumeren voor een optimale inname van antioxidanten.

Groene bladgroenten groenten (bijv. spinazie , boerenkool, paksoi, broccoli). Deze krachtpatsers zitten boordevol vezels en antioxidanten en zijn zeer veelzijdig; ze zijn smakelijk zowel rauw in salades als kort geslonken in wat extra virgine olijfolie.

Paddenstoelen zijn een goede bron van B-vitamines die essentieel zijn in de afbraak van koolhydraten voor energie. Experimenteer met verschillende soorten paddenstoelen voor variaties in smaak en textuur.

Asperges bevatten ontstekingsremmende en anti-oxidante voedingsstoffen die zijn gekoppeld aan het verminderen van het risico op kanker en het onderhoud van de geestelijke gezondheid. Lekker gestoofd in een beetje kokosolie en geserveerd met gepocheerde eieren en gerookte zalm op een luie zondagochtend.

Bloemkool bevat veel vitamine C en foliumzuur. Een kom romige bloemkoolsoep met vlokken gerookte makreel staat garant voor een geweldige, vullende lunch.

Tomaten zijn technisch een vrucht, maar in de meeste gevallen worden ze gebruikt als groenten. Veelzijdig toepasbaar van stevige cherry tomaten in salades en vleestomaten als soep, tot geroosterde mollige tomaten met balsamico azijn.

Groente die je beter niet kan eten
Groente met een hoog gehalte aan zetmeel (koolhydraten) kan je beter laten staan. Meestal zijn dit wortelgroenten (bijv. aardappelen, pastinaken, bieten), peulvruchten (doperwtjes, capucijners, tuin- en andere bonen) pompoenen en mais. Knolgroenten zoals selderij, en koolraap bevatten wat minder koolhydraten, en zijn voor zo af en toe wel geschikt.

Aanbevolen fruit:

Eet regelmatig bessen, citroen & limoen, rabarber, meloen en Hass avocado.
Eet met mate kiwi, sinaasappel, ananas, tomatensap.
Vermijd banaan, peer, druiven, vruchtensap, gedroogd fruit.

Bron: www.naturalketoses.co.uk

Minder Koolhydraten eten? Zo doe je dat!

Minder Koolhydraten eten? Zo doe je dat!

Begin met kleine wijzigingen

Steeds meer mensen ondervinden de voordelen van het eten van minder koolhydraten. Ze voelen zich energieker, minder hongerig en vallen vaak gemakkelijk af. Wie wil dat niet?!

Toch is het nog niet zo makkelijk omdat we juist gewend zijn aan een voedingspatroon met veel koolhydraten! Vaak vragen mensen aan mij: “Ik wil wel graag minder koolhydraten gaan eten, maar ik kan niet zonder brood en pasta. Hoe pak ik dat aan?”

Mijn advies: Denk je dat in één keer overstappen naar koolhydraatarm eten een te grote stap voor je is, start dan eerst door een aantal kleine wijzigingen aan te brengen in je menu.

Ook één kleine stap kan al veel opleveren, het hoeft niet allemaal tegelijk. En het hoeft ook niet meteen heel drastisch. Doe wat bij jou en jouw lijf past, tenslotte is iedereen anders.

Met onderstaande tips kun je meteen aan de slag. Kies er gewoon uit wat voor jou op dit moment haalbaar is en waar jij je goed bij voelt.

Kies wat voor jou haalbaar is

Kleine veranderingen kunnen al veel verschil maken. Bekijk gewoon wat jij kunt veranderen in je menu. Misschien wil je eerst eens proberen anders te ontbijten of stoppen met sap drinken en in plaats daarvan fruit éten. Doe het op jouw manier, dat maakt het ook makkelijker en leuker.

Je zult zien dat je je beter gaat voelen als je minder koolhydraten gaat eten. Fitter en energiek en minder hongerig tussendoor. Voor je het weet sla je op een dag dat koekje of gebakje af, omdat je weet dat je je daarna de hele dag fitter blijft voelen! Echt, dat gaat gebeuren, en je wordt er nog blij van ook!

Soms is in één keer starten beter

Natuurlijk kan je ook in één keer overstappen op veel minder koolhydraten. Wanneer je erg verslaafd bent aan koolhydraten kan dat zelfs een stuk makkelijker zijn omdat je dan vrijwel meteen verlost bent van die constante trek in meer koolhydraten.

Vaak werkt het dan goed om niet meer dan 25 gram koolhydraten per dag te eten. Je voelt je al na een paar dagen véél beter en raakt ook snel je overtollige kilo’s kwijt! De STARTGIDS koolhydraatarm eten kan daarbij handig zijn.

Hoe je het ook aan gaat pakken, ik wens je heel veel succes!

Wil je reageren of heb je een vraag?
Stuur mij een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

TIP 1 Koffie en thee

Koffie

Drink je koffie en thee zonder suiker. Dit scheelt al enorm veel koolhydraten. Je kunt eventueel een zoetje of zoetstof gebruiken met weinig koolhydraten. Kies niet voor koolhydraatrijke honing of andere zogenaamd gezonde (maar koolhydraatrijke!) soorten suiker als vervanging.

Koffiemelk bevat ook nogal wat suiker. Je kunt beter een scheutje verse slagroom in je koffie doen. Slagroom bevat 4 x minder suiker dan koffiemelk! Ook koffie met veel melk (zoals een Latte) bevat meer (melk)suikers.

Wil je graag iets bij de koffie? Denk dan eens aan een handje noten, een stukje kaas of wat blauwe bessen in plaats van een koekje!

Het kan een goed idee zijn om ook altijd zoiets bij je te hebben. Wat nootjes of bijvoorbeeld Babybel kaasjes. Koek, gebak en snoep kan je dan makkelijker laten staan wanneer ze op je pad komen. 😉

TIP 2 Frisdrank en sapjes

Koffie

In een flink glas cola of andere frisdrank zit al snel 6 suikerklontjes. Dat is heel veel, dus hier kan je makkelijk veel winst boeken als je op de suikers wilt letten. Probeer fris drinken zoveel mogelijk te beperken en kies eventueel af en toe voor light frisdrank.

