Selecteer een pagina

Diabetes type 2 is vrijwel ALTIJD omkeerbaar!

Prof. Dr. Hanno Pijl

Internist en hoogleraar Diabetologie, Leids Universitair Medisch Centrum

WELKE TYPE DIABETES HEB JIJ?

=> DIABETES TYPE 2


WAT IS DIABETES TYPE 2?
Alle koolhydraten die je eet worden omgezet in suikers die in je bloed komen. Het lichaam kan deze suikers gebruiken als brandstof. Bij diabetes type 2 heeft je lichaam moeite om alle suikers uit je bloed te halen. Je bloedsuikers blijven daardoor te hoog, je hebt dan diabetes 2. Je hebt (steeds meer) medicatie nodig om je te helpen de extra suiker uit je bloed te halen.

WE ZIJN NIET GEMAAKT VOOR ZOVEEL KOOLHYDRATEN!
Dat dat steeds lastiger wordt voor je lijf is omdat het langzaam stuk gaat van alle koolhydraten die we eten. Daar is ons lijf helemaal niet voor gemaakt! We zijn gemaakt om puur en echt te eten met weinig koolhydraten en meer gezonde vetten. Op deze pagina kun je meer lezen over insulineresistentie

IS DIABETES TYPE 2 GEVAARLIJK?
Diabetes kan uiteindelijke heel veel schade aanrichten en organen stuk maken, ook wanneer je medicatie (pillen of insuline) gebruikt. Enkele gevolgen van diabetes zijn: blindheid, amputaties van met name tenen, nierfalen, hart- en vaatziekten, zenuwschade (neuropathie) en hartfalen (vroegtijdig overlijden).

KAN MEDICATIE DIABETES TYPE 2 GENEZEN?
NEE. Mensen met diabetes type 2 zijn ernstig insulineresistent. Hun lichaam kan niet goed omgaan met koolhydraten, het is ‘koolhydratenmoe’. Diabetes 2 wordt behandeld met medicatie die de ziekte niet kan genezen maar alleen een beetje onder controle houden. Dit wordt steeds moeilijker waardoor ook steeds meer medicatie nodig is.

Annette – EX-DIABEET

“Ik voelde me zo slecht, ik was aan het overleven!”

Annette schrok enorm toen ze hoorde dat ze zelf diabetes 2 bleek te hebben. Ze had als wijk-verpleegster vaak te maken met mensen  met ouderdomsdiabetes.  Dagelijks werd ze geconfronteerd met allerlei vreselijke nare complicaties van diabetes. En nu was zij zelf aan de beurt… In de vijf jaar die daarop volgde moest ze steeds meer medicatie en insuline gebruiken en werd ze alsmaar zieker, ze kon niet meer goed functioneren en moest stoppen met werken. Ze besluit zelf iets te gaan doen! Een gezond koolhydraatarm menu verandert haar leven!

Lees haar verhaal

WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN?

Je kunt diabetes 2 verslaan door anders te eten! Bloedsuikers verlagen en stabiliseren. Medicatie kan al vanaf de eerste dag worden afgebouwd. Binnen enkele weken kun je medicatievrij zijn.
Ook de kans op complicaties neemt snel af. Jouw kans om gezond(er) oud te worden en niet voortijdig te overlijden, neemt toe! Omdat diabetes 2 terug kan komen blijf je wel altijd koolhydraatarm eten.

IS DIABETES 2 HETZELFDE ALS SUIKERZIEKTE?
Diabetes 2 heet ook wel suikerziekte omdat het een ziekte is die wordt veroorzaakt doordat je lijf niet goed met suikers (en koolhydraten) om kan gaan. Vroeger kregen vooral oudere mensen suikerziekte of ouderdomssuiker. 

NAAR: STARTEN MET GEZOND KOOLHYDRAATARM ETEN
NAAR: COMPLICATIES VOORKOMEN BIJ DIABETES

NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN 

Marcel – EX-DIABEET

Na 15 jaar diabetes en insuline is Marcel nu medicatievrij. “Zelfs mijn longarts was onder de indruk van het resultaat!”

Marcel moest steeds meer insuline spuiten waardoor hij veel aankwam. Zijn diabetesverpleegkundige stelde voor om met deze koolhydraatarme/keto aanpak te starten. Na 4 maanden was hij 20 kilo kwijt kon al na 3 weken de insuline en medicijnen aan de kant zetten. Zijn cholesterol is gezakt, pijn in handen en voeten zijn verdwenen en zelfs zijn longen werden veel beter. Hij is ook longpatiënt, maar loopt nu weer 5 km hard. Zelfs de longarts vroeg wat hij had gedaan. Ze was erg enthousiast en wilde alles weten van deze aanpak.

