Selecteer een pagina

ASTMA EN CROHN ONDER CONTROLE (!!) EN 23 KILO KWIJT

MAART 2021 – Wilma Pols-Flantua (39): “Al sinds mijn jeugd kamp ik met astma, die in de loop der jaren alleen maar erger werd. Pompjes horen al jaren bij het dagelijks gebruik. Een aantal jaren geleden werd ik opgenomen met vreselijke buikpijn en veel te hoge ontstekingswaardes.

Na heel veel onderzoeken werd de ziekte van Crohn vastgesteld. De prednison om het onder controle te krijgen en de medicatie die daarna kwam, zorgden ervoor dat ik kilo’s aankwam. Ik was op het laatst alleen nog maar neerslachtig en totaal niet zelfverzekerd.
Tot mijn man en ik de film The Magic Pill zagen. Ik weet nog goed dat toen de film afgelopen was ik helemaal stil was en dacht: “Nee joh! Dat kan toch helemaal niet?” Maar ik wilde het toch gaan proberen.

De eerste stap was alle frisdranken en pakken drinken eruit. We dronken alleen nog water, thee en koffie zonder iets erin: dat was even wennen. Geen suiker, koek en chips meer, maar hoe maak je zoiets blijvend effectief?
Gelukkig had mijn man TheNewFood gevonden, daar werd ons nog meer duidelijk. We bestelden de startgids en de eenpanspecial en zijn er mee begonnen. Hiermee ging echt een wereld voor mij open. Ik werd razend enthousiast.

Ik ben nooit een keukenprinses geweest maar op deze manier begon ik het steeds leuker te vinden. Het heeft onze kijk op voeding volkomen omgekeerd. Je gaat je verdiepen in de etiketten en komt erachter waar allemaal suiker en toevoegingen in zitten.
De eerste week viel me heel erg mee. Ik had wel wat hoofdpijn maar verder nergens last van. Als je er eenmaal goed in zit dan is het eigenlijk een eitje. Vooral als je je steeds beter gaat voelen. Mijn man en dochter eten met me mee. En er zijn zoveel gerechten die we lekker vinden!

Zelf vind ik de grootste topper bloemkool met brie uit de ovenspecial. Die is voor twee personen maar wij eten die met drie personen met een stukje vlees erbij. Echt heerlijk.

Vijf maanden later woog ik 23 kilo minder. De ziekte van Crohn kreeg ik onder controle. Toen kwam de oproep om m’n astma weer eens na te laten kijken. Je mag dan blazen en dan doen ze metingen. Ik scoorde altijd heel slecht.

De verpleegkundige heeft het me wel vijf keer opnieuw laten doen, want ze kon er geen spoor van terugvinden. Ik had de longen van een 24-jarige. Bam! Dan weet je waar je het voor doet! Ze vroeg me of ik iets anders deed de laatste tijd en ik vertelde haar over keto. Ze werd al net zo enthousiast als ik!

Een tijd geleden viel ik door rugklachten weer terug in mijn oude eetpatroon en kwam direct aan. Ik kreeg ook gelijk weer buikklachten en last van benauwdheid. Ik heb heel snel de draad weer opgepakt en ik voelde me al heel snel weer stukken beter. Lesje geleerd: dit is niet iets tijdelijks maar een heel gezonde manier van leven!

Ik zit in een Facebookgroep met mensen die de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa hebben en daar haak ik vaak op in door mijn ervaring met TheNewFood te vertellen. Niet alleen mijn Crohn is onder controle maar ook mijn astma – en ik had een heel heftige soort.
Wat ik ook prachtig vind zijn de reacties uit mijn omgeving; die zijn heel positief. “Wat zie er gezond uit!” zei iemand onlangs. Dat vond ik echt de leukste reactie. Ik raad mensen altijd even aan jullie site te bekijken. Je kan hier echt gezonder mee worden!”