Selecteer een pagina

PCOS

Bij PCOS is er sprake van een ernstige mate van insulineresistentie die gepaard gaat met veel typische problemen. Ze zullen bijzonder snel
verminderen wanneer je begint met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Kenmerkend is een teveel aan testosteron. Uitgebreide informatie over de kenmerken van PCOS en waarom deze aanpak werkt, vind je bij de vragen.

Let op:
Sommige klachten kunnen de eerste weken en soms zelfs maanden eerst verergeren voordat ze verbeteren. Dit komt omdat je hormoonhuishouding opnieuw in balans moet komen. Geeft het dus de tijd, het is het beslist waard!
 

Gaya – PCOS

Wellicht motiverend voor anderen!   

Ik eet sinds een paar maanden koolhydraatarm/keto in verband met mijn PCOS en eeuwig lange cyclussen. Zal niet teveel in details springen! Maar mijn cyclus is nu al zo’n maand korter! Nu zelfs maar enkele dagen langer dan een gemiddeld mens. Feest! Ik had niet verwacht dat het zo snel invloed zou hebben, maar krijg nu gewoon een eisprong van mezelf vóór cyclusdag 20 (waar dat hiervoor gerust wel eens dag 40 of 50+ ook kon zijn). 😁 Dus dit is wel snel zeg! 

Extra motiverend om te zien dat waar je het voor doet, ook echt werkt. 🍀

WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN? 

Menstruatie weer regelmatig en normaal
Kenmerkend voor vrouwen met PCOS is dat de menstruatie zeer onregelmatig is (dan vaak heel heftig) of soms zelfs helemaal wegblijft. We zien al heel snel na het starten met deze aanpak verbeteringen. Na enkele maanden is er vaak al een redelijk normale cyclus.
Beth: “Jaren geen cyclus gehad, met deze aanpak was mijn menstruatie al na 3 dagen terug!”

Eindelijk echt afvallen
Voor veel vrouwen met PCOS is overgewicht en afvallen al bijna hun leven lang een strijd. Om écht af te gaan vallen en op gewicht te blijven is een koolhydraatarme/keto aanpak eigenlijk het enige wat werkt.  Het is daarom aan te raden om ook in de toekomst zo te blijven eten.

Geen cravings en eetproblemen meer
Vrouwen met PCOS zijn vaak in ernstige mate insulineresistent en ze kunnen daardoor heel slecht omgaan met suikers en veel koolhydraten. ‘Cravings’ en onbeheersbare eetbuien verdwijnen vrijwel meteen met deze koolhydraatarme aanpak. Je voelt je steeds verzadigd!

Vruchtbaarheid verbetert / minder zwangerschapscomplicaties
Vrouwen met PCOS hebben vaak vruchtbaarheidsproblemen en als ze wel zwanger worden verloopt de zwangerschap regelmatig met complicaties, waaronder diabetes en hoge bloeddruk. Met deze koolhydraatarme/keto aanpak verbeteren al deze problemen al snel!

Let op: Je kunt heel snel zwanger worden! Dokter Fox (vruchtbaarheidsspecialist) zegt: “Deze voeding maakt een enorm verschil! 95 procent van de vrouwen die ik behandel met een strikt koolhydraatarme / keto aanpak wordt zwanger zonder IVF.  Ze worden gemiddeld na 1-2 cyclussen zwanger, dit terwijl zij eerder niet zwanger konden worden.” 

Emotioneel stabieler / meer energie / minder vermoeid
Vrouwen met PCOS zijn volgens onderzoek vaker neerslachtig (maar ook angstig of depressief) en vermoeid. Dit kan snel verbeteren met deze koolhydraatarme/keto aanpak. Ook zien we een enorme toename van energie en minder vermoeidheid. 

Anne – PCOS

Ik wou dat ik van deze aanpak had geweten toen ik op 19-jarige leeftijd de diagnose PCOS kreeg. Het zou me jaren van frustratie, verdriet en onvruchtbaarheid hebben gescheeld. En het gevoel dat ik op de één of andere manier als vrouw defect was.

Betere huid (afname acne) en minder overbeharing / haaruitval
Vrouwen met PCOS hebben vaak tot op hoge leeftijd last van acne. Met deze aanpak verdwijnt acne meestal binnen enkele maanden (het kan in het begin eerst wat erger worden). Susan: “Ik heb voor het eerst in vijftien jaar geen acne!” Ook overbeharing en haaruitval (dunner haar) kan afnemen, al gaat dat meestal wat minder snel.

Minder gezondheidsproblemen na de overgang
Vrouwen met PCOS krijgen op latere leeftijd vaker problemen met hun gezondheid, diabetes type 2, hoge bloeddruk. Hart- en vaatproblemen komen vaker voor. Het risico op deze gezondheidsproblemen neemt aanzienlijk af met een koolhydraatarme aanpak. Ook kunnen deze problemen vaak worden teruggedraaid.  

Jessica (48) – PCOS

PCOS ondermijnt echt je zelfvertrouwen en geluk! Ik kreeg op 18-jarige leeftijd de diagnose en bijna twintig jaar worstelde ik met allerlei problemen. Ik heb me ook nooit als een ‘echt meisje’ gevoeld, maar lelijk en niet geliefd. 
Ik eet nu tien jaar volgens een koolhydraatarme/keto levensstijl en al mijn symptomen zijn opgelost. Ik kreeg al snel ook weer een normale regelmatige cyclus. Ik ben nooit zo gelukkig, gezond, soepel, positief en energiek geweest!

EXTRA TIPS BIJ PCOS

Bezuinig niet op calorieën 
Als je te weinig calorieën eet kan dit lichamelijke stress veroorzaken. Wanneer je lijf lichamelijke stress ervaart, zal het minder energie stoppen in het reguleren van de voortplantingshormonen. Zorg daarom dat je altijd voldoende eet en houd je aan de aanpak van de startgids. Dan zit je altijd goed. 

Laat zuivel eventueel (een poosje) staan
Omdat mensen met PCOS een tekort hebben aan een bepaald stofje, kan zuivel effect hebben op de hormoonhuishouding. Uitzoeken of dat bij jou ook zo is? Eet minimaal 6 weken geen zuivel en voeg het daarna weer toe. Zo ontdek je welk effect zuivel op jouw lijf heeft.

Tips voor het vervangen van zuivel vind je in de startgids.

Wacht nog even met meerdere dagen vasten
Meerdere dagen achter elkaar vasten kan je veel opleveren qua gezondheid, maar kan ook veel stress geven. Vast daarom liever pas als je hormoonbalans weer is verbeterd én als je echt al een paar maanden koolhydraatarm/keto eet, zodat je lijf makkelijk op vetverbranding draait.

MEER TIPS
Volg verder eventueel nog de extra tips:

hormoonbalans ondersteunen
ontstekingsreacties verminderen
– lees ook de veelgestelde vragen

GA NAAR: STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Madelon (31) – PCOS & PDS

Ik eet nu negen maanden volgens een koolhydraatarm/keto aanpak. Ik ben 15 kilo kwijt en 50 cm in omvang op buik en heupen samen. Ook merk ik heel duidelijk positieve vooruitgang in mijn geestelijke gezondheid. PCOS lijkt volledig weg en ook geen PDS klachten meer! Mijn eczeem en psoriasis zijn volledig verdwenen. Ik heb meer energie, zit lekkerder in mijn vel en kan me bijna niet voorstellen dat ik er een jaar geleden als een oud omaatje bij liep!

STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Bij alle bovenstaande problemen of ziekten is het goed om te starten met gezond koolhydraatarm eten, het liefst volgens onze keto aanpak. Ik raad je aan om dan te beginnen met de startgids weekmenu’s, zonder iets te wijzigen aan het menu. Voor de meeste mensen werkt dit voldoende om de problemen zeer effectief aan te pakken en op te lossen.  

Extra tips
In principe hoef je niets te wijzigen aan het menu om te profiteren van de voordelen. Maak eventueel gebruik van onderstaande tips van Lara, om deze aanpak extra te ondersteunen. 

TIPS VOOR ONDERSTEUNEN HORMOONBALANS

Verminder stress in je leven
Stress kan veel invloed hebben op je hormoonbalans. Regelmatig rust inbouwen is belangrijk. Soms zijn stressvolle situaties niet te vermijden, maar probeer dan toch af en toe even te ‘ontsnappen’. Dat kan al door een paar minuten anders te ademen. Of bijvoorbeeld met deze korte oefening van Nellie Stiny-Coops. De oefening duurt 3 minuten en je kunt hem zo vaak doen als je wilt. Probeer het eens, het kan je veel opleveren! (BRON)

Deelvasten om beter af te vallen
Door minder vaak op een dag te eten kun je beter afvallen. Je geeft je lichaam meer ruimte en tijd om de eigen vetreserves te gebruiken. Wil je dit uitproberen dan vind je hier meer informatie. Kiezen voor een vroeg eetvenster is belangrijk; dus eet in de ochtend en bijvoorbeeld halverwege de middag. Vooral voor vrouwen (en de hormoonbalans) is dit het minst stressvol.

Beweeg voldoende (liefst 60 minuten per dag)
Beweging (vooral vóór je eerste maaltijd op de dag!) zorgt voor verlaging van de bloedsuikerspiegel, waardoor insulineresistentie afneemt. Ook vermindert beweging eventuele stress.  Je hoeft niet naar de sportschool, bijvoorbeeld wandelen en fietsen zijn ook heel geschikt.  

Gebruik deze voeding
Eet lijnzaad (ook rijk aan omega 3), sesamzaad, rood fruit als frambozen, bramen en aardbeien en broccoli. Ze zijn extra goed bij teveel testosteron en problemen met de oestrogeenbalans omdat ze lignanen bevatten, dit zijn fyto-oestrogenen die de hormoonbalans positief beïnvloeden. 

Eet voldoende groenten voor gezonde vezels
Vezels uit groenten zorgen er voor dat het teveel aan hormonen goed wordt afgevoerd. Vezels uit groenten verminderen ook de insulineresistentie en gaan ontstekingen tegen. Daarnaast zorgen ze voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel.  

Eet zoveel mogelijk biologisch of ‘ontgift’ je groenten
Mensen met hormonale problemen moeten extra alert zijn op zogenaamde toxines ( BPA, PCB’s  en dioxine) Dit zijn giftige stoffen die je aantreft op niet-biologische groenten. Toxines kunnen hormonale problemen verergeren.

Koop daarom bij voorkeur je groente biologisch of laat de groente minimaal 20 minuten weken in water met een à twee eetlepels bakingsoda (te koop bij o.a. Pit&Pit), dit verwijdert een groot gedeelte van de toxines. Bewaar voeding in glazen voorraaddozen of plastic voedingsdozen met die BPA-vrij zijn (staat erop). Vermijd daarnaast ook aluminiumfolie.

 TIPS VOOR VERMINDEREN ONTSTEKINGEN 

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt dus gewoon de weekmenu’s volgen. Eventueel gecombineerd met onderstaande tips. 

Pas op met zonnebloemolie, margarine, bak-en-braad e.d.
Omega-6 rijke vetten  (zoals zonnebloemolie, margarine, vloeibare boter of arachideolie) bevorderen ontstekingen en dat is voor niemand gezond!  Daarom wordt in de startgids ook specifiek roomboter, olijfolie en kokosolie aangeraden. Ook reuzel, ghee of ossenwit zijn goede opties. Kies ook voor de vettere vleessoorten, zoals speklapjes, spekjes en kippendijen met vel. Sommige vette plantaardige voeding is wel geschikt, zoals avocado en kokos.  

Eet vaker vis! Liefst drie keer per week
Vette vis is rijk aan omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat insulineresistentie afneemt. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

Naast het eten van vette vis kan je ook visoliecapsules slikken. Zorg er bij de aanschaf van visolie voor dat de verpakking donker is, dus niet doorzichtig, en bewaar de capsules in de koelkast. Ook kan je in plaats van vis walnoten en lijnzaad eten, let hierbij wel op dat je niet teveel walnoten eet als je af wil vallen.

Vragen over koolhydraatarm/keto bij PCOS, ENDOMETRIOSE, PMS, OVERGANG
Hoe kan ik het beste starten?

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm. Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

PCOS: Onderzoeksresultaten PCOS en koolhydraatarm eten

Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar koolhydraatarm eten bij PCOS.
In een klein onderzoek (2005) van een half jaar onder 11 vrouwen met PCOS  werden met een koolhydraatarme/keto aanpak hele goede resultaten gezien. De vrouwen vielen veel af, hadden minder last van ongewenste beharing en de hormonale balans verbeterde. Twee van hen werden in deze periode zwanger, terwijl ze daarvoor problemen hadden om zwanger te worden!

In twee andere onderzoeken in 2013 en in 2014, werden dezelfde positieve resultaten gezien bij een koolhydraatarme aanpak.

Een onderzoek uit 2017 laat zien dat koolhydraatarm/keto met succes kan worden ingezet bij vrouwen met overgewicht en vruchtbaarheidsproblemen en dat deze aanpak positieve invloed heeft op de hormonen balans en een zeer gunstige invloed heeft op cyclus en vruchtbaarheid. 

PCOS: Uitleg oorzaak, gevolg en invloed andere voeding

PCOS en geslachtshormonen: nader verklaard
Vrouwen met PCOS hebben vaak een te hoog testosteron. Oorzaak hiervan is dat eicellen, of de zak waarin de eicel zat, in de eierstokken blijven zitten, terwijl ze eigenlijk het lichaam moeten verlaten. Er worden dan cystes gevormd. De aanwezigheid van deze cystes maakt dat het lichaam continu een hormoon (LH) afgeeft; dit hormoon zorgt er voor dat testosteron wordt aangemaakt.

Koolhydraatarm/keto eten zorgt ervoor dat er meer balans komt in de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron, waardoor je eisprong normaliseert en je vruchtbaarheid toeneemt.

PCOS, bloedsuiker, insulineresistentie en afvallen: nader verklaard
Daarnaast heeft ongeveer 70 procent van de vrouwen met PCOS een te hoog bloedsuiker en insulineresistentie. Veel vrouwen met PCOS hebben daardoor ook moeite met afvallen. Insuline is namelijk een hormoon dat vetopslag stimuleert. Koolhydraatarm/ketogeen eten zorgt ervoor dat je beter gaat reageren op insuline waardoor je lijf minder insuline aanmaakt. Hierdoor heeft je lijf minder de neiging vet op te slaan.

Koolhydraatarm/keto eten is daarom een uitstekende manier om af te vallen als je PCOS hebt.

CYSTES
Bij vrouwen met PCOS ontstaan vaak cystes op de eierstokken. Je kunt daar klachten door krijgen. Zie voor meer informatie (ook over de invloed van voeding) de vraag over ‘CYSTES’.

Schildklierproblematiek bij PCOS
Ook hebben veel vrouwen met PCOS schildklierproblemen in de vorm van Hashimoto’s. Heb je ook schildklierproblematiek, lees dan het artikel over koolhydraatarm/ketogeen eten en schildklierproblematiek.

PMS: Uitleg oorzaak, gevolg en invloed andere voeding

PMS is een term die wordt gebruikt voor klachten vlak voor en tijdens de menstruatie. Deze stempel wordt vaak gegeven als er geen directe aanleiding voor een andere ziekte lijkt te zijn. Het is daarom moeilijk de precieze oorzaak te geven. Aangenomen wordt dat klachten kunnen ontstaan door veranderingen in de verhoudingen van geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron). Deze verandering gedurende de cyclus is normaal en heel gezond, het zorgt voor bijvoorbeeld de eisprong en het opbouwen van baarmoederslijmvlies, zodat de eicel zich daar kan nestelen en je zwanger kan worden.

Maar deze verandering in hormonen kan bij sommige vrouwen klachten geven, zeker wanneer deze verhoudingen niet optimaal zijn. Zo is er bij veel vrouwen met PMS sprake van oestrogeen-dominantie: een overschot aan oestrogeen in het lijf. Lees daarover hieronder meer.

Als je overgewicht hebt, kan het gunstig zijn om te proberen af te vallen; hoe meer lichaamsvet je hebt, hoe meer oestrogeen je hebt. Dit versterkt de oestrogeendominantie. Het hebben van een hoog vetpercentage en overgewicht kan dus ook PMS-klachten verergeren.

Koolhydraatarm/keto eten is een uitstekende manier om je vetpercentage te verlagen en overgewicht te verminderen.