Sandra (echtgenoot van Marcel):
“Ik ben zó trots op hem! 😁En heel erg blij en ben jullie erg dankbaar voor alle info en heerlijke recepten!
Ik 
heb nu gewoon mijn mannetje weer terug en ik eet lekker met hem mee 😉”

Lees zijn verhaal

=> PRE-DIABETES 

Diabetes 2 ontstaat niet van de één op de andere dag. Vaak is er al jaren sprake van sterk schommelende bloedsuikers door insulineresistentie. Meestal wordt dit niet opgemerkt door jouzelf of je arts. Deze ‘voorfase’ van diabetes 2 noemen we pré-diabetes. 

HOE VERLOOPT PRÉ-DIABETES?
Heb je pré-diabetes (verhoogde bloedsuikers) en verander je niets aan je menu dan kun je ervan uitgaan dat de situatie verslechtert tot je diabetes type 2 hebt en medicatie moet gaan gebruiken. 

KUN JE VOORKOMEN DAT JE DIABETES 2 KRIJGT?
jA! Door (liefst vandaag nog!) anders te gaan eten kun je je bloedsuikers normaliseren en voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes 2 krijgt. Je kunt zo ook voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken. Onze koolhydraatarme/keto aanpak is hierbij zeer effectief.  

NAAR: STARTEN MET GEZOND KOOLHYDRAATARM ETEN
NAAR: COMPLICATIES VOORKOMEN BIJ DIABETES

NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN 

Timo (56) – valt 30 kilo af

Drie jaar geleden kreeg Timo van zijn arts te horen dat hij prediabeet was. Er móest iets veranderen. Maar het lukte hem niet om af te vallen, zelfs niet met een diëtiste. Timo, 191 cm, was zeker al dertig jaar veel te zwaar, maar het lukte nooit eerder om echt af te vallen. Drie jaar terug bleken zijn bloedsuikers te hoog. Hij was prediabeet en had dus grote kans om diabeet te worden wat in zijn familie veel voorkomt. “Ik werd naar de diëtiste gestuurd en ik ging met veel moeite van 134 kilo naar 112 kilo, maar verder kwam ik niet. Ik hield het gewoon niet meer vol; om vier ’s middags gierde ik al van de honger. Dan raakt de motivatie er af en heb je er geen zin meer in en zo kom je uiteindelijk weer aan.” Na deze poging af te vallen woog hij al snel weer 128 kilo.

Zijn pogingen mislukken tot hij op advies van zijn bedrijfsarts start met koolhydraatarm eten. Hij haalt de boeken van TheNewFood in huis en inmiddels is hij zonder veel moeite al bijna 30 kilo afgevallen. Zijn bloedsuikers zijn weer perfect, hij is pre-diabeet af!

Lees zijn verhaal 

=> ZWANGERSCHAPSDIABETES

Zwangerschapsdiabetes is diabetes die alleen voorkomt tijdens de zwangerschap. Iemand met zwangerschapsdiabetes had voorafgaand aan de zwangerschap geen diabetes. Vaak gaat zwangerschapsdiabetes weer over als je bevallen bent.

WIE LOOPT MEER RISICO OP ZWANGERSCHAPSDIABETES?
Iedere vrouw kan zwangerschapsdiabetes krijgen tijdens de zwangerschap. Maar vrouwen met pre-diabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk hebben een groter risico zwangerschapsdiabetes te krijgen. Ook wie eerder zwangerschapsdiabetes heeft gehad of bij een eerdere zwangerschap een kind kreeg dat zwaarder was dan 9 pond loopt meer kans op zwangerschapsdiabetes.

IS ZWANGERSCHAPSDIABETES GEVAARLIJK?
Zwangerschapsdiabetes is gevaarlijk voor zowel moeder en kind, zelfs wanneer diabetesmedicatie wordt gebruikt. Bovendien werkt diabetesmedicatie niet altijd bij diabeteszwangerschap.

Risico’s voor de moeder:
Zwangerschapsdiabetes kan gepaard gaan met een te hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Bij zwangerschapsvergiftiging werken sommige organen niet meer goed en je baby krijgt minder zuurstof en voedingsstoffen. Na de zwangerschap lopen vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad meer risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. 

