Selecteer een pagina

VASTEN, GEZONDER WORDEN EN BLIJVEN! ZO PAK JE HET AAN

Vasten is van alle tijden, maar je hoort steeds vaker dat mensen dit gaan doen voor de gezondheid. Er worden verschillende termen gebruikt.
Deelvasten wordt ook wel IF of Intermittent Fasting genoemd: je eet dan binnen bepaalde uren per dag. Eén keer per dag eten wordt ook wel OMAD genoemd: One Meal A Day. En dan is er nog vasten voor een langere periode: het watervasten.

Vasten bevelen wij van harte aan, het liefst gecombineerd met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.
Dat maakt het ook een stuk gemakkelijker! Tussendoor eet je gezond, puur, echt eten.

Door een korte of langere periode van deelvasten in te lassen gaat je lichaam aan de slag om cellen op te ruimen en te herstellen in de periodes dat je niet eet. Dit is erg goed voor je gezondheid! Je kunt zo ook vaak een plateau doorbreken bij het afvallen. Vasten sluit goed aan bij een strikte koolhydraatarme/keto aanpak. Doordat je gewend bent om vet als brandstof te gebruiken, zul je weinig honger ervaren tussendoor. Als je regelmatig vast gaat je lichaam er steeds meer aan wennen.

DE VOORDELEN
1. AFVALLEN: als je minder vaak eet heeft je lichaam meer tijd om de eigen vetreserves te verbranden!
2. Als je een langere periode niet eet gaat je lichaam beschadigde cellen opruimen (autofagie).
3. Vasten KOST NIETS!
4. Vasten is gezond voor lichaam en geest.

STAP 1: ZORG EERST DAT JE EEN VETVERBRANDER BENT
Ik adviseer om eerst minstens 8 weken de startgids weekmenu’s te volgen vóór je eventueel gaat experimenteren met (deel)vasten. Het voordeel is dat je lijf dan al gewend is aan het verbranden van vet als brandstof. Dat maakt het vasten veel makkelijker. Als je er na de STARTGIDS klaar voor bent zul je merken dat het je weinig moeite kost, omdat je vrijwel geen honger hebt in de periode dat je niet eet.

Heb je al eerder langere tijd de startgidsaanpak gevolgd, is je lichaam waarschijnlijk al beter gewend en kun je wel eerder starten. Merk je dat het je veel moeite kost, stel het dan nog even uit. 

VASTEN BETEKENT NIET MINDER ETEN OF JEZELF UITHONGEREN!
Naast de periodes dat je vast eet je gezonde voedzame koolhydraatarme/keto maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen. Je hoeft niet bang te zijn voor tekorten. Tijdens de vastenperiodes maakt je lijf gebruik van de eigen vetreserves. Verderop vind je informatie over wat je kan eten en drinken.

WISSEL GERUST VERSCHILLENDE MANIEREN VAN VASTEN AF!
Je kunt zo vaak je wilt (deel)vasten en daarin kun je gerust afwisselen zoals je wilt. Dus bijvoorbeeld door de weeks 1 keer per dag eten en in het weekend 2 of 3 keer. Of af en toe een 36 uurs vast en daarna weer een periode 2 of 3 keer per dag eten. Ga gewoon experimenteren. Doe wat voor jou goed voelt en waar je het meeste baat bij hebt! Er zijn geen vaste regels voor, behalve dat je luistert naar jouw lijf.

GA DIRECT DOOR NAAR DE VRAGEN 

Marjolein (62) viel 10 jaar geleden 25 kilo af door koolhydraatarm/keto te eten en is nog steeds op gewicht.

Marjolein: “Ik sla het ontbijt al jaren over. ’s Morgens heb ik gewoon geen honger, dus dan eet ik niet. Meestal eet ik 2 keer op een dag, dus ook geen tussendoortjes. Soms zelfs één keer.

Door minder vaak te eten kan ik heerlijk blijven genieten van de lekkere maaltijden en lukt het me toch goed om op gewicht te blijven.
Voor mijn werk als massagetherapeut is vasten ook super want ik bruis van de energie en ik kan bergen verzetten!”

DEELVASTEN (Intermittent Fasting)

Deelvasten kun je op verschillende manieren doen. Je kunt beginnen met de ‘lichtste manier’ van deelvasten en later eventueel overstappen op een nog efficiëntere manier. Bij deelvasten eet je iedere dag binnen een vast ‘venster’. 

