Selecteer een pagina

NA ÉÉN DAG STARTGIDS VAN DE INSULINE EN GLICLAZIDE AF!

AUGUSTUS 2021 – Jose Kwast (54): Ik ben moeder van een dochter van 21 jaar. Ook hebben we twee hondjes en twee katten. Mijn leven lang ben ik al in gevecht met mijn gewicht.

In 1995 werd er suikerziekte (diabetes 2) geconstateerd. Wat een ellende gaf dat, ik had geen idee wat ik moest doen. Ik kreeg alleen te horen dat ik moest afvallen. Lijnen was niet echt mijn ding: te vaak van alles geprobeerd, zonder resultaat. Op een gegeven moment was het zover dat ik als ik het woord lijnen hóórde al naar de kast liep om te snaaien.

Ik had altijd veel klachten. Van spierpijnen tot altijd maar moe zijn. Veel vage klachten, die ook een weerslag hebben op je humor en je dagelijks leven. Jarenlang heb ik lopen modderen, altijd was de suiker te hoog. Ze kregen mijn suikers niet goed onder controle met medicatie. Ik moest altijd opletten.

Voor mijn dochter is het, toen ze jonger was, ook zwaar geweest. Het was best lastig voor haar om steeds rekening houden met een moeder die lastig liep en altijd spierpijn had. De medicatie werd steeds verder opgehoogd. Na alleen metformine en gliclazide moest ik insuline gaan spuiten – eerst alleen voor de nacht. Een drama eerste klas vond ik dat.

‘Meten is weten’ werd er gezegd. Maar ik werd daar niet blij van, eerder gestrest. Mijn suikers bleven maar altijd te hoog. Ook de bloeddruk bleef te hoog en het cholesterol. Mijn gewicht kreeg ik niet omlaag. Jaren heb ik lopen knoeien met altijd wel pijntjes. Een pilletje hier, een pilletje daar.

Begin 2020 moest ik naar vier keer per dag insuline spuiten. Dat was het moment waarop ik zei: en nu is het genoeg. Ik was daar fel op tegen. Dat ging niet gebeuren, nam ik mezelf voor. Mijn dochter, die studeert om verpleegkundige te worden, begreep me. “Dat is niet fijn mam, om zo vaak te spuiten.” Ze had veel voorbeelden uit de praktijk van mensen die ook spuiten en steeds zieker worden.

We zijn samen op internet gaan zoeken naar manieren waarop we dit konden aanpakken. Zo kwamen we uit bij TheNewFood. Ik heb de startgidsen besteld en op maandag 1 juli 2020 ben ik begonnen. Ik merkte meteen vanaf de eerste dag een verandering. Die eerste dag, voor het slapen gaan, ging ik prikken en kwam tot de ontdekking dat mijn suiker 5 was. Als ik nu 33 eenheden zou spuiten, dan werd het toch echt wel te laag.

Ik besloot niet te spuiten, maar nam wel mijn prikapparaatje mee naar boven. En zo ging ik de eerste nacht in. ‘s Morgens had ik nergens last van en mijn suiker was onder de 10 nuchter. Dat had ik al in geen eeuwen gezien – en dat zónder insuline! Ik heb een vreugdedansje door de keuken gemaakt. Wat een wonder. Niemand had me ooit verteld dat dit kan!

Ik ben ook meteen met de gliclazide gestopt. Na drie dagen had ik wat last van de verschijnselen die op griep leken. Op advies van Matty heb ik mijn zouten en mineralen aangevuld. Het werd al meteen beter.

Ik was vroeger na het avondeten altijd uitgeblust. Geen fut, geen energie. Maar geloof het of niet: na deze dagen ging ik zelf stofzuigen ‘s avonds. Mijn dochter vroeg of het echt wel ging, want dit was gek. Hahaha.

Ik viel ook direct al af, maar niet zo snel. Ik heb zelfs lange tijd stilgestaan, maar ik weet dat dit normaal is, omdat mijn lever de suikers opruimt. Ik ben zeker niet de enige die dit heeft. Op dit moment ben ik ruim twintig kilo afgevallen. Langzaam maar zeker! Mijn suikers zijn lager dan ooit.

De diabetes verpleegkundige deed erg onverschillig. Het was wel lager, maar lang niet goed genoeg. Ik vond het een hele rare reactie. Ik vertelde haar dat ik druk doende was om mijn leefpatroon te veranderen en dat mijn suikers zonder medicatie beter waren dan ooit met medicijnen.

Na heel duidelijk te hebben aangegeven dat ik met TheNewFood betere resultaten haalde dan met advies en de medicijnen van de artsen draaide ze iets bij. Inmiddels kan ze niet meer om de resultaten heen!
– Ik heb geen insuline meer nodig
– Ik heb geen bloeddrukmedicatie meer nodig
– Ik heb geen cholesterolmedicatie meer nodig
– Ik heb geen gliclazide meer nodig
– Ik heb geen pijntjes en kwaaltjes meer
– Wat een verschil, ik heb energie voor tien!
– Bovendien ben ik ben ruim twintig kilo lichter

Mijn gewicht zit nu op een acceptabele 63 kg. Alleen slik ik nog één keer per dag metformine ter ondersteuning, maar die kan er straks ook af.

De GROOTSTE VERANDERING is misschien nog wel in mijzelf. Ik ben weer een blij mens. Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit zo goed en gelukkig heb gevoeld.

Smokkelen doe ik nooit. Ik neem wel eens een kaasje, nootje of iets uit de boekjes als ik zin heb in iets lekkers. Als het feest is, maak ik de Baileys uit de kerstspecial of de advocaat uit de lentespecial. Echt heerlijk en genieten! Verder houd ik het gewoon bij de maaltijden, dat is heerlijk en genoeg. De recepten zijn makkelijk te maken. Gewoon doen wat er staat, een kind kan dit koken. Ik kook het liefst uit de ovenspecial en alle recepten met kip.

Vrienden en kennissen vinden het vaak toch wel raar en vreemd. Ze snappen het niet. Ze zeggen dan: ‘Jij mag dat niet,’ als er iets van patat of gebak gegeten wordt. Ik trek me er niets van aan. Het is mijn lijf en mijn gezondheid. ‘Ik mag zoveel,’ zeg ik dan, ‘maar alleen andere dingen.’

Mijn dochter doet met mij mee, we doen dit samen. Mijn dochter blijft mooi op gewicht en neemt ook wel eens wat anders, want de noodzaak bij haar is er niet echt. Wat een geluk dat dit op mijn pad is gekomen. Op ons pad. Kortom: Wij zijn om. Ik ben een blij, tevreden mens met deze leefwijze. Ik kan het iedereen aanraden. Als ik het kan…”