Selecteer een pagina


In 2015 heeft Wim (56) al ruim 10 jaar diabetes waarvoor hij dagelijks insuline spuit  en weegt hij 125 kilo. Hij wordt met de dag zieker.  Na eigen onderzoek ontdekt hij dat koolhydraatarm/keto eten hem kan helpen. Nog geen jaar later is  Wim 40 kilo afgevallen en kan hij zichzelf ex-diabeet noemen! 
 

Ik ontmoet Wim bij hem thuis in Helmond, samen met zijn vrouw Saida. Wim wil maar al te graag zijn verhaal vertellen! Hij wil aan iedereen laten weten wat hem is overkomen en zo veel mogelijk mensen overhalen om ook anders te gaan eten! Daar helpt hij hen ook graag bij. 

”Wij dachten dat we best gezond aten!”
Terwijl we in gesprek zijn is Saida op de achtergrond alvast druk bezig met het diner. Heerlijke zelf gekruide kip, mét vel en gebakken in veel vet! In het begin was het ontzettend wennen vertelt ze. “We waren toch gewend om makkelijk te eten, maar wel gezond in onze ogen. Zoete traktaties alleen voor speciale gelegenheden. Maar wel de hele dag door koffie met suiker. ‘s Morgens ontbijtkoek met koffie, ‘s Middags brood met hartig beleg maar ook pindakaas bijvoorbeeld en ’s avonds gewoon normaal warm eten. Eén keer per week frietjes met een snack en regelmatig Chinees, dat soort dingen.

Wim at wel veel. Hij schepte vaak wel drie keer zijn bord vol! Tussendoor aten we fruit maar ook wel chip en dat soort snacks, maar niet heel veel en we dronken wel sinas light. Voor ons gevoel waren we goed bezig! Maar we aten net als veel andere mensen eigenlijk ontzettend ongezond. Veel te veel suikers en koolhydraten, allemaal rotzooi, dat weet ik nu!”

Zwaar diabeet
We gaan even terug naar begin 2014. Het gaat erg slecht met Wim. Hij heeft al 10 jaar diabetes, moet steeds meer medicatie gebruiken en wordt alleen maar steeds zieker. In maart 2014 begint hij met insuline spuiten. Maar ook daarmee krijgt hij zijn diabetes nauwelijks onder controle. “Ik had echt moeite om mijn suikerwaardes normaal te krijgen en ik moest steeds meer insuline gaan gebruiken. Op het laatst gebruikte ik 3 keer per dag ongeveer 30 eenheden korte insuline en 1 keer per dag 50 eenheden lange insuline. Daarnaast nam ik nog 2 keer daags metformine 1000 mg.”

Zwaarder door insuline
Hij heeft last van huiduitslag, infecties en eczeem. Losse tanden en kiezen die gewoon uit zijn mond vallen. En bovendien zorgt de insuline ervoor dat Wim steeds zwaarder wordt. Rond kerst 2014 weegt hij 124 kilo. Hij heeft veel last van zijn overgewicht en zijn conditie is beneden alle peil.

Het kost hem veel moeite om heel trouw zijn suikers te controleren en bij te houden.”Achteraf denk ik dat ik het toen eigenlijk al had opgegeven. Ik zag niet hoe dit goed kon aflopen. Ik werd ook steeds depressiever, wilde geen mensen meer zien, had nergens meer zin in. Ik haatte mijzelf werkelijk.”

In een poging om toch zijn gewicht wat onder controle te houden begint Wim in 2015 met sporten, maar zonder veel resultaat. “Ik had een abonnement bij de sportschool met daarbij maandelijks ondersteuning van een personal coach maar ondanks dat ik probeerde (met enige tegenzin) toch 3 keer per week te gaan sporten lukte het me niet om onder de 120 kg te komen.” 

Professor Lustig in RTL Late Night
Het was uiteindelijk een uitzending van RTL Late Night met professor Robert Lustig die ervoor zorgde dat Wim het heel anders aan ging pakken. Lustig vertelde in die uitzending hoe giftig suiker is voor ons lijf. Wim besloot dit verder te onderzoeken en kwam  veel informatie tegen die bevestigde wat hij Lustig had horen zeggen!

Hij besloot  zijn menu aan te passen: “Op grond hiervan ben ik begonnen met het vervangen van slechte koolhydraten en suikers door koolhydraten met minder suiker en meer vezels. Havermout als ontbijt bijvoorbeeld, volkoren spaghetti met meer vezels en zilvervlies rijst. Ik merkte wel iets of wat verbetering hierdoor maar niet echt noemenswaardig. “

Stop met de oorzaak van de problemen: koolhydraten!
Hij voelde dus dat hij er nog niet was, dat er nog meer moest veranderen. Na nog meer onderzoek op Internet kwam hij een video van  wetenschapjournalist Gary Taubes tegen. De boodschap van Taubes  (ook bekend van What If It’s All Been A Big Fat Lie)  is al jaren duidelijk zegt Wim:    “Obesitas is een verstoring van vetopslag door het lichaam en dus geen storing van te veel eten en te weinig beweging!.

Vetopslag in het lichaam wordt geregeld door het hormoon insuline en de koolhydraten in je voeding. Koolhydraten activeren insuline en insuline activeert de opslag van vet.  De logische oplossing is dus het verwijderen of verminderen van de veroorzaker in dit geval dus de koolhydraten.” Dat was het dus; hij moest véél minder koolhydraten gaan eten!

Al na 3 dagen koolhydraatarm/keto eten geen insuline meer nodig
Wim besloot het advies van Taubes te volgen en starten met een LCHF (koolhydraatarm/keto) dieet. Dit bleek precies de juiste aanpak. Al na 3 dagen kon Wim stoppen met het gebruik van insuline!

Wim “Ik had dus wel begrepen dat als ik koolhydraten zou verminderen ik ontzettend goed uit moest kijken wat er zou gebeuren met mijn bloedsuikerwaardes in combinatie met de insuline die ik gebruikte. Na 2 dagen merkte ik dus al dat ik tegen hypo’s aan begon te lopen en ben toen gestopt met het injecteren van insuline. Ik heb hier uiteraard wel mijn diabetesverpleegkundige van op de hoogte gesteld en die verzocht me toch om ook contact te zoeken met een diëtiste. Daar ben ik dus ook naar toe gegaan maar deze kon me niet echt verder helpen op het gebied van een gezond koolhydraatarm/keto dieet.”

Wim was voorbereid op flink wat afkickverschijnselen die vaak voorkomen wanneer je stopt met suikers, maar gelukkig had hij daar geen last van. Wel was het behoorlijk wennen.  “Nou dat werd dus in het begin een flinke puzzel. Even boodschappen doen was er niet bij want ik moest dus elke verpakking bestuderen wat op zich al een hele openbaring is want suiker zit dus bijna overal in. Als je bijvoorbeeld eens kijkt wat er in tomatenketchup of curry zit dan schrik je van de berg suiker die erin zit. En dat is toch eigenlijk raar. Ik deed dat op mijn frietjes als iets hartigs dacht ik. Maar eigenlijk zat ik dus suiker over de friet te strooien.”

 

Een hele nieuwe manier van eten
In het begin ging Wim zelf aan de slag in de keuken. Het was een hele toer om te bedenken hoe hij zijn maaltijden kon samenstellen zónder kant en klare producten, maar vooral gebaseerd op puur eten met weinig koolhydraten! Hij wilde zijn vrouw Saida hier niet mee lastig vallen. Hij deed inspiratie op via Internet en daarmee ging hij aan de slag. Wim laat mij zijn voedingsdagboek (myfitnisspal) zien wat hij vanaf dag 1 heeft bijgehouden.

Ik bekijk zijn menu van 13 juni 2015, de eerste dag! Ik zie gerookte zalm, sardientjes, eieren, groentes, koffie met verse slagroom, wat rood fruit, wat noten en veel mayonaise. En in de dagen en weken daarna ontdekt Wim steeds meer voedingdsmiddelen en combinaties die werken. Zoals volle Yoghurt, spek, tonijn uit blik en zijn favoriete ontbijt: Zure haring!

Zijn vrouw Saida overweegt al snel om mee te gaan doen. “Ik zag hoe serieus hij met dat eten bezig was en merkte ook het fantastische effect op zijn gezondheid. Ik dacht waarom doe ik niet gewoon mee? Ik had zelf ook allerlei kwaaltjes waar ik wel van af wilde, misschien zou het mij ook helpen om fitter en gezonder te worden. Vanaf dat moment zijn we er samen mee bezig geweest. Het was veel werk maar ook wel heel leuk om zo steeds nieuwe mogelijkheden te ontdekken! Wim at vroeger bijvoorbeeld nooit sla, nog geen blaadje, en nu geniet hij bijna elke dag van een lekkere salade!

Samen 60 kilo afgevallen!
Saida, viel 20 kilo af en had steeds minder last van haar allergieën en gewrichtspijnen. Uiteindelijk viel Wim 40 kilo af! Zijn bloedwaardes zijn nu prachtig, hij heeft veel meer energie en hij voelt zich gezonder en fitter dan ooit! Hij is nu ook weer een echt blij mens, emotioneel veel stabieler. Wim kan het zelf nog steeds haast niet geloven. “Mijn wereld veranderde door een uitzending van RTL late night!”.

Inmiddels ziet hun voedingspatroon er anders uit dan in die eerste maanden. Ze eten nu veel minder vaak op een dag, wat eigenlijk vanzelf gaat omdat het eten heel goed verzadigt en je weinig trek hebt tussendoor. Saida is nog steeds heel tevreden over deze stap. “Ik ben heel blij met deze manier van eten, ik wil zo mijn hele leven doorgaan. Eerlijk gezegd ben ik bijna vergeten wat wij vroeger aten, ik mis dat ook echt nooit!”

Wim wil met zijn verhaal en kennis anderen inspireren om ook ánders te gaan eten en zo weer gezonder te worden! 
Inmiddels heeft hij hiervoor een stichting opgericht! 

 

 

Wil jij ook jouw succesverhaal vertellen dan hoor ik dat heel graag! Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slank en gezond te worden! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor interview.  

Heb jij zelf diabetes type 2 en wil jij daar iets aan doen? Start ook met deze aanpak en keer je diabetes om!

  

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood