Selecteer een pagina
 1. Waarom kiezen voor keto
 2.  » Corona en hoge bloeddrukmedicatie

Corona en hoge bloeddrukmedicatie

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus. De belangrijkste informatie delen we met jullie. We kijken dan ook naar de vraag: wat kan een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak op dit punt voor je doen.

Want voeding wordt vrijwel nooit meegenomen in onderzoek naar gezondheidsproblemen. Terwijl daar vaak wel de oorzaak te vinden is.

Medicatie tegen hoge bloeddruk en vatbaarheid coronavirus

Verschillende artsen en wetenschappers hebben hun zorg uitgesproken over bloeddrukverlagers bij het coronavirus. Bepaalde (veelgebruikte) bloeddrukverlagers, de zogenaamde ACE-remmers, zouden het virus meer kans geven om het lichaam binnen te dringen en er zo mogelijk voor zorgen dat iemand zieker wordt dan wanneer geen bloeddrukmedicatie wordt gebruikt.

Wij kunnen ons voorstellen dat mensen met een te hoge bloeddruk zich nu zorgen maken. Alleen al in Nederland hebben maar liefst 2,8 miljoen mensen te maken met een te hoge bloeddruk, waartegen in de meeste gevallen bloeddrukverlagende medicatie wordt gebruikt. 

Cardioloog Nadir Ali over bloeddrukverlagers en corona

Eén van de artsen die waarschuwt voor het effect van deze bloeddrukverlagers is cardioloog Nadir Ali. Deze cardioloog werkt zelf in zijn praktijk met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, ook bij hart- en vaatproblemen. In een interview legt hij op een begrijpelijke manier uit waar die zorgen vandaan komen. Ook adviseert hij wat iemand het beste kan doen, die medicatie gebruikt tegen een te hoge bloeddruk.  

De video is hieronder te bekijken, wij hebben voor het gemak alvast wat feiten uit het interview op een rijtje gezet.

Belangrijkste punten uit het interview (een samenvatting) 

Waarschuwing vooraf
Cardioloog Nadir Ali: “Deze informatie is ter kennisgeving, omdat hij erg belangrijk lijkt te zijn met betrekking tot COVID 19. We roepen mensen niet op om medicatie te stoppen of te veranderen zonder overleg. Ook al is nog niets zeker, dit is wel heel belangrijke informatie, omdat deze medicatie veel wordt gebruikt. Juist door de groep die meer risico loopt: mensen met hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde hartziekten.”

Om welke bloeddrukverlagers gaat het en waarom?
Het coronavirus kan alleen ‘naar binnen’ in je lichaam via ACE2-receptoren in de cellen. Dus hoe meer ACE2-receptoren, hoe meer ingangen het virus heeft. Bepaalde veelgebruikte bloeddrukverlagers, zogenaamde ACE-inhibitors, verhogen de hoeveelheid ACE2-receptoren. Je kunt dus meer virus binnenkrijgen en daardoor mogelijk zieker worden. 

ACE-remmers bevatten altijd stoffen die eindigen op ‘pril’: benazepril, captopril, cilazapril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moëxipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril, zofenopril. Kijk hier voor een compleet overzicht van ACE-remmers en combinatiepillen.

Is stoppen een slimme optie?
Het is belangrijk juiste keuzes te maken. We zeggen niet dat wij het allerbeste weten, maar wat we wel weten is dat ACE-inhibitors de longen kunnen beschermen tegen schade. Het feit dat ACE-inhibitors een belangrijke rol spelen bij het binnendringen van het virus, is duidelijk. Maar als je eenmaal besmet bent, is het beter om niet te stoppen met de ACE-inhibitor, omdat deze dan mogelijk je longen beschermt. Gebruik je plaspillen? Stop daar dan zeker niet mee!

Bloeddrukmedicatie: rommelen met de natuur
Als je probeert te rommelen met de manier waarop de natuur systemen heeft gebouwd, zoals het bloeddruk-controlesysteem, dan verander je daarmee veel in de mechanismen die het lichaam heeft ontworpen om het optimaal te kunnen functioneren.  Medicatie kan veel onvoorziene en ongewenste schade aanrichten doordat het lichaam zelf weer gaat reageren op bepaalde medicatie. 

Vaak krijgen we niet de juiste informatie over de werking van medicatie, omdat bij veel onderzoek de farmaceutische industrie zelf betrokken is. Kijk daarom altijd naar de basisoorzaak en hoe je daaraan mogelijk iets kunt veranderen. Vertrouw de oplossing niet toe aan medicatie. Vraag je dus af: hoe kom ik aan hoge bloeddruk? “Bloeddrukmedicatie behandelt niet de oorzaak van hoge bloeddruk.”

Pak de oorzaak aan!
Laat het duidelijk zijn dat er een andere manier is om je bloeddruk heel snel te verlagen. De meest voorkomende oorzaak is insulineresistentie. We eten verkeerd en te vaak, we bewegen te weinig en we komen te weinig in de zon (vitamine D). Veranderingen hierin aanbrengen is ook belangrijk bij het verlagen van de bloeddruk. Door gezond koolhydraatarm/keto te eten en minder vaak op een dag te eten, kan je bloeddruk heel snel zakken. En kan medicatie al snel worden gestaakt (dit moet zelfs, anders wordt je bloeddruk te laag, uiteraard stop je alleen in overleg met je behandelaar). 

Ivor Cummins voegt hier aan toe: Onder mensen die in traditionele omstandigheden leven (oervolkeren) komen geen hoge bloeddruk of hart- en vaatproblemen voor, ook niet als ze ouder worden. Tot ze verhuizen naar de steden en gaan eten en leven zoals wij.

Bekijk hier het interview

 

ONS ADVIES

Medicatie. Stop niet zomaar, zonder overleg,  met je medicatie. Dit kan gevaarlijk voor je zijn. Wil je beslist stoppen, dan kun je je behandelaar misschien vragen om andere medicatie voor de hoge bloeddruk, zoals lorsartan of valsartan, dit zijn geen ACE-remmers.  

Ga DIRECT iets doen aan de oorzaak! Hoge bloeddruk is in 90 procent van de gevallen een gevolg van insulineresistentie. Je lijf kan koolhydraten dan niet goed verwerken. Vaak heb je daardoor ook last van overgewicht, hart- en vaatziekten of misschien diabetes 2. Door minder koolhydraten te eten, kun je een hoge bloeddruk weer verlagen én voorkomen. Vaak kun je al snel met medicatie stoppen. 

Hoe pak je het aan?

De aanpak van cardioloog Nadir Ali en TheNewFood gaat over gezond koolhydraatarm/keto eten, puur, vers en écht. Meer informatie vind je hier op de website. Voor een snelle effectieve start kun je DE STARTGIDS gebruiken. Hier staat alle informatie in die je nodig hebt, aangevuld met vier simpele weekmenu’s. Hiermee kun je al binnen enkele weken je bloeddruk drastisch verlagen en bovendien snel slanker en gezonder worden.

Eet jij al gezond koolhydraatarm/keto?

Als jij op dit moment al volgens de aanpak van TheNewFood eet en nog wel bloeddrukverlagers slikt, overleg dan met je behandelaar of deze nog wel nodig zijn. Grote kans dat je bloeddruk inmiddels zover is gezakt dat je ze mag laten staan.

Wat kan een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak je nog meer opleveren?

Met deze aanpak eet je wat bij je lijf past en wat je gezondheid op veel vlakken kan verbeteren. Niet alleen je bloeddruk verbetert, je kunt ook snel afvallen, je krijgt ook veel meer energie en minder gezondheidsproblemen. Je immuunsysteem wordt sterker, onder andere doordat je veel minder leptine aanmaakt. Ook dalen/normaliseren bloedsuikers (je kunt diabetes 2 omkeren) en je verbetert je hart- en bloedvaten. Je hebt minder (of geen) medicatie nodig. Hier zie je alle voordelen.

STARTEN ALS JE GEZONDHEIDSPROBLEMEN HEBT

Starten met gezond koolhydraatarm/keto bij hoge bloeddruk
Starten met deze aanpak bij diabetes 2 
Starten met gezond koolhydraatarm/keto bij andere gezondheidsproblemen 

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

VERDER LEZEN 

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

Jeugdarts adviseert minder koolhydraten

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen van over de hele wereld graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met jeugdarts de Groot. Zelf eet ze gezond...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Huisarts Jacqui zet in op voeding

Huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade ziet fantastische resultaten bij patiënten die starten met een gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak. Jacqui richt zich in de praktijk vooral op leefstijl en voeding. Ze schreef hier ook over in haar boek ‘Leefstijl op...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Keto in de spreekkamer van de bedrijfsarts

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Maak kennis met bedrijfsarts & bedrijfsarts consulent oncologie Liesbeth...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig... de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Huisarts: voeding onderdeel behandeling

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met huisarts Martijn van der Waart. Hij besloot vier...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

 • STARTGIDS Boek

  14,95
 • STARTGIDS DEEL 2 Boek

  14,95
 • VEGA-STARTGIDS Boek

  14,95
 • EENPANSPECIAL Boek

  14,95
 • OVENSPECIAL Boek

  14,95
 • ZOMERSPECIAL Boek

  14,95
 • ONTBIJT & LUNCHSPECIAL Boek

  14,95
 • SOEPSPECIAL Boek

  14,95
 • KERSTSPECIAL Boek

  14,95
 • STAMPPOTSPECIAL Boek

  14,95
 • VEGA-SPECIAL Boek

  14,95
 • VASTENSPECIAL Boek

  14,95