Selecteer een pagina

MEER ENERGIE, OPGEWEKTER EN NOG RUIM 10 KILO AFGEVALLEN!

MAART 2023 – Esther Lomans (45): “Ik woon samen met mijn vriend, twee katten en drie paarden. Het gewicht is al zo lang ik me kan herinneren een strijd geweest voor mij. Altijd ben ik met behulp van de Weight Watchers succesvol afgevallen, maar dan met de tijd kwamen de kilo’s er toch weer aan.

Oktober 2021 ben ik weer eens een ‘challenge’ aangegaan met mijn moeder en een vriendin van ons. Ik zou die winter 15 kilo afvallen, die vriendin 10 en mijn moeder 5. Dus toen ben ik weer flink aan de slag gegaan, vooral in gedachten, maar de uitdagingen liggen bij mij en mijn vriend bij toetjes en de energie. Als de energie laag is, dan hebben we geen zin om te koken en dan is een vette hap snel besteld.

Ik begon toen op 115 kilo en langzaam gingen er een paar kilo af. Aan het einde van die challenge (in april 2022) woog ik 108 kilo. In juli 2022 besloten mijn vriend en ik dat we echt weer eens serieus aan de slag moesten gaan, want zoals we bezig waren schoot het niet op. We zijn begonnen met calorieën tellen en netjes alles afwegen.

In Storytell was het tijd voor een nieuw boek en omdat ik geen inspiratie had, dacht ik laat ik eens zoeken op ‘afvallen’. Ik kwam uit op het boek Lichter van Willem Cortvriendt. Ik ben dat gaan luisteren en al snel heb ik het boek ook fysiek gekocht omdat ik graag wilde strepen en kunnen teruglezen. Wat een eyeopener was dat. Heel mijn leven heb ik gehoord dat je light en mager moet gebruiken en dat je vetten ‘direct op je kont kunt plakken’.

Ik wilde wel heel graag koolhydraatarm gaan eten, maar dat vond ik wel heel spannend. Alles loslaten wat je het hele leven hebt geleerd. Ik heb met mijn vriend zitten praten, verteld dat ik het heel spannend vind en gevraagd of hij het zag zitten om ook koolhydraatarm te gaan eten. Hij wilde hier wel in meegaan, en zo konden we elkaar steunen.

In september 2022 zijn we begonnen met koolhydraatarm en al snel hoorden we van een stalgenootje over TheNewFood. Maandag 19 september 2022 zijn we begonnen met de startgids. Op dat moment woog ik nog 105 kilo.

Ondanks dat ik het heel spannend vond, bleek het allemaal heel eenvoudig. Ik zag op tegen de menu’s, want wat als ik iets moet eten op een dag waar ik op dat moment geen zin in heb? Daarnaast werkt mijn vriend in ploegen, dus hoe is dat voor hem in te passen? Maar het gaat allemaal gemakkelijk. De menu’s zijn goed te volgen en voor we het door hadden, waren de eerste vier weken al voorbij en zonder enige twijfel gingen we door naar de startgids deel 2.

Favoriete gerechten vind ik lastig, meestal is wat we het laatst gegeten hebben favoriet. Voor ontbijt springen de caramel surprise en de dubbele chocolade toet uit de vastenspecial er wel uit. Mijn favoriete lunch is de salade met warme saus en de tosti uit de startgidsen en voor het avondeten; sowieso de gebakken camembert ook uit de vastenspecial en de pizza’s en de pompoen lasagne uit de startgids deel 2.

Vanaf de start viel ik eerst ongeveer een kilo per week af, maar ook heb ik een aantal weken stilgestaan en begin van het jaar hebben we de startgids er weer bij gepakt om weer even helemaal de puntjes op de i te zetten. Ik dacht dat ik al tevreden was met mijn huidige gewicht, maar merk nu toch dat ik nog wel een paar kilo af wil vallen. Ik ben 1,88 meter, dus ik verwacht niet dat er nog veel meer dan 5 kilo af zal gaan. De afgelopen dagen heb ik de 94,9 aangetikt, dus sinds ik keto eet ben ik ruim 10 kilo kwijt.

Ik heb sinds tien jaar hersenletsel. Hierdoor is mijn energie sneller op dan bij gezonde ‘batterijen’. Ik zeg altijd dat mijn batterij sneller leeg is en op sommige dagen begin ik al niet eens op honderd procent. Ik merk dat ik, sinds we keto eten, over het algemeen meer energie heb. Ook heb ik minder wattengevoel in mijn hoofd, ben ik vaker helderder.

Bij mijn vriend merk ik dat hij veel meer slaapt. Door zijn ploegendiensten heeft hij een heel onregelmatig nachtritme en was hij vaak al opgestaan voordat ik wakker werd. Nu slaapt hij veel beter.

Ik voel me goed, mijn kleren zitten lekkerder en dat geeft ook weer zelfvertrouwen. Vorige week wees iemand me erop dat ze vond dat ik opgewekter ben. Toen ik daarop ging letten, viel me dat ook op en viel me ook op dat mijn vriend veel vaker oprecht lol heeft dan voorheen. We doen het samen en vinden het eten een feestje, we gaan lekker zo door!”