Risico’s voor de baby:

  • Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes worden vaker geboren met geboortedefecten en worden vaak te vroeg geboren.
  • Vaak zijn de longetjes niet goed genoeg ontwikkeld en de baby kan leiden aan het Respiratory Distress Syndrome (RDS): de baby heeft meer moeite met ademhalen.
  • Is er sprake van zwangerschapsvergiftiging dan werkt de placenta minder goed en krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen.
  • Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes worden daarnaast vaak te zwaar geboren en hebben een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 wanneer zij volwassen zijn.
  • Baby’s lopen risico op hypo’s na de geboorte, wat insulten tot gevolg kan hebben.  

WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN?

Koolhydraatarm/keto eten is geheel veilig tijdens de zwangerschap. Het is wel belangrijk dat je voldoende blijft eten. Vaak is er minder sprake van misselijkheid.

ZWANGERSCHAPSDIABETES VOORKOMEN
Je kunt zwangerschapsdiabetes voorkomen door gezond koolhydraatarm te eten! Je bloedsuikers verlagen en stabiliseren. Hierdoor neemt de kans op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes af. Koolhydraatarm/keto eten is veilig voor moeder en kind. Vaak is er ook minder sprake van misselijkheid.

STARTEN ALS JE AL ZWANGERSCHAPSDIABETES HEBT
Ook wanneer je al zwangerschapsdiabetes hebt en gezond koolhydraatarm gaat eten kan je profiteren van de positieve effecten. Je bloedsuikers dalen en worden stabieler. Het risico op ernstige complicaties wordt steeds kleiner! 

HOE VERDER NA DE ZWANGERSCHAP?
70% van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad krijgen op latere leeftijd diabetes type 2 .  Het is daarom verstandig om koolhydraatarm/keto te blijven eten als je (ooit) zwangerschapsdiabetes hebt gehad om zo diabetes type 2 te voorkomen.

NAAR: STARTEN MET GEZOND KOOLHYDRAATARM ETEN
NAAR: COMPLICATIES VOORKOMEN BIJ DIABETES

NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN 

=> DIABETES TYPE 1
Bij mensen met Diabetes type 1 kan het lichaam zelf geen insuline (meer) aanmaken. Zonder insuline kun je niet leven, daarom wordt insuline toegediend. De hoeveelheid wordt zo precies mogelijk afgestemd op hoeveel insuline je nodig hebt om de bloedsuikers zoveel mogelijk te normaliseren.

WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN?

MINDER INSULINE NODIG / STABIELE BLOEDSUIKERS / MINDER HYPO’S 
Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zorgt ervoor dat de bloedsuikers lager en stabiel blijven. Er is veel minder insuline nodig, wat de gezondheid ten goede komt. De kans op (levensgevaarlijke) hypo’s is vele malen kleiner.

EINDELIJK AFVALLEN / MINDER DIABETESCOMPLICATIES / MEER ENERGIE
Insuline is een groeihormoon en geen ‘afvalhormoon’. Als je minder insuline gebruikt kun je eindelijk van eventueel overgewicht afkomen. De kans op complicaties neemt aanzienlijk af als de bloedsuikers stabieler zijn. Ook kun je een toename van energie verwachten!

MINDER KANS OP HET ONTWIKKELEN VAN DIABETES TYPE 2
Met diabetes type 1 loop je kans dat je op den duur ook diabetes type 2 krijgt door het toedienen van grote hoeveelheden insuline. Je wordt dan dikker en vertoont typische verschijnselen die passen bij diabetes 2. Wanneer je ánders gaat eten kun je dit voorkomen!

MEER INFORMATIE OVER DIABETES TYPE 1:
Meer informatie over diabetes type 1 en koolhydraatarm eten vind je op deze pagina.

NAAR: STARTEN MET GEZOND KOOLHYDRAATARM ETEN
NAAR: COMPLICATIES VOORKOMEN BIJ DIABETES

NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN 

Angela (56)
“Ik bruis van de energie en levenslust!”

Toen Angela elf jaar oud was, werd bij haar diabetes type 1 geconstateerd. Een ziekte waar ze 45 jaar zo goed mogelijk mee probeert te leven met veel pieken en dalen en steeds meer levensbedreigende gezondheidsproblemen. Dan wijst haar diabetesverpleegkundige haar op een LCHF aanpak en dat verandert alles. Nu geniet Angela bruisend van energie en levenslust van elke dag. Met veel minder insuline en in een veel betere gezondheid.

