Selecteer een pagina

Koolhydraatarm onder vuur

Waar komen die negatieve berichten die je soms leest vandaan?
Dan ga je je toch afvragen: Is het écht wel gezond?

Eens in de zoveel maanden is het weer raak en komt koolhydraatarm/keto eten negatief in het nieuws. En ondanks alle positieve ervaringen is dat voor sommige mensen toch even schrikken. Ik ontvang dan ook vaak verontruste mailtjes: “Is het echt wel gezond?”

Mijn antwoord is altijd ja! Zeker. En neem die berichtgeving vooral niet al te serieus. Misschien is het zelfs wel positief dat dit soort berichten in de krant staan. Voor sommige partijen is het succes van koolhydraatarm/keto eten namelijk misschien wel een bedreiging. Zij doen hun best om ons op andere gedachten te brengen. Hoe zit dat nou eigenlijk? 

SPECTACULAIRE RESULTATEN

Een gezond koolhydraatarm/keto menu bij insulineresistentie is veel meer dan een effectieve manier om af te vallen en je gezondheid te verbeteren. Je kunt diabetes 2 omkeren, je bloeddruk verlagen en je cholesterolwaardes verbeteren. Veel mensen gaan van dagelijks vele verschillende soorten medicijnen naar helemaal (bijna)  geen medicijnen meer.

Meer gezondheid, minder medicatie, meer energie!
Iedere week weer ontvang ik enthousiaste mailtjes van mensen die graag willen delen wat de aanpak van TheNewFood voor hen heeft betekend, zoals dit bericht: “Wat zijn wij blij dat we hiermee zijn begonnen. Mijn man gebruikt geen medicatie meer voor diabetes, we zijn veel gewicht verloren en we hebben weer bergen energie. En dat alleen door ánders te eten! We genieten elke dag van de heerlijke gerechten!”

Er bestaat geen pil om diabetes 2 om te keren, maar koolhydraatarme/keto voeding kan dat wel!
Vrijwel alle onderzoeken die zijn gedaan met koolhydraatarm/keto bij insulineresistente mensen zijn overtuigend positief. Er is geen pil die diabetes 2 kan omdraaien, koolhydraatarm/keto eten kan dat wel! 

MAAR WAAR KOMEN DIE NEGATIEVE BERICHTEN VANDAAN?

En dan verschijnt er ineens weer een negatief bericht in de krant of in het nieuws over koolhydraatarm eten. Dat koolhydraatarm eten op den duur niet gezond zou zijn. Of bijvoorbeeld dat kokosolie slecht is of dat je niet zonder brood of koolhydraten zou kunnen…

De krant lijkt bijna blij te zijn dat er eindelijk weer eens iets negatiefs over koolhydraatarm eten verteld kan worden en let daardoor misschien minder goed op of deze berichten wel kloppen. Of de uitkomsten van de onderzoeken wel kloppen. Of misschien gaat het ze vooral om schokkende koppen?

HOE KOMT HET VOEDINGSCENTRUM AAN HAAR ADVIEZEN?

Je verwacht misschien (terecht) dat het voedingscentrum adviseert volgens de nieuwste inzichten. Maar het voedingscentrum baseert haar adviezen (over onder andere vet) op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Deze richtlijnen zijn sterk verouderd en niet gebaseerd op wat artsen en wetenschappers in de jaren daarna hebben ontdekt. Zoals dat vet juist belangrijk is voor je lijf! En dat teveel suikers en koolhydraten heel veel schade kunnen aanrichten.

TheNewFood baseert haar adviezen op kennis van nu, op wetenschap van nu. Op wetenschappelijke onderzoeken en op adviezen van artsen over de hele wereld die zijn gespecialiseerd in deze aanpak en waar wij vaak ook mee samenwerken. Onze eigen ervaring, wat wij terughoren van mensen over hoe ze hun gezondheid hebben verbeterd, nemen we natuurlijk ook mee.