Ook vruchtensap, vers geperst of uit een pak/fles bevat veel suiker. Bijna net zoveel als frisdrank. Vruchtensap is dus ook niet zo’n goed idee als je het anders wilt aanpakken. Wat je beter kunt doen is fruit in z’n geheel eten in plaats van drinken! Dus ruil je glas sap in voor een hele sinaasappel.

Water kan natuurlijk altijd. Vind je dat saai? De suikervrije limonadesiropen van Teisseire zijn heerlijk van smaak en koolhydraatarm.

Probeer ook eens gewoon water met citroen en een takje munt, of een paar slierten komkommer. Zet een paar uur koud weg. Verrassend lekker!

TIP 3 Ontbijt

ontbijt

Ben je gewend koolhydraatrijk te ontbijten? Probeer je dag eens anders te beginnen. Na een voedzaam ontbijt met weinig koolhydraten (en wat meer vet) voel je je vaak langer verzadigd en kan je dat koekje makkelijker weerstaan. Grote kans dat je je ook veel fitter voelt die ochtend!

Eieren zijn heel geschikt voor het ontbijt. Gekookt, gebakken, als een omelet, met bacon, champignons en een tomaatje… wat jij lekker vindt. Een avocado maakt zo’n ontbijtje helemaal af!

Ontbijt je met brood vervang je gewone brood dan door (écht) koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers, zoals de vezelrijke crackers van Wasa. Maximaal 5 gram koolhydraten per sneetje/stuk. Gebruik gerust roomboter en eet beleg met brood of cracker in plaats van andersom.

Griekse yoghurt (10% vet!) met wat noten en bessen en eventueel Teisseire suikervrije limonade siroop kan ook goed als koolhydraatarmer alternatief!

TIP 4 Lunch

Lunch

Brood is natuurlijk erg handig voor de lunch en bovendien makkelijk om mee te nemen. Maar brood bevat veel koolhydraten. Als alternatief zou je koolhydraatarm brood kunnen kiezen. Of lunch eens heel anders…

Je kunt heel eenvoudig een omelet bakken, met ham en kaas of groentes. Oprollen en meenemen in aluminiumfolie. Of bak dunne omeletten en rol ze op belegd met roomkaas en plakjes zalm of vleeswaren en een blaadje sla.

Een salade is ook een prima alternatief. Maak pas wel op met kant-en-klare dressing, deze bevat vaak veel suiker! Maak liever je eigen dressing van mayonaise, kruidjes en water of gebruik olijfolie en azijn.

Je zou kunnen overwegen om bij je ei of salade toch één boterham of cracker te eten, belegd met roomboter. Misschien is dat voor jou haalbaarder, in ieder geval om mee te beginnen. Let er altijd op dat je brood of cracker maximaal 5 gram koolhydraten per stuk bevat.

TIP 5 Vers en Puur

vers

Kant-en-klaar producten, zakjes, potjes en mixen bevatten allemaal vaak veel meer suikers en verkeerde koolhydraten dan je denkt. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden!

Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt vlees, vis en kip. Dat scheelt vaak ook weer koolhydraten. Ook noten kan je het beste naturel eten, dus zonder koolhydraatrijk ‘jasje’ of smaakje.

Groentes zijn niet allemaal arm aan koolhydraten, misschien kun je wat vaker een groente kiezen die weinig koolhydraten bevat.

Vervang je banaan, druiven, rozijnen of ander gedroogd fruit door vers fruit met minder suiker.

Vruchtenyoghurt of andere toetjes zou je kunnen vervangen door een naturel variant, zonder suiker. Bijvoorbeeld pure Griekse yoghurt, volle kwark of kokosyoghurt zonder suiker. Roer er zelf eventueel wat geprakte aardbeien door, of suikervrije limonadesiroop of suikervrije jam. (bv Cereal)

TIP 6 Diner

diner

Pasta, rijst en aardappels zijn rijk aan koolhydraten. Je kunt ze eenvoudig weglaten of vervangen door een extra portie groente. Maar er zijn alternatieven!

Denk eens aan een puree van bloemkool of knolselderij met wat kruiden-roomkaas of geitenkaas. Je kunt er ook nog wortel door doen, een zoete aardappel of kruiden. Je kunt eindeloos varieren!

In de supermarkt vind je steeds meer koolhydraatarme alternatieven, zoals bloemkoolrijst, spaghetti van courgette en tagliatelle van wortel.

Of maak zelf spaghetti van courgettes. Roer de courgette spaghetti op het laatste moment door je (liefst verse) pastasaus en laat een paar minuten mee warmen. Je kunt de courgetteslierten ook even heel kort roerbakken in olijfolie met knoflook of wat pesto (foto). Houd ze lekker ‘al dente’, dus nog stevig.

Een kant-en-klaar koolhydraatarm alternatief voor pasta en rijst kan ook Pasta Zero (Action) zijn. Ik krijg hier wisselende reacties op, misschien de moeite waard om zelf een keer te proberen en te kijken wat jij er zelf van vindt?

TIP 7 Groen snacken

snacks

Snack vaker met rauwkost met een dipsausje! Koop geen kant-en-klaar dipsausjes (met veel suiker) maar maak ze zelf. Bijvoorbeeld met Zaanse mayonaise, wat groene kruiden, peper/zout, knoflook, een beetje mosterd en misschien een scheutje suikervrije citroenlimonade. Maak meteen wat meer, zo’n sausje smaakt overal bij!

Of maak een dip van een blikje tonijn en een paar lepels mayonaise. Je kinderen vinden het op deze manier ook heerlijk om te snacken met rauwkost zoals paprika bloemkool en komkommer!

Bij ons thuis is het een favoriet, op feestjes is de rauwkost niet aan te dragen! Ik maak er dan verschillende heerlijke verse dipsausjes bij.
Kan trouwens ook heel goed als lunch, eventueel met wat kaasblokjes, olijfjes, of bijvoorbeeld wat gerookte vis of plakjes vleeswaren.

TIP 8 Wanneer eten?

honger

Ben je iemand die tussen de maaltijden door ook regelmatig een tussendoortje eet omdat je je ‘flauw’ voelt of regelmatig onbedwingbare zin in eten hebt? Dan heb ik goed nieuws voor je!

Als je minder koolhydraten gaat eten en zorgt dat je maaltijden goed verzadigen (koolhydraatarm met voldoende vet) heb je vaak ook minder trek tussendoor. Je kunt dus gemakkelijker die tussendoortjes laten staan.

Heb je ’s morgens vroeg nog geen trek of zin om te eten dan kun je ook later ontbijten of overslaan en koolhydraatarm en voedzaam lunchen.

Pas dan wel op dat je niet gaat snacken als je tussendoor toch honger krijgt! Dan is een stevig ontbijt voor jou misschien juist wel een goed idee. Kijk waar jij je prettig bij voelt.

TIP 9 Etiket lezen

etiket lezen

Lees altijd het etiket. Trek je niets aan van veelbelovende teksten op de verpakking, zoals ‘geen suiker toegevoegd’, of ‘bewuste keuze’. Controleer altijd zélf hoeveel koolhydraten er in een product zitten.

Staat bijvoorbeeld suiker, fructose of glucose of een andere -ose als één van de eerste ingrediënten genoemd, dan bestaat het product vooral uit suikers. Let ook op wanneer het aantal koolhydraten ‘per portie’ staat aangegeven. Kijk of een ander product/merk minder suikers en koolhydraten bevat.

En vergeet het idee dat ‘lightproducten’ gezonder zijn. In dergelijke producten wordt vet vaak vervangen door koolhydraten! En dat terwijl we inmiddels weten dat niet vet maar suikers de boosdoeners zijn!

TIP 10 Koolhydraatarm?

koolhydraten

Zorg dat je wat meer te weten komt OVER KOOLHYDRATEN. Koolhydraten op zich zijn niet ‘slecht’, maar steeds teveel koolhydraten eten daar kan je wel last van krijgen.

Met koolhydraatarm eten voorkom je insulinepieken en voorkom je heftige schommelingen van je bloedsuikers. Dat kan je ook merken doordat je je prettiger, stabieler gaat voelen.

Kijk eens hoe je je voelt nadat je een koolhydraatrijke maaltijd hebt gegeten. Voel je je misschien wat opgeblazen of moe daarna? Heb je trek in zoet of snel weer honger? Kijk dan ook eens hoe je je voelt na een koolhydraatarme maaltijd…

STARTEN met koolhydraatarm eten?

Gebruik de STARTGIDS!
Kijk hier voor meer informatie.

Vaatchirurg schrijft koolhydraatarm dieet voor

Vaatchirurg schrijft koolhydraatarm dieet voor

Dr Haroun Gajraj, vaatchirurg, gebruikte vroeger zelf cholesterolverlagende medicijnen. Hij besloot hiermee te stoppen en over te stappen op een LowCarb dieet met vol vette boter en veel eieren. “Men zou verwachten dat een dieet vol verzadigde vetten een negatieve uitwerking op mijn cholesterol meting zou hebben – maar nee, de waarden daalden verder en zelfs zeven maanden later zijn ze nog altijd laag.”

Hij slankte af, vooral rond de maagstreek. “Inmiddels leef ik al zeven maanden met dit dieet en zonder cholesterolverlagende medicatie. Ik ben 58 en slik geen enkele medicatie en voel me beter dan ik me in jaren heb gevoeld. Ik maak me echter wel zorgen om de voorstellen om mensen eerder cholesterolverlagende medicijnen voor te schrijven.”

Uitsluiten van suikers
“De grote verandering in mijn leefstijl die ik heb doorgevoerd sinds te zijn gestopt met cholesterolverlagende medicatie is het schrappen van suikers en het eten van meer dierlijke vetten. Veel experts geloven inmiddels dat suikers de werkelijke slechterik is wat betreft hartaandoeningen. Onderwijl, na decennia van zwartspraak, verzadigde vetzuren zijn vrijgesproken als veroorzakers van hartaandoeningen na een recente analyse van 70 studies uitgevoerd door de universiteit van Cambridge.” Verteld Dr Gajraj. Hij geeft aan dat cholesterol verlagende middelen, wat hem betreft, alleen voorgeschreven dienen te worden voor mensen die daadwerkelijk een hartafwijking hebben. Voornamelijk, zo stelt hij, omdat ze ontstekingsremmend werken door CRP (C-reactief eiwit) verlagend werken. Dit kan echter ook worden bereikt met lichaamsbeweging, het verminderen van gewicht en omega 3 supplementen.

Geen bewijs

Dr Gajraj benoemt nog een groep mensen waarbij ook cholesterol verlagende middelen worden voorgeschreven maar bij wie geen hartaandoening is vastgesteld, zo als bij hem ook het geval was. Bewijs dat cholesterolverlagende medicatie voor hen voordelen opleven is op zijn zachtst gezegd dubbelzinnig, zo stelt hij. “Bij een recent onderzoek in Noorwegen waarbij 52,000 mannen en vrouwen 10 jaar lang werden gevolgd bleek dat vrouwen met een laag totaal cholesterol een groter risico liepen te overlijden, aan hartafwijkingen of andere oorzaken, waaronder kanker. Dit bevestigd vindingen van eerdere studies.”

Hij geeft ook aan dat bij mannen bleek dat zowel een hoog als een erg laag cholesterol verbonden leek te zijn met overlijden. Waarden tussen de 5mmol/l and 7mmol/l werd als optimaal genoemd. Dit bleek al het nationale gemiddelde van Noorwegen te zijn. “Daarnaast worden in een aantal studies hoog cholesterol bij ouderen in verband gebracht met verlengde levensduur.”