DRINKEN TIJDENS HET (DEEL)VASTEN 
Tijdens het vasten eet je niet, maar kun je wel water, thee, zwarte koffie of een beetje ontvette bottenbouillon (veel mineralen!) drinken. Dus ook geen room, amandelmelk of sojamelk e.d. in de koffie, want dat valt onder voeding en is niet geschikt tijdens het vasten. Op deze manier vasten heet eigenlijk watervasten. Je kunt wel supplementen slikken en af en toe wat slappe bouillon drinken van bijvoorbeeld een bouillonblokje.  

MAALTIJDEN TUSSEN DE PERIODES VAN DEELVASTEN IN
Zorg ervoor dat je goed verzadigende maaltijden eet tussen de periodes van vasten in. Vasten is beslist niet hetzelfde als heel weinig eten! Volg je de weekmenu’s uit de STARTGIDS of DEEL 2, zou je kunnen denken aan een lunch gecombineerd met (een deel van het) ontbijt. Of een diner met een toetje.

Je kunt een keuze maken uit de specials. Het maakt niet uit welke maaltijd je wanneer eet. Twee keer per dag een voedzame warme maaltijd uit  één van de boeken is ook prima! Afwisseling is enorm belangrijk om je lichaam optimaal te voeden, dus ga niet elke keer dat je eet hetzelfde eten en stel maaltijden samen met variatie op je bord. Uitgebreide informatie over maaltijden samenstellen rond het vasten vind je in de VASTENSPECIAL (inclusief heerlijke gerechten).

DEELVASTEN KAN OP VERSCHILLENDE MANIEREN
Deelvasten kun je aanpakken zoals het beste bij jou past. Er zijn geen vaste regels voor. Hieronder vind je de meest gehanteerde vormen van deelvasten. Je kunt ook gerust verschillende vormen afwisselen.

=> 16/8 DEELVASTEN (2 keer per dag eten binnen 8 uur)

Je eet elke dag je normale maaltijden binnen een venster van 8 uur en daarna eet je 16 uur helemaal niets. De tijden van je venster zijn iedere dag hetzelfde. Je eet goed verzadigende maaltijden in de periode dat je wel eet, zodat je lichaam niet op een spaarstand gaat staan.

VOORBEELD
Je eet elke dag bijvoorbeeld je eerste maaltijd om 12 uur en na 20 uur eet je niet meer. Uit studies blijkt dat later op de avond eten een hogere insulinereactie kan geven. Daarom is na 20 uur niet meer eten beter voor je bloedsuikers en/of wanneer je merkt dat je minder goed afvalt.

VOORDELEN VAN 16/8 VASTEN
Zeer gemakkelijk te volgen en daardoor ideaal om kennis te maken met vasten.
Je kunt wel gewoon in de avond aan tafel met je gezin eten.
 

=>20/4 DEELVASTEN (2 keer per dag eten binnen 4 uur)

Dit werkt hetzelfde als 16/8 vasten, maar je eet nu binnen een venster van 4 uur, bijvoorbeeld tussen 12 uur en 16 uur. Dit venster is in principe elke dag gelijk, maar je kunt dit ook afwisselen met dagen waarop je een langere of kortere periode vast.

=>24 UUR VASTEN (1 keer per dag eten)

Gedurende 24 uur eet je helemaal niet en je breekt daarna je vastenperiode met een goed verzadigende maaltijd op een vaste tijd. Je kunt dit bijvoorbeeld op 2 vaste dagen per week doen, maar ook elke dag.

Het effect van 1 keer per dag eten is groter dan wanneer je binnen een deelvenster eet. Je lichaam went snel aan een vast ritme wat dit betreft. Over het algemeen is deze manier van vasten voor mannen makkelijker dan voor vrouwen.

VOORBEELD
Je eet je laatste maaltijd om 16 uur en eet pas de volgende dag om 16 uur weer een maaltijd. 

Meike (54)

De eerste maanden viel ik snel af met deze aanpak, maar daarna stond ik steeds langere tijden stil. Die overgangskilo’s zijn echt hardnekkig. Door te vasten komt het afvallen weer op gang. Die laatste 10 kilo ga ik zo wel halen!  😊

Meer energie!
Meestal eet ik 2 keer per dag en soms 1 keer. Ik beslis dat op de dag zelf: de ene keer heb ik meer trek dan de andere keer. Soms sla ik zelfs een hele dag over. Het valt me mee hoe makkelijk het is. Soms is er heel even een hongermomentje, maar dat trekt meteen weer weg. Bijkomend voordeel van het deelvasten vind ik dat ik me er zo energiek bij voel! Ik had verwacht dat het juist andersom zou zijn.

EEN HELE DAG OF MEERDERE DAGEN WATERVASTEN

 

=>36 UUR VASTEN

Gedurende 36 uur eet je helemaal niet, dus dat komt neer op een hele dag niet eten. Je eet dan om de dag.

VOORBEELD
Je eet je laatste maaltijd om 20 uur en eet pas 2 dagen later om 8 uur ’s morgens weer een maaltijd. Je kunt er voor kiezen om deze dag gewoon 3 maaltijden te eten en vanaf 20 uur weer opnieuw 36 uur te vasten.

VOORDELEN
Het effect van langere tijd niet eten is groter dan wanneer je binnen een deelvenster eet. Je lichaam went snel aan een vast ritme wat dit betreft. Over het algemeen is deze manier van vasten voor mannen makkelijker dat voor vrouwen. 

=> MEERDERE DAGEN VASTEN

Je kunt meerdere dagen aaneengesloten vasten. 72 uur is daarbij een ‘magisch getal’. Uit onderzoek is gebleken dat na 72 uur vasten een soort reset (autofagie) plaatsvindt, die veel gezondheidswinst op kan leveren. Langer dan 72 uur kan ook, maar het moet wel aangenaam blijven.
Je kunt gewoon je dingen blijven doen, maar het is ook belangrijk dat je wat meer rust tussendoor kunt nemen. Vooral de derde dag kan pittig zijn wat dat betreft. Dus zorg dat je die dag kunt invullen zoals het voor jou het prettigst voelt.

WAT DRINK JE BEHALVE WATER? WAAR LET JE OP?
Drink vooral veel water, groene thee en slappe kruidenthee. Zorg dat je wel mineralensupplementen gebruikt (zie vragen). Een beetje ontvette bottenbouillon is een goede aanvulling voor je mineralen. Wanneer je je wat slapjes voelt, kan het fijn zijn om een klein beetje bouillon te nemen van een bouillonblokje of wat zout opgelost in water (zie vragen). Na een langere periode van vasten begin je met lichte maaltijden (zie vragen).

IS HET MOEILIJK?
Je kunt af en toe wat hongerig zijn, maar je voelt je niet ‘slecht’. Als je geen aandacht besteedt aan de honger dan trekt het snel weer weg.
Zodra je je slecht of raar gaat voelen kun je beter stoppen en weer gaan eten. Probeer het later nog eens, vaak gaat het de tweede keer al een stuk makkelijker.

WAT IS HET RESULTAAT?
Meerdere dagen vasten geeft een flinke reset aan je systeem. Ook geestelijk kan het veel rust en ‘vrede’ brengen. Je zult binnen een paar dagen flink wat gewicht verliezen, maar nadat je je normale menu weer oppakt kom je ook weer aan. Hoeveel je uiteindelijk afvalt verschilt per persoon.

 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER VASTEN
Moet je extra supplementen nemen als je (deel)vast?

Je lichaam maakt gebruik van de eigen reserves. In principe kun je volstaan met alleen het aanvullen van mineralen (ook tegen nachtelijke kramp) .

ZOUT
Neem in ieder geval ruim zout
– Los 1 theelepel zout op in een glas water.
– Of neem 3 keer per dag een eetlepel ‘sole’.
   Zo maak je sole: 1/3 deel zeezout (Keltisch zout of Himalaya zout) met 2/3 deel gekookt water. Bewaar afgesloten.
– Voeg eventueel LoSalt toe voor het nodige kalium.

MAGNESIUM
Gebruik 3 keer per dag een goed opneembare magnesium die niet te veel laxerend werkt (dus GEEN magnesiumoxide).
Dit is een goed opneembare magnesium: https://www.drogist.nl/now-magnesium-trio-softgels-180-softgels.htm

KALIUM
Gebruik 1/2 theelepel Losalt (supermarkt) opgelost in water voor je kalium. Veel meer extra kalium slikken kan ongezond zijn en overleg je beter eerst met je arts.

Kan iedereen (deel)vasten?

Voor kinderen onder de 18 jaar (in de groei), zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met ondergewicht (BMI onder 18,5) is vasten geen goed idee. Deelvasten is eventueel wel een optie.

Gebruik je medicatie, heb je diabetes 1 of 2 of heb je last van jicht? Overleg dan eerst met je arts. Dit is ook belangrijk als je medicatie gebruikt die je rond het eten moet innemen. Zie daarvoor de vraag over medicatie.

Bij ziekte of ernstige gezondheidsklachten kan het verstandig zijn om niet te vasten voor een langere periode. Deelvasten kan juist wel weer een goed idee zijn.

 

Kun je vasten als je diabetesmedicatie gebruikt?

Vasten wordt door specialisten zoals Jason Fung gebruikt om de insulinesensitiviteit bij diabetes 2 te verbeteren.
Naast LCHF eten kan dit als extra behandeling worden ingezet, om nog betere resultaten te krijgen.

Met bloedsuikerverlagende medicatie alleen in samenwerking met je arts
Tijdens vastenperiodes zullen je bloedsuikers snel enorm dalen. Dit kan gevaarlijke hypo’s geven wanneer je bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt.

Gebruik je bloedsuikerverlagende medicatie of insuline, houd dan rekening met een zeer snelle verlaging van je bloedsuikers. Start alleen met vasten nadat je hebt overlegd met je behandelaar over het aanpassen van je medicatie. Het is belangrijk om zeer regelmatig de bloedsuikers te meten en de dosering van de medicatie hier direct op aan te passen. Kun je dit niet doen in samenwerking met je arts of staat je arts hier niet achter? Vast dan niet!

Gaat je lichaam niet in de spaarstand staan?

Nee, in tegendeel. Verschillende studies laten zien dat vasten je metabolisme juist een flinke boost kan geven.

Kun je sporten of zwaar werk verrichten tijdens het deelvasten?

Je kunt in principe gewoon blijven doen wat je normaal ook doet, dus sporten, vroeg opstaan om aan het werk te gaan en zwaar werk verrichten. Merk je dat je wat meer rustmomenten nodig hebt, kan het goed zijn daar ook naar te luisteren.

Je lichaam heeft geen voeding nodig voor energie, want het verbrandt de eigen vetreserves. Sporten tijdens het vasten is daarom zelfs een goed idee!

Kun je sporten of zwaar werk verrichten tijdens meerdere dagen watervasten?

Kun je wel intensief bewegen (of werken) als je vast?
Als je fat adapted bent (na minstens een aantal maanden koolhydraatarm/keto eten) kan je prima bewegen als je aan het watervasten bent!

INTENSIEF SPORTEN is misschien minder verstandig. Met name krachttraining kan je beter even laten. Je hebt namelijk geen ‘hersteleiwitten’. Spieropbouw zou dan dus niet plaatsvinden, spierafbraak wel. Tijdens het sporten maak je je spieren namelijk ‘stuk’. Die herstellen als je daarna (of daarvoor, dat maakt niet zoveel uit) een goede maaltijd eet met genoeg eiwitten (aminozuren).

Met BEWEGEN, wandelen en fietsen, rustig zwemmen misschien, belast je je spieren minder. Ze lopen minder schade op en hebben daardoor minder nodig om te herstellen.

Meer zout en mineralen bij intensieve beweging
Hou er wel rekening mee dat je na het bewegen OOK je elektrolyten goed aan moet vullen: zeker tijdens het vasten. Enkel water drinken is echt NIET voldoende. Zorg dat je meer zouten neemt als je bewogen/gesport hebt. Ook extra magnesium is vaak erg slim! Dit kan je doen met de capsules of door magnesiumolie op je benen te smeren.

Welke bijverschijnselen kunnen optreden?

DIARREE
Je kan diarree krijgen. Dit kan tijdens het vasten ontstaan, maar ook na je eerste maaltijd als je wat langer hebt gevast. Dit is tijdelijk en gaat gewoon weer over. Hoe langer je hebt gevast, hoe groter de kans op diarree.

OBSTIPATIE
Als je niet eet hoeft er ook weinig uit! Maak je geen zorgen over obstipatie tenzij het écht ongemakkelijk wordt.
Je kunt dan eventueel wat psylliumvezels opgelost in water nemen of magnesiumoxide (deze vorm van magnesium werkt laxerend). In het uiterste geval kun je een suikervrij laxeermiddel gebruiken.

Hoofdpijn
Vooral de eerste keren kun je wat last krijgen van hoofdpijn. Je lichaam wordt steeds beter in vasten naarmate je het vaker doet. Drink voldoende water! Neem wat extra zout opgelost in water. Dit helpt meestal snel.

Duizeligheid
Meestal is dat een teken dat je te weinig water drinkt. Dus drink meer water en gebruik ook extra zout.

Duizeligheid kan ook met een lage bloeddruk te maken hebben. Gebruik je bloeddrukmedicatie? Overleg dan met je arts of de dosering (tijdelijk) kan worden aangepast.

