Selecteer een pagina

RUIM 10 KG AFGEVALLEN EN OVERGANGSPROBLEMEN VOORBIJ

FEBRUARI 2023 – Annelies Melskens (61): “Ik ben getrouwd en woon samen met mijn man en onze hond. Ik was vroeger eigenlijk nooit te dik. Ik ben dol op eten, maar met een ijzeren discipline, die ik van mijn moeder heb geërfd, lukte het me altijd om een gezonde BMI te houden. Als ik wat was aangekomen, deed ik daarna een balansdagje. Op die manier lukte het me jarenlang om een gezond gewicht te behouden. Totdat de overgang kwam. Toen hielpen die balansdagjes niet meer.

Ik at ‘gezond’, volgens de schijf van vijf, wandelde veel en sportte een paar keer per week (afwisselend krachttraining en cardio), maar toch kwamen er langzaam maar zeker kilo’s bij. Sinds de overgang was ik ook somberder geworden, een gevoel dat absoluut niet bij mij past. De somberheid ging niet meer weg en ik herkende mezelf niet meer. Bij een medische keuring op het werk bleek mijn bloeddruk veel te hoog. Ook mijn cholesterol was alarmerend hoog volgens de verpleegkundige.

Het voelde heel onrechtvaardig: mijn hele leven voldeed ik al keurig aan de voedings- en bewegingsnormen die de overheid adviseert en toch was ik ongezond geworden. Het vreemde is dat ik al tien jaar koolhydraatbewust at: ’s avonds vlees en groente en yoghurt met fruit, overdag hooguit twee sneetjes “koolhydraatarm” brood en nog een stukje fruit. Later op de avond nog een handje nootjes. Nooit te veel calorieën. Volgens de normen van het voedingscentrum at ik zelfs te weinig, maar toch werd ik dikker.

Ik had nog geen zin in levenslange medicatie. Om te voorkómen dat ik dagelijks bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers moest slikken was het beter om af te vallen. Het ontbijt overslaan had ik al geprobeerd, maar een gezond BMI kwam niet in zicht. Ondertussen kwam ik zelfs in een burn-out terecht, ik kwam thuis te zitten en ik sliep heel veel. Ik had nergens energie meer voor.

Eigenlijk kwam ik bij TheNewFood terecht om een oplossing voor de lunch te vinden; dat koolhydraatarm brood zou wel eens helemaal niet zo koolhydraatarm kunnen zijn, zo vertelde mijn zangvriendin Anja den Toom me. Anja werkte toen al bij TheNewFood. Mijn eerste bestelling bestond dus uit de startgidsen en de ontbijt&lunchspecial.

In juni 2021, toen mijn man een paar weken voor onderzoek van huis was, ging ik volgens de startgidsen van TheNewFood eten. Vanaf dat moment ging het vanzelf. Niet alleen bereikte ik binnen een paar weken een gezonde BMI; ik werd ook weer net zo slank als in mijn middelbareschooltijd! Ik viel moeiteloos ruim 10 kilo af, méér dan eigenlijk nodig was en méér dan ik ooit had durven dromen.

Ik weeg nu 61 kg, bij een lengte van 1,66 m, een gewicht dat bij mij past. Zelfs die moeilijke laatste 5 kilo zijn er af! Dat is me gelukt door te gaan vasten volgens de vastenspecial. Als ik in de spiegel kijk, ben ik supertrots op mezelf. Ik heb nooit meer honger, terwijl ik vroeger altijd zin had om te snaaien. Die eetrust is iets waar ik nog elke dag van geniet.

Het belangrijkste is echter dat er niet alleen letterlijk een enorme last van mijn schouders is gevallen, maar ook figuurlijk. De somberheid is verdwenen; ik ben weer mezelf.

Mijn man is na een maandje ook mee gaan doen en 8 kilo afgevallen. Bovendien is hij van zijn chronische huidproblemen af. Vroeger had hij altijd jeuk dus hij wil zeker nooit meer terug. Hij vertelt ook tegen iedereen dat hij nog nooit zo lekker gegeten heeft als de laatste jaren.

Uiteindelijk is bij mij ook de energie weer teruggekomen. Daarop heb ik besloten om mijn hele leven om te gooien: ik ben weer gaan studeren. Ook een paar van mijn zussen zijn zo gaan eten en spectaculair afgevallen. Mijn bloeddruk is een heel stuk gezakt, net als mijn cholesterolratio en de triglyceriden in het bloed. Ik zit nu niet meer in de gevarenzone.

Mijn favoriete gerechten zijn er te veel om op te noemen, ik heb alle boekjes en ik blijf recepten uitproberen. Dingen die hier vaker op het menu staan: de kipsaté roerbak, veel soepen (met groenten uit mijn eigen moestuin), stamppotten, de ontbijtkoek, de snelle kaascrackers, de citroenmousse, rijstepap, hartige en zoete wafels, het platbrood, de pannenkoeken, alle soorten ijs, de tuna melt, veel ovenschotels, alles met asperges (o.a. maaltijdijs), van alles uit de kerstspecial, de scones, salades uit de zomerspecial, de zomerdrankjes, alle éénpansgerechten, de bloemkool met brie, en ga zo maar door. Vergeet de gerechten uit de startgidsen niet; ik kook nog heel vaak uit de startgidsen.

Het moeilijkste vind ik het sociale aspect: mensen hebben iets voor je gekocht wat je niet eet: koolhydraatarm brood of gebak bijvoorbeeld. Maar ík ben de enige die bepaalt wat ik in mijn mond stop. Inmiddels weet iedereen in mijn omgeving dat ze mij geen brood, koek of gebak hoeven aan te bieden. Gelukkig doen veel mensen uit mijn omgeving (naast mijn zussen ook een paar goede vrienden) inmiddels mee.”

TIP VAN ANNELIES

Maak het jezelf gemakkelijk, bijvoorbeeld door foute snacks en dergelijke weg te doen voordat je begint. Echte eetrust bereik je door de eerste weken strikt de startgidsen te volgen. Met regelmatig vasten kun je zelfs die laatste 5 kilo kwijtraken!