Geen hartaandoening

Voor Dr Gajraj was de keus om te stoppen met cholesterolverlagende middelen een bewuste en goeddoordachte keuze. “Ik zelf heb niet de diagnose van een hartaandoening, en niemand in mijn familie heeft een hartaanval gehad. Alle vier mijn grootouders en mijn zus hebben echter diabetes. Onderzoek in Canada heeft aangetoond dat cholesterolverlagende middelen de kans op diabetes vergroten, dus dat geeft me weinig vertrouwen.” Bij zijn eigen arts melde hij dat het nemen van medicatie hem bijwerkingen opleverde die vervelend waren, ondanks dat dit niet het geval was. “Hij reageerde nauwelijks. Bewijzen vanuit de farmaceutische industrie dat afgelopen maand gepubliceerd werd – bewijs waarvan ik vermoed dat de data voornamelijk afkomstig is uit de farmaceutische industrie – suggereert dat bijwerkingen zeldzaam zijn. Eerdere studies hebben echter al aangetoond dat een op de vijf mensen die cholesterolverlagende medicatie innemen lijden aan bijwerkingen; van spierpijn en diaree tot geheugenverlies en wazig zicht.”

Bron:

LowCarb: 10 bewezen gezondheidsvoordelen

LowCarb: 10 bewezen gezondheidsvoordelen

Koolhydraatarme diëten zijn jarenlang als controversieel gezien. Mensen geloofden dat deze diëten een hoog cholesterol veroorzaakte en hart- en vaatziekten. Maar inmiddels zijn er veel bewijzen dat het tegendeel waar is. Een koolhydraatarm dieet zorgt niet alleen voor meer gewichtsverlies maar heeft juist een bijzonder positief effect op de gezondheid!

10 bewezen gezondheidsvoordelen van Koolhydraatarme diëten

1. Makkelijk vol te houden door minder eetlust
De hoofdreden waarom mensen zich ellendig voelen en stoppen met het dieet is honger. Het voordeel van minder koolhydraten eten is dat het de eetlust vermindert. Onderzoeken laten zien dat als mensen koolhydraten weglaten en meer eiwitten en vetten gaan eten, ze minder honger hebben en daardoor uiteindelijk minder calorieën binnen krijgen.

Conclusie: Bij een koolhydraatarm dieet is het makkelijk om minder te eten omdat je minder eetlust hebt.

2. Koolhydraatarme diëten leiden tot meer gewichtsverlies
Koolhydraten beperken is één van de meest simpelste en effectiefste manieren om gewicht te verliezen. Onderzoeken wezen uit dat mensen op een koolhydraatarm dieet meer en sneller gewicht verliezen dan mensen met een caloriearm dieet.

Met een koolhydraatarm dieet verliezen mensen 2 tot 3 keer meer gewicht dan met een caloriearm dieet. En dat zonder honger! Koolhydraatarme diëten zijn effectief gebleken tot 6 maanden. Daarna komt het gewicht langzaam terug als mensen het dieet opgeven en terug gaan naar de oude eetgewoontes.

Koolhydraatarme voeding moet daarom niet gezien worden als een dieet, maar als een eetgewoonte. Dat is de enige manier om blijvend succes te hebben. Voor sommige mensen is het mogelijk om gezondere koolhydraten aan het dieet toe te voegen zodra het streefgewicht is gehaald.

Conclusie: Bijna zonder uitzondering verliezen mensen met Koolhydraatarme diëten meer gewicht dan met andere diëten. Vooral in de eerste 6 maanden.

3. Een groter deel van het vetverlies komt van de buikholte
Niet al het vet in het lichaam is hetzelfde. Waar vet wordt opgeslagen bepaalt hoe het de gezondheid en risico op ziekte beïnvloedt. We hebben vet onder de huid en visceraal vet (vet in de buikholte). Het visceraal vet zit rondom de organen. Te veel van dit vet kan leiden tot ontsteking, insuline resistentie en het visceraal vet wordt beschouwd als de grootste oorzaak van het metabool syndroom, wat een groot risico vormt voor de gezondheid.

Koolhydraatarme diëten zijn zeer effectief om vet in de buikholte te verminderen. Deze diëten zorgen niet alleen voor meer vet verlies dan andere diëten maar ook voor meer vet verlies in de buikholte. Dit zou op lange termijn het risico op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 verlagen.

Conclusie: Een grote percentage van het verloren vet bij koolhydraatarme diëten komt van de buikholte. Dit vet vormt het grootste gevaar voor de gezondheid.

4. Triglyceriden in het bloed worden verlaagd
Triglyceriden zijn vet moleculen. Het is bekend dat de nuchtere triglyceriden, de hoeveelheid die we na een nacht vasten in het bloed hebben, een sterke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. De grootste oorzaak waarom deze triglyceriden in het bloed zitten is de koolhydraat inname en dan met name de suiker fructose. Als mensen minder koolhydraten eten hebben ze een verlaging van de triglyceriden in het bloed. Bij de gewone caloriearme diëten wordt het triglyceriden gehalte in het bloed in de meeste gevallen juist verhoogd.

Conclusie: Koolhydraatarme diëten zijn erg effectief op het verlagen van triglyceriden in het bloed. Oftewel de vet moleculen in het bloed die een groot risico zijn voor hart- en vaatziekten.

5. Verhoging van HDL cholesterol, het goede cholesterol
High Density Lipoprotein (HDL) cholesterol is het goede cholesterol. Eigenlijk is het verkeerd om het cholesterol te noemen want cholesterol is allemaal hetzelfde. HDL en LDL zijn de lipoproteïnen die het cholesterol in het bloed vervoeren. LDL vervoert het cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam en HDL haalt het cholesterol uit het lichaam en vervoert het naar de lever. In de lever kan het worden hergebruikt of uitgescheiden.

