Selecteer een pagina

50 KILO KWIJT, SCHILDKLIERMEDICATIE GEHALVEERD; BLOEDSUIKERS EN BLOEDDRUK NU PERFECT

JULI 2022 – Mariet Gerritsen-vd Kerkhof (68): ”Al van jongs af aan heb ik overgewicht. Soms wat meer, soms wat minder. Ik was altijd aan het lijnen: caloriearm, dus alles mager en weinig eten. Lang geleden heb ik ook wel eens een poging gedaan met maaltijdvervangers. Alles werkte wel even, maar ik bleef honger houden en op het moment dat ik stopte ging het weer fout!

Ik heb al jaren een trage, bijna nauwelijks nog werkende schildklier, waarvoor ik medicatie moet gebruiken. Dit maakt het afvallen ook een stuk lastiger. Ook had ik al zeker 20 jaar last van een te hoge bloeddruk.

Jaren geleden heb ik al een tijdje metformine geslikt omdat mijn bloedsuikers toen al iets te hoog waren, beginnende diabetes. Deze werden weer wat lager toen ik wat afgevallen was. Maar helaas, door de jaren heen, omdat niets echt werkte ben ik toch weer flink aangekomen. Januari 2018 werd ik gebeld door de praktijkondersteuner of ik eens op gesprek wilde komen in verband met mijn bloeduitslagen. Dat heb ik toen gedaan en natuurlijk waren de bloedsuikers niet goed.

Mijn gewicht was op dat moment 144 kilo. Ik voelde me ook al langere tijd niet zo lekker, er moest iets gebeuren. Zij stelde me toen voor de keuze: weer medicatie gaan gebruiken voor de diabetes of naar de diëtiste te gaan om het eerst te proberen met voeding. Als ik wilde was er ook nog een derde mogelijkheid, een maagverkleining.

Ik heb toen voor de optie gekozen het met voeding te proberen. De diëtiste kwam met het voorstel me te gaan verdiepen in koolhydraatarm eten en ze heeft me toen erg goed op weg geholpen met de eerste uitleg hierover. Ik ben toen meer gaan zoeken en lezen op het internet en kwam zo uit bij TheNewFood. Deze aanpak en alle uitleg sprak mij het meest aan.

Ik begon met de startgids en stond er versteld van hoe lekker de gerechten waren en hoe makkelijk ik alles kon volgen. Ook viel het op dat je geen muizenhapjes at: het waren flinke porties en ik had helemaal geen hongergevoel. Ik werd er erg blij van en had er alle vertrouwen in! En al vrij snel heb ik meer boekjes aangeschaft.

Mijn bloedsuikers zakten en waren al vrij snel weer normaal. En ook mijn gewicht ging al snel omlaag. Ik werd steeds enthousiaster, ik voelde me beter en vol energie!

Achteraf vind het erg bijzonder dat mijn diëtiste meteen inzette op koolhydraatarm! Daar ben ik haar nog steeds enorm dankbaar voor! Zij heeft inmiddels ook boekjes van TheNewFood om aan mensen te laten zien, daar ben ik echt super blij om!

Gelukkig staan mijn man en onze kinderen helemaal achter me. Mijn man eet de avondmaaltijden altijd met me mee. Verder houden ze overal rekening met me en dus is het niet moeilijk om eens ergens heen te gaan! Het allermeest gebruiken we de ovenspecial en de eenpanspecial en oh ook de stamppotspecial natuurlijk!

De nasi goreng en de kipsaté roerbak, beiden uit de eenpanspecial, zijn hier echt favoriete maaltijden. We eten deze zo graag dat ik heel bewust iedere week een menuplanning maak en zoveel mogelijk afwissel met vlees, kip, vis en zeker af en toe gerechten met alleen kaas, om de variatie erin te houden. Echt moeilijke momenten heb ik niet vaak. Soms pak ik weleens iets van een blokje kaas, of rauwe ham of we nemen dan lekker koffie, waar ik in iedere mok 2 theelepels slagroom doe! Puur genieten!

Mijn behandelaar vindt het erg mooi en staat te kijken van de resultaten. Mijn schildklier medicatie is bijna gehalveerd nu. Mijn bloedsuikers en mijn bloeddruk zijn weer normaal: prachtig hè? Binnenkort ga ik verder overleggen over het nog meer afbouwen van de medicatie.

Ook van mijn omgeving krijg ik erg fijne reacties. Wel merk ik dat er nog veel onbekendheid is. Vaak denken ze nog dat het allemaal heel ingewikkeld is en veel werk! Maar het tegendeel is waar. Ik blijf dat maar steeds uitleggen.

In totaal ben ik nu ongeveer 50 kilo afgevallen. Ik zou nog wel een aantal kilo’s kwijt willen maar Ik ben nu ook dik tevreden! Wel heb ik best veel vel over maar ik kan dit met kleding heel goed camoufleren. Ik voel me zoveel beter, dat is het belangrijkste!

Ook ben ik wat zelfverzekerder geworden! Het klinkt misschien raar, maar ‘ik mag er zijn’ zo voelt het weer. Ik ben gemakkelijk met contacten maken, maar voel me nu nog beter daarin. Ik ben er erg blij mee en ga zeker zo door met deze manier van eten!”

TIP VAN MARIET
“Ga ervoor en ervaar wat het met je doet, het heeft mij een heel ander leven gebracht! Wat mij erg geholpen heeft en wat ik goed geleerd heb is altijd etiketten blijven lezen! Dan word je vanzelf handig in keuzes maken!”