Selecteer een pagina

Naar aanleiding van een onlangs gepubliceerde studie in het tijdschrift Cell Metabolism
waarschuwt de media voor het volgen van een koolhydraatarm, eiwtrijk dieet. Verslaggevers
melden dat de het de levensduur van vijftigplussers net zo ernstig vermindert als roken en het risico
op kanker drastisch verhoogt. Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen!

Korrel zout
Gelukkig kunnen we deze beweringen met een flinke korrel zout nemen. De onderzoekers
gebruikten door henzelf gerapporteerde gegevens van slechts één dag. Vevolgens gingen ze ervan
uit dat over de follow-up periode van 18 jaar, mensen meestal hetzelfde aten als zij deden tijdens
die ene dag die zij hadden gedocumenteerd. Zowel u als wij weten natuurlijk dat men zelden of
nooit slechts één dieet volgt. Ook diëtisten betwisten deze uitspraak.

Op een hoop
Ook werd in deze studie geen onderscheid gemaakt tussen verschillende dierlijke eiwitten. De
resultaten van deelnemers die spek en worst aten werden op een hoop gegooid met die van
deelnemers die voornamelijk mager rundvlees, vis en pluimvee aten.
Naast voedsel kunnen ook werk, stress en levensstijl de vermeende bevindingen (mede)
veroorzaken. De onderzoekers hielden echter geen rekening met factoren als beweging,
familiezaken, stress, BMI, type baan of preventieve medische zorg.

Muizen zijn geen mensen
Men gebruikte muizen voor het valideren van de bevindingen. Maar muizen zijn geen mensen; ze
hebben een heel ander metabolisme. Onderzoek met muizen levert vaak andere resultaten op dan
wanneer er wordt getest op mensen.
Een andere tegenstrijdigheid is dat uit diverse onderzoeken is gebleken dat een eiwitrijk dieet juist
het risico op kanker vermindert. Dat staat dus lijnrecht tegenover de resultaten van deze studie.

Ongezond
Sterker nog, studies naar diëten met veel koolhydraten en weinig eiwitten tonen aan dat je meer
risico loopt op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. In
zijn boek “Grain-Brain” benadrukt neuroloog Dr. David Perlmutter dat diëten met veel granen en
suikers slecht zijn voor de hersengezondheid, op willekeurig welke leeftijd. Fruit, granen en andere
koolhydraatrijke voedingsmiddelen verhogen ook de bloedsuikerspiegel, waadoor het voor mensen
met diabetes moeilijk is die stabiel te houden.

Lowcarb diëten kunnen type 2 diabetes juist verminderen, of zelfs genezen.
Tal van studies, zoals die waarnaar wordt verwezen door de Harvard School of Public Health en de
British Journal of Nutrition, hebben aangetoond dat lowcarb diëten mensen helpen gewicht te
verliezen én dat te behouden. In Zweden spreekt zelfs de overheid zich uit tégen een koolhydraatrjk
dieet, in een poging obesitas terug te dringen.

Overijverig
Overigens de genoemde studie maakt geen vergelijking tussen een eiwitrijk dieet en roken. Een
kennelijk overijverige verslaggever kwam met zelf deze vergelijking en collega’s namen het
klakkeloos over.

Bron: Examiner