Het is bekend dat hoe hoger het HDL hoe kleiner de kans is op hart- en vaatziekten. Om HDL te verhogen moet men vet eten en bij koolhydraatarme diëten wordt er veel vet gegeten. Het is daarom niet verassend dat het HDL cholesterol stijgt bij een LowCarb dieet. Terwijl bij diëten laag in vet het HDL cholesterol stabiel blijft of zelfs daalt.
Triglyceriden:HDL ratio is een andere factor om hart- en vaatziekten te voorspellen. Hoe hoger deze is, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Door het verlagen van de triglyceriden en het verhogen van het HDL is een LowCarb dieet een verbetering voor deze factor.

Conclusie:
Koolhydraatarme diëten hebben een positieve invloed op het cholesterol

6. Sterke verbetering bij diabetes mellitus type 2
Als we koolhydraten eten worden deze in de spijsvertering afgebroken tot simpele suikers, ook wel glucose genoemd. Vervolgens worden ze opgenomen in het bloed en verhogen daarmee de bloedsuikers. Hoge bloedsuikers zijn giftig en daarom haalt het hormoon insuline de glucose uit het bloed en brengt het naar de lever- en spiercellen. Deze cellen kunnen glucose als energiebron gebruiken of opslaan als glycogeen. Bij gezonde mensen voorkomt de snelle reactie van insuline de piek van het stijgen van de bloedsuiker die schadelijk is voor ons. Echter hebben veel mensen problemen met dit systeem. Ze hebben insuline resistentie, waardoor niet alle glucose uit het bloed kan worden gehaald door de insuline. Dit kan uiteindelijk tot diabetes mellitus type 2 leiden. Het lichaam kan niet genoeg insuline produceren om de bloedsuikers te verlagen na een maaltijd. Ongeveer 300 miljoen mensen over de hele wereld hebben deze ziekte.

De simpele oplossing voor dit probleem is koolhydraten verminderen. Hierdoor is er minder insuline nodig om de bloedsuiker te verlagen. Hierdoor verlaagt het insuline én de bloedsuiker.
Volgens Dr. Eric Westman, die veel patiënten met diabetes heeft behandeld met een Lowcarb dieet, moet de dosis insuline met 50% worden verlaagd op de eerste dag. In een onderzoek met diabetes type 2 patiënten had 95,2% de glucose verlagende medicijnen verminderd of helemaal niet meer nodig in 6 maanden tijd.

Mensen die glucose verlagende medicatie gebruiken en starten met een koolhydraatarm dieet moeten regelmatig worden gecontroleerd, omdat de dosis vaak al na enkele dagen kan worden aangepast. Dit is belangrijk om hypoglycemieën te voorkomen.

Conclusie: De beste manier om bloedsuiker en insuline te verlagen is door de koolhydraat consumptie te beperken. Deze manier is ook heel effectief om diabetes mellitus type 2 te behandelen en mogelijk de ziekte te laten verdwijnen.

7. Een koolhydraatarm dieet verlaagt de bloeddruk
Een hoge bloeddruk, ook hypertensie genoemd, is een risicofactor voor meerdere ziektes zoals hart- en vaatziekten, nierziekten, hartaanval en vele andere. Koolhydraatarme diëten zijn effectief in het verlagen van de bloeddruk waardoor de risico op deze ziektes lager wordt.

Conclusie: Onderzoeken wijzen uit dat verminderen van koolhydraten leidt tot een significante verlaging van de bloeddruk. Verlaging van de bloeddruk zou moeten leiden tot een verlaging van de risico op vele ziekten.

8. Koolhydraatarme diëten zijn de meest effectieve behandelingen voor het metabool syndroom
Het metabool syndroom is een medische conditie die wordt geassocieerd met diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Het is een verzameling van symptomen:
• Te hoge middelomtrek
• Verhoogde bloeddruk
• Verhoogde nuchtere bloedsuikers
• Verhoogde triglyceriden
• Verlaagde HDL cholesterol
Het goede nieuws is dat alle 5 symptomen verbeteren met een LowCarb dieet! Helaas wordt er door de overheid en gezondheidsinstanties nog steeds een caloriearm dieet geadviseerd, wat niet alleen onderliggende metabole probleem niet oplost, maar het vaak nog verergert!

Conclusie: Koolhydraatarme diëten verbeteren al de 5 symptomen van het metabool syndroom. Een ernstige aandoening die mensen kwetsbaar maakt voor onder andere hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2.

9. Koolhydraatarme diëten verbeteren het LDL cholesterol
Low Density Lipoprotein (LDL) wordt ook het slechte cholesterol genoemd. Het is bekend dat mensen met een hoog LDL cholesterol meer kans hebben op hartaanvallen. Echter hebben wetenschappers ontdekt is dat het uitmaakt wat voor type LDL cholesterol het is. Ze zijn niet allemaal gelijk. De grootte van de deeltjes is belangrijk.
Mensen die het meeste kleine deeltjes hebben een verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Terwijl mensen die het meeste grote deeltjes hebben een lage risico op hart- en vaatziekten hebben. Het blijkt dat Koolhydraatarme diëten de kleine LDL deeltjes omzetten naar de grote LDL deeltjes en ondertussen de LDL deeltjes in het bloed verlagen.

Conclusie: Als men een LowCarb dieet eet worden de slechte kleine LDL deeltjes omgezet naar de goede grote LDL deeltjes. Daarnaast helpt verminderen van koolhydraten mogelijk bij het verlagen van het totaal LDL deeltjes in het bloed.

10. Koolhydraatarme diëten werken therapeutisch voor verschillende hersenaandoeningen
Glucose is nodig voor de hersenen. Sommige delen van de hersenen kunnen alleen glucose verbranden. Dat is de reden waarom de lever glucose maakt uit eiwit als we te weining koolhydraten eten. Maar een groot gedeelte van de hersenen kunnen ook ketonen verbranden. Ketonen worden gevormd in tijden van honger of wanneer de koolhydraat inname te laag is. Dit is het mechanisme achter het ketogene dieet die voor tientallen jaren wordt gebruikt om epilepsie bij kinderen te behandelen die niet op medicatie reageren. In de meeste gevallen kan dit dieet de kinderen genezen.

