Selecteer een pagina

STARTEN MET GEZOND VASTEN! ZO PAK JE HET AAN 

Wil je starten met regelmatig Gezond Vasten dan is het niet een kwestie van een periode ‘gewoon niet eten’  en dan je oude eetgewoontes weer oppakken. Alle voordelen die het vasten kan opleveren voor je gezondheid verlies je zo weer heel snel. Volg het liefst het stappenplan.

ZORG EERST DAT JE EEN SUPERVETVERBRANDER WORDT!
Wanneer je een periode niet eet, dan schakelt je lichaam op een gegeven moment gedwongen over op een vetverbranding. Als je lijf dat niet gewend is, kan dat veel moeite kosten. Daarom is het als eerste belangrijk om je lijf te leren hoe het makkelijk kan overschakelen naar een vetverbranding. Dat heeft ook veel gezondheidsvoordelen voor je lijf!
Gezond Vasten begint altijd met de STARTGIDS.

Marjolein (62) viel tien jaar geleden 25 kilo af door koolhydraatarm/keto te eten en is nog steeds op gewicht.

Marjolein: “Ik sla het ontbijt al jaren over. ’s Morgens heb ik gewoon geen honger, dus dan eet ik niet. Meestal eet ik twee keer op een dag, dus ook geen tussendoortjes. Soms zelfs één keer. Een aantal keer per jaar vast ik een langere periode.

Door minder vaak te eten, kan ik heerlijk blijven genieten van de lekkere maaltijden en lukt het me toch goed om op gewicht te blijven.
Voor mijn werk als massagetherapeut is vasten ook super want ik bruis van de energie en ik kan bergen verzetten!”

DEELVASTEN (Intermittent Fasting)

Deelvasten of IF is misschien wel de bekendste vorm van vasten. Bij deelvasten eet je iedere dag binnen een vast ‘venster’. Veel mensen slaan het ontbijt over en eten alleen lunch en diner, dit heet ook wel 16/8 vasten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook 18/6 vasten.

Tijdens het vasten eet je niet, maar kun je wel water, thee, zwarte koffie of een beetje ontvette bottenbouillon (veel mineralen!) drinken. Dus ook geen room, amandelmelk of sojamelk e.d. in de koffie, want dat valt onder voeding en is niet geschikt tijdens het vasten. Op deze manier vasten heet eigenlijk watervasten. Je kunt wel supplementen slikken en af en toe wat slappe bouillon drinken van bijvoorbeeld een bouillonblokje.  

Zorg ervoor dat je goed verzadigende maaltijden eet tussen de periodes van vasten in. Vasten is beslist niet hetzelfde als heel weinig eten! Volg je de weekmenu’s uit de STARTGIDS of DEEL 2, dan zou je kunnen denken aan een lunch gecombineerd met (een deel van het) ontbijt. Of een diner met een toetje. Je kunt ook een keuze maken uit de specials. Het maakt niet uit welke maaltijd je wanneer eet. Twee keer per dag een voedzame warme maaltijd uit  één van de boeken is ook prima! Afwisseling is enorm belangrijk om je lijf optimaal te voeden, dus ga niet elke keer dat je eet hetzelfde eten en stel maaltijden samen met variatie op je bord.

Uitgebreide informatie over starten met deelvasten, drinken en je maaltijden samenstellen rond het vasten vind je in de VASTENSPECIAL (inclusief heerlijke gerechten). In de VASTENSPECIAL vind je een compleet ‘stappenplan’ .

Meike (54)

De eerste maanden viel ik snel af met deze aanpak, maar daarna stond ik steeds langere tijden stil. Die overgangskilo’s zijn echt hardnekkig. Door te vasten komt het afvallen weer op gang. Die laatste tien kilo ga ik zo wel halen!  😊

Meer energie!
Meestal eet ik twee keer per dag en soms één keer. Ik beslis dat op de dag zelf: de ene keer heb ik meer trek dan de andere keer. Soms sla ik zelfs een hele dag over. Het valt me mee hoe makkelijk het is. Soms is er heel even een hongermomentje, maar dat trekt meteen weer weg. Bijkomend voordeel van het deelvasten vind ik dat ik me er zo energiek bij voel! Ik had verwacht dat het juist andersom zou zijn.

EEN HELE DAG OF MEERDERE DAGEN WATERVASTEN

Je kunt ook meerdere maaltijden overslaan en bijvoorbeeld maar één keer per dag eten of zelfs een hele dag overslaan. Enkele dagen achter elkaar niet eten kan je lichaam een complete reset geven! Ook geestelijk kan het veel rust brengen. Je zult binnen een paar dagen flink wat gewicht verliezen, maar nadat je je normale menu weer hebt opgepakt kom je ook weer aan. Hoeveel je uiteindelijk afvalt, verschilt per persoon. Het is wel belangrijk om dit op een gezonde manier aan te pakken, ook vóór en na het vasten. 

Uitgebreide informatie over starten met langer vasten, drinken en je maaltijden samenstellen rond het vasten vind je in de VASTENSPECIAL (inclusief heerlijke gerechten). In de VASTENSPECIAL vind je een compleet ‘stappenplan’.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen