Selecteer een pagina

VAN MAAT 48 NAAR 38, VROLIJKER, FITTER EN VRIJWEL PIJNVRIJ

AUGUSTUS 2021 – Karen Beal (50): “Ik woon samen met mijn vriend, twee honden en twee katten. Ik worstel al sinds mijn vijftiende met mijn gewicht en heb al diverse diëten uitgeprobeerd. Inmiddels ben ik drie keer veel gewicht verloren.

De eerste keer was op mijn vijftiende met WeightWatchers, toen ging ik van 76 kg naar 43 kg. Ik vond het afwegen van alles wat ik at en het bijhouden van de calorieën een hele opgave. De kilo’s wisten me gauw weer te vinden en ik woog vrij snel weer 63 kg.

Op een gegeven moment ging ik richting de 80 kilo en voordat ik het in de gaten had woog ik 120 kg op mijn 36ᵉ. Met Sonja Bakker ben ik toen afgevallen naar 82 kg. De eierkoeken kwamen me echt mijn neus uit en ik voelde me niet fit. Ik rende drie keer in de week hard en dat was niet te combineren met Sonja Bakker. Binnen no time schommelde ik weer tussen 93 kg en de 98 kg.

Ik heb in 2019 nog een prijzige afvaltraining gedaan, waarbij gebruik werd gemaakt van het boek Weg met de weegschaal. Ik viel hier zo’n zes kilo mee af in een half jaar tijd. En ik hield me echt aan alle adviezen.

Wat ik wel ben blijven doen na deze training is eten als ik honger heb en eten totdat ik lichtverzadigd ben. Die zes kilo wisten mij ondanks dit, helaas weer te vinden en in december 2019 woog ik weer 98 kg.

Ik kreeg toen ook de diagnose fibromyalgie en artrose. Mijn reumatoloog zei dat afvallen het enige was dat ik kon doen. Ik vond het een harde opmerking van haar, maar ze had wel gelijk. Ik ben op dat moment echt de noodzaak gaan inzien om voor mijn gezondheid af te vallen – niet voor een paar maanden, maar voor altijd. Ik ben na het gesprek met de reumatoloog op mijn voeding gaan letten en was in mei 2020 zes kilo lichter.

Ik vond het echter niet snel genoeg gaan en ik kampte met pijnklachten in al mijn gewrichten. Verder was ik moe en had ik – ondanks het feit dat ik sportte – moeite met traplopen. Ook was ik vaak humeurig. Ik ging op zoek naar een leefwijze die bij mij paste.

Een oud-trainster van mij zag mijn oproep voor adviezen ten aanzien van een koolhydraatarm dieet. Zij gaf me de tip om mij in de keto leefstijl te gaan verdiepen, om zo de ontstekingen in mijn lijf te verminderen. Ze wees mij op TheNewFood, omdat TheNewFood een vegetarische startgids had en zij was van mening dat TheNewFood een van de beste is op dit gebied.

Ik stond eerst huiverig tegenover keto, omdat mijn zus en zwager een dergelijke leefstijl hadden en ik al dat vet eten zo ongezond vond. Ik had echter niets meer te verliezen. Maar het roer moest echt om, want mijn pijnklachten waren te erg en bovendien was ik continu moe en vaak chagrijnig. Daarom ben ik trouw aan de slag gegaan, eerst met de vegetarische startgids en de vegetarische special.

Matty is een ontzettende steun geweest in het begin. Ik had namelijk heel veel bijwerkingen de eerste drie weken; hoofdpijn, misselijkheid, slecht slapen, slap, draaierig. Matty hielp me vol te houden en wees mij op de tips in de startgids, zoals supplementen en zout.

Ik ben blij dat ik volgehouden heb, want acht maanden later was ik 34 kilo lichter en heb ik zelfs mijn streefgewicht bereikt. Ik ben van maat 48 naar een maatje 36/38 ben gegaan en heb moeten sparen voor een compleet nieuwe garderobe!

Ik had altijd last van mijn darmen, een opgeblazen gevoel en pijn. Dat is helemaal over. Ik heb geen after dinner dips meer. Ik blijf ook op gewicht: ik zit nog steeds rond de 64 kg, wat mij met eerdere aanpakken niet lukte. Ik ben niet alleen op een gezond gewicht, ik heb zelden pijnklachten en voel me een stuk fitter. Bovendien ben ik een stuk vrolijker en zit ik beter in mijn vel; letterlijk en figuurlijk. Het heeft ook mijn relatie van tien jaar gered. Dat is een mooie bonus bovenop mijn gezondheid. Mijn huisarts was van mening dat dit geen gezonde leefstijl is, daarom heb ik mijn bloed laten checken op cholesterol en allerlei andere dingen. Alle uitslagen waren perfect!

Ik gebruik nog steeds recepten van TheNewFood. Intussen heb ik vrijwel alle boeken. Mijn lievelingsgerechten zijn de tuna melt en de gevulde aubergines met geitenkaas. Ook de broccolisoep met geitenkaas is favoriet bij mij.

Ik blijf deze leefstijl volgen, omdat ik mij er goed bij voel en op gewicht blijf. Ik eet elke dag heerlijk en mis niets. Voor mij is dit geen dieet, zoals andere diëten, maar gewoon een andere manier van eten. Ik hoop dat ik mensen die nog twijfelen, met mijn verhaal over de streep kan trekken, om het een kans te geven.

Een lang verhaal, en dan ben ik nog vergeten te melden dat ik intussen aan deelvasten doe, omdat ik gewoonweg geen honger heb ’s morgens. Het gaat dus gewoon vanzelf. En wat ik mooi vind om te vermelden is dat ik vóór TheNewFood nog geen half uur kon lopen vanwege pijnklachten in mijn rechterenkel (artrose), maar dat ik nu met gemak twintig kilometer. Ik ga zelfs trainen voor de vierdaagse!

Ik ben erg dankbaar voor de startgids, waardoor dit allemaal in gang is gezet!”