LEES HAAR VERHAAL

=> ANDERE TYPES
Er zijn meer vormen of ‘tussenvormen’ van diabetes, zoals bijvoorbeeld LADA. Welk type diabetes het ook om gaat, het is altijd beter om de bloedsuikers zo laag en stabiel mogelijk te houden.

NAAR: STARTEN MET GEZOND KOOLHYDRAATARM ETEN
NAAR: COMPLICATIES VOORKOMEN BIJ DIABETES

NAAR: VEELGESTELDE VRAGEN 

VRAGEN OVER DIABETES EN KOOLHYDRAATARM ETEN
BIJ MEDICATIE/PILLEN Eerst naar diabetesverpleegkundige of huisarts?

GEBRUIK JE (NOG) GEEN MEDICATIE ÓF ALLEEN METFORMINE?
Je hoeft NIET eerst te overleggen. je gaat immers alleen anders (en geoznder) eten!
je kunt meteen beginnen met de startgids! Elke dag is meegenomen om te voorkomen dat je straks (meer) medicatie moet gaan gebruiken en steeds zieker wordt… Je zult zien dat je je al binnen een paar dagen heel veel beter gaat voelen en dat je bloedsuikers zijn gedaald!

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts/specialist doe dat dan. Ook als je je zorgen maakt over je klachten. Is je huisarts/specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals

GEBRUIK JE BLOEDSUIKERVERLAGENDE PILLEN 
Bloedsuikerverlagende pillen slikt (zoals gliclazide) overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Je moet namelijk al vanaf dag één deze medicatie verminderen.

Maak samen een plan vóór je begint. Als je  niet  snel genoeg afbouwt kun je levensgevaarlijke hypo's krijgen. Neem eventueel deze brief mee naar je behandelaar. Wijs je behandelaar ook op de pagina: medicatieafbouwen voor zorgprofessionals

ANDERE MEDICATIE (BLOEDDRUK, CHOLESTEROL ETC)
Dan kun je gerust beginnen met deze aanpak. Deze aanpak kan al snel hele goede resultaten geven waardoor het misschien na enkele weken al wel nodig is eventuele medicatie af te bouwen. Medicatie afbouwen doe je áltijd in overleg met je behandelaar, dus huisarts of specialist.

BIJ MEDICATIE/PILLEN Kun je metformine blijven gebruiken?

Metformine is niet een directe bloedsuikerverlager, zoals glicazide,  maar het maakt de opname van suiker iets gemakkelijker. Dat kan zeker in het begin nog wat ondersteuning bieden, zonder dat je bang hoeft te zijn voor hypo's. metformine kan geen hypo's veroorzaken.

Heb je geen last van metformine (bv diarree) dan kan het fijn zijn om deze medicatie nog wat langer door te gebruiken.
Het hoeft niet beslist maar het kan wel. Je maakt hier zelf een keuze in, uiteraard in overleg met je behandelaar.

BIJ MEDICATIE/INSULINE Bloedsuikers blijven hoog

LUKT HET NIET OM AF TE BOUWEN?

Blijven de bloedsuikers hoog wanneer je insuline gebruikt en bent gestart met onze gezonde koolhydraatarme aanpak  dat kan het zijn dat het afbouwen te langzaam gaat. Hoge insulinelevels houdt namelijk de insulineresistentie in stand of verergert deze.

Voor veel diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners is het afbouwen van diabetes medicatie nog onbekend terrein. (Ze zijn beter bekend met méér medicatie voorschrijven.) Geef vooral aan dat te langzaam afbouwen van insuline ervoor kan zorgen dat de insulineresistentie in stand wordt gehouden. 
Wijs eventueel nogmaals op de handleiding afbouwen medicatie voor zorgprofessionals.

BIJ MEDICATIE/INSULINE Eerst naar diabetesverpleegkundige of huisarts?

GEBRUIK JE INSULINE?
Wanneer je insuline spuit overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Je moet namelijk al vanaf dag één deze medicatie verminderen.

Maak samen een plan vóór je begint. Als je  niet  snel genoeg afbouwt kun je levensgevaarlijke hypo's krijgen. Neem eventueel deze brief mee naar je behandelaar. Wijs je behandelaar ook op de pagina: medicatieafbouwen voor zorgprofessionals

STARTEN Hoe kan ik mijn mineralen aanvullen?

ZOUT: (ook bij hoge bloeddruk zie info BIJ COMPLICATIES)
- Los een halve theelepel gewoon zout (of Himalayazout of Keltisch zeezout) samen met een halve theelepel LoSalt jodium (potje te koop in de supermarkt) op in een glas water. Drink dit in één of twee keer op en herhaal dit elke dag de eerste maand.
- Neem eventueel ook wat bouillon van een blokje als je je wat 'flauw' voelt.

MAGNESIUM:
Let goed op welke magnesium je koopt, lang niet iedere magnesium wordt goed opgenomen. Kies bijvoorbeeld deze soort, 2 á 3 pillen per dag:  Magnesium Trio Softgels van Now
Verder advies over aanvullingen vind je bij de startgidsvragen.

HOE LANG NOET JE DIT DOEN?
Ik raad je aan om dit in ieder geval de eerste 4 weken te doen en blijf dit bijvoorkeur zolang je gewicht verliest.

STARTEN Hoe kan ik het beste starten?

 

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm. Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

STARTEN Kan mijn partner/gezin mee eten?

Zeker! De weekmenu's zijn voor één persoon, maar je kunt de gerechten heel gemakkelijk voor meerdere personen maken. Iedereen vindt het eten altijd heerlijk, dus het zal geen probleem zijn!

Bovendien is het voor iedereen gezonder om een stuk minder koolhydraten te eten en veel meer puur vers en écht eten. Geniet ervan!

BLOEDSUIKERS Alleen mijn nuchtere bloedsuikers blijven hoger.

Sommige mensen hebben verhoogde nuchtere bloedsuikers, ook wanneer zij in de avond niet gegeten hebben of een meerdaagse watervast doen. Dit wordt het Dawn Effect/Dawn Fenomeen genoemd. 75% van de mensen met diabetes type 2 krijgt hiermee te maken. Het maakt niet uit of je wel of geen insuline gebruikt.
In de vroege ochtend maakt je lijf stofjes aan die ervoor zorgen dat glucose wordt vrijgegeven die je helpen om wakker te worden en op te staan. Daarnaast wordt je insulinespiegel tijdens slapen (vasten) lager. Resultaat: je bloedsuiker neemt toe.

Dit gebeurt bij alle mensen, maar bij mensen met diabetes type 2 kan dit leiden tot hoge nuchtere bloedsuikers. Dit komt omdat er bij deze mensen teveel suiker in de lever opgeslagen is. De lever kan dit niet gedoseerd afgeven omdat deze na jaren diabetes vaak nog vól met suiker zit. De lever laat in één keer veel suiker vrij: je bloedsuiker stijgt snel. Dit is absoluut niet slecht! Je hoeft dus NIETS te doen!

Op deze manier maakt je lever zichzelf schoon, het ruimt suikers op die tijden verborgen zijn geweest. Als je insuline zou gaan spuiten verplaats je de suikers enkel weer naar plekken waar het niet zichtbaar is en zo hou je de vicieuze cirkel in stand.

De verhoogde bloedsuiker betekent dus niet dat je iets verkeerd doet, het betekent enkel dat je lijf suikers op te ruimen heeft: ga vooral door met koolhydraatarm/keto eten, je lijf is druk bezig met het herstel! De waardes zakken vanzelf in de loop van de maanden.

Klik hier voor meer informatie

WAARSCHUWING
Voor veel behandelaars (artsen/diabetesverpleegkundigen/praktijkondersteuners) is het afbouwen van medicatie bij diabetes nieuw. Soms zijn ze daarom te voorzichtig. Als jouw waardes verder enorm zijn verbeterd en als ook jouw HbA1c verbetert dan MOET je medicatie afbouwen. Je loopt anders het risco een levensgevaarlijke hypo te krijgen. Alleen verhoogde nuchtere waardes zijn vrijwel nooit aanleiding om medicatie niet af te bouwen.
Wees hier alert op, ga in gesprek. Wijs je behandelaar eventueel op de informatie voor zorgprofessionals, waar ook een protocol te vinden is om medicatie af te bouwen.

BLOEDSUIKERS De insuline kan niet worden afgebouwd

LUKT HET NIET OM AF TE BOUWEN?

Blijven de bloedsuikers hoog wanneer je insuline gebruikt en bent gestart met onze gezonde koolhydraatarme aanpak  dat kan het zijn dat het afbouwen te langzaam gaat. Hoge insulinelevels houdt namelijk de insulineresistentie in stand of verergert deze.

Voor veel diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners is het afbouwen van diabetes medicatie nog onbekend terrein. (Ze zijn beter bekend met méér medicatie voorschrijven.) Geef vooral aan dat te langzaam afbouwen van insuline ervoor kan zorgen dat de insulineresistentie in stand wordt gehouden.
Wijs eventueel nogmaals op de handleiding afbouwen medicatie voor zorgprofessionals.

BLOEDSUIKERS Hoe snel verbetert je bloedsuiker en je HbA1c?

HOE SNEL ZAKKEN JE BLOEDSUIKERS?
Je bloedsuikers zakken al vanaf de eerste dag. Omdat er vrijwel geen nieuwe suiker wordt gemaakt uit je koolhydraatarme voeding komt er dus ook maar weinig suiker bij in je bloed. En dat is direct meetbaar.

Blijven je nuchtere waardes hoger? Kijk dan bij de vraag hierover.

HOE SNEL ZAKT JE HbA1c?
Je HbA1c geeft aan wat de gemiddelde bloedsuikerwaardes zijn geweest in de afgelopen 3 maanden. Als je net bent begonnen met koolhydraatarm eten dan zal je HbA1c dus nog niet veel gezakt zijn, terwijl je bloedsuikers al wel enorm zijn gedaald. In de loop van de maanden die volgen zul je zien dat ook deze waardes snel dalen en uiteindelijk normaal worden! 

BLOEDSUIKERS Mijn bloedsuikers zijn hoger direct na het sporten.

Veel diabeten hebben direct na het sporten (vooral krachttraining) een hogere bloedsuiker. Het lichaam kan cortisol als (stress)reactie op het sporten en dat kan de bloedsuikers verhogen. Geen reden tot zorg! 

Op lange termijn wordt je HbA1c wel lager.

BLOEDSUIKERS Ik ben toch vaak moe na de maaltijd.

BLIJF JE MOE NA DE MAALTIJD?
Sommige mensen met diabetes reageren niet alleen heftig op koolhydraten, maar kunnen ook hoge bloedsuikers krijgen van eiwitten. Ben je vermoeid of slaperig na het eten van een maaltijd met veel eiwitten? Dan reageer je mogelijk heftiger op eiwitten omdat je erg insulineresistent bent. Het is dan aan te raden iets minder eiwitten te eten. Neem dan kleinere porties kip, vlees, vis of eieren.

BLIJVEN JE BLOEDSUIKERS TE HOOG?
Mogelijk zakken ze beter als je wat minder eiwitrijke maaltijden eet.

BLOEDSUIKERS Vasten om suikers verder te verlagen

DEELVASTEN OM INSULINERESISTENTIE TE VERMINDEREN
Door minder vaak op een dag te eten kun je beter afvallen. Daarnaast hoeft je lijf minder vaak insuline aan te maken en krijgt je lijf meer rust. Je geeft je lichaam meer ruimte en tijd om de eigen vetreserves te gebruiken en insulineresistentie te verminderen. Wil je dit uitproberen dan vind je hier meer informatie.

LET OP: Als je nog bloedsuikerverlagende medicatie spuit/slikt is NIET RAADZAAM OM TE DEELVASTEN. Wacht tot je van bloedsuikerverlagende medicatie (zoals gliclazide) af bent. Spuit geen insuline als je aan het vasten bent en hou je bloedsuikers goed in de gaten!

GESCHIKT VOOR MIJ? Diabetes zit in de familie, kan ik ook starten?

 

Diabetes 2 komt vaker voor in bepaalde families. Dat komt omdat insulineresistentie vaak in de genen zit. Maar iedereen kan diabetes 2 verslaan door gezond koolhydraatarm te eten.
Dus ook als diabetes 2 'in de familie zit'.

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn bloeddruk is te hoog, kan ik wel starten?

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al heel snel de bloeddruk verlagen en normaliseren. Hoige bloeddruk wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikers, dus door het eten van koolhydraten!

Zout is dus niet de oorzaak van hoge bloeddruk (dat is lang gedacht en denken sommige mensen nu nog wel). Je kunt dan ook gewoon ruim voldoende zout gebruiken. Dat is zelfs belangrijk, want anders kan je minder goed gaan voelen. Je hebt zout nodig, zeker als je gaat starten met koolhydraatarm eten. Zie ook de vraag: Hoe vul ik mijn mineralen aan.

