Selecteer een pagina
  1. SUCCESVERHALEN
  2.  » 
  3. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  4.  » Sandra is veel minder ziek

Sandra is veel minder ziek

“Sandra (36) heeft de vrij zeldzame en ernstige ziektes EDS en HMSN die haar mobiel flink beperken en ook veel andere klachten veroorzaken. Daarnaast had ze ook altijd al last van overgewicht. Vanaf de brugklas passeren alle mogelijke diëten de revue, maar allemaal hebben ze hetzelfde resultaat: snel afvallen, maar altijd ook weer snel aankomen, meer zelfs nog dan daarvoor. 

Met de aanpak van TheNewFood lukt het haar uiteindelijk wel om af te vallen! En dat niet alleen, de grootste verrassing voor Sandra is dat veel ernstige gezondheidsklachten afnemen en ze zelfs minder rolstoelafhankelijk wordt. “Ik had niet verwacht dat ik me zoveel beter kan voelen.”

Ik ging met Sandra in gesprek over wat deze aanpak allemaal voor haar heeft gedaan. 

Hoe was je gezondheid voordat je anders ging eten?

“Ik had veel last van hormonale schommelingen en mijn mobiliteit, die toch al minimaal was door mijn lichamelijke beperkingen (EDS en HMSN), nam steeds verder af. Ik was zó moe en had zoveel pijn! Ik was letterlijk niet meer vooruit te branden. Het liefst lag ik hele dagen in bed, terwijl ik juist ondernemend ben.

Daar werd ik dan weer neerslachtig en verdrietig van. Ik had het gevoel dat ik in een vicieuze cirkel zat waar ik niet meer uit kon komen. Ik zag echt niet meer hoe het beter zou moeten worden.”

En toen in 2018 was de maat vol?

“Toen ik in 2018 de 100 kilo grens passeerde, was de maat vol. Ik ben maar klein van stuk en zag het al helemaal misgaan. Er moest iets veranderen voordat ik nog minder mobiel werd of misschien wel diabetes 2 zou krijgen of andere ellende. Ik had last van die kilo’s, was constant moe en transpireerde veel.

Maar ik zag op tegen het zoveelste dieet. Ik was (en ben ik nog steeds) een enorme Bourgondiër, dus ik vind lekker eten enorm belangrijk, ook samen met anderen. Het was mijn moeder die met de STARTGIDS aan kwam zetten. Ik zag die weekmenu’s en kon bijna niet geloven dat het zo makkelijk kon zijn.”

Hoe at je vóór je hiermee begon?

“Voordat ik hiermee begon at ik, net zoals de meeste mensen waarschijnlijk, veel koolhydraten. Niet alleen brood, aardappelen, rijst, fruit, vla en dat soort dingen, maar ook vaak koek, chips, snoep, gebak en ijsjes. Ik vond het heel moeilijk om hier maat in te houden. Ik had voortdurend trek en zin in nog meer lekkers.

De eerste dagen was deze nieuwe aanpak dan ook enorm wennen. Je hele idee over gezond eten moet je bijstellen. Ik vond het vooral spannend om veel meer vet te gaan eten. Ik had er wel veel over gelezen en begreep goed hoe het zat. Ondanks dat voelde het ‘raar’. Maar ik wilde het een kans geven.”

Hoe beviel het weekmenu jou als bourgondiër?

“Het eerste wat me opviel aan de weekmenu’s was dat de maaltijden zo divers waren. Ik was blij dat ik elke dag nieuwe dingen kon uitproberen en dat ook echt álles lekker was. Ik had helemaal geen honger en dat was verrassend. Ik kreeg al snel minder snaaitrek en voelde me steeds verzadigd, iets wat ik eigenlijk niet kende. Dat was de eerste winst!

De eerste paar dagen heb ik wel last gehad van hoofdpijn en een slap gevoel: de ketogriep.  Maar gelukkig had ik de tip gelezen over voldoende zout en het aanvullen van je mineralen. Door de tips op te volgen en door te zetten, ging het al binnen een kleine week weer veel beter. Kwestie van even doorzetten dus.”

Je stond niet vaak op de weegschaal?

“Ik vond het erg belangrijk om kleine doelen te stellen en om niet te veel focus te leggen op het cijfertje op de weegschaal. Natuurlijk wilde ik graag afvallen, want bij mijn start woog ik 103 kilo bij een lengte van 160 cm. Maar ik besloot mezelf maar één keer per maand te wegen: als experiment. Aanvankelijk vond ik het best eng om (het gevoel van) controle uit handen te geven, maar het lukte me al snel om te vertrouwen op het proces. Dat gaf veel rust en daardoor kon ik gewoon genieten van het eten en dat ik goed bezig was. Ik weeg ik inmiddels nog maar 81 kilo. Dus 22 kilo minder!

En natuurlijk ben ik daar óók heel erg trots op en blij mee! Onlangs heb ik maar liefst zeven vuilniszakken aan te grote kleding kunnen schenken aan het goede doel en heb ik mezelf kunnen verwennen met nieuwe kleding. Dat voelt echt zó ontzettend goed!”

Welke veranderingen merk je nog meer?

“Allereerst merkte ik dat ik me veel beter kon concentreren. Het lukte me om langer met iets bezig te zijn zonder afgeleid te worden door onrust. Zo kon ik bijvoorbeeld eindelijk weer genieten van het lezen van een goed boek. Het lukte me beter om in het moment te zijn. Heerlijk!

Daarna volgden allerlei lichamelijke veranderingen zich in rap tempo op nadat ik af ging vallen. Mijn menstruatiecyclus werd in de loop van de maanden regelmatig en minder heftig. Ik transpireerde veel minder en ook mijn emotionele drang naar eten verdween. Oh, en mijn cholesterolwaardes zijn tegenwoordig perfect!”

Wat doet het met jouw EDS en je spierziekte HMSN?

“Heel veel goed, dat is echt een enorme verrassing! Ik heb het Ehlers Danlos Syndroom (een bindweefselziekte, die met veel pijn en vermoeidheid gepaard gaat) en de spier- en zenuwziekte HMSN, waardoor mijn spierkracht minder is. Beide aandoeningen zorgden ervoor dat ik weinig mobiel was. Ik zat vroeger het overgrote deel van de dag in een rolstoel, maar nu veel minder vaak en minder lang.

Door deze nieuwe manier van eten zijn mijn klachten veel minder geworden. Het lopen doet me nu minder pijn, ik heb geen krampen en spasmen meer in mijn benen, ik slaap dieper en word uitgerust wakker. Ik ben weer vrolijker en opgewekter. En de grote beloning; ik kan nu bijna zónder rolstoel!”

Je had altijd veel darmproblemen, merk je verbetering?

“Qua darmen was het nog wel een zoektocht, omdat ik niet alles kon eten. Er was veel in de war in mijn lijf. Ik had door mijn ziekte vaak ernstige ontstekingen waarvoor ik zware kuren nodig had. Dat hakt erin. Toen ik wat langer bezig was met deze aanpak, merkte ik dat sommige voeding minder goed viel. Dat zijn dingen die je niet zo opmerkt als je nog veel koolhydraten eet omdat je je gewoon standaard minder goed voelt, haha. Maar hoe beter je je gaat voelen, hoe meer je dit soort dingen opmerkt.

Ik heb op een gegeven moment de hulp van Lara Schalk (verpleegkundige en voedingscoach, bij TheNewFood) ingeroepen om mij daarbij te helpen. Haar schat aan kennis en steun was erg fijn en het gaat ook met mijn darmen nu steeds beter. De afgelopen zes maanden heb ik geen aanval meer gehad!”

Voor jou geen andere manier van eten meer?

“Koolhydraatarm eten heeft zo ontzettend veel voordelen dat ik nooit meer anders zal gaan eten. Ik wil ook graag anderen inspireren. Samen met mijn moeder (die 13 kilo is afgevallen en zich vele malen beter voelt) heb ik al veel mensen kunnen motiveren om ook koolhydraatarm/keto te gaan eten.

Achteraf zie ik eigenlijk pas hoezeer ik gevangen zat in die koolhydratenverslaving. Iedere keer dat ik koolhydraten at, kreeg ik heel eventjes een soort ‘schijn-boost’. Dan voelde ik me even beter, minder moe. Maar al snel daarna kakte ik weer in en dan at ik weer koolhydraten om die boost weer te krijgen. Om me weer beter te voelen. Echt een verslaving.”

Heb je nog een tip voor anderen?

“Wat voor mij heel goed werkte, was om mijzelf elke maand te belonen met iets speciaals voor mijzelf. Niet als ik een bepaald gewicht had bereikt, maar gewoon als beloning dat ik volhield! Voor mij werkte het heel goed om zo steeds even stil te staan bij hoe goed ik bezig was. Ik kan dat iedereen aanraden.

Die beloning was bijvoorbeeld een nieuwe broek of samen met mijn man uit eten. Maar ook nieuwe dingen. Zo ben ik voor het eerst een dagje naar de sauna gegaan en heb ik mijn allereerste tattoo laten zetten die voor mij symbool staat voor nooit opgeven! Bedenk wat voor jou beloningen kunnen zijn!

En ook: mensen die net als ik EDS of HMSN hebben, raad ik echt aan om te starten. Misschien levert het hen ook zoveel op! Ikzelf had vooraf niet verwacht dat eten zo’n positieve invloed zou kunnen hebben.” 

Delen