Selecteer een pagina

FIBROMYALGIEKLACHTEN VERDWENEN & 10 KILO AFGEVALLEN

APRIL 2022 – Laura (48): “Diëten volgde ik al vanaf m’n twintigste. Ik ben 1,60 meter en eigenlijk altijd iets te zwaar geweest. Vooral telde ik calorieën, maar ook deed ik Sonja Bakker enzo. Altijd viel ik ook wel af, maar het kwam er ook steeds weer aan. Maar meer dan 85 kilo heb ik nooit gewogen.

Ik ben gelukkig getrouwd met mijn man. Wij hebben twee thuiswonende zoons van 20 en 21 jaar. Zeker na de geboorte van m’n kinderen ben ik nooit meer echt op gewicht geweest. Eén keer bleef ik slank, maar toen hongerde ik mezelf bijna uit en ging ik drie keer in de week naar de sportschool.

Nadat ik fibromyalgie-klachten kreeg, werd ik gedwongen om te stoppen met sporten toen de pijn echt toesloeg. Ook had ik ernstige RSI en heb zelfs een tijdje met een brace om gelopen. Het duurde anderhalf jaar voordat ik weer een beetje normaal kon lopen en bewegen.

Na onze wintersport eind 2019 was ik er klaar mee dat mijn lichaam niet wilde wat mijn hoofd wél wilde. Ik wilde bewegen zonder pijn en geen beperkingen opgelegd krijgen omdat mijn spieren niet meer mee wilden werken.

Zo kreeg ik begin januari 2020 mijn zoveelste verwijsbrief van de huisarts voor de behandeling van mijn fibromyalgieklachten. Dit keer was het voor mij een schot in de roos! Ik kwam in contact met een Mensendieck-therapeute die bekend was met mensen met fibromyalgieklachten.

Zij was ook degene die mij tijdens mijn behandeling kennis liet maken met de boekjes van TheNewFood. Ik mocht in haar startgids bladeren en zo is dit avontuur langzaamaan begonnen.
Aanvankelijk was ik nogal sceptisch, ik wilde eerst zien of deze aanpak echt voor mij geschikt was. Ik geloofde niet dat ‘anders eten’ ervoor kon zorgen dat ik geen pijn meer zou hebben. Ergens in februari 2020 heb ik de knoop doorgehakt en nam ik het besluit om te starten. Gelukkig kon ik al na een paar weken zeggen dat deze aanpak inderdaad werkte.

Sinds de start ben ik al zo’n 10 kilo afgevallen. Dit is niet zoveel als je vaak hoort van de mensen die beginnen met eten volgens deze methode, maar mijn doel was vanaf de start vooral: geen pijn’. Mijn grootste ‘win’ is dat ik totaal geen pijn meer heb in mijn lijf. Ik kan weer traplopen, tuinieren, lekker bewegen en dat allemaal zonder pijn!

Dat ik niet zoveel afviel kwam ook door corona, daardoor was ik minder actief en moest ik vier van de vijf dagen thuiswerken. Op dit moment zit ik ook nog eens middenin de overgang.
Gelukkig ben ik vele centimeters kwijtgeraakt qua omvang en ik voel me ook niet meer zo opgeblazen als vroeger. De huisarts en ik zijn bezig om m’n bloeddrukmedicijnen aan te passen.

Tijdens de wintersport afgelopen januari merkte ik, dat ik niet meer moe werd halverwege de ochtend. Tijdens het skiën kreeg ik geen pijn meer in mijn benen en ik hoefde niet langer een uur eerder te stoppen met skiën dan mijn man en kinderen.
Mijn man merkte op, dat hij me nog nooit zo ontspannen en relaxed op mijn ski’s had zien staan. Ik heb totaal géén pijn in mijn spieren gehad en heb me geen dag hoeven te ontzien. Dit is dus echt waar ik het voor doe. Skiën zonder pijn en toch mét fibromyalgie!

Tegenwoordig kan ik weer heerlijk ‘grote stappen’ nemen en wandelen enzo, zonder daarna helemaal stijf op de bank te moeten zitten.

Inmiddels heb ik zelf al zeven boekjes van TheNewFood en eet ik volledig keto! Doordeweeks eten we het avondeten met z’n allen volgens de boekjes, soms bak of kook ik voor mijn jongens nog een aardappel of pasta.

Mijn favoriete ontbijt is de lijnzaadpap uit de startgids. Tussen de middag eet ik vaak een kleine portie zelfgemaakte soep met losse kleine hapjes zoals beschreven in de Ontbijt & Lunchspecial. Andere favorieten zijn hier de goulashsoep (Soepspecial), de Italiaanse sperziebonen met kip en de kipsaté roerbak, beide uit de Eenpansspecial.
In het weekend staat de pizza ham/salami uit de startgids 2 vaak op tafel. Mijn guilty pleasure is een plakje rookvlees met roomkaas!

Als we in het weekend bij onze vrienden zijn dan verschijnt er tegenwoordig ’s avonds een plankje met kaas en worst op tafel in plaats van de standaard chips en nootjes. Hier genieten we dan allemaal van. Ik ga echt nooit meer terug naar de koolhydraten zoals vroeger.”