Conclusie: Diëten die erg laag zijn in koolhydraten en ketogene diëten worden nu onderzocht bij andere hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Bron: De evidence-based health site Authority Nutrition

Minder Koolhydraten niet alleen om af te vallen

Minder Koolhydraten niet alleen om af te vallen

Zeg koolhydraatarm of LowCarb en de meeste mensen denken aan ‘Atkins’, aan afvallen en geen brood eten. Ze denken vaak ook dat LowCarb eten eigenlijk ongezond is! Dat is onterecht want koolhydraatarm kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van alle mensen! Ook diabetes is goed onder controle te houden met een LowCarb dieet.

LowCarb dieet ten onrechte slechte naam
Onwetendheid speelt een grote rol bij het negatieve imago van Lowcarb dieten. Zo stond een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet jaren geleden op de eerste plek in de lijst Diëten Die Men Moet Vermijden van de British Dietic Assocition. Volgens de autoriteiten toen zou je er minder energie door krijgen, te maken krijgen met verstopping van de darmen, en niet zonder vitamine- en mineralensupplementen meer kunnen. NU weten we dat het omgekeerde waar is!

Veel nieuw onderzoek
Inmiddels hebben veel studies aangetoond dat koolhydraatarm eten een effectieve manier is om gewicht te verliezen. In 2003 vergeleken onderzoekers een koolhydraatarm, eiwitrijk en vetrijk dieet met een caloriearm, koolhydraatrijk, vetarm dieet. Uit de eerste resultaten kwam naar voren dat de lowcarb proefpersonen sneller en meer gewicht verloren. Na een jaar was het verschil met de koolhydraatrijke groep minder groot, maar wel werd vastgesteld dat de lowcarb groep minder risico hadden op hart- en vaatziekten dan de andere groep. Authority Nutrition kwam met vergelijkbare resultaten in een ander onderzoek.

Meer dan een dieet om af te vallen!
Veel mensen gaan ervan uit dat lowcarb eten alleen geschikt is om af te vallen, zonder zich te verdiepen in informatie over koolhydraten. Juist die groep zou ook moeten kijken naar andere, potentiële gezondheidsvoordelen van lowcarb eten, zoals het onder controle krijgen van diabetes. De toename van welvaartsziektes zouden kunnen worden stopgezet als mensen beter zouden opletten hoeveel koolhydraten ze eten en waar die precies in zitten.

Liever minder calorieën
Mensen die tegen lowcarb eten zijn, kiezen liever voor het schrappen van calorieën. Maar dat betekent vaak dat juist meer koolhydraten worden gegeten! Het is belangrijk dat er meer bewustzijn komt over waar koolhydraten precies in zitten en kennis over welke koolhydraten je beter kunt laten staan.

Bron: Wall St. Cheat Sheet

Praktische tips om Minder Suiker te eten

Praktische tips om Minder Suiker te eten

Nu er steeds meer bewijs is dat we te veel suiker eten en dat we daar dik en ziek van worden, bedenken deskundigen ook steeds meer trucjes om het eten van te veel suiker tegen te gaan. Een verslaggeefster van het Amerikaanse CBS News zocht samen met een diëtiste naar eenvoudige manieren om suiker uit ons dagelijks eetpatroon te weren.

Meer producten dan we denken
Het is belangrijk om te beseffen dat suiker niet alleen in zoet smakende gerechten zit, maar juist ook in bijvoorbeeld brood, ontbijtgranen, sapjes en heel veel andere dingen die we zonder nadenken naar binnen werken. Zetmeelrijke producten waar veel koolhydraten in zitten, worden in ons lichaam namelijk evengoed omgezet in suiker.

Ontstekingen
Angela Davis, de verslaggeefster in kwestie, erkent dat het lastig is om suiker uit ons dagelijkse menu te schrappen, simpelweg omdat het die heerlijke smaak aan heel veel producten geeft. Maar ze benadrukt ook dat suiker wordt gekoppeld aan veel gezondheidsproblemen. Het veroorzaakt ontstekingen, leidt tot pijn in gewrichten en spieren en draagt zelfs bij aan hart- en vaatziekten.

40 klontjes per dag
Brenna Thompson, een geregistreerd diëtiste, beklemtoont dat Amerikanen gemiddeld zeker 43 klontjes suiker per dag eten. Dat doet ons lichaam geen goed. Ze legt uit: ‘Bij chips, popcorn en zoute krakelingen denken we niet aan suiker; het heeft immers een zoute smaak. Maar ons lichaam zet het om in suiker en dat veroorzaakt ontstekingen.’

Ontbijt
Wat dan wel te eten? Allereerst het ontbijt. Je dag starten met ontbijtgranen, sinaasappelsap en melk klinkt heel gezond, maar: ‘Alle koolhydraten bij elkaar gaat het toch nog om zo’n 20 theelepeltjes suiker die in je bloedstroom terecht komen.’ Een betere keuze zijn daarom een paar roereieren en wat vers fruit. Thompson wijst erop dat in fruit ook suiker zit, maar tegelijkertijd is het rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. (Bepaalde fruitsoorten bevatten minder suiker dan andere; het is het slimst om voor rood fruit te gaan, red.).

Lunch
Dan de lunch. Velen van ons zijn gewend om boterhammen in een zakje naar het werk te nemen, maar Thompson juicht dat niet toe. ‘Zelfs volkorenbrood wordt omgezet in veel suikers. In plaats van brood mee te nemen, kun je in het weekend beter een grote hoeveelheid chilisoep (met gehakt en bruine bonen, red.) of soep met vlees en groenten klaarmaken.’ Als snack tussendoor kies je het liefst voor noten; bijna alle soorten, zout of ongezouten, zijn goed.