 

GEBRUIK JE BLOEDDRUKVERLAGENDE MEDICATIE?
Houd er rekening mee dat je bloeddruk door deze aanpak heel snel weer normaal wordt. Vaak al binnen enkele weken. Slik je medicatie wees er dan alert op dat dit tijdig wordt gestopt om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt!

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn cholesterol is te hoog, kan ik wel starten?

 

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al snel de cholesterol waardes (triglyceriden en HDL) en ratio's verbeteren.

Je kunt de startgidsweekmenu's precies zo aanhouden, je hoeft niets te wijzigen aan het menu. Je hoeft dus geen vet weg te laten, dan werkt deze gezonde koolhydraatarme aanpak niet omdat je je lichaam te weinig brandstof geeft.

Lees de ervaringen van anderen die met deze aanpak zijn gestart. Allemaal vertellen ze dat hun cholesterolwaardes zijn verbeteren en dat ze snel met eventuele cholesterolverlagers konden stoppen!

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn nieren zijn beschadigd, kan ik starten?

 

VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Functioneren je nieren nog wel voor een groot deel, dus minstens 50%, dan kun je vaak zelfs aanzienlijke verbetering verwachten. Veel mensen met diabetes 2 en nierfalen zien verbetering bij deze koolhydraatarme / LCHF / keto aanpak.
Advies is om gewoon de startgids weekmenu's te volgen maar niet meer eiwitten te eten dan aangegeven in de weekmenu's.

STERK VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Werken jouw nieren voor minder dan 50% dan is de kans dat veel herstel plaatsvindt door deze aanpak kleiner. Maar volgens artsen (zie bronnen) is wel enige verbetering mogelijk. In ieder geval kun je verdere beschadiging voorkomen!
Advies is om minder eiwitten te eten dan in de startgids menu's staat aangegeven, neem bijvoorbeeld de helft van de eiwitrijke producten en voeg wat meer vet toe daarvoor in de plaats!

Bronnen en meer informatie:
Dokter Annette Bosworth over LCHF/KETO en nierproblemen
D
okter Eric Berg over LCHF/KETO en nieren
Dokter Stephan Phinney over of LCHF/KETO eten gezond is voor de nieren

GESCHIKT VOOR MIJ? Ik heb ook last van ontstekingen.

EXTRA TIPS: VERMINDEREN ONTSTEKINGEN
Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt dus gewoon de weekmenu's volgen. Eventueel gecombineerd met onderstaande tips.

PAS OP MET ZONNEBLOEMOLIE, MARGARINE, BAK-EN-BRAAD E.D.
Omega-6 rijke vetten  (zoals zonnebloemolie, margarine, vloeibare boter of arachideolie) bevorderen ontstekingen, dat is voor niemand gezond!  Daarom wordt in de startgids ook specifiek roomboter, olijfolie en kokosolie aangeraden. Ook reuzel, ghee of ossenwit zijn goede opties.

Kies ook voor de vettere vleessoorten, zoals speklapjes, spekjes en kippendijen met vel. Sommige vette plantaardige voeding is wel geschikt, zoals avocado en kokos.

EET VAKER VIS! LIEFST DRIE KEER PER WEEK
Vette vis is rijk aan omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat insulineresistentie afneemt. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

Naast het eten van vette vis kan je ook visoliecapsules slikken. Zorg er bij de aanschaf van visolie voor dat de verpakking donker is, dus niet doorzichtig, en bewaar de capsules in de koelkast. Ook kan je in plaats van vis walnoten en lijnzaad eten, let hierbij wel op dat je niet teveel walnoten eet als je af wil vallen.

IS HET GEZOND? Hoe zit het met keto-acidose?

Veel mensen (zelfs zorgprofessionals) verwarren vaak ketoacidose met 'in ketose zijn' door anders eten. Ze zijn daarom wat angstig voor ketose. Maar het zijn twee heel verschillende toestanden! Natuurlijke ketose is een zeer gezonde toestand terwijl ketoacidose gevaarlijk is. Wat is het verschil?

Natuurlijke voedingsketose
Als je strikt koolhydraatarm eet verhogen je bloedsuikers nauwelijks en blijven ze mooi stabiel. Als je weinig suiker in je bloed hebt gaat je lichaam een andere brandstof gebruiken namelijk vet. Als je vet gebruikt als brandstof ontstaan ketonen. Je komt dan 'in ketose'. Het lichaam heeft dit proces goed onder controle en zorgt er (met behulp van insuline) voor dat de hoeveelheid ketonen binnen gezonde grenzen blijft. We noemen dit natuurlijke voedingsketose. Ketonen zijn een superieure brandstof voor je lijf. En je merkt dat ook al snel doordat je meer energie krijgt, doordat je helderder wordt in je hoofd en doordat allerlei gezondheidsklachten afnemen. 

Ketoacidose
Ketoacidose is een situatie die eigenlijk alleen kan ontstaan bij diabetes type 1 waarbij zelf geen insuline kan worden aangemaakt en iemand bijvoorbeeld is vergeten om insuline te spuiten of de apparatuur niet goed werkt. Bij ketoacidose ontstaat als bloedsuikers heel hoog zijn maar geen insuline wordt aangemakt. Zonder insuline kan je lichaam de bloedsuikers niet gebruiken als brandstof. Er ontstaat een paniek situatie en het lichaam gaat grote hoeveelheden ketonen maken. Omdat geen insuline aanwezig kan het lichaam de hoeveelheid ketonen niet binnen gezonde grenzen houden. Het lichaam verzuurd en dit is een acuut gevaarlijke situatie.

Bij mensen met diabetes 2 komt dit in principe nooit voor. Een uitzondering is wanneer bepaalde diabetesmedicatie, zogenaamde SGLT2 remmers  (Invokana, Forxiga, Jardiance, Steglatro) worden gebruikt. De kans is bijzonder klein, maar misschien kun je met je behandelaar overleggen over deze specifieke medicatie.

IS HET GEZOND? Ontstaan er geen tekorten?

Een gezonde strikt koolhydraatarme aanpak gaat over gezond puur en vers eten. Je gaat zelfs veel gezonder eten dan je waarschijnlijk deed. Veel koolhydraten voeden je niet maar vullen je vooral. Je gaat nu écht voeding eten! Het kan even duren voor de balans terug is in je lijf. Maar je merkt al wel heel snel dat je je beter gaat voelen.

Omdat je vochthuishouding verandert kun je de eerste weken zout en mineralen verliezen. Je moet deze aanvullen. Lees in een eerdere vraag hoe je dat kunt doen.

HOE VERDER? Hoe zorg je ervoor dat je diabetesvrij blijft?

 

Heb je eenmaal diabetes 2 gehad dan is de kans aanwezig dat de ziekte terugkomt. dat kun je eenvoudig voorkomen door gezond koolhydraatarm te blijven eten! Om dat leuker en nog lekkerder te maken kun je kiezen uit verschillende eenvoudige kookboekjes vol heerlijke gerechten. 

HOE VERDER? Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruik die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootste dat je klachten zo voor altijd weg blijven. Ga je weer 'normaal eten' dan is de kans groot dat je opnieuw diabetes ontwikkelt.

Gezonder eten is wat mij betreft ook een veel betere optie dan medicatie! Gelukkig eet je heerlijk en verbetert ook je algemene gezondheid. Perfect om gezond(er) mee oud te worden dus!

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk.
Lara is keto-expert en verpleegkundige bij TheNewFood.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Koolhydraatarm eten Zó doe je dat!

Succesvolle praktische aanpak met koolhydraatarme menu’s en recepten voor elke dag.

STARTGIDS 
Alles wat je moet weten om succesvol te starten inclusief 4 eenvoudige weekmenu’s

OVENSPECIAL 
40 makkelijke & heerlijke maaltijden uit de oven (passen in de weekmenu’s)

EENPANSPECIAL 
43 makkelijke & complete eenpansmaaltijden (passen in de weekmenu’s)

VEGA-STARTGIDS
Alles wat je moet weten om succesvol te starten inclusief 4 eenvoudige weekmenu’s

STAMPPOTSPECIAL
Heerlijke stamppot en andere wintergerechten
(passend in het weekmenu)

KERSTSPECIAL
Heerlijk gerechten voor de feestdagen, menu’s hartige en zoet hapjes en veel meer.

SOEPSPECIAL
Soepen en soepjes voor elke dag van het jaar
(passend in het weekmenu)

ZOMERSPECIAL
Maaltijdsalade, Reizen, Uit eten, Barbeque & feest (passend in de weekmenu’s)

ONTBIJT & LUNCH
Inspiratie voor (snelle) ontbijtjes en lunches to go
(passend in het weekmenu)