Selecteer een pagina
SUCCESVERHALEN » VEEL AFGEVALLEN » Na leven lang lijnen valt Martha (74) nu eindelijk écht af!

Na leven lang lijnen valt Martha (74) nu eindelijk écht af!

Martha (74) was haar hele leven al bezig met lijnen. Er is haast geen dieet wat ze niet had geprobeerd vertelt ze in een openhartig interview. Haar cardioloog stuurde aan op een maagverkleining, maar dat wilde ze beslist niet. Dan stelt haar zoon voor om het ánders aan te pakken met een dieet met weinig koolhydraten en veel meer gezonde vetten. Martha valt nu een kilo per week af en is daar ontzettend gelukkig mee. “Niemand dacht dat ik op mijn leeftijd nog zoveel zou afvallen, zeker mijn cardioloog niet. Maar ik ga gewoon door, ik ben er nog niet!”

UPDATE MEI 2017 Martha heeft inmiddels haar streefgewicht bereikt in is in totaal 35 kilo afgevallen!
En geweldige prestatie! Super!

“Weet je wat ik misschien wel het allerfijnste vind?” valt Martha meteen met de deur in huis wanneer ik haar spreek ” Ik heb nu niet meer de hele dag honger zoals vroeger! Vanmorgen moest ik al vroeg weg, daardoor kon ik pas om een uur of één eten. Dat is geen enkel probleem zoiets, ik had nog wel veel later kunnen ontbijten!” Martha is nu 5 maanden bezig met LowCarb HighFat eten en al 20 kilo afgevallen. Ze geniet nog iedere dag van het heerlijke eten. “Ik kan me gelukkig goed redden in de keuken, dat komt nu wel handig uit. Het is toch een hele omschakeling!”

Van afvalpillen en poeders tot hormoonkuren
Martha is nooit heel slank geweest, met haar 1 meter 67 was ze altijd wat steviger. Ze trouwde op jonge leeftijd en al vrij snel werd ze dikker en begon haar levenslange strijd tegen de kilo’s. “Er is geen dieet wat ik niet heb geprobeerd! Allerlei eiwitdiëten, een aantal keer Weight Watchers, het ‘eerste Goudse dieet’, Modifast, Herballife, Prodimed, véél extreem calorie-arme diëten en een proef met zakjes uit het ziekenhuis, dat was een proef met zakjes en pillen om af te vallen in het Rode Kruisziekenhuis. Ik ben zelfs naar België geweest bij een arts voor een schildklierhormoon behandeling van een paar maanden. Ik viel soms heel behoorlijk af, maar ik kwam daarna áltijd weer aan, en werd uiteindelijk alleen maar zwaarder. En chagerijniger.”

Verplichte maagverkleining
Ze denkt zelf dat het haar gezondheid geen goed heeft gedaan al die kuurtjes en pillen. Al zo’n dertig jaar geleden, vlak na die schildklierhormonen behandeling, kreeg ze hartritme stoornissen. “In het begin merkte ik daar niet veel van, maar in de loop van de jaren werd het steeds erger. Ik kreeg er meer en meer last van, het is ontzettend vermoeiend, het put je enorm uit.” Ze is 69 jaar als haar cardioloog aangeeft dat het zo niet langer kan. Haar hartritme stoornis kan worden behandeld, maar daarvoor moet ze wel eerst afvallen, anders is het risico te groot! Hij stuurt aan op een maagverkleining. Iets wat Martha persé niet wil. Ze ziet in haar omgeving dat zo’n operatie vaak verkeerd afloopt. “Van de 10 operatie gaat er misschien 1 goed. Daar kies ik niet voor.” Omdat haar Cardioloog haar in feite alleen nog wil behandelen wanneer ze akkoord gaat met een maagverkleining en hun contact er niet beter op wordt, besluit ze een andere cardioloog te zoeken.