Minder zoete trek
Diëtisten benadrukken: hoe minder suiker je eet, hoe minder zoete trek je hebt. En bewegen is altijd goed voor je, hoewel afvallen voor 80 procent neer komt op gezond eten en 20 procent op beweging.

Bron: CBS Local

Low-carb eten vormt basis voor dieetrichtlijnen in Zweden

Low-carb eten vormt basis voor dieetrichtlijnen in Zweden

Zweden is het eerste Westerse land dat low-carb voeding als basis gaat gebruiken voor dieetrichtlijnen bij mensen met obesitas. Een comité van Zweedse experts heeft twee jaar lang 1600 onderzoeken bestudeerd over de beste manier om af te vallen. In het rapport van de SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment) komt een koolhydraatarm dieet, zoals het Atkinsdieet, als beste uit de bus.

Afvallen lukt beter met vet eten!

De raad concludeerde dat boter, olijfolie, room en bacon niet schadelijk voor ons lichaam zijn, maar juist goed. Sterker nog: wie wil afvallen, moet vet eten, zo meent de raad. Er is bovendien geen connectie gevonden tussen het eten van veel vet en het krijgen van ziekten.

Gezondheidsvoordelen
De gezondheidszorg in Zweden heeft, evenals hier, lange tijd geadviseerd weinig vet te eten en op calorieën te eten. Een low-carb dieet werd vaak gezien als een hype en als iets wat statisch niet goed genoeg was onderzocht. Nu is daar verandering in gekomen.
Volgens de SBU vallen mensen door low-carb eten niet alleen veel af, maar zitten er ook talrijke gezondheidsvoordelen aan:
– Het ‘goede’ HDL cholesterol neemt toe; het ‘slechte’ LDL cholesterol veroorzaakt geen ernstige bijwerkingen. Dat is te zien bij zowel een low-carb dieet met minder dan 40 procent koolhydraten van de totale energie-iname, als bij de strengere variant, waarbij minder dan 20 procent van de voeding uit koolhydraten bestaat.
– De strengere koolhydraatarme variant verbetert de glucosewaarden bij mensen met obesitas en diabetes en er zijn dan minder triglyceriden in het bloed te vinden.

Bewegen niet belangrijkst
Nog een opvallende uitkomst: de SBU verwierp de opvatting dat sporten een grote rol speelt bij het verliezen van gewicht. Sporten mag dan goed zijn voor je gezondheid, maar wie de analyses goed bestudeert ziet dat fysieke activiteit maar een marginaal effect heeft op obesitaspatiënten.

Bron: de Zweedse publicatie is hier via Google Translate te lezen

Consumenten bewuster van koolhydraten door Atkinsdieet

Consumenten bewuster van koolhydraten door Atkinsdieet

Dankzij het nog steeds populaire Atkinsdieet zijn consumenten ‘koolhydraatbewuster’ en is het aantal nieuwe koolhydraatarme producten in Europa de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het wereldwijd toonaangevende onderzoeksbureau Mintel.

De verdubbeling van het aantal producten is volgens de onderzoekers grotendeels te danken aan de opkomst van het Atkinsdieet in 2004. Sinds toen zijn ook andere low carb diëten en koolhydraatarm eten in het algemeen steeds populairder geworden. Laura Jones, voedselanalist bij Mintel: ‘Het Atkinsdieet slaagde er in mensen bewuster van koolhydraten te maken en consumenten te laten nadenken over de kwaliteit en kwantiteit van koolhydraten.’

Pasta
Dit jaar bestond 10 procent van de nieuwe koolhydraatarme producten uit vervangers voor pasta. Daarnaast kwamen er onder meer bakingrediënten (10 procent), broden (9 procent), en energierepen (8 procent) op de markt.

De landen waar de meeste nieuwe low carb producten werden gelanceerd zijn Frankrijk (goed voor een aandeel van 17 procent), Duitsland en Spanje (elk 15 procent).


Drie keer zoveel eiwitrijke producten

Er zijn daarnaast ook veel eiwitrijke producten – over het algemeen goed passend in een low carb dieet – bij gekomen. Sinds 2008 gaat het om bijna drie keer zoveel producten. 24 procent van die producten bestaat uit eiwitrijke snacks, 20 procent uit zuivel en 15 procent uit vis, vlees en eierproducten.

Koolhydraatarme producten hebben de markt nu nog niet massaal veroverd, maar het is de verwachting dat nieuwe lanceringen een steeds groter publiek aanspreken.

Bron: Food Navigator

Ook topsporters zweren bij low-carb dieet

Ook topsporters zweren bij low-carb dieet

De opvatting dat je koolhydraten moet stapelen vóór een langduurtraining is bij veel sporters bekend. Maar steeds meer atleten maken een radicale omslag en zweren juist bij een koolhydraatarm, vetrijk dieet.

Fitnessexpert en triatleet Ben Greenfield is een van hen. Hij schrijft over de gezondheidsvoordelen van een zogenaamd ketogeen dieet op zijn blog. Greenfield at zelf low-carb toen hij in minder dan 10 uur de slopende Ironman Triatlon volbracht. Die triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, een fietstocht van ruim 180 kilometer, en een marathon van 42 kilometer. Deelnemers moeten de afstanden zonder pauze afleggen.

Vet betrouwbaar
Duursporter en arts Dr. Peter Attia schrijft eveneens veel over hoe een koolhydraatarm dieet voor een betere atletische prestatie zorgt. Hij benadrukt: ‘Ik kan tijdens een langdurige inspanning veel beter op vet vertrouwen dan op glycogeen. Daarnaast ben ik bevrijd van de constante drang naar voedsel tijdens lange zwemafstanden en fietstochten.’

