Selecteer een pagina
NIEUWS » Koolhydraatarme aanpak ook succesvol bij PCOS

Koolhydraatarme aanpak ook succesvol bij PCOS

PCOS (Polycysteus-Ovariumsyndroom) komt veel vaker voor bij vrouwen met insulineresistentie. PCOS gaat vaak gepaard met overgewicht, ernstig lichamelijke klachten en onvruchtbaarheid. Uit recent onderzoek blijkt dat een gezonde koolhydraatarme / LCHF levensstijl effectiever lijkt te zijn bij de behandeling van PCOS dan medicatie.

90% meer kans op zwangerschap

PCOS is een aandoening waarbij vochtblaasjes op de eierstokken ontstaan. Het syndroom heeft verschillende oorzaken, maar een voedingspatroon met veel suikers en koolhydraten lijkt de belangrijkste boosdoener te zijn.

Een koolhydraatarm /LCHF menu kan insulineresistentie verminderen en heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding en PCOS. Deze veelbelovende resultaten blijken uit een recente studie. Volgens vruchtbaarheidsspecialist Dr. Michael Fox neemt de kans om zwanger te worden zelfs toe van 45 naar 90 procent.

Toch zwanger ondanks diagnose ‘onvruchtbaar’

Eerder onderzoek in 2005 leverde ook opmerkelijke resultaten, waarbij zelfs twee deelneemsters tijdens het onderzoek zwanger raakten terwijl ze in de veronderstelling waren dat ze door hun PCOS problemen niet zwanger konden worden.

Ook Isabelle worstelde jarenlang tevergeefs om zwanger te raken. Zij en haar man wilde dolgraag een baby, maar vanwege haar PCOS zou dat niet mogelijk zijn. Ze besloot een LCHF / koolhydraatarm dieet te volgen en raakte niet alleen snel 16 kilo kwijt, ook haar menstruatie kwam weer op gang. Niet lang daarna was ze zwanger van haar eerste kindje.

Ingrid viel 60 kilo af: “Ik heb mijn leven terug”

Ook Ingrid heeft PCOS. Haar strijd tegen overgewicht begon al op jonge leeftijd. Wat ze ook deed om af te vallen, ze werd uiteindelijk toch steeds zwaarder. Toen ze 140 kilo woog dacht ze dat een Gastric bypass (maag omleiding) de enige oplossing voor haar zou zijn, maar daar zag ze erg tegenop. Ondertussen las ze steeds meer over het LCHF dieet en ze besloot dat een kans te geven. En met succes! Ze viel 60 kilo af en kreeg de controle terug. “En dat zonder honger en eindelijk verlost van die cravings naar suiker.”

Normale bloeddruk en geen ontstekingen meer

Karen Melo verloor dankzij een LCHF voedingspatroon in zes maanden tijd 17 kilo. De PCOS symptomen verminderden, haar bloeddruk daalde en ontstekingen in haar lichaam verdwenen. Karen: “Mijn hele leven lang heb ik verkeerd medisch advies gekregen, omdat ze niet begrepen hoe PCOS samenhangt met insuline. Het LCHF dieet heeft misschien wel mijn leven gered!”

Geen ochtendmisselijkheid bij LCHF tijdens zwangerschap

Dr Michael Fox is voorstander van een LCHF dieet tijdens de zwangerschap. Hij legt uit dat insulineresistentie kan verergeren tijdens de zwangerschap, de bloedsuikerspiegel gaat nog meer schommelen dan normaal. Dan is het juist goed om LCHF te eten. Je houdt zo de bloedsuikerspiegel stabieler en dat is gezonder voor moeder én kind.

Vrouwen die LCHF eten tijdens hun zwangerschap hebben vrijwel geen last van ochtendmisselijkheid en cravings.
Dr Fox raad aan om tijdens de zwangerschap wat vaker op een dag te eten en ook meteen na het opstaan iets te eten. Dat kan een stukje kaas zijn of een plakje vleeswaren. Begin liefst al ruim voor je zwangerschap met LCHF, zodat je lichaam er goed aan gewend is, dan heb je er het meeste profijt van.

Onze ervaring?

Wij (van TheNewFood) hebben in de praktijk ook al een aantal keer meegemaakt dat vrouwen met PCOS spontaan zwanger werden, vrij snel nadat ze LCHF waren gaan eten! Fantastisch!

Meer informatie over PCOS en LCHF eten vind je onder andere op dietdoctor.

Matty Barnhoorn
TheNewFood