Selecteer een pagina

20 KILO AFGEVALLEN & CHRONISCHE VERMOEIDHEID VERDWENEN

APRIL 2022 – Sonja (40): “Vanaf 2014 heb ik cvs (chronische vermoeidheid) en door de jaren heen werd ik alleen maar meer moe. Daardoor kon ik nog maar maximaal vijf kilometer hardlopen, daarna was mijn energie op. Soms was het zo erg, dat ik nauwelijks meer kon doen dan alleen werken en slapen.

Veel onderzoeken heb ik gehad, maar helaas leverde niks mij wat op. Geleidelijk kwam ik ook steeds meer aan. Afvallen én het onder controle krijgen van het CVS werd mijn grootste uitgangspunt. Gewoon weer dingen kunnen ondernemen met mijn gezin, weer lekker kunnen sporten en goed in mijn vel zitten.

Ik probeerde diëten, Sonja Bakker en koolhydraatbeperkt. Ik probeerde niet te snoepen en wel te sporten. Maar dat gaf allemaal niet het resultaat van minder moe zijn. Ik probeerde zelfs koolhydraatarm, op advies van een diëtiste, maar dat lukte toen niet.

In januari 2021 kwam mijn collega aan met TheNewFood. Ze vertelde mij wat het allemaal inhield en hoe het ging. Ze had zelf mooie resultaten behaald met afvallen en gaf ook aan meer energie te hebben. Ergens tussen de 20 en 25 kilo is ze hiermee afgevallen.

Na overleg en een weekje nadenken, bedacht ik dat ik het gewoon nog een keer ging proberen. Misschien lukte het nu wel. Ik bestelde de startgids en las die. Ik dacht, waar begin ik aan? Weer iets wat mij waarschijnlijk niet ging helpen. Maar ik wilde van de vermoeidheid af en dan probeer je gewoon van alles.

De eerste week ging eigenlijk best makkelijk, wat ik niet verwacht had. Iedere dag ben ik lekker gaan wandelen en dat deed mij goed, zowel lichamelijk als geestelijk.
Na een week merkte ik al verschil. Meer eetrust en al iets minder moe en meer energie. En niet alleen dat. Er was ook nog eens 4 kilo gewicht af, een mooi cadeautje erbij. De tweede week ging het steeds beter qua energie.

In week 3 kreeg ik corona en dacht: dit gaat nog lastig worden. Maar daar was niks van waar. Het ging heel goed en ik kon zelfs alle taart en lekkers wat aan de deur werd gebracht eenvoudig weerstaan.
In die week bestelde ik ook boekje 2, want ik wilde al snel verder. Eindelijk had ik iets gevonden wat werkte. En als extra cadeautje was ik 7 kilo kwijt in vier weken.

Het is nu ruim een jaar na mijn start met TheNewFood. Mijn chronische vermoeidheid heb ik onder controle. Dat was mijn hoofddoel en dat heb ik bereikt. Een groot cadeau erbij is de min 20 kilo, wat ook echt wel zorgt voor meer energie. Sinds een aantal weken, maanden, ben ik stabiel in gewicht.
Mijn doel voor nu is voornamelijk mijn CVS onder controle houden met deze aanpak. Als er nog 5 kilo af gaat is dit prima, maar dit hoeft van mij niet per se.

Het hardlopen heb ik weer opgepakt. Dit gaat inderdaad beter en een stuk gemakkelijker sinds mijn start met keto. Het heeft even de tijd nodig. Het helpt dat ik 20 kilo minder mee hoef te tillen. Ik loop nu rustig 10 tot 15 kilometer op een nuchtere maag, vroeger kwam ik niet verder dan 5 kilometer. Wel neem ik extra zout en dergelijke.

Ik had niet verwacht dat ik ooit zoveel zou gaan hardlopen, en zo lang. Verder fiets ik gemiddeld 3 à 4 keer per week naar mijn werk (13 kilometer heen en 13 kilometer terug) en wandel ik. Soms ga ik ook nog even winterzwemmen.

TheNewFood is voor mij een levensstijl geworden en ik probeer in ketose te blijven. Als ik wel iets eet waar meer koolhydraten in zitten, dan merk ik dit ook gelijk. Ik kan er bijna de klok op gelijk zetten dat de vermoeidheid dan ook vrij snel weer toeneemt.

Ik wil het vasten nog gaan proberen, waardoor er misschien nog wel iets in gewicht afgaat. Maar ook hierbij kijk ik wat het doet met de vermoeidheid. Het is ook wel weer leuk om hier een uitdaging in te hebben.

Mijn man en kinderen zien een groot verschil in mijn energie en ze zijn blij met mijn resultaten. Ik kan weer dingen ondernemen met mijn gezin, ik kan weer lekker sporten en ik zit weer goed in mijn vel. Het is ook superfijn als je zo gesteund wordt door je gezin en familie. Al moest iedereen eraan wennen, nu is het ‘normaal’.

Inmiddels heb ik bijna alle boekjes. De Zomerspecial en de Ovenspecial zijn mijn favorieten, maar ik maak regelmatig mijn eigen weekmenu’s en dan gebruik ik alle boekjes. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd dus er is nog genoeg variatie en keuze aan recepten.

Gerechten die eruit springen zijn de bloemkool carbonara (Ovenspecial), de roerbak broccoli en de roerbak witlof (Eenpansspecial), die staan hier geregeld op het menu. Lekker makkelijk te maken en ook nog eens eenvoudig te combineren met mijn gezin. Eten mijn man en kinderen bijvoorbeeld witlof, dan neem ik dat ook maar dan als roerbak.
Het is gewoon geworden, dat ik soms twee verschillende dingen sta klaar te maken en hier nog plezier in heb ook. Soms maak ik zelf een menu en soms pak ik een hele dag uit een boekje, dat is altijd wel lekker makkelijk. Inmiddels eet ik avocado en tonijn en ik vind het nog lekker ook, eerder lustte ik dat niet.

Wat ik anderen mee wil geven: bij twijfel, gewoon doen. Het levert je echt wat op, ook al is het misschien in de eerste week zwaar. Als je eenmaal door het afkicken heen bent, wordt het alleen maar makkelijker en beter. Ik twijfelde eerst ook en als ik dan nu kijk naar wat het mij gebracht heeft, wil ik niet anders meer. Niet geschoten is altijd mis.”