Wij willen écht eerlijk zijn over pure gezonde voeding!  

ONDERZOEK NAAR HET EFFECT VAN VOEDING IS LASTIG

Je kunt eigenlijk alleen het effect van voeding op mensen goed meten wanneer je groepen mensen onder precies dezelfde omstandigheden voor langere tijd exact hetzelfde laat eten in een omgeving waarin ze geen enkel ander voedsel tot zich kunnen nemen. Zie je dat al voor je?

Bij muizen kan dat wel. Veel onderzoeken worden daarom bij muizen gedaan, maar muizen zijn geen mensen. Onderzoekers ‘vergeten’ soms duidelijk aan te geven dat het een onderzoek betreft wat bij bijvoorbeeld muizen is gedaan en niets zegt over mensen.

Twee koeien bespraken het nieuwste voedingsonderzoek dat op leeuwen was uitgevoerd. De ene koe zegt tegen de ander: ‘Heb je gehoord dat we de afgelopen 200 jaar ongelijk hebben gehad? Uit het laatste onderzoek blijkt dat het eten van gras slecht voor je is en het eten van vlees goed is. ‘ Dus de twee koeien begonnen vlees te eten. Kort daarna werden ze ziek en stierven ze.

Een jaar later bespraken twee leeuwen het nieuwste voedingsonderzoek, dat gedaan werd met koeien. De ene leeuw zei tegen de ander dat uit het laatste onderzoek bleek dat je dood gaat van het eten van vlees en dat gras eten goed is. Dus de twee leeuwen gingen gras eten, werden ziek en stierven.

Wat is de moraal van het verhaal? Wij zijn geen muizen. Wij zijn geen ratten. Wij zijn geen koeien, chimpansees of slingerapen. Wij zijn mensen! Resultaten uit proeven met dieren gelden niet altijd voor ons mensen.

Parabel uit: ‘The obesity Code‘ van dokter Jason Fung

 

Soms wordt verwezen naar resultaten van het vergelijken van groepen mensen die jarenlang vragenlijsten over hun voedingspatroon hebben ingevuld. Dat kan soms verbanden aantonen, maar geen ‘harde bewijzen’. Zo’n verband kan bijvoorbeeld zijn dat mensen die witte sokken dragen vaker zin hebben in cola. Kortom: Je hebt er dus niet veel aan.

‘Koolhydraatarm’ is zelden echt koolhydraatarm/keto
Bij onderzoeken naar koolhydraatarm eten zie je vaak dat proefpersonen koolhydraten iets beperken, maar lang niet tot koolhydraatarm/keto. Zo worden hoeveelheden van 150 gram koolhydraten per dag aangeduid als ‘koolhydraatarm’. Ook zijn de onderzoeken vaak erg kort. Ik kijk zelf áltijd naar hoe een onderzoek is uitgevoerd, hoeveel personen deden mee, wat aten ze, hoe lang, hoe werden proefpersonen geselecteerd, welke resultaten werden uitgesloten of aangepast vanwege andere oorzaken van overlijden bijvoorbeeld. 

WIE HEEFT MOGELIJK BELANG BIJ NEGATIEVE BERICHTGEVING?

Het is niet mijn stijl om negatief te zijn. Maar toch kunnen we er niet meer om heen om kritisch te kijken en het daarover te hebben ben ik bang. Want nu steeds meer mensen ontdekken wat deze manier van eten hen kan opleveren, hoe meer partijen met andere belangen dan onze gezondheid zullen proberen dit onderuit te halen. Een voorbeeld:

Coca Cola kocht voor miljoenen wetenschappers om
Een paar jaar geleden werd bekend dat Coca cola miljoenen heeft uitgegeven om de feiten te verdraaien over de gevolgen van suiker. En zij zijn niet de enige.  Er zijn veel meer grote en kleine schandalen bekend waarbij wetenschappers de uitkomst van onderzoeken beïnvloeden of anders voorstellen. Ook vandaag de dag. Kijk daarom ook altijd naar wie opdrachtgever is en wie een onderzoek heeft betaald.

