Selecteer een pagina

13 KILO KWIJT, LYMFOEDEEM VERMINDERD, GEEN HOOFDPIJN MEER

DECEMBER 2022 – Marloes Hofstede (39): “Ik woon samen met mijn man, dochter, zoon en een hond in Eefde. Ik ben assistent-accountant. Zoals zovelen heb ook ik een lijngeschiedenis.

Jaren geleden is het me gelukt om 10 kilo af te vallen door veel sporten en op mijn voeding te letten, maar die kilo’s zaten er zo weer aan. Op 1 januari 2021 dacht ik: nu is het genoeg. Ik deed weer een poging met ondersteuning van een Bodieboost-groepje en vaker sporten.

Maar toen werd ik ziek: ik kreeg een agressieve vorm van borstkanker en moest aan de chemo’s. In de eerste periode hiervan viel ik veel af omdat ik geen smaak had en erg misselijk was. Het tweede gedeelte kreeg ik juist hele erge vreetkicks, dus de kilo’s kwamen er weer aan.
Daarna nog twee operaties, een aantal bestralingen en om het af te maken nog een paar kuren chemopillen. Na de operaties en bestralingen heb ik lymfoedeem ontwikkeld in mijn arm.

Toen dat eindelijk klaar was, ben ik weer gaan denken aan afvallen. Een beetje aanmodderen met van alles. Vanaf april tot eind juli heb ik koolhydraatbeperkt proberen te eten maar dat hield ik niet vol omdat ik niet van de chips en snoep kon afblijven.

Ik was aan het zoeken wat nou eigenlijk bij mij paste. Ik had al wel eens eerder gelezen over TheNewFood, via Facebook. Ook had ik gelezen dat gezond koolhydraatarm/keto eten een goede bijdrage kan leveren aan het verminderen of onder controle houden van de lymfoedeem. Nou, ik kan je vertellen: dat is inderdaad zo! Ik heb me goed ingelezen en ben op 15 augustus gestart met TheNewFood.

Voor de start had ik dagelijks hoofdpijn. Dat is een stuk verbeterd. Zo nu en dan heb ik nog wel eens hoofdpijn, maar zeker niet meer iedere dag.
Mijn lymfoedeem is ook zeer goed onder controle, ik merk dat m’n arm veel slanker is dan ervoor. Het extra vocht wat ik had is erg verminderd. Het is niet helemaal weg, maar stukken verbeterd. Ik moest zelfs een nieuwe kous laten aanmeten omdat hij afzakte en ik hoef niet meer bij de oedeemtherapeute te komen! Ik merk verder natuurlijk dat ik kleding weer aankan die me eerder niet meer paste.

De rest van m’n gezin doet niet mee. Mijn man kan eten wat hij wil maar komt niet aan, zeer frustrerend… Mijn dochter vindt de pizza gemaakt van tonijn heel lekker, terwijl ze geen tonijn lust en mijn zoon wil nog wel eens wat proberen.
Zelf vind ik de bloemkool met tonijn uit de ovenspecial erg lekker. De tuna melt smaakt me ook prima. En ik ben gek op eieren

Op de een of andere manier is de spreekwoordelijke knop nu om en ben ik zeker van plan om op deze manier te blijven eten.”

TIP VAN MARLOES

Voor mensen die twijfelen: probeer het gewoon. Is het niks, dan kun je altijd nog stoppen. En ga je maaltijden indien mogelijk van tevoren maken, dat is handig als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt en geen uitgebreide keuken op het werk.