Regelmatig wordt de anticonceptiepil voorgeschreven als middel om PMS klachten te verminderen. In dit medicijn zit oestrogeen en progesteron, dit wordt door het innemen van de pil continu afgegeven. Er is minder sprake van verandering in de hoeveelheid hormoon in het lichaam, waardoor klachten afnemen.

Koolhydraatarm/keto eten kan klachten verminderen zonder dat er medicatie nodig is. Je kan stoppen met het slikken van de pil.

 

ENDOMETRIOSE: Uitleg oorzaak, gevolg en invloed andere voeding

Oestrogeendominantie
Endometriose is een aandoening waarbij (door teveel oestrogeen) op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel zich buiten de baarmoeder (in de buikholte) vastzet. Dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, miskramen, onregelmatige menstruatie, hevige menstruatie en veel pijn tijdens de menstruatie. Meestal is het een gevolg van oestrogeendominantie: een overschot aan oestrogeen in het lijf.

Daarnaast geldt het volgende: hoe meer lichaamsvet je hebt, hoe meer oestrogeen je hebt. Wanneer je een hoog vetpercentage hebt en overgewicht, kan dit dus ook endometrioseklachten verergeren.

Koolhydraatarm/keto eten is een uitstekende manier om je vetpercentage te verlagen en overgewicht te verminderen.

Gevolg van het eten van koolhydraten op oestrogeendominantie
Oestrogeendominantie kan ontstaan door het niet goed functioneren van de darmen en de lever, bijvoorbeeld door ontstekingsreacties in het lijf. Het eten van bijvoorbeeld granen, suikers en grote hoeveelheden koolhydraten kan deze ontstekingsreacties veroorzaken en verergeren.

Koolhydraatarm/ keto eten vermindert ontstekingsreacties, waardoor de lever beter functioneert. Daarnaast herstelt het de doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut, zie koolhydraatarm/keto eten bij darmproblemen), waardoor er ook minder ontstekingsreacties plaatsvinden. Hierdoor kan de lever het overschot aan oestrogeen beter afbreken en nemen endometrioseklachten af.

Oestrogeendominantie, insuline en overgewicht
Het eten van koolhydraten zorgt ervoor dat je meer insuline produceert. Een overschot aan insuline heeft ook een negatief effect op andere hormonen, waaronder oestrogeen.

Koolhydraatarm/keto eten zorgt ervoor dat je minder insulinepieken krijgt en je lijf gevoeliger wordt voor insuline, waardoor het minder negatieve effecten heeft op andere hormonen.

Woekerend slijmvlies en verklevingen
Vrouwen met endometriose kunnen last hebben van woekerend baarmoederslijmvlies en verklevingen. Waarschijnlijk nemen deze problemen af wanneer je endometrioseklachten verminderen door een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.

Daarnaast heeft 20 procent van de vrouwen met endometriose cystes op de eierstokken. Zie de vraag over ‘CYSTES’.

 

OVERGANGSKLACHTEN: Uitleg oorzaak, gevolg en invloed andere voeding

Overgang, insulineresistentie en hormonale klachten
Vrouwen in de overgang hebben voornamelijk hormonale klachten. Een oorzaak hiervan kan zijn dat zij een te hoog bloedsuiker en insulinelevel hebben. Insuline heeft invloed op andere hormonen in je lijf. Als insuline te hoog is, kan dit negatieve symptomen geven. Deze verminderen als de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau weer normaliseren.

Koolhydraatarm/keto eten is hier een goede tool voor! 

Overgang, oestrogeen en neurologische aandoeningen en stemmingswisselingen
Vrouwen in de overgang hebben vaak ook last van stemmingswisselingen en lopen een groter risico op neurodegeneratieve aandoeningen, bijvoorbeeld Alzheimer, door de verlaging van oestrogeen.

Koolhydraatarm/keto eten vermindert stemmingswisselingen en verkleint de kans op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen. 

Overgang en afvallen: nader uitgelegd
Veel vrouwen in de overgang ondervinden problemen met het verliezen van gewicht. Dit komt onder meer doordat het hormoon oestrogeen lager is dan bij vrouwen in de vruchtbare fase. Ook hebben vrouwen in de overgang vaak problemen met hun bloedsuiker en insulineniveau. Zij hebben vaak een verhoogde insulinespiegel. Insuline is een hormoon dat je lichaam stimuleert om vet op te slaan. Door het verlagen van de insulinespiegel heeft je lijf minder de neiging om veel vet op te slaan en gaat afvallen makkelijker.

