Selecteer een pagina

DIABETES TYPE 1 ONDER CONTROLE, BLOEDDRUK GEZAKT EN 27 KILO KWIJT

Ervaring categoriën: , , ,

JULI 2022 – Hilde van den Berg (65): “Als kind van 7 kreeg ik de diagnose diabetes type 1 en moest ik beginnen met insuline spuiten. Toen nog met uitkoken van spuiten en naalden, wat in het begin ook nog niet onder de verzekering viel. Ik lag zo’n 3 keer per jaar in het ziekenhuis met veel te hoge bloedsuikers.

Vaak bemoeiden mensen zich ermee en kreeg ik het vingertje: ‘je hebt zeker wat verkeerd gedaan’ Of mensen vroegen: ‘mag je dit wel?’ of: ‘mag het niet één keer?’. Dit gebeurt helaas nog steeds af en toe. Dat heeft veel invloed op de manier waarop je met eten omgaat. Zeker als kind/puber, je wilt gewoon meedoen met de rest en geen uitzondering zijn.

Tijdens mijn zwangerschappen ben ik heel streng onder controle geweest en heb maanden in het ziekenhuis gelegen, toen met de eerste insulinepompen. Later terug naar spuiten, daarna weer een nieuwere pomp. Zo ben ik eigenlijk mijn hele leven bezig geweest met mijn diabetes en met veel verschillende diëten. Uitproberen wat werkte en als er iets werkte was dat steeds met tijdelijk resultaat in het afvallen en steeds ook weer met erg wisselende bloedsuikers.

Vorig jaar vertelde een cardioloog me: Je insuline werkt niet goed meer. Na zoveel jaar insuline gebruiken wordt je lichaam steeds ongevoeliger en heb je meer en meer nodig. En, aangezien insuline een groeihormoon is word je dus steeds zwaarder.

Kort daarna, op vakantie in Italië wisselden mijn bloedsuikers zo sterk dat het gevaarlijk was. Van hoog naar laag en weer terug. Dit moest echt anders. Bij terugkomst ben ik weer overal gaan lezen en kwam ik gelukkig in contact met TheNewFood via facebook. Daar, op facebook en op de website stond zoveel duidelijke uitleg; er ging een wereld voor me open. Direct heb ik toen de meeste boekjes gekocht en ben van start gegaan met de startgids.

De startgids werkt heel prettig, je kunt heel gestructureerd en met veel uitleg aan de gang, wat een rust gaf dat mij en wat een variatie in het eten. Ik vond het met mijn diabetes 1 niet heel spannend of moeilijk om te beginnen. Ik kan alles goed monitoren en de insuline hoeveelheden kan ik zelf aanpassen.

De centimeters en kilo’s vlogen eraf en mijn figuur veranderde. Mijn bloedsuikers werden veel stabieler! Ik ben vorig jaar april begonnen en inmiddels ben ik 27 kilo afgevallen! De moeheid die ik had door de steeds wisselende bloedsuikers is bijna weg. Heerlijk om je niet altijd voort te hoeven slepen.

Al langer had ik last van een te hoge bloeddruk, waar ik medicatie voor gebruikte. Hiermee gaat het ook heel erg goed en ik heb al flink kunnen afbouwen met de medicatie. Ook gebruikte ik altijd medicijnen tegen de maagpijn en maagzuur. Die klachten waren heel snel al helemaal verdwenen en zijn niet weer teruggekomen!

Inmiddels is deze manier van eten een levensstijl geworden, waar ik enorm blij mee ben en die prima te doen is. Ik voel me zoveel beter! Ik gebruik nu ook veel minder insuline, superfijn natuurlijk aangezien insuline een groeihormoon is.

Mijn behandelaars en het hele diabetesteam zijn ook erg tevreden. Voor het eerst in mijn diabetes-leven hoef ik pas na een jaar terug te komen op controle. Dat is héél lang voor mijn doen!

Mijn man eet meestal met me mee. De ovenspecial en eenpanspecial: daar zijn we enorm fan van en die gebruiken we ook het meest. Maar ook de Griekse muffins uit de startgids en de fudge uit de vastenspecial zijn hier favoriet, echt heerlijk.

Ik vind het echt fantastisch wat TheNewFood allemaal doet en laat onderzoeken. Ik wijs iedereen op de boekjes, de facebookpagina en de website; ook om veel kennis op te doen. Het geeft houvast en veel informatie. De boekjes zijn erg fijn en duidelijk in gebruik, met erg veel afwisseling.

Na mijn hele leven diëten is dit een verademing. En het werkt! Het afvallen gaat de laatste tijd wat langzamer op de weegschaal maar ik blijf het merken aan mijn kleding, ook als de weegschaal een poos stil staat. Ik twijfel er niet over om het weer anders te gaan doen!
Ik gebruik de helft minder insuline, in plaats van een flesje per anderhalve dag in mijn insulinepomp neem ik nu dezelfde hoeveelheid voor 3 dagen, met nog maar heel af en toe bij bolussen. Ik heb veel betere bloedsuikers en ook een betere bloeddruk. Het voelt zo goed. Dit is mijn manier van eten geworden.”