Selecteer een pagina

SINDS DE START GEEN MIGRAINEAANVAL MEER GEHAD

JULI 2021 – Katrien Versyp (58): “Ik ben altijd klein en fijn geweest. Ik weeg al heel mijn volwassen leven gemiddeld tussen de 48 en 52 kilo, met een “lengte” van 1,57 meter. Ik heb zes kinderen.

Na de geboorte van mijn jongste zoon, nu bijna 21 jaar geleden, kreeg ik ‘hoofdpijn’ en die werd elke maand een beetje erger, tot ik na een goed halfjaar soms wel drie dagen achter elkaar lag te krullen in de stoel. Je snapt dat dat vreselijk moeilijk te verenigen was met de verzorging van zes kinderen.

Doordat ik mijn hoofd stootte, kreeg ik een hersenschudding. Die verwaarloosde ik en de hoofdpijn werd dan ook alleen maar erger. Daarbij had ik steeds meer last van mijn lijf, mijn spieren en mijn gewrichten. Omwille van mijn gezin en werk had ik alle signalen genegeerd. Ik dacht gewoon dat ik moe was en pijn had door mijn dagelijkse drukke bezigheden.

Volgens de huisarts had ik migraine. Ik kreeg zware medicatie om op de been te blijven en mijn gezin draaiend te houden. Ook bleek ik reumatoïde artritis en spierreuma te hebben. Van alle medicatie werd ik echt ziek en futloos. Ik heb in samenspraak met mijn huisarts álle troep afgebouwd, op de migrainemedicatie na.

Gelukkig ben ik gezegend met een heel hoge pijngrens. Toch sukkelde ik me door de dagen, werd officieel op invaliditeit gezet en berustte in mijn lot.

Ik leerde een man kennen die mijn dagen weer wat invulling gaf, die van het leven genoot, die me meenam naar restaurants en me overtuigde om te stoppen met roken. Door deze voor mij onbekende leefwijze, met soms wel drie of vier keer per week uit eten, kwam ik in een jaar tijd dertien kilo aan.

Mijn lijf protesteerde: die extra kilo’s waren heel belastend, ik moest weer vaker pijnmedicatie nemen en ik voelde me weer slechter in mijn vel zitten – fysiek én mentaal. Tot op een dag een dierbare vriendin op bezoek kwam. Ik zag meteen dat ze stevig was afgevallen: dertien kilo, net zoveel als ik aangekomen was!

Zij liet me kennismaken met keto. Ze gaf me links waar ik info kon vinden, stuurde recepten door, gaf me het belangrijke duwtje in de rug om eindelijk iets aan dat ellendige vechten tegen dagelijkse pijnen te doen.

Ik las álles over keto wat ik tegenkwam. De verhalen en topics op de website van TheNewFood over hoe Keto migraine kon bestrijden maakten mij enthousiast en hoopvol. De ervaringen van anderen op de Facebookpagina gaven me de moed te starten.

Op 13 juni 2020 ben ik begonnen. Ik heb van de ene op de andere dag het roer volledig omgegooid. Na een paar afkickverschijnselen – de ketogriep – merkte ik al snel dat ik me beter begon te voelen. Ik had steeds minder last van mijn reuma en kon daardoor mijn pijnmedicatie verder afbouwen, ondanks de sceptische houding van de huisarts.

Ik besloot even te wachten met de zware preventiemedicatie voor mijn migraine. Raar maar waar: die bleek niet nodig! Ik heb sinds de dag dat ik startte niet één migraineaanval meer gehad!

Ik ben nu een jaar ketovoor. Ik voel me fysiek sterk en heb weer veel meer energie om voor mijn kinderen en kleinkinderen een actieve moeder en grootmoeder te zijn. Ik geniet weer van het leven en onderneem veel meer dan voorheen. Ik kan weer dingen doen die ik leuk vind. Op de foto sta ik bijvoorbeeld trots voor de tomatenserre waar ik nu zelf in kan werken!

Ik ben zestien kilo lichter, wat mijn gehavende lichaam ten goede komt én ik heb weer een reden af en toe iets nieuws in een maatje 34/36 in plaats van 42/44 aan te schaffen!”