Selecteer een pagina
  1. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  2.  » Te weinig eiwitten zetten aan tot meer eten

Te weinig eiwitten zetten aan tot meer eten

Onze honger naar eiwitten is zo krachtig dat we geneigd zijn te blijven eten totdat we de juiste hoeveelheid eiwitten binnen hebben, zélfs al dat betekent dat we veel meer eten dan nodig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Charles Perkins Centre van de University of Sydney. Advies naar aanleiding van het onderzoek is om niet te letten op de calorieën, maar op de samenstelling van je dieet.

Voor het onderzoek werden de resultaten van 38 gepubliceerde experimentele onderzoeken naast elkaar gelegd. Elk onderzoek mat de onbeperkte energie-inname van mensen met verschillende diëten en in verschillende leeftijds- en gewichtsgroepen.

Dooreten
Dr. Alison Gosby, leider van het onderzoek: ‘Als we meer voeding met koolhydraten of alleen maar vet eten, krijgen we minder eiwitten binnen, waardoor we meer willen eten. Een voorbeeld; als je frisdrank drinkt, met weinig proteïnen maar veel calorieën, gaat je energie-iname wel omhoog, maar je zal moeten dooreten tot je genoeg eiwitten binnen hebt. Als je een frisdrankje bij de lunch neemt, heb je er dus wel veel calorieën bij, maar je zult hetzelfde moeten eten.’

Eiwittekort in voeding oorzaak obesitas
Deze bevindingen zouden volgens Cosby wel eens in een sleutelrol kunnen spelen in het oplossen van de obesitasepidemie wereldwijd. De onderzoekers stelden immers vast dat de totale energie-inname van mensen stijgt als het aantal eiwitten in de voeding afneemt. Om toch aan genoeg eiwitten te komen blijft men eten totdat het lichaam er genoeg van binnen heeft, wat kan leiden tot overgewicht en zelfs obesitas.

Eiwitarme producten
Volgens dr. Gosby is de kracht van onze honger naar eiwitten zorgwekkend als je kijkt naar onze maatschappij, waarin juist veel eiwitarme producten worden geconsumeerd. Hij raadt echter niet aan om zomaar meer eiwitten te eten, omdat de meeste mensen er uiteindelijk wel voldoende van binnen krijgen. Het gaat erom dat we teveel (andere) dingen eten voordat ze ‘eiwitverzadigd’ zijn. De professor verwacht dat de resultaten van het onderzoek er in de toekomst voor kunnen zorgen dat er meer effectieve, gezonde diëten komen en dat het een impact zal hebben op voedingsetiketten, voedingsproductiesystemen en regelgeving.

Kijk niet naar de calorieën
Dr. Gobsy ’s advies aan wie gewicht wil verliezen: ‘Kijk naar de samenstelling van je eten, niet naar de calorieën. Als je minder calorieën gaat eet maar niet op de eiwitten let, word je hongerig en zal je dieet mislukken.’

Bron: Sydney.edu