Selecteer een pagina

IK BEN WEER GEZOND EN STA LACHEND VOOR DE SPIEGEL

JULI 2021 – Rita van Nielen (69): “Al 38 jaar geleden is mijn schildklier verwijderd sindsdien slik ik hormonen. Ik dacht altijd dat mijn tien kilo overgewicht daar aan lag, maar ik kreeg met de jaren steeds meer kwalen. Ik had bijvoorbeeld een superhoge bloeddruk, dus ik slikte al bètablokkers en een plaspil. Bovendien had ik PDS, waardoor ik veel last van mijn darmen had. Het was zo erg dat ik niet meer naar buiten durfde voordat ik ‘leeg’ was.

Ik had artrose pijnen in mijn handen, waarvoor ik al tien jaar braces droeg. Bij toeval werd in december 2017 ontdekt dat ik ook diabetes 2 en te hoog cholesterol had. Maar ik wilde niet nóg meer pillen. Daarom heb ik toen mijn manier van leven radicaal omgegooid: ik ging koolhydraatarm/keto eten.

Ik ben nooit meer gestopt met deze manier van eten, omdat ik merkte dat mijn lichaam steeds beter ging functioneren. Bovendien zijn de recepten van TheNewFood heerlijk!

Ik was snel mijn tien kilo overgewicht en de diabetes kwijt. Ook mijn cholesterol werd weer normaal. Pillen voor hoge bloeddruk zijn meer nodig, want die is ook weer perfect. Mijn PDS is over!

In november vorig jaar wilde ik twee weken deelvasten (IF) proberen omdat ik daar zoveel goeds over las. Daar ben ik ook nooit meer mee gestopt! Ik eet in een eetraam van zes uur per dag. Eens per week vast ik zo lang mogelijk. Het helpt me nog beter tegen de pijntjes. Ik heb mijn braces niet meer gebruikt!

Ondertussen ben ik twintig kilo kwijt en is mijn buikvet nagenoeg weg. Hoe blij kan iemand zijn? Een mooie slang in de pot.

Mijn hoofd is nu zo helder. Ik had altijd last van fikse brainfog en kon me niet meer goed concentreren op eten koken, de administratie enzovoort. Steeds meer woorden gingen in het grijze gat. Maar ik ben weer helder! Je kunt wel zeggen: ik heb mijn leven terug.
Mijn man is op zijn manier ook zijn koolhydraten gaan beperken en wat aan het vasten. Zo is hij gestopt met het ontbijt , want dat vond hij toch al niets; dat had ik er vroeger ingeramd omdat ik dacht dat je motortje moest draaien…

Hij heeft een versleten knie en ‘liep’ met stok. Hij kon nog geen km meer lopen. Hij kan nu weer zeker tien kilometer lopen zonder stok. Ook zijn pijntjes zijn minder en ook is hij tien kilo kwijt. Ook is hij minder vergeetachtig.

Ik ben van een logge, luie, ouwe taart veranderd in een pittig wijffie, haha. Ik wandel steeds vaker en langer. Gemiddeld vijf à tien kilometer per dag en sinds drie weken loop ik zelfs twintig kilometer op een dag. Deze aanpak werkt echt!”