Selecteer een pagina

TWEE KLEDINGMATEN KLEINER ONDANKS LIPOEDEEM EN GEEN BUIKPIJN MEER

MAART 2023 – Sherida Son-A-Hing (52): “Ik ben Sherida en ik woon samen in het hoge noorden. Sinds het stoppen in 2010 met IVF en alle hormoontroep die daarbij komt, ben ik gegroeid en krijg ik het er niet meer af. Het startsein van het jojo-effect is gegeven. Ik heb inmiddels van alles gedaan en geprobeerd, met als gevolg dat er alleen maar meer bij kwam.

In de familie zijn erfelijke factoren ook een rol gaan spelen en daarbij hoort onder meer het vasthouden van vocht. Een paar jaar geleden is geconstateerd dat ik lymfoedeem heb en nu echt moest afvallen om grotere schade te voorkomen. Maar ja, afvallen doe je niet zomaar en ook niet ‘even’. Via via kom je weleens in aanraking met andere mogelijkheden en daar viel koolhydraatarm eten ook onder.

In de zomer van 2022 hoorde ik over TheNewFood en ben ik begonnen met de startgidsen. Het was even zoeken wat wel en niet kon. Toen de knop om was en ik eenmaal begonnen was met de startgids, ging dat beter. Vanaf startgids deel 2 werd ik helemaal blij. Wat een heerlijke gerechten! Inmiddels, nu ik wat meer specials heb, kan ik nog meer afwisselen en zelf ook eens iets uitproberen.

Ik merkte gelijk verschil na het starten. Ik heb geen buikpijn meer! En mijn benen zijn niet meer zo mega opgezet, ook niet na lang zitten.

Twintig jaar geleden heb ik een darmbacterie gehad en daarna had ik altijd buikpijn of meteen na het eten diarree. En nu ben ik klachtenvrij! Af en toe nog een steek, maar dan heb ik iets gehad waarvan ik niet weet wat het dan is. Ik kan zo op iets reageren wat ik anders ook wel eet. Heel lastig.

Ik ben in totaal ‘maar’ 5 kg afgevallen, maar ik ben flink in centimeters gesmolten. Helaas heb ik dit niet bijgehouden, maar heb inmiddels twee maatjes minder. Het vasthouden van vocht speelt hier ook een rol in. Mijn valkuil is vooral het te weinig drinken en niet consequent innemen van de vitaminen, zouten en magnesium. En dat kan veel verschil maken.

Manlief eet niet mee. Heel soms krijg ik het voor elkaar om iets zo in elkaar te draaien dat hij niet merkt dat het koolhydraatarm is. Ik ben gewend om twee potjes te koken, aangezien hij geen makkelijke eter is. Ik hou van uitproberen, variatie en heb inmiddels mijn eigen testpanel gevonden.

Mijn meest favoriete gerechten zijn er heel veel uit de ontbijt&lunch special. Ik ben helemaal verslaafd aan de yoghurt, pindakaas en jam/fruit ontbijt. Helaas ‘mag’ dit maar 2x per week. Daarnaast probeer ik veel te variëren.

Ik voel me fitter en heb nog meer energie dan anders. Ook ben ik meer gaan dansen en doe ik dit nu gemiddeld drie uur in de week. Daarnaast mag ik graag schilderen en doe ik pogingen om online lessen te volgen. Misschien dat ik uiteindelijk de overstap maak naar koolhydraat beperkt. Als mijn lijf daar tenminste akkoord meegaat.”

TIP VAN SHERIDA

Ik zou zeggen: ga je erin verdiepen en begin als je er echt klaar voor bent. Het is een omschakeling waar je alleen maar profijt van kunt hebben! Door de vele variaties en mogelijkheden is het allemaal prima vol te houden!