Dreigmail aan mijn adres
Ikzelf ontving vorig jaar zelfs een aantal vervelende dreigmailtjes van een professor die onder andere beweert dat we niet zonder brood kunnen leven. Hij laat regelmatig van zich horen in de krant, zijn belang laat zich raden…

Ikzelf kan wel tegen een stootje, maar wat ik vooral schadelijk vind, is dat mensen die juist zóveel voordeel ondervinden door deze koolhydraatarme/keto aanpak, onzeker worden gemaakt. Daar kan ik erg verdrietig van worden.

Onderzoek naar remedie bij diabetes gefinancierd door de medicijnenindustrie
Vrijwel alle onderzoeken die worden gedaan naar een remedie voor diabetes 2 worden betaald door de medicijnenindustrie. Hun  belang is natuurlijk niet mensen genezen, maar juist nóg meer pillen verkopen. Ik ga ervan uit dat de medicijnenindustrie niet blij is met het feit dat meer en meer mensen diabetes 2 omkeren door simpelweg anders te gaan eten. Ze zullen daarom vast proberen om het tegen te houden. 

WEES ALTIJD KRITISCH ALS JE BERICHTEN LEEST DIE NIET LIJKEN TE KLOPPEN

Neem dit van mij aan: we zullen steeds meer tegengeluid gaan horen. Ook de huisartsen, diëtisten, diabetesverpleegkundigen en specialisten die  koolhydraatarm/keto adviseren. Hoe meer puur koolhydraatarm/keto eten hét antwoord blijkt te zijn op overgewicht, diabetes type 2 en andere ‘welvaarsziektes’, hoe groter de kans dat andere belanghebbende partijen (die bang zijn geld/klanten te verliezen) gaan proberen dit onderuit te halen. Houd daar rekening mee en laat het je vooral niet onzeker maken over deze aanpak.

Onderzoek de feiten, wees kritisch
Wees kritisch en geloof niet alles wat wordt gezegd, ook niet als het in de krant staat. Onderzoek de feiten. Ga eventueel op zoek naar meer informatie of toelichting. Of volg artsen/wetenschappen die kritisch kijken naar keto eten, onderzoeken en belangen, zoals Zoë Hartcombe.

Bekijk deze video en leer wat het verschil is tussen verband en bewijs. En waar je op moet letten als je wilt weten of iets écht waar is.

Houd vast aan jouw gezonde keto aanpak!
Probeer je niet teveel van aan te trekken van wat je leest of hoort. Zie het als een teken dat koolhydraatarm/keto eten blijkbaar zó gezond is dat anderen er bang van worden. Wij hoeven er niet boos om te zijn, maar wel alert. En blijf vooral heerlijk genieten van puur gezond  keto eten en jouw resultaten!

En… laten we wensen dat de voedingsmiddelenindustrie niet meer tegen, maar mee gaat werken. We kunnen tenslotte nog wel wat puur gezonde gemakkelijke koolhydraatarme voeding gebruiken in de supermarkt. Dat is ook voor hen een slimme zet! 😉

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

 • STARTGIDS Boek

  14,95
 • STARTGIDS DEEL 2 Boek

  14,95
 • VEGA-STARTGIDS Boek

  14,95
 • EENPANSPECIAL Boek

  14,95
 • OVENSPECIAL Boek

  14,95
 • ZOMERSPECIAL Boek

  14,95
 • ONTBIJT & LUNCHSPECIAL Boek

  14,95
 • SOEPSPECIAL Boek

  14,95
 • KERSTSPECIAL Boek

  14,95
 • STAMPPOTSPECIAL Boek

  14,95
 • VEGA-SPECIAL Boek

  14,95
 • VASTENSPECIAL Boek

  14,95