Selecteer een pagina
  1. NIEUWS
  2.  » 
  3. gezondheid
  4.  » Suiker verhoogt risico op hartfalen aanzienlijk

Suiker verhoogt risico op hartfalen aanzienlijk

Onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen toont aan dat zelfs een iets hoger niveau van glucose in het bloed het risico op hartfalen aanzienlijk verhoogt, ook bij mensen zonder diabetes is een verhoogde bloedsuikerspiegel gevaarlijk.

De resultaten verbaasde het onderzoeksteam, want tot nu toe werd vooral cholesterol wereldwijd uitgeroepen tot de belangrijkste bedreigende factor voor het hart. ” Het verrassende is dat de verhoogde suikerwaarde op zich, los van diabetes of cholesterol, het risico op hartfalen aanzienlijk kan verhogen.”, zegt Marianne Benn, chef-arts van Copenhagen University Hospital en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Kopenhagen.

Gezonde mensen zonder diabetes hebben een normale, nuchtere bloedglucose waarde van minder dan 6 mmol (= 108 mg) glucose per liter bloed. Echter, de studie gepubliceerd in het tijdschrift van de American College of Cardiology laat zien dat gedurende vele jaren, een bloedglucose-waarde van slechts 1 mmol (= 18 mg) per liter boven de normale waarde het risico op een hartaanval met wel 69 procent vergroot.

Dringend advies: beperk suikerinname

De wetenschappers zijn van mening dat glucose het risico van ischemische hartziekte direct beïnvloedt, maar zijn er nog niet zeker weet waarom dat zo is. Ze adviseren wel dat de algemene inname van suiker moet worden beperkt in het belang van de gezondheid wereldwijd:

“De World Health Organization schat dat 6 procent van alle sterfgevallen zijn het gevolg van verhoogde bloedglucose. Hartaanvallen, aderverkalking en angina – ook wel bekend als ischemische hartziekten – zijn de meest voorkomende doodsoorzaak onder volwassenen wereldwijd. Volgens de World Health Organization, sterven elk jaar 17 miljoen mensen aan hart-gerelateerde ziekten – een aantal dat naar verwachting verder stijgen in de komende jaren.

Bron: Medical News Today