Koolhydraatarm/keto eten is een handige manier om middels een dieet je bloedsuikerspiegel en insulineniveau te verlagen.

OVERGANGSKLACHTEN: Moet ik medicatie voor mijn klachten blijven gebruiken?

Soms zijn overgangsklachten zo ernstig dat hormonen of medicatie wordt voorgeschreven. Bijvoorbeeld de pil. Gezonder eten is natuurlijk altijd beter dan pillen, dus houd in de gaten of je ze nog wel nodig hebt.

Wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten zul je merken dat de klachten al snel verbeteren! Overleg met je huisarts als je medicatie wilt afbouwen of helemaal wilt stoppen.

Is je huisarts/specialist niet op de hoogte van deze aanpak, verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

CYSTES: Ontstaan en invloed koolhydraatarm/keto

Cystes ontstaan meestal op de eierstokken (eierstokcyste). Een cyste is een blaas gevuld met vocht, bloed of slijm. Cystes komen vaak voor bij PCOS, maar ook bij endometriose. Meestal gaan deze cystes vanzelf weer weg, maar wanneer ze veel klachten geven kan medicatie of een operatie (vaak als ze erg groot zijn) nodig zijn.

Reguliere behandeling van cystes
In de reguliere geneeskunde worden deze cystes, als ze klachten geven,  behandeld met medicatie. Als deze medicatie niet aanslaat worden de cystes operatief verwijderd. Daarmee worden de gevolgen behandeld en niet de oorzaak!

Behandelen met een gezonde koolhydraatarme aanpak
Koolhydraatarm/keto eten (zie ook alle tips) is stap één bij het verminderen van PCOS- en endometrioseklachten en het ontstaan van nieuwe cystes, doordat een gezonde hormoonbalans wordt hersteld en de kans toeneemt dat er een normale cyclus gaat plaatsvinden.

Slik je medicatie?
Als je al medicatie slikt, is het mogelijk dat je uiteindelijk kan stoppen met deze medicatie (bijvoorbeeld de anticonceptiepil en metformine). Bespreek dit wel met je huisarts of specialist en let goed op of je klachten inderdaad wegblijven/verdwijnen.

Starten met koolhydraatarm/keto eten
In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je cystes hebt, want je gaat alleen anders eten, gezonder, puur en vers!

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist, doe dat dan. Ook als je zorgen hebt over je klachten. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs hem of haar dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

 

Moet ik eerst naar de huisarts?

In principe kun je gewoon gaan beginnen met deze aanpak als je hormonale problemen hebt, want je gaat alleen anders eten, gezonder, puur en vers!

Deze aanpak kan al snel hele goede resultaten geven waardoor het misschien wel nodig is eventuele medicatie af te bouwen. Medicatie afbouwen doe je wel áltijd in overleg met je behandelaar, dus huisarts of specialist.

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist, doe dat dan. Ook als je zorgen hebt over je klachten. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs hem of haar dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

 

Kan ik altijd koolhydraatarm/keto blijven eten?

Bij hormonale problemen is het zelfs aan te raden! Je kunt heel veel bereiken met deze aanpak, maar als je stopt, loop je kans dat de klachten direct terugkomen. Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je klachten zo voor altijd weg blijven.

Gezonder eten is wat mij betreft ook een veel betere optie dan medicatie! Gelukkig eet je heerlijk en verbetert ook je algemene gezondheid. Perfect om gezond(er) mee oud te worden dus!

Mijn baarmoeder/eierstokken/eileiders zijn verwijderd, kan ik ook starten?

Zeker, het is zelfs een heel goed idee aangezien de hormoonhuishouding daar flink van in de war kan raken. Na het verwijderen van je baarmoeder, eierstokken en / of eileiders kom je (vervroegd) in de overgang.

Overgangsklachten zijn vaak veel minder hevig als je gezond koolhydraatarm/keto eet. Een veel betere optie wat mij betreft dan medicatie!

Ik raad je aan, direct te starten.  Je hoeft niet eerst te overleggen met je huisarts; je gaat immers alleen gezonder eten! 

Wil je wel eerst overleggen en is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs hem of haar dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen