Selecteer een pagina

Onze koolhydraatarme aanpak

Snel afvallen – Meer energie – Diabetes type 2 omkeren – Minder medicatie

 Onze koolhydraatarme aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, de adviezen van artsen over de hele wereld én onze jarenlange ervaring in de praktijk. Een aanpak gericht op haalbaarheid en maximaal resultaat. Gewoon een koolhydraatarme aanpak die wérkt!
Je kunt deze aanpak je leven lang blijven volgen, het is geen dieet maar een ándere manier van eten die beter bij ons lijf past.
 

Zo werkt onze succesvolle koolhydraatarme aanpak 

Onze aanpak bestaat in principe uit 2 fases: de STARTGIDS FASE en een VERVOLG FASE 

FASE 1 STARTGIDS – BEGINNEN MET KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN 

Je START met maximaal 20 – 25 gram koolhydraten per dag om zo snel mogelijk af te kicken van een teveel aan suikers en koolhydraten en in ketose te raken. Deze STARTGIDS fase duurt minimaal zes tot acht weken. Deze eerste weken is het aan te raden de menu’s uit de STARTGIDSEN zo precies mogelijk te volgen.

Deze menu’s zijn eenvoudig, verrassend makkelijk te maken en erg lekker. In deze fase kun je veel overgewicht kwijtraken en ook veel gezondheidswinst boeken. Je bloedsuikers dalen vaak al snel tot (bijna) normale waarden.

Wil je nog verder afvallen of zijn je bloedsuikers nog niet laag en stabiel dan kun je gewoon doorgaan met de STARTGIDSEN. Dat geldt uiteraard ook wanneer je nog kampt met andere gezondheidsproblemen. Voor meer variatie in je menu kun je gebruik maken van de specials. Alle gerechten uit de specials passen in het STARTGIDS menu.

Je kiest bijvoorbeeld je ontbijt uit de STARTGIDS, je lunch uit de ZOMERSPECIAL en je diner uit de EENPANSPECIAL. De hoeveelheid koolhydraten staat aangegeven zoals in de startgids, dus je kunt heel makkelijk je dagtotaal in de gaten houden. 

FASE 2 VERVOLG – KOOLHYDRAATARM ALS LEVENSSTIJL

Heb je in de STARTGIDS fase jouw doel bereikt dan is het verstandig om koolhydraatarm te blijven eten. Het is beslist niet nodig om meer koolhydraten toe te voegen aan je menu! Een dagelijks menu met maximaal 20 -25 gram koolhydraten en meer gezonde vetten is een uitstekende en gezonde manier van eten die je je leven lang kunt aanhouden. Koolhydraatarm/LCHF/KETO eten is voor iedereen en áltijd een goed idee om gezond(er) oud te worden. 

Je kunt in deze fase proberen of je iets vaker wat meer koolhydraten kunt eten. Maar doe dat dan verstandig. Kies zo koolhydraatarm mogelijk en eet NOOIT suikers! Eet je wel suiker dan kun je daar last van krijgen maar vooral: het is daarna vaak heel moeilijk om de knop weer om te zetten omdat je uit ketose gaat.

Met iets meer koolhydraten bedoel ik: wat vaker groenten die wat koolhydraatrijker zijn, wat vaker rood fruit, of misschien andere producten met iets meer koolhydraten. Je blijft wel in ketose. Voor de meeste mensen betekent dat niet heel veel meer dan 25 gram koolhydraten per dag. 

Wil je niet (verder) afvallen? Lees hier hoe je dat aanpakt!

 

OPTIE: FASE 3 MEER KOOLHYDRATEN TOEVOEGEN AAN JE MENU

Deze fase is eigenlijk geen onderdeel van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, maar wel een betere keuze dan teruggaan naar je oude koolhydraatrijke voedingspatroon. Vandaar dat ik deze optie wel wil noemen. Dus voor als je dagelijks of af en toe wat meer koolhydraten wilt gaan eten nadat je je doelen hebt bereikt, maar wel zo gezond mogelijk wilt eten. Ben je insulineresistent? Stop dan bij fase 2.

LET OP: De kans is groot dat je weer aankomt doordat je lichaam de koolhydraten niet goed kan verwerken.  Voor mensen met diabetes type 1 of 2 is het weer toevoegen van koolhydraten NOOIT een goed idee, de kans dat je op gegeven moment weer (meer) medicatie nodig hebt is groot! 

Volg altijd deze 2 stappen:

STAP 1: Voeg in kleine stappen (bijvoorbeeld elke week wat meer) iets meer van de producten toe waar  ‘met mate’ bij staat op de DIT KUN JE ETEN-lijst in de STARTGIDS. Zoals meer (en ook wat koolhydraatrijkere) groentes, noten en meer zuivel. Vermijd  nog steeds producten die op de EET DIT NIET-lijst staan. Let goed op of je je goed blijft voelen en bijvoorbeeld niet weer moe of hongerig wordt na het eten. Maak kleine stappen, dan bereik je het beste resultaat. Zo voorkom je ook dat je snel weer vervalt in je oude voedingspatroon.

STAP 2: Na enkele maanden: bevalt het nog steeds heel goed om extra koolhydraten toe te voegen, ben je niet moe, niet hongerig,  dan kun je proberen om heel af en toe enkele producten toe te voegen van de EET DIT NIET-lijst waar een sterretje bij staat. In de koolhydratenlijsten online staat bij geschikte producten aangegeven: fase 3 of zijn de producten rood gekleurd.

Hoeveel koolhydraten je uiteindelijk per dag kunt eten verschilt per persoon en die grens moet je zelf uitvinden. Het kan ook zijn dat de hoeveelheid koolhydraten die voor jou geschikt is op den duur hoger wordt of juist lager.  

Houd hier rekening mee:

  • Te grote stappen nemen kan ervoor zorgen dat je niet op tijd opmerkt dat bepaalde producten je moe en hongerig maken. Of dat een bepaalde hoeveelheid koolhydraten per dag je moe en hongerig maakt. Op den duur kun je dan weer aankomen of kunnen andere gezondheidsproblemen weer terugkomen, zoals hogere bloedsuikers, hoge bloeddruk, overgewicht en andere klachten.
  • Eet zoveel mogelijk vers en puur!
  • Suiker of suikerrijke producten: vermijd het eten van suikers helemaal of zoveel mogelijk. Gelukkig kun je heerlijk eten met een koolhydraatarm menu en zijn er veel alternatieven die wel gezond zijn en minstens net zo lekker. 
  • Vermijd alle kant-en-klaar voeding en geraffineerde koolhydraatrijke producten.
  • Honger en vermoeidheid/slaperigheid na de maaltijd geeft vrijwel altijd aan dat je meer koolhydraten hebt gegeten dan bij jou past.
  • Komen gezondheidsklachten terug, of kom je weer aan,  volg dan weer 4 weken het STARTGIDS-weekmenu. 

Er zijn grofweg 3 manieren om koolhydraatarm te eten; strikt koolhydraatarm/ketogeen (volgens de STARTGIDS), koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. Lees meer over strikt koolhydraatarm, koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen