Selecteer een pagina

Onze koolhydraatarme aanpak

Snel afvallen – Meer energie – Diabetes 2 omkeren – Minder medicatie

 Onze koolhydraatarme aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, de adviezen van artsen over de hele wereld én onze jarenlange ervaring in de praktijk. Een aanpak gericht op haalbaarheid en maximaal resultaat. Gewoon een koolhydraatarme aanpak die wérkt!
Je kunt deze aanpak je leven lang blijven volgen, het is geen dieet maar een ándere manier van eten die beter bij ons lijf past.
 

Zo werkt onze succesvolle koolhydraatarme aanpak 

Onze aanpak bestaat in principe uit 2 fases: de STARTGIDS FASE en een VERVOLG FASE 

FASE 1 STARTGIDS – BEGINNEN MET KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN 

Je START met maximaal 20 – 25 gram koolhydraten per dag om zo snel mogelijk af te kicken van een teveel aan suikers en koolhydraten en in ketose te raken. Deze STARTGIDS fase duurt minimaal vier weken.
De eerste 4 weken is het aan te raden de menu’s uit de STARTGIDS zo precies mogelijk te volgen.

Deze menu’s zijn eenvoudig, verrassend makkelijk te maken en erg lekker. In deze fase kun je veel overgewicht kwijtraken en ook veel gezondheidswinst boeken. Je bloedsuikers dalen vaak al snel tot (bijna) normale waardes.

Wil je nog verder afvallen of zijn je bloedsuikers nog niet laag en stabiel dan kun je gewoon doorgaan volgens de STARTGIDS fase. Begin gewoon weer met week 1. Dat geldt uiteraard ook wanneer je nog kampt met andere gezondheidsproblemen. Voor meer variatie in je menu kun je gebruik maken van de specials. Alle gerechten uit de specials passen in het STARTGIDS menu.

Je kiest bijvoorbeeld je ontbijt uit de startgids, je lunch uit de zomerspecial en je diner uit de eenpanspecial. De hoeveelheid koolhydraten staat aangegeven zoals in de startgids, dus je kunt heel makkelijk je dagtotaal in de gaten houden. 

FASE 2 VERVOLG – KOOLHYDRAATARM ALS LEVENSSTIJL

Heb je in de STARTGIDS fase jouw doel bereikt dan is het verstandig om koolhydraatarm te blijven eten. Het is beslist niet nodig om meer koolhydraten toe te voegen aan je menu! Een dagelijks menu met maximaal 20 -25 gram koolhydraten en meer gezonde vetten is een uitstekende en gezonde manier van eten die je je leven lang kunt aanhouden. 

Koolhydraatarm/LCHF/KETO eten is voor iedereen en áltijd een goed idee om gezond(er) oud te worden. Wil je toch een enkele keer meer koolhydraten eten doe dat dan verstandig. Kies zo koolhydraatarm mogelijk en eet NOOIT suikers! Eet je wel suiker dan kun je daar last van krijgen maar vooral: het is daarna vaak heel moeilijk om de knop weer om te zetten omdat je uit ketose gaat.

Wil je niet (verder) afvallen? Lees hier hoe je dat aanpakt!

 

OPTIE: FASE 3 MEER KOOLHYDRATEN TOEVOEGEN AAN JE MENU

Deze fase is eigenlijk geen onderdeel van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, maar wel een betere keuze dan teruggaan naar je oude koolhydraatrijke voedingspatroon. Vandaar dat ik deze optie wel noem. Dus voor als dagelijks of af en toe wat meer koolhydraten wil gaan eten nadat je je doelen hebt bereikt, maar wel zo gezond mogelijk wilt eten. Ben je insulineresistent? Stop dan bij fase 2.

LET OP: De kans is groot dat je weer aankomt doordat je lichaam de koolhydraten niet goed kan verwerken.  Voor mensen met diabetes 1 of 2 is het weer toevoegen van koolhydraten NOOIT een goed idee, de kans dat je op gegeven moment weer (meer) medicatie nodig hebt is groot! 

Volg altijd deze 2 stappen:

STAP 1: Voeg in kleine stappen (bijvoorbeeld elke week wat meer) iets meer van de producten toe waar  ‘met mate’ bij staat op de DIT KUN JE ETEN lijst in de STARTGIDS. Zoals meer (en ook wat koolhydraatrijkere) groentes, noten en meer zuivel. Vermijd  nog steeds producten die op de EET DIT NIET lijst staan. Let goed op of je je goed blijft voelen en bijvoorbeeld niet weer moe of hongerig wordt na het eten. Maak kleine stappen, dan bereik je het beste resultaat. Zo voorkom je ook dat je snel weer vervalt in je oude voedingspatroon.

STAP 2: Na enkele maanden: bevalt het nog steeds heel goed om extra koolhydraten toe te voegen, ben je niet moe, niet hongerig,  dan kun je proberen om heel af en toe enkele producten toe te voegen van de EET DIT NIET lijst waar een sterretje bij staat. In de koolhydratenlijsten online staat bij geschikte producten aangegeven: fase 3 of zijn de producten rood gekleurd.

Hoeveel koolhydraten je uiteindelijk per dag kunt eten verschilt per persoon en die grens moet je zelf uitvinden. Het kan ook zijn dat de hoeveelheid koolhydraten die voor jou geschikt is op den duur hoger wordt of juist lager.  

Houd hier rekening mee:

  • Te grote stappen nemen kan ervoor zorgen dat je niet op tijd opmerkt dat bepaalde producten je moe en hongerig maken. Of dat een bepaalde hoeveelheid koolhydraten per dag je moe en hongerige maakt. Op den duur kun je dan weer aankomen of kunnen andere gezondheidsproblemen weer terugkomen, zoals hogere bloedsuikers, hoge bloeddruk, overgewicht en andere klachten.
  • Eet zoveel mogelijk vers en puur!
  • Suiker of suikerrijke producten, vermijd het eten van suikers helemaal of zoveel mogelijk. Gelukkig kun je heerlijk eten met een koolhydraatarm menu en zijn er veel alternatieven die wel gezond zijn en minstens net zo lekker. 
  • Vermijd alle kant-en-klaar voeding en geraffineerde koolhydraatrijke producten
  • Honger en vermoeidheid/slaperigheid na de maaltijd geeft vrijwel altijd aan dat je meer koolhydraten hebt gegeten dan bij jou past.
  • Komen gezondheidsklachten terug, of kom je weer aan,  volg dan weer 4 weken het STARTGIDS menu. 

Er zijn grofweg 3 manieren om koolhydraatarm te eten; strikt koolhydraatarm/ketogeen (volgens de STARTGIDS), koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. Lees meer over strikt koolhydraatarm, koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. 

ERVARINGEN VAN ANDEREN MET DEZE KOOLHYDRAATARME AANPAK

Koolhydraararm/keto rond een operatie

Koolhydraararm/keto rond een operatie

  Kun je rond een operatie vasthouden aan een koolhydraatarme/keto aanpak? Moet je het aangeven? Moet je ergens op letten? Antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel, waarbij ik ook gebruik heb gemaakt van de expertise van specialist dr. Zoë Harcombe. We...

Lees meer
Marleen heeft weer een gezonde bloeddruk!

Marleen heeft weer een gezonde bloeddruk!

Marleen (53 jaar) kwam vorig jaar voor controle bij de huisarts. Het bleek dat haar bloeddruk weer hoger was geworden en dat ze een derde tablet moest gaan slikken. Volgens haar huisarts was er geen ontsnappen aan. Ze moest er maar mee leren leven. Toen ze naar de...

Lees meer
Geen reumaklachten meer en 45 kilo lichter!

Geen reumaklachten meer en 45 kilo lichter!

Sabrina (39 jaar) woog 110 kilo en stond al op de lijst voor een maagverkleining, want ze was ten einde raad. Sabrina was altijd al stevig geweest, maar door reumamedicatie kwam ze de laatste jaren nog veel meer aan. "Ik voelde me volgepropt met medicijnen en liep...

Lees meer
Wie wordt te dik? Wie krijgt diabetes 2?

Wie wordt te dik? Wie krijgt diabetes 2?

Er bestaan veel vooroordelen over dikke mensen en mensen met diabetes 2. 'Ze hebben het er zelf naar gemaakt' of 'ze kunnen geen maat houden'. Zijn die vooroordelen terecht? Doen ze iets anders dan anderen? Kun je 'zien' of voorspellen wie dik wordt? Of wie diabetes 2...

Lees meer
Delia: “Ik ben nu gelukkig ex-diabeet.”

Delia: “Ik ben nu gelukkig ex-diabeet.”

Delia (53 jaar) kreeg in 2013 een hartaanval en moest met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Ze bleek toen al ernstig diabetes 2 te hebben met een HbA1c van 147 te hebben. Daarna volgde er steeds meer gezondheidsproblemen. Ze moest afvallen van haar artsen,...

Lees meer
Verpleegkundige Lara valt ruim 40 kilo af

Verpleegkundige Lara valt ruim 40 kilo af

Lara Schalk (25) heeft van jongs af aan al problemen met haar gewicht. Ze probeert allerlei diëten, maar valt nooit blijvend af. Vaak wordt ze uiteindelijk zelfs zwaarder dan voordat ze begon met diëten. Daarnaast voelt ze zich vaak moe, futloos en heeft ze last van...

Lees meer
Sandra is minder ziek en kan weer lopen!

Sandra is minder ziek en kan weer lopen!

"Sandra (36) heeft de vrij zeldzame en ernstige ziektes EDS en HMSN die haar mobiel flink beperken en ook veel andere klachten veroorzaken. Daarnaast had ze ook altijd al last van overgewicht. Vanaf de brugklas passeren alle mogelijke diëten de revue, maar allemaal...

Lees meer
Rita: “20 kilo lichter voelt geweldig!”

Rita: “20 kilo lichter voelt geweldig!”

Het lukt Rita (58 jaar) maar niet om blijvend af te vallen en van te hoge bloeddruk af te komen. Ze krijgt ook steeds meer moeite met de nachtdiensten voor haar werk als verzorgende, tot ze TheNewFood tegenkomt en het eindelijk lukt om in slechts vijf maanden wél die...

Lees meer
Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

Huisarts Hollemans (De Zwolse Tulp) heeft zelf goede ervaringen met de koolhydraatarme/keto aanpak en adviseert al haar cliënten een koolhydraatarm/keto menu. Ze vertelt wat dit allemaal voor haar en haar cliënten heeft betekent en kan betekenen!

Lees meer
Miranda: 45 kilo lichter en zóveel energie!

Miranda: 45 kilo lichter en zóveel energie!

Miranda voelde zich jarenlang "moe, vet, vatsig en zwaar ongezond". Toen ze 135 kg op de weegschaal zag en van maat 48 maar 50 ging was ze er helemaal klaar mee. Ze had in het verleden al heel veel verschillende diëten geprobeerd. De resultaten waren nooit blijvend en...

Lees meer