Selecteer een pagina

Onze koolhydraatarme aanpak

Snel afvallen – Meer energie – Diabetes 2 omkeren – Minder medicatie

 Onze koolhydraatarme aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, de adviezen van artsen over de hele wereld én onze jarenlange ervaring in de praktijk. Een aanpak gericht op haalbaarheid en maximaal resultaat. Gewoon een koolhydraatarme aanpak die wérkt!

 

Zo werkt onze succesvolle koolhydraatarme aanpak 

Onze aanpak bestaat in principe uit 2 fases: de STARTGIDS FASE en een VERVOLG FASE

 

FASE 1 STARTGIDS KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN 

Je START met maximaal 20 – 25 gram koolhydraten per dag om zo snel mogelijk af te kicken van een teveel aan suikers en koolhydraten en in ketose te raken. Deze STARTGIDS fase duurt minimaal vier weken.
De eerste 4 weken is het aan te raden de menu’s uit de STARTGIDS zo precies mogelijk te volgen.

Deze menu’s zijn eenvoudig, verrassend makkelijk te maken en erg lekker. In deze fase kun je veel overgewicht kwijtraken en ook veel gezondheidswinst boeken. Je bloedsuikers dalen vaak al snel tot (bijna) normale waardes.

Wil je nog verder afvallen of zijn je bloedsuikers nog niet laag en stabiel dan kun je gewoon doorgaan volgens de STARTGIDS fase. Begin gewoon weer met week 1. Dat geldt uiteraard ook wanneer je nog kampt met andere gezondheidsproblemen. Voor meer variatie in je menu kun je gebruik maken van de specials. Alle gerechten uit de specials passen in het STARTGIDS menu.

Je kiest bijvoorbeeld je ontbijt uit de startgids, je lunch uit de zomerspecial en je diner uit de eenpanspecial. De hoeveelheid koolhydraten staat aangegeven zoals in de startgids, dus je kunt heel makkelijk je dagtotaal in de gaten houden.

 

FASE 2 KOOLHYDRAATARM ALS LEVENSSTIJL

Heb je in de STARTGIDS fase jouw doel bereikt dan is het verstandig om koolhydraatarm te blijven eten. Het is beslist niet nodig om meer koolhydraten toe te voegen aan je menu! Een dagelijks menu met maximaal 20 -25 gram koolhydraten en meer gezonde vetten is een uitstekende en gezonde manier van eten  die je je leven lang kunt aanhouden.

Koolhydraatarm/LCHF/KETO eten is voor iedereen en áltijd een goed idee om gezond(er) oud te worden.
Wil je toch een enkele keer meer koolhydraten eten doe dat dan verstandig. Kies zo koolhydraatarm mogelijk en eet NOOIT suikers! Eet je wel suiker dan kun je daar last van krijgen maar vooral: het is daarna vaak heel moeilijk om de knop weer om te zetten omdat je uit ketose gaat.

Je kunt je in principe je leven lang strikt koolhydraatarm blijven eten. Daarmee kun je heel gezond(er) oud worden!

 

TOCH MEER KOOLHYDRATEN TOEVOEGEN AAN JE MENU?

Wil je wel weer meer koolhydraten gaan eten nadat je je doelen hebt bereikt, ga dan niet meteen terug naar je ‘oude koolhydraatrijke menu’. Je kunt het beste iets minder strikt koolhydraatarm gaan eten.
Je blijft dus wel op de koolhydraten letten. Het is verstandig om beetje bij beetje koolhydraten toe te voegen volgens deze 2 stappen:

STAP 1: Voeg in kleine stappen (bijvoorbeeld elke week wat meer) iets meer van de producten toe waar  ‘met mate’ bij staat op de DIT KUN JE ETEN lijst in de STARTGIDS. Zoals meer (en ook wat koolhydraatrijkere) groentes, noten en meer zuivel. Vermijd  nog steeds producten die op de EET DIT NIET lijst staan. Let goed op of je je goed blijft voelen en bijvoorbeeld niet weer moe of hongerig wordt na het eten. Maak kleine stappen, dan bereik je het beste resultaat. Zo voorkom je ook dat je snel weer vervalt in je oude voedingspatroon.

STAP 2: Na enkele maanden: bevalt het nog steeds heel goed om extra koolhydraten toe te voegen, ben je niet moe, niet hongerig,  dan kun je proberen om heel af en toe enkele producten toe te voegen van de EET DIT NIET lijst waar een sterretje bij staat. 

Hoeveel koolhydraten je uiteindelijk per dag kunt eten verschilt per persoon en die grens moet je zelf uitvinden. Het kan ook zijn dat de hoeveelheid koolhydraten die voor jou geschikt is op den duur hoger wordt of juist lager. 

 

Houd hier rekening mee:

  • Te grote stappen nemen kan ervoor zorgen dat je niet op tijd opmerkt dat bepaalde producten je moe en hongerig maken. Of dat een bepaalde hoeveelheid koolhydraten per dag je moe en hongerige maakt. Op den duur kun je dan weer aankomen of kunnen andere gezondheidsproblemen weer terugkomen, zoals hogere bloedsuikers, hoge bloeddruk, overgewicht en andere klachten.
  • Eet zoveel mogelijk vers en puur!
  • Suiker of suikerrijke producten en geraffineerde koolhydraatrijke producten passen niet in een gezond menu. Probeer het eten van suikers helemaal of zoveel mogelijk te vermijden. Gelukkig kun je heerlijk eten met een koolhydraatarm menu en zijn er veel alternatieven die wel gezond zijn en minstens net zo lekker. 
  • Honger en vermoeidheid/slaperigheid na de maaltijd geeft vrijwel altijd aan dat je meer koolhydraten hebt gegeten dan bij jou past.
  • Komen gezondheidsklachten terug, of kom je weer aan,  volg dan weer 4 weken het STARTGIDS menu. 

Er zijn grofweg 3 manieren om koolhydraatarm te eten; strikt koolhydraatarm/ketogeen (volgens de STARTGIDS), koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. Lees meer over strikt koolhydraatarm, koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. 

ERVARINGEN VAN ANDEREN MET DEZE KOOLHYDRAATARME AANPAK

Sandra is minder ziek en kan weer lopen!

Sandra is minder ziek en kan weer lopen!

"Sandra (36) heeft de vrij zeldzame en ernstige ziektes EDS en HMSN die haar mobiel flink beperken en ook veel andere klachten veroorzaken. Daarnaast had ze ook altijd al last van overgewicht. Vanaf de brugklas passeren alle mogelijke diëten de revue, maar allemaal...

Lees meer
Rita: “20 kilo lichter voelt geweldig!”

Rita: “20 kilo lichter voelt geweldig!”

Het lukt Rita (58 jaar) maar niet om blijvend af te vallen en van te hoge bloeddruk af te komen. Ze krijgt ook steeds meer moeite met de nachtdiensten voor haar werk als verzorgende, tot ze TheNewFood tegenkomt en het eindelijk lukt om in slechts vijf maanden wél die...

Lees meer
Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

Huisarts Hollemans (De Zwolse Tulp) heeft zelf goede ervaringen met de koolhydraatarme/keto aanpak en adviseert al haar cliënten een koolhydraatarm/keto menu. Ze vertelt wat dit allemaal voor haar en haar cliënten heeft betekent en kan betekenen!

Lees meer
Els: 26 kilo lichter en van insuline af

Els: 26 kilo lichter en van insuline af

Els (55) kan het zelf nog nauwelijks geloven. Ze wil graag onze vragen beantwoorden om te laten zien dat het écht kan! "Maar ik wil geen vóór foto, die Els wil ik echt niet meer zien." Want het is haar gelukt om 26 kilo af te vallen en diabetes 2 om te keren. Dat was...

Lees meer
Angelique (44) heeft geen diabetes 2 meer

Angelique (44) heeft geen diabetes 2 meer

Begin 2018 gaat verpleegkundige Angelique (44) naar de huisarts met verschillende klachten. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is en de voorgeschreven medicijnen en zalfjes werken nauwelijks Ze voelt zich steeds slechter. Begin juli gaat ze daarom opnieuw naar...

Lees meer
Marcel stopt met insuline na 12 jaar diabetes

Marcel stopt met insuline na 12 jaar diabetes

Marcel (58) 12 jaar geleden hoorde dat hij diabetes 2 had flitste het beeld van zijn beide ouders met diabetes door zijn hoofd. Geen fijn vooruitzicht. Hij moest al snel aan de insuline werd daardoor steeds dikker en kreeg veel gezondheidsklachten. Na een advies van...

Lees meer
Miranda: 45 kilo lichter en zóveel energie!

Miranda: 45 kilo lichter en zóveel energie!

Miranda voelde zich jarenlang "moe, vet, vatsig en zwaar ongezond". Toen ze 135 kg op de weegschaal zag en van maat 48 maar 50 ging was ze er helemaal klaar mee. Ze had in het verleden al heel veel verschillende diëten geprobeerd. De resultaten waren nooit blijvend en...

Lees meer
Marathons lopen zonder extra koolhydraten?

Marathons lopen zonder extra koolhydraten?

Om optimaal te presteren eten sporters vaak grote hoeveelheden koolhydraten. Voorafgaand is een bord pasta haast niet weg te denken, maar ook tijdens de race nemen ze veel koolhydraten, zoals gelletjes en energierepen. Dat dit niet nodig is blijkt keer op keer. Ook op...

Lees meer
Verpleegkundige Lara valt ruim 40 kilo af

Verpleegkundige Lara valt ruim 40 kilo af

Lara Schalk (25) heeft van jongs af aan al problemen met haar gewicht. Ze probeert allerlei diëten, maar valt nooit blijvend af. Vaak wordt ze uiteindelijk zelfs zwaarder dan voordat ze begon met diëten. Daarnaast voelt ze zich vaak moe, futloos en heeft ze last van...

Lees meer