Cardioloog is onder de indruk
Met deze nieuwe cardioloog kan ze het beter vinden. Hij is ontzettend trots op wat ze bereikt heeft! “Vanmorgen was ik voor controle bij mijn cardioloog, het eerste wat hij zei was: Chapeau, echt super knap! Want volgens hem lukt het bijna niemand van mijn leeftijd om zo succesvol af te vallen. Toen ik hem vooraf, voordat ik begon in juni, belde of ik dit dieet kon doen had hij geloof ik geen idee waar ik het over had, maar hij gaf wel toestemming. Nu ziet hij het resultaat en hij is enorm onder de indruk!” Haar bloedwaardes zijn prachtig en zelfs haar hartritme stoornissen lijken iets af te nemen de laatste tijd. Misschien dat dat zelfs nog wat verbetert. “En anders ga ik straks voor die ingreep, mijn gewicht is dan in ieder geval geen probleem meer!”

Brie, sardientje en koffie met slagroom!
Martha bakt haar eigen brood van amandelmeel voor het ontbijt. Lekker met wat roomboter en kaas of pindakaas. En soms ontbijt ze met Griekse yoghurt met wat rood fruit en slagroom. Voor de lunch en avondeten maakt ze vaak iets van een omelet, of een roerbak met spekjes, of een ovenschotel met gehakt en spinazie, of zuurkool en kaasburgers. Ze eet ook graag brie en sardientjes en drinkt haar koffie nu met slagroom. “Mijn omgeving reageert geschokt als ik ze vertel hoe mijn menu er uitziet” vertelt ze lachend, “ze vinden het maar raar. Mensen vragen ook of ik geen tekorten krijg en wanneer ik er mee stop. Ze zeggen dat zoveel vetten eten nooit gezond kan zijn! Maar ik trek me er niets van aan. Ik eet heerlijk, vers en gezond, ik voel me veel beter en ik heb nooit meer trek!”

Ketoflu
In het begin, toen ze net begon, was niet zo blij. Ze had flinke last van de ‘ketoflu’ (ontwenningsverschijnselen door afkicken van suikers). Ik was er een paar weken best ziek van, heel moe en beroerd en ik had ook last van krampen door het vochtverlies. Gelukkig had mijn zoon al veel ervaring met LCHF ketogeen eten, hij was toen zelf al een half jaar bezig en heeft mij steeds enorm geholpen. En het is uiteindelijk allemaal overgegaan.”

Oude mensen worden gewoon afgeschreven!
Ze vindt het zelf niet zo bijzonder dat ze al zoveel is afgevallen. “Ik weet nu eindelijk hoe ik wél moet eten, wat wél gezond is voor mij. Veel mensen weten dat niet. Ik vind het ook erg dat mensen op mijn leeftijd in feite gewoon worden afgeschreven. Terwijl ze allemaal een stuk slanker en gezonder zouden kunnen worden als ze net als ik zouden gaan eten. Als ik het kan kunnen anderen het ook. Maar artsen weten het niet, of ze denken ach.. die oude mensen eten toch maar raak… En dat is echt niet zo, ik lette net als veel andere oudere mensen ontzettend op wat ik at. Vrijwel geen suiker, havermout, magere melk, echt alles vetarm, 2 stuks fruit per dag, brood met weinig beleg, precies zoals we het hebben geleerd. Maar ja dat verzadigt niet, dus dan neem je later op de dag toch dat gebakje of iets anders bij de koffie…” Ze lacht… “Kan je nagaan, ik sneed vroeger altijd het vetrandje van m’n vlees, en nu eet ik rustig een paar speklapjes!”

Met veel plezier in de keuken!
14813155_1488004237882426_960964253_o-pngVandaag sprak ik Martha nog even in verband met de uitslag van de cardioloog. Ze was opgetogen want ze had voor het eerst worstenbroodjes gemaakt! (zie foto)

Ze geniet met volle teugen van haar succes én van het koken. “Wat ik nu ook wil doen is een taart bakken. Zodat ik ook iets in huis heb voor een verjaardag of zo. Ik vind het wel een uitdaging, maar ik heb al bedacht hoe ik hem ga maken. Het wordt weer leuk in de keuken, ik ga nog véél meer dingen uitproberen!”

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Heb je een vraag voor Martha, of wil je reageren? Laat het weten, ik stuur je vraag of reactie aan haar door!
Wil jij ook succesvol starten met koolhydraatarm eten? Gebruik de STARTGIDS. Als Martha het kan dan kan jij het vast ook!