Selecteer een pagina

35 KILO KWIJT EN VAN DIABETESMEDICATIE AF!

SEPTEMBER 2021 – Johan van ‘t Verlaat (67): In de loop der jaren was ik steeds wat kilo’s aangekomen. Op een gegeven moment, in 2009, werd diabetes type 2 geconstateerd. Dan ga je de medische molen in. Het begint met één pilletje, maar daar eindigt het niet mee. Steeds weer die controles die niet goed waren. Het gewicht bleef toenemen en ook de bloedsuikers. Er kwam steeds meer medicatie bij.

In september 2020 wilde mijn vrouw Joke een paar kilo afvallen en ik wilde wel meedoen. Op Facebook kwamen we TheNewFood tegen. Na eerst goed te hebben ingelezen en na overleg met de praktijkondersteuner hebben we besloten om de startgidsen te bestellen. Op 19 oktober zijn we samen gestart. Mijn gewicht was toen 129 kg. Ik gebruikte glicazide, metformine en enalapril/hydro tegen hoge bloeddruk. Het roer moest om.

We hebben de weekmenu’s uit beide startgidsen twee keer helemaal gevolgd. Dus 16 weken. Het resultaat was super en aanmoedigend om door te gaan. De ‘derde ronde’ hebben we wel wat aanpassingen gedaan. Sommige gerechten hebben we toen vervangen door wat anders, omdat het niet zo ons ding was. Maar dat is het mooie, je kan zomaar wat anders inplannen want het komt met de koolhydraten altijd goed.

Een collega volgde ook deze aanpak en leende mij een paar boekjes uit. Ik was enthousiast en heb daarna zelf extra boekjes besteld. Bij het afscheid voor mijn pensioen kreeg ik de kerstspecial kado. Iedereen denkt dus mee!

Regelmatig moest ik voor controle bij de praktijkondersteuner, en vanaf begin gingen de bloedwaardes zakken. Ik mocht al snel stoppen met de gliclazide. Sinds begin mei is ook de metformine weg. Ter indicatie: glucose nuchter is van 18,7 naar 5,8. Hba1c (lange suiker) van 93 naar 40. Cholesterol en nierfunctie zijn weer prima. En dat ondanks de hoeveelheid eieren!

Inmiddels ben ik 35 kilo afgevallen. Mijn gewicht is nu 94 kg – dat was het streven – en ik heb inmiddels een compleet nieuwe garderobe.
De praktijkondersteuner is helemaal enthousiast en gebruikt mij soms als inspiratie voor andere patiënten. Ik ben van bijna alle medicatie af! Alleen de bloeddruk nog niet helemaal, al is de plaspil er al vanaf en de enapril bijna. Ik kan niet wachten. POH en huisarts zijn beiden razend enthousiast.

Vaak zitten we bij de koffie met de gidsen en maken we de weekplanning. De startgidsen, soepgids, lente en ontbijtspecial zijn nu favoriet, straks weer de stamppottenspecial en natuurlijk de kerstspecial.
Bij verjaardagen maken we heerlijke taarten, de chocolade met aardbeien en de hazelnotentaart, en alles en iedereen smult mee.

‘s Ochtends genieten we van de chocomousse, de diverse smoothies en een uitsmijter. De goulashsoep is een aanrader, net als de nasi met pindasaus. En niet te vergeten de diverse witlofschotels. Maar eigenlijk is het meeste gewoon lekker.

Het grote voordeel van deze koolhydraatarme manier van eten is dat je na het eten geen opgeblazen gevoel meer hebt. Hoe fijn is dat! Vanaf het begin werkte het uitstekend, de resultaten waren verbluffend en dat stimuleert als een malle.

Ook met de vakantie zijn we gewoon uit eten geweest. Een uitsmijter zonder brood, een salade zonder brood, bij het diner de patat of rijst achterwege laten en gewoon vragen of er wat extra salade bij mag. Ze kijken je niet gek aan.

Joke is 10 kg afgevallen en blijft al een tijdje keurig stabiel. Omdat ons resultaat zo geweldig was, hebben we inmiddels ook een nichtje aangestoken.

We eten elke dag heerlijk. Dit is echt een eetgewoonte die helemaal prima is. Er zijn mensen die zeggen: ik zou niet zonder aardappelen, pasta of brood kunnen. Maar dan zeggen wij: we hebben het nog geen moment gemist. We blijven lekker zo eten!”