Selecteer een pagina

breek de dag, tik een eitje

 

Ken je die slogan nog, uit de jaren tachtig? Eieren hebben jammer genoeg de afgelopen decennia het etiket ‘ongezond’ gekregen, terwijl dat niet terecht is. Gelukkig keert het tij en màg het weer!

Dus in plaats van hooguit 3 keer per week mogen we weer iedere dag genieten van een gezond en voedzaam eitje, of twee. Of vijf.

 

Advies over eieren is 30 jaar oud!

Eieren bevatten cholesterol, een vetachtige stof waarvan men dacht dat je vaten ervan dichtslibben. Maar die beweringen zijn gebaseerd op oude studies die inmiddels achterhaald zijn, we leven tenslotte alweer een poosje in de 21e eeuw! Technieken en inzichten zijn de laatste jaren enorm veranderd, dus een onderzoek van pakweg 30 jaar geleden is letterlijk niet meer van deze tijd. Studies hebben trouwens aangetoond dat er in dichtgeslibde aderen helemaal geen cholesterol aanwezig is, maar dat is een ander verhaal. 

 

Je lichaam maakt zelf cholesterol aan!

Cholesterol uit voeding heeft ook veel minder invloed dan toen werd aangenomen; je lichaam produceert het immers zelf. Dus als je iets meer cholesterol eet zal je lever er iets minder van aanmaken en andersom er meer van produceren als je het via je voeding niet binnen krijgt.

Je lichaam is namelijk een heel slimme fabriek met machientjes die erop afgesteld zijn alles in evenwicht te krijgen en te houden. Bovendien is het is een zeer nuttig stofje wat als bouwstof dient voor onze cellen en hormonen en een positieve rol speelt bij ontstekingen, infecties en bloedstolling; we kunnen niet eens leven zónder. Hier lees je hoe dat precies zit.
 

Een ei zit vol gezonde voedingsstoffen!

Terug naar de eitjes. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen en verzadigen goed, ze zijn voedzaam dus. Ze bevatten voornamelijk eiwit en vet en dan vooral de onverzadigd soort. Het grootste deel hiervan zit in de dooier. Ze zijn rijk aan vitamine A, B2, B9 (beter bekend als foliumzuur), B12, E en bevatten mineralen zoals seleen, ijzer, fosfor, jodium en zink.

Nog meer positief nieuws : ze zijn ook nog eens goed voor je ogen. Recente studies bij senioren tonen aan dat het consumeren van één ei per dag het niveau van antioxidanten verhoogt -overigens zónder dat het cholesterol stijgt- en preventief werkt bij macula degeneratie (netvliesveroudering).

Maakt het uit welke ei je kiest?

In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren kopen: scharrel, maïs, meergranen, Rondeel, dubbeldooiers, biologische, met extra omega 3 verrijkt… keus genoeg! Soms heeft de naam iets te maken met het welzijn en soms met het voer van de kip. Grofweg zijn er vier categorieën, aangeduid met een code die op het ei gestempeld is. Biologisch begint met 0 en is het diervriendelijkst, kooi-eieren hebben code 3 en mogen hier niet meer verkocht worden. Wel worden ze nog verwerkt in o.a. koek, gebak, beschuit en pasta. Reden temeer dus om die voedingsmiddelen te laten staan! Biologisch heeft verreweg de voorkeur. Scharreleieren van échte scharrelkippen zijn helemaal super!


Hoe vaak eieren eten?

Je kunt elke dag eieren eten en er is geen maximum aan het aantal eieren per dag. Eieren passen uitstekend in je koolhydraatarme/LCHF menu!
Eieren zijn prima vleesvervangers, ze laten zich makkelijk combineren met allerlei groenten en de variaties zijn eindeloos. Van een simpel zacht gekookt eitje tot eiersalade, als broodbeleg, bijgerecht of snack.

Bovendien hoef je het voor de lijn niet te laten: een gemiddeld ei levert minder energie dan een plakje kale ontbijtkoek, maar levert je échte voeding en verzadigt des te beter! Een ontbijt met eieren is het beste begin van de dag! 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

 

VERDER LEZEN:

Eieren en roomboter ten onrechte op zwarte lijst

Kan het eten van veel margarine slecht zijn voor je lichaamsfuncties? De ‘experts’ die altijd vol overtuiging mensen aanraden om verzadigde vetten, zoals roomboter, te vervangen voor meervoudige onverzadigde vetten, zoals halvarine, lijken plotseling onzeker....

Lees meer

Onderzoek kraakt eiwitrijk diëet af, media overdrijven

Naar aanleiding van een onlangs gepubliceerde studie in het tijdschrift Cell Metabolism
waarschuwt de media voor het volgen van een koolhydraatarm, eiwtrijk dieet. Verslaggevers
melden dat de het de levensduur van vijftigplussers net zo ernstig vermindert als roken en het risico
op kanker drastisch verhoogt. Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen!

Lees meer

Gezonder ouder worden met dierlijke eiwitten

Voldoende dierlijke eiwitten houdt ouderen mobiel volgens een Japans onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Door de verhoogde levensverwachtingen in veel landen ervaren veel ouderen ‘aftakeling’ van cognitieve functies en bij...

Lees meer

Eiwit in spinazie en eieren vergroot reactievermogen

Tyrosine, een van nature voorkomend eiwit in onder andere spinazie en eieren, vergroot het reactievermogen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Uitkomsten van het Nederlandse onderzoek laten zien dat tyrosine...

Lees meer

Te weinig eiwitten zetten aan tot meer eten

Onze honger naar eiwitten is zo krachtig dat we geneigd zijn te blijven eten totdat we de juiste hoeveelheid eiwitten binnen hebben, zélfs al dat betekent dat we veel meer eten dan nodig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Charles Perkins Centre van de...

Lees meer