Het lijstje sportieve fans wordt steeds langer. Racefietser David Zabriskie, ultramarathonloper Timothy Olson en basketbalspeler Ray Allen: allemaal hingen ze hun koolhydraatrijke, vetarme eetpatroon aan de wilgen. In plaats daarvan gaan ze nu juist voor veel vet en proteïnen.

Extra power
De prestatie van Zabriskie (34) verbeterde flink nadat hij het aantal koolhydraten in zijn voedingspatroon drastisch terugschroefde. Nu bestaat 60 procent van zijn totale calorieëniname uit vet. ‘Hij had nooit verwacht nog zóveel vooruit te kunnen gaan,’ zegt coach Jacques Devore in de Men’s Journal. ‘Voor een jongen die al zo goed is als hij, is de hoeveel extra ‘power’ hij heeft op de fiets, al na één periode buiten het seizoen, gigantisch.’

Bron: Examiner

Hartspecialist: ‘Roomboter en kaas beter dan vetarme producten vol suiker’

Hartspecialist: ‘Roomboter en kaas beter dan vetarme producten vol suiker’

Verzadigde vetten zijn niet het probleem in ons voedingspatroon, maar juist vetarme producten die vaak vol zitten met suiker. Dat schrijft hartspecialist Aseem Malthotra in het vakblad British Medical Journal. Daarbij benadrukt hij ook dat ‘magere’ margarine veel ongezonde transvetten bevat.

Verzadigd vet juist gezond

Malhotra pleit voor het eten van boter, kaas en rood vlees. De specialist, werkzaam als cardioloog aan het Croydon University ziekenhuis in Londen, meent dat het tijd is om de mythe over verzadigd vet de wereld uit te helpen. Volgens de arts leidt de opvatting dat we verzadigde vetten moeten skippen juist tot een verhoogde kans op hartziekten. ‘Recente studies tonen geen verband aan tussen het eten van verzadigd vet en hartziekten,’ aldus de specialist. ‘Integendeel, verzadigd vet blijkt juist beschermend te werken.’

Magere melkdrankjes
Veel slechter voor ons zijn volgens de arts transvetten, vaak te vinden in fastfood, bakkersproducten en margarine. En mensen zouden ten onrechte vetarme producten kopen, met de verwachting dat die gezond zijn en je ermee afvalt. Veel van die producten zitten juist vol suiker. ‘Afgelopen week zag ik een patiënt van in de 40 die een hartaanval had gehad,’ vertelt Malhotra aan The Gurdian. ‘In zes maanden tijd was ze 20 kilo aangekomen. Ze bleek vijf ‘magere’ drankjes per dag te hebben gedronken. ‘

Het ging om pakjes melk met een smaakje van 450 milliliter. De specialist rekende uit dat elk van die drankjes 15 theelepels suiker bevatte. De vrouw in het voorbeeld had dus elke dag 75 theelepels suiker naar binnen geklokt.

Mediterraan eetpatroon
Malhotra vertelt zijn patiënten dat boter, kaas (niet de smeltvariant) beter zijn dan vetarme producten en dat een doodgewone ‘steak’ niet schaadt. Hij raadt mensen met hartproblemen bovendien aan een Mediterraan dieet te volgen; rijk aan olijfolie, fruit, groenten, vis en noten. Daarbij verwijst hij naar een recente studie die aantoont dat een Mediterraan eetpatroon volgen na het hebben een hartaanval, zelfs tot drie keer meer effectief is dan het slikken van statines, cholesterolverlagende medicijnen.

Bron: The Guardian

Risico wondcomplicaties groter bij hoge bloedsuikers

Risico wondcomplicaties groter bij hoge bloedsuikers

Mensen met een hoge bloedsuikerspiegel hebben mogelijk een veel grotere kans op ernstige wondcomplicaties na een operatie om chronische wondzweren (als gevolg van diabetes) te dichten. Dat wijst een nieuwe, klein opgezette studie uit. De verrassende resultaten verschenen deze maand in het tijdschrift Plastic en Reconstructive Surgery.

Onderzoek onder diabetes patienten
Volgens de onderzoekers werd duidelijk dat diabetespatiënten hun bloedsuiker onder controle zouden moeten hebben voordat ze een dergelijke operatie ondergaan. Ze legden in totaal 79 patiënten onder de loep. Men ontdekte dat het risico op ernstige wondcomplicaties meer dan drie keer zo hoog was bij degenen die een hoge bloedsuikerspiegel hadden vóór en na de operatie. Datzelfde geldt voor mensen die hun bloedsuiker al langere tijd niet onder controle hadden.

Wondinfecties

De complicaties varieerden van zogenaamde wonddehiscentie (een chirurgische incisie die weer opengaat) en wondinfecties. Ook moesten sommige operaties opnieuw worden uitgevoerd. Wonddehiscentie kwam voor bij 44 procent van de patiënten die vóór de operatie een hoge bloedsuikerspiegel hadden en bij ‘slechts’ 19 procent van de mensen bij wie de bloedsuikers in orde waren. Het risico was ook groter bij degenen met een hoge bloedsuikerspiegel na de operatie en bij hen die al langere tijd een slechte bloedsuikerspiegel hadden. Patiënten die erg schommelden waren maar liefst vier keer vaker de dupe als het aan kwam op het opnieuw moeten ondergaan van een operatie.

Met het onderzoek is zeker een associatie tussen een hoge bloedsuikerspiegel en wondcomplicaties aangetoond, maar mensen die hun diabetes goed onder controle hebben kunnen tijdelijk een hogere bloedsuikerspiegel hebben rond de operatie.

Overleg met specialisten
De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen de importantie laten zien van een goede bloedsuikerspiegel voor diabetespatiënten die een operatie ondergaan. Het kan ook nuttig zijn dat chirurgen overleggen met specialisten, zodat de diabetes in goede banen wordt geleid.

Er is nog wel meer onderzoek nodig om te bewijzen dat de kans op wondcomplicaties inderdaad afneemt door een goede bloedsuikerspiegel.

Bron: Health