Selecteer een pagina

13 KILO AFGEVALLEN, MINDER PIJN EN MEER ENERGIE

AUGUSTUS 2022 – Sjanie (70): “Ik woon in Barendrecht en ben al 51 jaar getrouwd. Ik heb twee dochters en een zoon, en al twee grote kleinkinderen. Al zo lang ik leef ben ik aan het jojoën.

Vroeger toen ik nog bij mijn ouders woonde, zat mijn moeder hier meer mee dan ik. Zij zette me op allerlei diëten, bijvoorbeeld het grapefruitdieet (waarbij je in de ochtend grapefruitsap moest drinken). Ik goot dat altijd door de gootsteen, omdat ik het zo smerig vond.
Toen ik 19 was trouwde ik met mijn man. Hij zat op de vrachtwagen en werkte internationaal. Ik was daardoor vaak alleen thuis, voor mij alle tijd om in de avonden te gaan snaaien, bijvoorbeeld met chips.

Ik heb onwijs veel diëten gedaan, van Weight Watchers tot Sonja Bakker, en heb zelfs pillen gekregen via de huisarts. Alles wat ik maar tegenkwam heb ik uitgeprobeerd. De resultaten vielen altijd tegen, huilen als het tegenviel… Ik had zo mijn best gedaan!!

Ik ben zelfs een keer op een zaterdag met twee andere wanhopige dames naar België gereden om pillen te kopen bij een arts, deze pillen waren in Nederland verboden. Uiteindelijk kreeg ik epileptische aanvallen en kwam ik in het ziekenhuis terecht. Hier bleek toen dat ik door de pillen een kleine (goedaardige) tumor had ontwikkeld. Ik ben daaraan geopereerd en gelukkig helemaal hersteld.

Op mijn zwaarst woog ik 93 kilo (ik ben 1.56). Als ik in mijn dorp in de winkeletalages keek, voelde ik me erg ongelukkig. Na veel verhuizingen, de geboorte van mijn dochter, miskramen en daarna de geboorte van mijn zoon (hij kwam 10 jaar na mijn laatste dochter, daartussen hadden we 3 miskramen), heeft mijn man ander werk gezocht: hij was de avonden thuis. Dit hielp zeker als het gaat om gezonder eten en snaaien in de avonden!

Toen mijn zoon naar school ging, ben ik gaan werken. Pakketjes bezorgen voor DHL. Veel lopen, de laatste jaren werd dit helaas minder makkelijk: mijn knieën wilden niet meer. Er was mij verteld dat ik misschien fibromyalgie had, deze diagnose heb ik nooit gekregen. Het laatste jaar voor mijn pensioen ben ik in een burn-out terecht gekomen, omdat ik zoveel pijn had en moe was.

Omdat ik altijd op zoek was naar een dieet dat voor mij wel zou werken, kwam ik de koolhydraatarme/keto aanpak tegen. Ik probeerde allerlei aanpakken, maar de vetten, eiwitten en koolhydraten bijhouden vond ik moeilijk. Toen kwam ik TheNewFood tegen op Facebook en las dat ik niet zelf hoefde te rekenen en bij te houden, maar alleen maar de startgids hoefde te volgen. Dat is makkelijk en ik dacht ‘ja dit ga ik proberen!’. Ik woog toen 79 kilo. Ik heb de startgidsen besteld en ben direct begonnen.

In het begin ging het nog niet van een leien dakje. Ik dacht nog vaak ‘ach dat ene koekje of snoepje’, dat moet kunnen. Maar dat werkte niet goed voor mij, de resultaten vielen tegen en ik kreeg dan meteen last van hoofdpijn en werd weer erg moe…

Ik heb me toen via de site meer verdiept in deze aanpak en besloten dat ik de startgids echt strikt moest gaan volgen. Inmiddels ben ik 64 kilo en tevreden met hoe mijn gewicht nu is! Ik heb ook veel minder last van mijn knieën en voel me veel beter.

In de weekenden wil ik nog wel eens wat extra genieten, zoals iets vaker yoghurt eten en soms wat koolhydraatarm brood bij de borrel of een wijntje – wel altijd koolhydraatarm! Helaas reageer ik daar erg snel op, ik kom eigenlijk direct aan van dit soort producten. De dagen erna moet ik dan even weer strikt volgens de boeken eten!

Ik ben geen keukenprinses en de gerechten zijn zo makkelijk en snel! Ik heb eigenlijk geen favorieten, ik ga door fases, nu ben ik druk in de weer met de ovenspecial, maar als het warm is zijn bijvoorbeeld de salades uit de zomerspecial favoriet!
Ik ben erg blij dat ik deze aanpak ben tegengekomen, en ben zeker van plan dit te blijven doen!”