Spierkramp
Dit wordt meestal veroorzaakt door een mineralentekort, met name magnesium. Je kunt magnesiumsupplementen gebruiken of magnesiumspray direct op de huid sprayen (via de huid wordt magnesium beter opgenomen). Ook als je ’s nachts kramp hebt kun je direct op de plek sprayen waar je kramp hebt.
Ten slotte kun je ook een bad met magnesiumzout erin nemen.

Kun je voorgeschreven medicatie blijven slikken?

Medicatie die je niet bij de maaltijd hoeft in te nemen
Overwegend kun je deze gewoon doorgebruiken. Soms kan medicatie ook een paar dagen worden gestaakt. Overleg en beslis dit met je behandelaar.

Medicatie die je bij de maaltijd in moet nemen
Dat kan lastig zijn. Soms kan medicatie ook een paar dagen worden gestaakt. Overleg en beslis dit met je behandelaar.

Diabetesmedicatie
Het is heel belangrijk dat de dosis van bloedsuikersverlagende medicatie (pillen en insuline) wordt aangepast. Je hebt namelijk veel lagere bloedsuikerwaarden, omdat je niet eet. Soms kan je zelfs (tijdelijk) helemaal stoppen met deze medicatie. Overleg dit altijd eerst met je behandelaar.

Heb je geen honger als je vast?

Je zult af en toe honger hebben, maar wanneer je hier niet veel aandacht aan besteedt trekt het meestal weer snel weg. Honger komt ‘in vlagen’ langs. Blijf vooral doen wat je normaal ook doet. Voor sommigen werkt het goed om een drukke dag te kiezen om te vasten.

Koffie kan de honger onderdrukken, maar ook groene thee, zwarte thee of wat bottenbouillon kan helpen.

Zorg dat je goed in ketose bent voor je begint met vasten en eet tussen je vastenperiodes door ook strikt koolhydraatarm/keto volgens de STARTGIDS. Je lichaam is dan gewend om vet te gebruiken als brandstof en dat maakt het veel makkelijker.

Wat eet je na meerdere dagen vasten?

MAALTIJD NA TOT 3 DAGEN VASTEN
Doorbreek het vasten met een kleine, lichte maaltijd. Richt je vooral op eiwitten, zoals eieren of kip.

MAALTIJD NA TOT 3 DAGEN VASTEN
Ga niet meteen een hele grote maaltijd eten, want dat kan heel slecht vallen en je kunt er flinke buikpijn van krijgen. Je spijsvertering moet weer helemaal op gang komen. Doe dat voorzichtig.

EERST EEN ‘HAPJE’
Je kunt het beste beginnen met een klein hapje, bijvoorbeeld een eetlepel pindakaas (ongezoet 100%) of een paar noten. Ook een glas bottenbouillon is een goed idee.

EEN UUR LATER EEN LICHTE MAALTIJD
Een uur later ga je dan een uitgebreide lichtverteerbare maaltijd eten. Richt je vooral op eiwitten, zoals eieren (pas een uur na dat eerste hapje) of kip bijvoorbeeld.

BOUW HET LANGZAAM OP
Hoe langer je hebt gevast, hoe langer je doet over het opnieuw gaan eten (de refeed). Na 10 dagen vasten is het bijvoorbeeld goed om de 2 dagen erna rustig aan op te bouwen en nog niet een uitgebreide maaltijd te gaan eten.

 

Kan ik met vasten een plateau (bij het afvallen) doorbreken?

(Deel)vasten kan heel effectief zijn om een plateau te doorbreken. Experimenteer met deelvasten of vasten voor een iets langere periode achter elkaar.

Als je meerdere dagen achter elkaar vast zul je snel gewicht verliezen, maar een deel daarvan komt er weer aan als je weer gaat eten. Toch kan op deze manier vaak een plateau worden doorbroken.

Wanneer moet je stoppen met vasten?

Wanneer je je niet lekker voelt en bijvoorbeeld last krijgt van misselijkheid, overgeven of extreme vermoeidheid, stop dan onmiddellijk met vasten.

De volgende keer heb je grote kans dat het al een stuk beter gaat!

Kun je zo vaak en zo lang (deel)vasten als je wilt?

Je kunt vasten precies zo in je leven inpassen als het voor jou prettig voelt. Zorg dat je tussen vastenperiodes door vast blijft houden aan een goed gezond koolhydraatarm/keto menu, zoals het STARTGIDS menu.

Deelvasten kun je in principe altijd doen, dus als manier van eten/leven. Dit komt je gezondheid zeker ten goede! En komt het dan eens een keer niet uit, kun je altijd tijdelijk van je vastenpatroon afwijken. Zelf eet ik vrijwel altijd slechts 2 keer op een dag binnen een venster van 8 uur.

 Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood