Selecteer een pagina

STARTGIDS VRAGEN

VRAGEN OVER HET WEEKMENU / RECEPTEN
Waar vind ik INFORMATIE OVER PRODUCTEN uit het weekmenu?

Voor een toelichting op de startproducten en welke keuzes je het beste kunt maken ga je naar thenewfood.nl/startproducten

Meer over jam (kopen of zelf maken) vind je hier!

Voor hoeveel personen zijn de PORTIES?

Lees pagina 28 van de STARTGIDS
Of pagina 29 van de VEGA-STARTGIDS

De PORTIES zijn te groot (of te klein) voor mij, wat moet ik doen?

Op pagina 28 vind je het antwoord op deze vraag!

 

Zijn de porties te groot?
Eet nooit meer dan je op kan. Stop als je vol en verzadigd bent. Ook als je bord nog niet leeg is. Eet dan wel van alles iets, maar wat minder. Ga ook nooit eten wanneer je geen trek heb. Eet géén tussendoortjes als je de hoofdmaaltijden niet op kunt!!

Zijn de porties te klein?
Eet net zoveel als jij nodig hebt om verzadigd te raken. In het begin zal dat meer zijn dan na de eerste dagen/week. Geen probleem, maak je porties groter.

HOE MAAK JE JE PORTIES GROTER BINNEN DE KOOLHYDRATENGRENS?
Neem meer vlees/vis/kip/eieren (dus maak de aangegeven hoeveelheid groter) én neem meer vet (dus ook hier: maak de aangegeven hoeveelheid groter). 
Neem eventueel nog een toetje (pagina 76/77) of neem warme chocomelk (pagina 33) toe.

 

Kun je onbeperkt TUSSENDOORTJES eten?

Het is gezonder en effectiever als je helemaal géén tussendoortjes eet. Wanneer je uitsluitend hoofdmaaltijden eet zul je sneller resultaat bereiken en méér gezondheidswinst boeken.
 Je geeft je lijf de kans en ruimte om de eigen reserves aan te spreken en ondersteunt belangrijk processen in je lichaam.

De eerste week/weken In de eerste week/weken kun je tussendoor nog wel honger hebben, dan kun je een tussendoortje uit de lijst eten. Daarna zul je merken dat je tussendoor geen trek meer hebt. Luister daarnaar en eet dan GEEN tussendoortjes meer!

Let hier op:
Eet alleen tussendoortjes als je écht trek hebt, doe het anders niet
– Zorg dat je hoofdmaaltijden goed verzadigen, vergroot anders je portie (zie vorige vraag)
– Sla geen hoofdmaaltijden over als je daardoor tussendoor gaat eten

Tussendoortjes/snacken in de avond
Snacken in de avond is een gewoonte die veel mensen zich hebben aangeleerd. Realiseer je dat als je in de avond eet je lijf hier anders mee omgaat. Het kan het afvallen vertragen en ook het proces van diabetes 2 omkeren vertragen. Neem liever nog een toetje (startgids of ontbijt&lunch special) direct na het avondeten. Dan voel je je de hele avond verzadigd.

 

Wat mag ik in de KOFFIE en THEE?

Dit kun je onbeperkt drinken tussen de maaltijden door:
– Koffie: alle soorten zwarte koffie
– Thee: alle soorten thee (meer over thee hieronder)
– In plaats van koffiemelk: Een scheutje amandelmelk of sojamelk, beide ongezoet en bijna 0 gram koolhydraten per 100 gram
– In plaats van melk in de koffie (latte of cappuccino) amandelmelk of sojamelk, beide ongezoet en bijna 0 gram koolhydraten per 100 gram. Ook de Wunda plantaardige melk is geschikt.
Houd het bij 1 latte of cappuccino, drink er liever niet meerdere achter elkaar, daar kan je lichaam toch op reageren met insuline. Merk je dat je moe en hongerig wordt na zo’n latte of cappuccino, drink het dan niet tussendoor.
– Zoetstof in de koffie of thee zonder koolhydraten en zonder invloed op de bloedsuikerspiegel

KOFFIE
Je kunt onbeperkt zwarte koffie drinken, of koffie met één van bovenstaande toevoegingen.

Wil je graag een scheutje slagroom in de koffie doen? Koffie met een scheutje slagroom is een tussendoortje. Je kunt beter één van bovenstaande opties kiezen en de koffie met slagroom bewaren voor bij de maaltijd of aansluiten aan de maaltijd. Kies als je slagroom wilt gebruiken voor ongezoete en ongeklopte slagroom. Deze vind je in de koeling in de supermarkt (bekertjes of pakjes), of bij de langhoudbare melkproducten (pakjes). Deze slagroom kun je eventueel zelf opkloppen als je dat wil!

LET OP: Gebruik nooit kant-en-klare opgeklopte slagroom, zoals veel mensen gewend zijn uit een spuitbus. Hier zit veel suiker in en past niet binnen een koolhydraatarme/keto aanpak.

THEE
Thee kun je in principe onbeperkt drinken, met of zonder de bovenstaande toevoegingen (onder dit kun je onbeperkt drinken). Let wel op met theesoorten waar bijvoorbeeld fruit of honing in verwerkt is. Naturelthee is de meest veilige keuze. Mocht je toch een smaakjesthee willen drinken neem dan maximaal 2 kopjes per dag van deze thee. Merk je dat je moe of hongerig wordt na het drinken van de thee? Dan kun je dit smaakje het best niet meer drinken.

Mag je ook MINDER KOOLHYDRATEN per dag eten?

Ja! Er geldt geen minimale hoeveelheid koolhydraten!

Er geldt wel een maximum van 20 tot 25 gram koolhydraten per dag. Maar veel minder koolhydraten op een dag is in principe geen probleem. De koolhydraten in je menu komen uit zuivel en groentes. Als je zuivel voor een deel weglaat en vooral kiest voor groene bladgroentes dan kun je de hoeveelheid koolhydraten eventueel nog verder verlagen. 

HEB JE DAN HELEMAAL GEEN KOOLHYDRATEN NODIG?
Alleen je hersenen hebben een klein beetje koolhydraten nodig maar die kan het lichaam zelf maken uit eiwitten. Voor de rest van je hersenen is vet als brandstof juist een veel betere brandstof!

Kan ik MAALTIJDEN WISSELEN met die van een andere dag?

Lees pagina 28  van de STARTGIDS
Of pagina 29 en 30 van de VEGA-STARTGIDS

Waar vind ik MEER RECEPTEN zoals in de STARTGIDS?

 

Na het volgen van de menu’s in de STARTGIDS kun je op dezelfde wijze koolhydraatarm blijven eten. Herhaal de menu’s, kies er jouw favoriete gerechten uit en wissel eventueel af met andere koolhydraatarme recepten. Je kunt hier goed de OVENSPECIAL of de EENPANSPECIAL voor gebruiken.

In de STARTGIDS vind je op pagina 79 een kortingscode waarmee je voordelig lid kunt worden van ONLINE SUPPORT. Op deze supportsite van TheNewFood staan nog veel meer van Matty haar recepten, met als kenmerk: snel, simpel en lekker. Hier komen steeds nieuwe recepten bij. Hier vind je ook veel meer tips over koolhydraatarm eten en vervolgfases.

Er komen steeds nieuwe gidsen uit in deze serie ‘Koolhydraatarm eten Zó doe je dat‘. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan blijf je steeds op de hoogte van nieuwe uitgaves.

 

Welke plakken kaas gebruik je voor de KAASCRACKERS?

 

Ik ga in het recept uit van plakjes kaas die je zelf schaaft met de kaasschaaf.

Gebruik je grote plakken kaas die je voorgesneden koopt?
Je kunt van elke plak na het bakken 3 crackers snijden (gebruik een pizzaroller!)

Ik vind zelf de crackers het lekkerste met hele jonge kaas, maar kies vooral wat jij zelf lekker vindt!

Hoe krijg ik de KAASCRACKERS knapperiger?

 

De crackers horen luchtig en krokant te zijn.

Als je oven niet heet genoeg is (iedere oven is anders!) dan kan het zijn dat je kaascrackers een beetje taai blijven. Je lost dit op door je oven 20 graden hoger te zetten en ze eventueel nog 10 minuutjes langer in de oven te bakken.

Zijn je crackers al afgekoeld en blijken ze taai te zijn? Ook dan kun je ze weer terugzetten in de voorverwarmde oven en nog 10 minuten bakken.

Wat doe ik met RESTJES groenten, zuivel etc.

De recepten gaan zoveel mogelijk uit van hoeveelheden die in kant en klaar verpakkingen te koop zijn. Heb je 100 gram van iets nodig, kijk dan of je een verpakking van 100 gram kunt kopen. Veel groenten kun je ook als diepvriesgroenten kopen, zo kun je makkelijk kleine hoeveelheden gebruiken en bederft de rest niet. Ook met zuivel houd ik altijd zoveel mogelijk rekening met bestaande verpakkingen. Eenmaal geopende slagroom is in de koelkast nog zeker vijf dagen houdbaar. Koop nooit hele grote verpakkingen.

Restjes opmaken
Houd je toch groenten over gebruik ze dan op de ‘bakje vol’ dag, of wissel een maaltijd met een gerecht waarin je deze groenten (of zuivel, kaas, vlees/kip etc) op kunt maken.
Je kunt hiervoor de zoekfunctie gebruiken waarmee je kunt zoeken in alle boeken. Voer de producten in het zoekvenster die je op wilt maken. Bijvoorbeeld ‘andijvie, kaas, slagroom’. Je krijgt dan een overzicht van alle gerechten waar deze producten in zijn verwerkt. Hier vind je deze receptenzoeker.

Invriezen
Restjes slagroom, wijn, kruiden, tomatenpuree, kokosmelk, tomatensaus, eiwit (niet eigeel) etc. kun je allemaal invriezen. Gebruik daarvoor een ijsblokjesvorm en bewaar de klontje na het invriezen in een bakje met omschrijving. Ook kaas (blok of al geraspt) kun je heel goed invriezen.
Je kunt er ook voor kiezen om een extra portie van een gerecht te maken (zodat je geen groenten overhebt) en die in te vriezen. Later warm je dit gerecht weer in de magnetron, of afgedekt in de oven.

Omelet 
Restjes groenten, kaas etc kun je altijd verwerken in een omelet. Gewoon een paar eieren loskloppen, peper en zout en restjes toevoegen. Bak in een hete koekenpan met ruim roomboter. Een heerlijke lunch, ontbijt of avondmaaltijd. Dit past ook altijd in je menu in plaats van het aangegeven gerecht.

Wat wordt bedoeld met 'ongeklopte SLAGROOM'

Het gaat om slagroom uit bekertjes (korthoudbare) of pakjes (langhoudbare) ongezoete en ongeklopte slagroom. Wil je die slagroom opkloppen dan kan dat uiteraard. Je kunt eventueel zoetstof gebruiken.

Gebruik nooit kant-en-klare opgeklopte slagroom, zoals veel mensen gewend zijn uit een spuitbus (met suiker).

Kun je ook gerechten kiezen uit DE ANDERE BOEKEN?

In principe kun je alle ontbijt/lunch/diner van het startgids weekmenu vervangen door een gerecht uit één van de specials. De eerste 4 weken af en toe en daarna zo vaak je wilt. De eerste 4 weken raad ik wel aan zoveel mogelijk het startgidsmenu te volgen dat is het meest effectief. 

Als je wilt afvallen eet dan maximaal 2 keer per week yoghurt en houd ook rekening met het effect van vaak amandelmeel e.d. eten, dat kan ook het afvallen vertragen. Zie ook de opmerkingen hierover in de ontbijt&lunch special. Is je doel niet afvallen maar je bloedsuikers te verlagen (bij diabetes) dan hoef je hier na de eerste 4 weken geen rekening meer mee te houden.

Ik werk op ONREGELMATIG TIJDEN of NACHTDIENSTEN, wat nu?

Pas het menu aan op jouw werktijden. Net als je normaal ook zou doen.
De volgorde waarin je de maaltijden eet is niet belangrijk. Je kunt het helemaal doen zoals het jou uitkomt.

Dus neem gerust het diner voordat je gaat werken en neem de lunch mee als hoofdmaaltijd.
Of neem 2 lunches mee (kijk bij andere dagen) en sla het diner die dag over. Alles kan!
Houd alleen je dagtotaal koolhydraten in de gaten, kijk op pagina 29 van de STARTGIDS.

Neem eventueel ook een tussendoortje mee.
Je zult al snel merken dat je veel minder trek hebt tussendoor dan je gewend was!

 

Kun je ook AF EN TOE 'NORMAAL' eten?

De eerste 8 weken is het belangrijk om je precies te houden aan je menu. Je lichaam heeft die tijd nodig om te leren gebruik te gaan maken van vet (uit voeding en lichaamsvet) als brandstof. Iedere keer dat jij ‘normaal’ vertraag je dat ‘leerproces’.

Na 8 weken hangt het af van je doelen of het verstandig is heel af en toe wat meer koolhydraten te eten. Heb je geen diabetes 2, niet veel overgewicht en geen gezondheidsproblemen dan kan het af toe in principe. Maar houd wel in de gaten hoe je je voelt! Vaak merk je meteen dat je minder energie hebt of andere klachten krijgt.

HET VRAAGT VEEL VAN JOU, MAAR HET LEVERT JE OOK HEEL VEEL OP!
Een valkuil kan zijn dat als je ergens anders eet toch ‘met de pot mee’ eet. Of misschien laat je je op vakantie toch af en toe gaan. Heb je diabetes 2, veel overgewicht of andere gezondheidsproblemen dan is dit allemaal niet verstandig.

Wat mijzelf 18 jaar geleden heeft geholpen: Maak voor jezelf gewoon NU een duidelijke keuze om je heel strikt te houden aan de voeding die goed is voor jouw lijf. Gezond koolhydraatarm dus. Altijd en overal! Dat geeft rust, je hoeft die keuze niet meer steeds opnieuw te maken. Geen keuzestress meer. Ook naar anderen toe is dit veel duidelijker.

Ben je een keer wel heel erg de mist in gegaan pak dan direct de draad weer op. Ga geen rare dingen doen zoals vasten of op een andere manier ‘boeten’ voor deze terugval. Dat geeft je lijf alleen maar nog meer stress. Dus gewoon direct door met waar je was in het weekmenu.

Kun je af en toe MAALTIJDEN OVERSLAAN?
Heb je een keer echt helemaal geen trek dan kun je gerust ene maaltijd overslaan. Maar de eerste 6 weken is het geen goed idee om dat elke dag te doen. Je lichaam heeft de aangegeven maaltijden nodig om te leren gebruik te gaan maken van vet (uit voeding en lichaamsvet) als brandstof. Als je veel maaltijden overslaat dan is het lastiger voor je lijf om die omschakeling te maken.

Na de eerste week/weken merk je al dat je veel minder trek hebt. Dat is het moment om te stoppen met het eten van tussendoortjes! Eet alleen nog 3 hoofdmaaltijden per dag en neem alleen zwarte koffie, thee zonder smaakje of water tussendoor.

Nadat je 2 keer de STARTGIDS hebt gedaan (of de STARTGIDS en aansluitend DEEL 2), dus na 8 weken (of 2 weken daarvoor) kun je eventueel starten met deelvasten of IF. Je eet dan minder dan 3 maaltijden per dag. Hoe je dat precies aanpakt en hoe je je maaltijden dan samenstelt dat vind je hier.

Kun je de menu's combineren met DEELVASTEN (IF)?

De eerste 8 weken is het belangrijk om je precies te houden aan je menu. Je lichaam heeft die tijd nodig om te leren gebruik te gaan maken van vet (uit voeding en lichaamsvet) als brandstof.

Na de eerste week/weken merk je al dat je veel minder trek hebt. Dat is het moment om te stoppen met het eten van tussendoortjes!. eet alleen nog 3 hoofdmaaltijden per dag en neem alleen zwarte koffie, thee zonder smaakje of water tussendoor.

Nadat je 2 keer de STARTGIDS hebt gedaan (of de STARTGIDS en aansluitend DEEL 2), dus na 8 weken kun je eventueel starten met deelvasten of IF. Je eet dan minder dan 3 maaltijden per dag. Hoe je dat precies aanpakt en hoe je je maaltijden dan samenstelt dat vind je hier.

Mijn vraag staat hier niet bij

 

 

Staat jouw vraag hier niet bij stuur me dan een bericht met jouw vraag. Is jouw vraag mogelijk ook voor anderen interessant dan zetten we jouw vraag ook op deze pagina.

PRODUCTEN EN/OF MAALTIJDEN VERVANGEN
Welke GERASPTE KAAS kan ik gebruiken?

Geraspte kaas uit een zakje bevat meestal veel zetmeel. Op zich kan dat niet heel veel kwaad, maar beter is het om geraspte kaas zónder toevoeging van zetmeel te kopen. Zoals bio geraspte kaas.

Zelf koop ik altijd stukken kaas in de aanbieding, rasp deze zelf en verdeel het in porties in diepvrieszakjes. Je kunt deze geraspte kaas invriezen en zo uit de diepvries gebruiken.

Kan ik GEROOKTE KIP vervangen?
Gerookte kip is snel en makkelijk. Maar eet je liever gebakken kipfilet dan is het natuurlijk geen probleem om zelf kip te bakken en die te gebruiken in plaats van gerookte kip.
Kan ik ook DIEPVRIES AVOCADO gebruiken?

Avocado’s zijn vaak te rijp of juist onrijp. Avocado uit de diepvries is altijd precies goed rijp.
Een slim idee dus om avocado uit de diepvries te gebruiken!

De meeste supermarkten verkoop avocadoblokjes uit de diepvries.
Reken op 150 gram avocadoblokjes om een hele avocado te vervangen.
Een halve avocado is dus 75 gram blokjes.

Je kunt ze zo uit de diepvries toevoegen aan je gerecht, het ontdooit snel.
Eet je de avocado in de salade laat dan een half uurtje van te voren ontdooien.

Alles over avocado lees je hier.

Kan ik ook DIEPVRIES groente eten?

Verse groentes zijn natuurlijk heerlijk en vol voedingsstoffen.

Maar je kunt gerust voor diepvriesgroentes kiezen. Deze bevatten bijna net zoveel voedingsstoffen. Maak het jezelf gemakkelijk als dat zo uitkomt!

Groentes uit pot of blik vind ik zelf minder smakelijk en  zijn overwegend minder voedingsrijk.
Daarom liever niet.

Kan ik GRIEKSE YOGHURT vervangen?

Je kunt yoghurt vervangen door een ander ontbijtje uit de menu’s of één van de extra recepten. Zoals de chocomousse met avocado.

KOKOSYOGHURT
Je kunt Griekse yoghurt ook vervangen door kokosyoghurt. Erg lekker zelfs en goed voedend! Let wel goed op de koolhydraten want er zijn soorten/merken met weinig maar ook met teveel koolhydraten.

Deze soorten zijn in ieder geval geschikt:
Coyo kokos yoghurt naturel (AH)
Abbot Kinney’s kokosstart (bio winkel)
Andere geschikte soorten met maximaal 2 gram koolhydraten per 100 gram.

PLANTAARDIGE YOGHURT
Je kunt ook kiezen voor een plantaardige yoghurt, bijvoorbeeld van Alpro (bijvoorbeeld Mild & crea­my na­tu­rel on­ge­zoet). Let goed op het aantal koolhydraten en dat het ongezoet is.
Plantaardige yoghurt is meestal vetarm, zorg dat je zelf nog ruim vet toevoegt, bijvoorbeeld sojaroom.

Ik lust geen GEKOOKTE EN/OF GEBAKKEN EIEREN

Eieren passen enorm goed in een strikt koolhydraatarm/keto menu, niet alleen vanwege de voedingswaarde, ze verzadigen ook enorm en ondersteunen het afvallen.

GEEN GEKOOKTE EIEREN MAAR WEL GEBAKKEN EI ETEN (OF ANDERSOM)
Sommige mensen lusten geen gekookte eieren of merken dat deze niet zo goed ‘vallen’. Vaak zijn gebakken eieren dan wel een optie , bijvoorbeeld als omelet, uitsmijter of frittata. Kies daar dan voor.

In plaats van gekookte eieren door een salade kun je ook een omelet bakken en deze in repen snijden. Je kunt ook kiezen voor zoet ontbijtje waar eieren in verwerkt zijn. In de STARTGIDS vind je de eiercake.

Eet eieren altijd zoals jij ze het lekkerste vindt. Dus liever gekookt in plaats van gebakken is ook prima!

HELEMAAL GEEN EIEREN ETEN
Eet je helemaal geen eieren dan is hier geen één op één vervanging voor. Je zult per gerecht moeten kijken of je de eieren kunt weglaten en dan meer van de andere ingrediënten kunt toevoegen. Avocado kan in een salade vaak wel ei vervangen.
Let op dat je aan je eiwit komt, bijvoorbeeld gerookte of gebakken kip of vis kan ei heel goed vervangen.

Meer ontbijt en lunchgerechten met ei-alternatieven voor gekookt ei vind je in de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL.

Op deze pagina vind je meer informatie over allergieën en intoleranties (of iets écht niet lusten)!

Ik lust geen KAAS hoe kan ik dat vervangen?

 

Als je geen kaas eet

Vervangen van kaas is lastig, laat het gewoon weg uit gerechten en kies een andere maaltijd als het gerecht uit vooral kaas bestaat. In salades en dergelijk voeg je dan wat meer van de andere ingrediënten die in het gerecht worden gebruikt toe.

Het is op zich niet zo’n probleem om kaas weg te laten. Gerechten kunnen er wel wat ‘saaier’ van worden. Om gerechten toch wat meer pit te geven kun je eventueel wat edelgist toevoegen. Hoeveel je gebruikt hangt van je eigen smaak af.

Roomkaas of mascarpone in warme gerechten kun je natuurlijk wel gebruiken, dat smaakt niet echt naar kaas. Of kies voor Griekse yoghurt 10% of kwark als vervanger in gerechten. 

Is KOKOSDRINK VAN ALPRO ook geschikt?

Kokosdrink van Alpro is geen kokosmelk maar kokosdrink (staat er ook op).

Het is niet geschikt om kokosmelk te vervangen in recepten, omdat het nauwelijks voedingsstoffen of vet bevat. Het is in feite water met een vleugje kokos. 

Ik lust geen KOKOS hoe kan ik dat vervangen?

kokos/kokosmelk 
In gerechten kun je ook ONGEZOETE amandelmelk gebruiken. Om het wat voller van smaak te maken zou je dan een scheutje room kunnen toevoegen, want amandelmelk is vrij waterig.

Slagroom (ongeklopt) kan vaak ook heel goed, of half slagroom half amandelmelk.

kokosmeel 
In recepten waarin een beetje kokosmeel wordt gebruikt proef je dat eigenlijk niet terug. Misschien toch gewoon eens proberen?

Kokosmeel is lastiger te vervangen, omdat je dan het hele recept aan zou moeten passen.
Dus zoek gewoon een ander recept uit om te maken! 

kokosolie
Er bestaat ook ontgeurde kokosolie, zo heb je wel de voordelen van kokosolie maar geen kokossmaak. Wel belangrijk is dat je een hele goede kwaliteit kiest, die niet chemisch is bewerkt en gebleekt. Bijvoorbeeld de ontgeurde kokosolie van Pit en Pit

Ik lust geen BLEEKSELDERIJ hoe kan ik dat vervangen?

Allereerst wil ik je aanraden om toch eens te proberen hoe de gerechten met bleekselderij bevallen. Veel mensen die dachten geen bleekselderij te lusten, zijn aangenaam verrast door de gerechten. Zoals de Tuna melt.

Wil je echt geen bleekselderij eten: In salade en roerbak kun je goed gesneden paksoi gebruiken, dit is ook een knapperige groente.

Je kunt natuurlijk ook een andere groente kiezen met een vergelijkbare hoeveelheid koolhydraten. Kijk hiervoor ook even in onze koolhydratentabel verse producten. Kies eventueel een ander gerecht, volg de aanwijzingen op van pagina 28 als je een gerecht uit het weekmenu wilt vervangen.

Ik lust/eet geen AVOCADO hoe kan ik dat vervangen?

 

Sommige mensen verdragen geen avocado. Ze worden er misselijk van. Uiteraard is het dan geen goed idee om avocado te eten. Ook als je het gewoon niet lekker vindt.

Als je geen avocado eet

Ook avocado is helaas niet te vervangen. Net als bij kaas geldt: laat het gewoon weg en voeg wat meer van de andere ingrediënten toe. Of kies een maaltijd van een andere dag.
Zorg voor variatie en verzadiging in je menu, voeg eventueel wat meer vet toe (om het vet uit avocado te vervangen).

 

Kijk voor meer informatie hier

 

Kan ik GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ of ZUIVELVRIJ eten?

Glutenvrij of lactosevrij: Lees pagina 90 van de STARTGIDS

Zonder zuivel? Zuivel past heel goed in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Eventueel lactosevrij of zuivel van geiten/schapen, sommige mensen verdragen dat beter. Kun je écht helemaal geen zuivel verdragen dan kun je kiezen voor plantaardige vervangers. Houd de hoeveelheid koolhydraten goed in de gaten! Je vindt geschikte vervangers in deze koolhydratentabel.

Op deze pagina vind je meer informatie over allergieën en intoleranties.

Ik heb een ALLERGIE/INTEROLANTIE, hoe pas ik de menu's aan?

Je kunt heel goed koolhydraatarm/keto eten als je een allergie of intolerantie hebt. Soms moet je de weekmenu’s een beetje aanpassen.

Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Ik volg de VEGA-STARTGIDS maar eet wel vis, hoe pak ik dat aan?

Eet je geen vlees maar wel af en toe vis dan kun je dat zelf makkelijk aanpassen in je menu:

in plaats van vleesvervanger
In de VEGA-STARTGIDS stel ik regelmatig voor om een zelf een vleesvervanger te kiezen (die je zelf maakt volgens één van de recepten of kant en klaar uit het overzicht). In plaats daarvan zou je vis kunnen kiezen. Je kunt iedere soort vis of schaaldieren kiezen die je wilt, zolang deze maar onbewerkt is en zonder paneer- of meel laagje.

Extra toevoegen
Ook kun je aan lunchsalades makkelijk gerookte vis toevoegen of tonijn (op olijfolie) uit blik

Vette vis
Kies bij voorkeur vaker vette vis, zoals makreel, haring, zalm, heilbot, bokking en sardines.
Of iets minder vette vis zoals baars, schar, tong, tonijn, zeewolf en zeeduivel.

Andere gidsen
In de ovenspecial en eenpanspecial staan ook veel vis en vegetarische gerechten. Je kunt deze gerechten heel goed combineren met de weekmenu’s uit de vega-special.

Ik lust/gebruik geen WIJN hoe pak ik dat aan?

EEN RESTJE WIJN INVRIEZEN
Een scheutje wijn kan een gerecht net dat beetje extra geven. Maar wat moet je dan met de rest van het flesje? Je kunt wijn invriezen. Maak er  blokjes wijn van in een ijsblokjesvorm. Bewaar de blokjes in de vorm, door de alcohol worden ze niet heel stevig. Zo heb je steeds ‘een scheutje’ wijn bij de hand.

WIJN VERVANGEN
Wil je liever geen wijn gebruiken in gerechten? Je kunt de wijn vervangen door dezelfde hoeveelheid water, met wat wijnazijn.
Vervang 150 ml (een wijnglas) RODE WIJN door 150 ml water met 1 tl rodewijnazijn en 150 ml WITTE WIJN door 150 ml water met 1 tl wittewijnazijn of citroen

 

Ik lust geen SCHEUTJE SLAGROOM in mijn koffie, wat nu?

Je kunt ook ONGEZOETE amandelmelk of ONGEZOETE sojamelk in je koffie gebruiken.
Ga voor meer informatie naar de pagina met startproducten. (bijna onderaan de pagina)

 

Kan ik KWARK eten in plaats van Griekse yoghurt?

Kwark bevat meestal veel minder vet dan Griekse yoghurt en is daarom niet geschikt.
Of je zou er zelf flink wat vet aan toe moeten voegen.
Zoals het recept voor citroen-roomkwark uit de ontbijt & lunch special.

Dikkere yoghurt?
Probeer verschillende merken Griekse yoghurt uit, er zijn ook dikkere soorten, die wat meer op kwark lijken. Of maak zelf dikke yoghurt. Recept voor ‘hangop’ van yoghurt. Doe een schone theedoek in een vergiet en laat hier Griekse yoghurt een paar uur in uitlekken. Je hebt dan dikkere yoghurt!

 

Kan ik SUIKERVRIJE FRISDRANK, RANJA of WATER MET EEN SMAAKJE drinken?

Water met een smaakje

Water met een smaakje bevat bijna geen koolhydraten, je kunt dit dus de hele dag drinken. Je vindt water met een smaakje, met of zonder prik, tegenwoordig in alle supermarkten. Ook kun je je eigen water met een smaakje maken, door hier bijvoorbeeld een schijfje citroen of komkommer in te doen. Kijk voor meer info in de STARTGIDS of de ZOMERSPECIAL.

Suikervrije frisdrank of siroop (ranja)

Suikervrije frisdrank kun je in principe drinken, houd het bij maximaal 1 glas per dag. Sommige mensen ervaren toch dat ze er hongerig of moe van worden. Dat heeft meestal te maken met de soort zoetstof. Ook kun je merken dat je minder snel afvalt als je suikervrije frisdrank drinkt. Merk je dit? Dan kun je een aankijken hoe het gaat als je de frisdrank minimaal 2 weken weglaat.

ONS ADVIES: bewaar het echt voor af en toe, bijvoorbeeld bij een feestje.

Welke ZOETSTOF kan ik gebruiken?

In de STARTGIDS staat aangegeven welke zoetstof je kunt gebruiken.
Meer informatie over zoetstof vind je hier.
Een overzicht van producten en waar te koop vind je hier.

Kan ik KOOLHYDRAATRM BROOD OF CRACKERS eten?

Ik raad je aan om de eerste 6 tot 8 weken van de startgids in ieder geval geen koolhydraatarm brood te eten.
De resultaten vallen dan vaak erg tegen. Ook blijven vaak bepaalde lichamelijke klachten bestaan.

Alternatieven voor brood
In de startgidsweekmenu’s vind je prima alternatieven voor een broodmaaltijd.
Ook in de ontbijt en lunch special vind je alternatieven voor een lunch to go.

Na een week of 6 tot 8 kun je kijken hoe je reageeert op het tasty basic brood (supermarkt bij dieet producten).
Maar doe dit alleen als je geen grote doelen te halen hebt, zoals afvallen, diabetes 2 omkeren of andere gezondheidsproblemen oplossen, zoals hoge bloeddruk.

Klik voor meer informatie hier

Kan ik KEFIR (blijven) gebruiken?

Sommige mensen willen graag kefir drinken omdat dit een gunstige werking heeft op je darmen. De koolhydraatarme/keto aanpak heeft dit ook. Het is daarom niet altijd nodig om dit soort producten toe te voegen.

WIL JE HET TOCH? Kefir van koemelk/geitenmelk bevat veel suikers/koolhydraten en past daarom niet binnen een koolhydraatarme/keto aanpak. Je kunt dan beter kiezen voor waterkefir. Waterkefir bevat ook suikers, maar deze suikers zijn bijna allemaal gefermenteerd. Maak je kefir altijd zelf, en let daarbij op dat je kefirkorrels koopt waar geen suiker aan toegevoegd is.

Hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe meer suikers opgegeten worden. Toch is het niet verstandig dit tijdens de eerste 6-8 weken te drinken. Daarna kun je proberen of dit voor jou werkt. Merk je dat je moe of hongerig wordt na het drinken van de waterkefir? Dan is het beter om dit niet te drinken.

 

Kan ik (af en toe) ALCOHOL drinken?

Er zijn alcoholische dranken die qua koolhydraten passen binnen een koolhydraatarme/keto aanpak. Toch is het verstandig de eerste 6-8 weken geen alcohol te drinken. Je lijf moet nog leren hoe het vetten kan verbranden voor energie. Alcohol verstoort dit proces. Na 6-8 weken kun je af en toe, bijvoorbeeld bij een feestje, een glaasje alcohol drinken. Kies wel iets uit de lijst met geschikte dranken!

WEL GESCHIKT: droge witte/rode wijn (rond 3 gram koolhydraten per glas) OF gin, whisky, tequila, rum (allen 0 gram koolhydraten per glas)
NIET GESCHIKT: zoete wijnen, bier, cocktails (hier is vaak veel suiker aan toegevoegd)

Klik voor meer informatie hier

 

Mijn vraag staat hier niet bij

 

 

Staat jouw vraag hier niet bij stuur me dan een bericht met jouw vraag. Is jouw vraag mogelijk ook voor anderen interessant dan zetten we jouw vraag ook op deze pagina.

VRAGEN OVER AFKICKEN EN/OF LICHAMELIJK ONGEMAK
Hoe snel kun je AFKICKVERSCHIJNSELEN verwachten?

Afkickverschijnselen kun je al merken na één dag. Na de eerste week tot 10 dagen zijn meestal alle verschijnselen over.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je je wat ziekig voelt, je lichaam moet wennen aan een nieuwe brandstof. Zorg dat je de adviezen van pagina 87 opvolgt.

Ik voel me af en toe DUIZELIG of 'FLAUWIG'

Als je start met de koolhydraatarme/keto aanpak moet je extra mineralen nemen, zoals zout, magnesium en ook wat kalium. Je verliest namelijk erg veel vocht. Je kunt dit merken aan dat je vaker naar de wc moet en meer dorst hebt dan daarvoor. Doordat je meer vocht verliest, verlies je ook mineralen (ook wel: electrolyten).

Een tekort ligt op de loer en kan zorgen voor veel klachten, zeker in het begin. Klachten die hierbij passen zijn spierpijn, kramp, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Iedereen die start met deze aanpak moet hier rekening mee houden en mineralen aanvullen. Heb je last van afkickverschijnselen omdat je bent gestopt met suikers/koolhydraten? Zout aanvullen kan heel goed helpen! 

Hoe vul je je mineralen aan?
Het gaat vooral om zout en magnesium die je moet aanvullen. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel: iedereen heeft magnesium en zout nodig! Dus ook als je een hoge bloeddruk hebt of andere gezondheidsproblemen (zie ook de info hier onder). Je kunt namelijk goed beroerd worden van te weinig mineralen.

Magnesium: Magnesium bestaat in verschillende vormen. Het is heel erg belangrijk dat je de juiste vorm magnesium gebruikt. Veel (vaak goedkopere) vormen zijn niet goed opneembaar, die kun je beter niet kopen want die doen niks (zoals magnesiumoxide), die ‘belanden ongebruikt in het toilet. Ook alleen magnesiumcitraat is geen goed idee, dat werkt niet. Bij de drogist vind je niet vaak een goede soort.

ONS ADVIES: Wij adviseren een combinatie van een aantal vormen. Malaat, bisglycinaat en citraat.  Helemaal perfect zijn deze tabletten Neem tijdens het afvallen 3x per dag 1 tablet, verspreid over de dag. Heb je last van kramp in de nacht neem dan de laatste vlak voor het slapen.

Als je klaar bent met afvallen kun je kijken of je minder nodig hebt of kan stoppen. Ben je bang dat je misschien teveel magnesium binnen krijgt? Dit is niet nodig. Drie tabletten per dag is niet teveel. Daarnaast: een overdosis magnesium is niet schadelijk: je spoelt het gewoon door de WC. 😉

Zout en kalium: Als het gaat om zout kan je het best kiezen voor een natuurlijke zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Hier kan je lijf het meest mee, veel meer dan fabriekszout! Je kunt dus gewoon zout gebruiken in je eten en daarnaast adviseren we je om elke dag extra zout te nemen. Voeg aan een glas water 1/2 theelepel Himalayazout of Keltisch zeezout toe én 1/2 theelepel LoSalt jodium (supermarkt), daarmee vul je je kalium aan. Drink het glas in één keer of verdeeld over de dag leeg.

ONS ADVIES: 1 á 2 keer per dag een glas water met 1/2 tl zout en een 1/2 tl LoSalt Jodium (voor de kalium die niet in zout zit). ALLEEN ZOUT IS DUS NIET VOLDOENDE! Lees het stukje hieronder voor verdere toelichting.

Gebruik liever geen kalium supplementen. Naast dat dit veel duurder is dan LoSalt kan een teveel aan kalium gevaarlijk zijn. Liever niet dus.

Waarom pillen slikken als je juist gezonder gaat eten?
Kun je dat niet oplossen door méér magnesiumrijke voeding eten? Nee, dat gaat niet lukken om op die manier voldoende magnesium binnen te krijgen. Ook niet als je kiest voor voeding rijk aan magnesium… Bovendien blijkt ook nog eens dat onze voeding veel minder magnesium bevat dan vroeger. 

Tijdens het afvallen heb je bovendien juist magnesium extra hard nodig! Het ondersteunt zelfs het afvallen!

Je moet toch juist mínder zout eten?
En hoe zit dat met zout? Sommige mensen hebben jarenlang te horen gekregen dat zij minder zout moeten eten. Bijvoorbeeld omdat zij een hoge bloeddruk hebben. Zout is heel lang gezien als de oorzaak van allerlei problemen, waaronder deze hoge bloeddruk. Niks is minder waar!

Uit onderzoeken blijkt dat koolhydraten zorgen voor een hoge bloeddruk, en niet zout! Je zult merken dat wanneer je start met deze aanpak je bloeddruk snel lager wordt, ook als je extra zout toevoegt!

“Maar… Ik hou vocht vast, dan moet ik toch minder zout gaan eten?” Ook in dit geval: Nee! Je lichaam is heel goed in staat om te regelen hoeveel zout en vocht het vast houdt. Als je te weinig zout eet, kan je zelfs meer vocht gaan vasthouden als een soort ‘noodreactie’ van je lijf. De kans dat je vocht vasthoudt omdat het warm is groter dan de kans dat dit komt doordat je zout eet. Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden, vooral bij vrouwen.

Gebruik je statines?
Klachten van pijnlijke spieren, spierkrampen, vermoeide spieren is één van de veelvoorkomende bijwerking van statines. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt om verder schade te voorkomen. Overleg dit met je (huis)arts.

Ik heb KRAMP in mijn kuiten/benen, of 'vermoeide benen'

Als je start met de koolhydraatarme/keto aanpak moet je extra mineralen nemen, zoals zout, magnesium en ook wat kalium. Je verliest namelijk erg veel vocht. Je kunt dit merken aan dat je vaker naar de wc moet en meer dorst hebt dan daarvoor. Doordat je meer vocht verliest, verlies je ook mineralen (ook wel: electrolyten).

Een tekort ligt op de loer en kan zorgen voor veel klachten, zeker in het begin. Klachten die hierbij passen zijn spierpijn, kramp, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Iedereen die start met deze aanpak moet hier rekening mee houden en mineralen aanvullen. Heb je last van afkickverschijnselen omdat je bent gestopt met suikers/koolhydraten? Zout aanvullen kan heel goed helpen! 

Hoe vul je je mineralen aan?
Het gaat vooral om zout en magnesium die je moet aanvullen. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel: iedereen heeft magnesium en zout nodig! Dus ook als je een hoge bloeddruk hebt of andere gezondheidsproblemen (zie ook de info hier onder). Je kunt namelijk goed beroerd worden van te weinig mineralen.

Magnesium: Magnesium bestaat in verschillende vormen. Het is heel erg belangrijk dat je de juiste vorm magnesium gebruikt. Veel (vaak goedkopere) vormen zijn niet goed opneembaar, die kun je beter niet kopen want die doen niks (zoals magnesiumoxide), die ‘belanden ongebruikt in het toilet. Ook alleen magnesiumcitraat is geen goed idee dat werkt niet. Bij de drogist vind je niet vaak een goede soort.

ONS ADVIES: Wij adviseren een combinatie van een aantal vormen. Malaat, bisglycinaat en citraat.  Helemaal perfect zijn deze tabletten Neem tijdens het afvallen 3x per dag 1 tablet, verspreid over de dag. Heb je last van kramp in de nacht neem dan de laatste vlak voor het slapen.

Als je klaar bent met afvallen kun je kijken of je minder nodig hebt of kan stoppen. Ben je bang dat je misschien teveel magnesium binnen krijgt? Dit is niet nodig. Drie tabletten per dag is niet teveel. Daarnaast: een overdosis magnesium is niet schadelijk: je spoelt het gewoon door de WC. 😉

Zout en kalium: Als het gaat om zout kun je het best kiezen voor een natuurlijke zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Hier kan je lijf het meest mee, veel meer dan fabriekszout! Je kunt dus gewoon zout gebruiken in je eten en daarnaast adviseren we je om elke dag extra zout te nemen. Voeg aan een glas water 1/2 theelepel Himalayazout of Keltisch zeezout toe én 1/2 theelepel LoSalt jodium (supermarkt), daarmee vul je je kalium aan. Drink het glas in één keer of verdeeld over de dag leeg.

ONS ADVIES: 1 á 2 keer per dag een glas water met 1/2 tl zout en een 1/2 tl LoSalt Jodium (voor het kalium die niet in zout zit). ALLEEN ZOUT IS DUS NIET VOLDOENDE! Lees het stukje hieronder voor verdere toelichting.

Gebruik liever geen kalium supplementen. Naast dat dit veel duurder is dan LoSalt kan een teveel aan kalium gevaarlijk zijn. Liever niet dus.

Waarom pillen slikken als je juist gezonder gaat eten?
Kun je dat niet oplossen door méér magnesiumrijke voeding eten? Nee, dat gaat niet lukken om op die manier voldoende magnesium binnen te krijgen. Ook niet als je kiest voor voeding rijk aan magnesium… Bovendien blijkt ook nog eens dat onze voeding veel minder magnesium bevat dan vroeger. Tijdens het afvallen heb je bovendien juist magnesium extra hard nodig! Het ondersteunt zelfs het afvallen!

Hoe lang blijf je je mineralen aanvullen? 
Het aanvullen is in ieder geval belangrijk zo lang je blijft afvallen. Maar ook daarna is het belangrijk op zout te letten en voor vrouwen rond en na de overgang is dagelijks extra magnesium ook aan te raden. Je hebt dan aan één pil genoeg. Je kunt nooit teveel magnesium slikken dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Je moet toch juist mínder zout eten?
En hoe zit dat met zout? Sommige mensen hebben jarenlang te horen gekregen dat zij minder zout moeten eten. Bijvoorbeeld omdat zij een hoge bloeddruk hebben. Zout is heel lang gezien als de oorzaak van allerlei problemen, waaronder deze hoge bloeddruk. Niks is minder waar!

Uit onderzoeken blijkt dat koolhydraten zorgen voor een hoge bloeddruk, en niet zout! Je zult merken dat wanneer je start met deze aanpak je bloeddruk snel lager wordt, ook als je extra zout toevoegt!

“Maar… Ik hou vocht vast, dan moet ik toch minder zout gaan eten?” Ook in dit geval: Nee! Je lichaam is heel goed in staat om te regelen hoeveel zout en vocht het vast houdt. Als je te weinig zout eet, kan je zelfs meer vocht gaan vasthouden als een soort ‘noodreactie’ van je lijf. Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden, vooral bij vrouwen.

Gebruik je statines?
Klachten van pijnlijke spieren, spierkrampen, vermoeide spieren is één van de veelvoorkomende bijwerking van statines. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt om verder schade te voorkomen. Overleg dit met je (huis)arts.

Wat is een goed opneembare MAGNESIUM?

Ik heb goede ervaring met Magnesium  Triosoft van Now. Deze werkt bij iedereen efficiënt.

Neem 3 keer per dag een capsule.
Als je diarreeklachten krijgt, neem de supplementen dan bij de maaltijd.

Wat kan ik doen bij OBSTIPATIE?

 

Het andere eten kan even wennen zijn, ook voor maag en darmen. Obstipatie komt vaak voor in het begin en gaat vanzelf weer over. Besteed er wel aandacht aan!
Hier vind je een uitgebreid advies bij obstipatie.Zorg in ieder geval dat je je mineralen (zouten) aanvult.

 • Slik 3 keer daags magnesium (kijk bij aanbevolen magnesium, dit ondersteunt de stoelgang én het afvallen. Hier vind je een uitgebreid advies over magnesium.
 • Neem extra zout! Neem elke dag één of twee keer een 1/2 theelepeltje opgelost in wat water. Liefst gebruik je LoSalt jodium, zo krijg je jodium binnen en kalium.
 • Wees niet zuinig met vet! Neem ook elke ochtend een eetlepel lijnzaadolie.
 • Voor een extra ‘zetje’: slik een flinke dosis magnesiumoxide. Dit doet weinig voor je verder qua gezonder worden, maar het werkt enorm laxerend!
  Start met 2 keer de dagsosis, mogelijk is dat al voldoende!
 • Slik eventueel (ook) een periode een hoge dosering vitamine C, dit kan laxerend werken, helemaal samen met de magnesiumoxide.

Extra vezels
Wat extra vezels (psyllium, lijnzaad, etc) toevoegen het de obstipatie erger maken. Ook kunnen vezels er voor zorgen dat je belangrijke zouten en mineralen minder goed opneemt. Wij raden je aan een ander advies uit te proberen. Wil je dit toch graag proberen, blijf dan in ieder geval voldoende drinken. 

Andere opties voor extra vezels:

 • Ontbijt (dat kan iedere morgen) met de lijnzaadpap van dag 6 .
 • Bij de maaltijd 1 of 2  kaascrackers (met een glas water, want zaden kunnen ook weer verstoppend werken) of neem een lijnzaadcrackers van RAW bij de maaltijd.

 

Raden jullie nog ANDERE VITAMINES aan?

Vitamine D
Vitamine D is voor iedereen belangrijk, dus niet alleen als je koolhydraatarm eet.
Kies bij voorkeur een vit D met vit K erbij, voor . Bijvoorbeeld deze: Vitamine D3 & K2 van Now, je kunt er 2 per dag nemen.

Omega 3
Als je tweemaal per week vette vis (sardientjes, ansjovis, haring, zalm) eet kom je ook aan je omega 3 behoefte.
Als je geen vis lust of niet tweemaal per week vis eet, is het aan te raden omega 3 capsules te slikken.
Bijvoorbeeld deze: Omega 3 NOW

Jodium
Uit voeding krijg je vaak onvoldoende jodium binnen. Jodium wordt daarom toegevoegd aan brood.
Als je geen brood meer eet is het verstandig jodium aan te vullen. Dit doe je al door het mineralen advies op te volgen!
Je kiest dan namelijk voor LoSalt Jodium. Je kunt ook extra kelptabletten slikken.

 

Wat kan ik doen bij DIARREE?

Het andere eten kan even wennen zijn, ook voor maag en darmen. Diarree komt soms voor, al zien we vaker obstipatie. Soms wisselen die twee elkaar af. In de loop van de dagen/weken neemt dit vanzelf af.

Controleer of je de juiste magnesium vorm slikt. veel goedkopere magnesium is ‘magnesiumoxide’ (staat op het etiket aangegeven). Magnesiumoxide kan erg laxerend werken. Dus stop daarmee! (zie vraag over welke magnesiumsoort geschikt is) Ook is het verstandig je supplementen niet op lege maag te slikken, maar bij de maaltijd. Sommige supplementen kunnen op lege maag ook diarree veroorzaken.

Houd ook in de gaten of je diarree krijgt van bepaalde producten/gerechten. Laat deze producten/gerechten dan eerste even staan. Misschien kun je ze een aantal weken later wel weer eten.

Eet bij elke maaltijd een snelle kaascracker, dit kan wat bindend werken. Maak de crackers zonder lijnzaad zolang de diarree aanhoudt. Voeg dan liever wat meer pompoenpitten toe.

Kijk of wat psylliumvezels iets voor je doen, bijvoorbeeld in wat yoghurt of in wat warm water. Probeer dit voorzichtig uit, teveel kan juist weer verstoppingen geven. Ook kan dit juist irriteren en de diarree verergeren.

Je kunt gerust een enkele keer diarreeremmer slikken, als de diarree je belemmerd in je dagelijkse bezigheden (buitenshuis bijvoorbeeld). Neem ze niet te vaak, dit kan juist weer obstipatie geven.

Kun je keelpastilles of zoiets nemen als je KEELPIJN hebt?

Keelsnoepjes en keelpastilles passen niet in een strikt koolhydraatarm/keto menu, ook niet als ze suikervrij zijn. Ze bevatten nog steeds veel koolhydraten.

Heb je last van keelpijn, dan gaat het vooral om het vochtig houden van de keel. Wij raden je daarom aan om te sabbelen op bijvoorbeeld een ijsblokje. Ook warme thee van verse gember (of een zakje gemberthee)  wil nog wel eens verlichtend werken.

Wat heel fijn kan zijn is Trachitol zuigtabletten. Dat verdooft de keel voor een poosje en haalt het scherpe ervan af. Je vindt het gewoon bij de drogist en vaak ook in de supermarkt.

Kan ik kauwgum of dropjes eten tegen SLECHTE ADEM?

Goed om op dit soort dingen te letten! Dit zijn precies de koolhydraten die vaak over het hoofd worden gezien. Er is vrijwel geen geschikte kauwgum zónder koolhydraten en zonder aspartaam. Ook dingen als suikervrije Smintjes bevatten veel koolhydraten.

Kauwgum gezoet met polyolen zijn eventueel geschikt zoals ‘AH Kauw­gom pep­per­mint sui­ker­vrij’ of bijvoorbeeld ‘Sport­li­fe N-iced sweet­mint’.  De gebruikte zoetstoffen hebben (bij de meeste mensen) weinig invloed op de bloedsuiker maar zijn wel laxerend. Ik raad het af om veel van deze kauwgum te eten. Verder is deze kauwgum van Holland & Barret een optie: Peppersmith Fine English Peppermint Fresh Mints, met xilitol. Dat kan dan af en toe en met mate. Denk aan max 5 stuks per dag!!

WAT KUN JE HET BESTE DOEN? TIPS:

1. Je kunt beter je mond spoelen met mondwater of even je tanden poetsen. Is dat praktisch onhaalbaar gebruik dan zo’n kleine mondverfrisser spray (maar daar zitten vaak ook koolhydraten in!) Of gebruik Toco-Tholin (Kruidvat), een drupje opgelost in een beetje water, als mond/adem verfrisser.

2. Heel andere optie: kauw even op een takje peterselie, een blaadje salie of munt wanneer je een nare smaak of adem hebt.

3. En schraap je tong, daar heb je heel handige eenvoudige schrapers voor.

Werkt allemaal mogelijk nog beter dan een kauwgummetje!

Ik heb last van (extra) OPVLIEGERS/ZWEETAANVALLEN
Deze aanpak heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding. Maar als je net begint dan zie je juist dat je hormonen wat in de war raken.
Je kunt ‘overgangsachtige’ klachten krijgen of als je in de overgang zit kunnen verschijnselen tijdelijk toenemen. Dus meer opvliegers en/of nachtelijk zweten.
Dit wordt meestal al in de loop van de eerste maand al beter. Klachten nemen uiteindelijk helemaal af en als je in de overgang zit worden ze vaak juist minder dan voor je begon.
Mijn CYCLUS/MENSTRUATIE lijkt in de war, kan dat?

Dat kan, we zien vaak dat de eerste weken en soms maanden je hormoonhuishouding wat in de war is. Tussentijdse bloedingen, of juist geen menstruatie, minder hevig of juist heviger, het komt allemaal voor.

Meer informatie: https://thenewfood.nl/pcos-pms-overgangsklachten-endometriose/

Ik krijg af en toe (weer) last van MAAGZUUR.

Het komt soms voor dat mensen toch weer last krijgen van ‘het zuur’ of zuurbranden. het klinkt raar maar vaak komt dat doordat de maag niet zuur genoeg is.
Wat goed kan helpen is een beetje appelciderazijn (of appelazijn) te nemen voor de maaltijd.

HOE? Roer een kleine theelepel appelciderazijn (of appelzijn) door een glas water en drink dit een half uur voor de maaltijd.
Spoel je mond goed na met water, azijn maakt je tandglazuur kwetsbaar. Daarom is het ook belangrijk om niet meteen je tanden te poetsen of meteen te gaan eten, daar wacht je dus een half uur mee. Helpt dit? Blijf het dan een paar weken doen en kijk of je ermee kunt stoppen. 

LET OP: Ben je diabeet en gebruik je nog bloedsuikerverlagende medicatie of insuline? Houd er rekening mee dat appelciderazijn de bloedsuikers iets kunnen verlagen, alhoewel dat effect bij een koolhydraatarm/keto menu waarschijnlijk minimaal is. Gebruik je plaspillen dan is het niet verstandig appelciderazijn te gaan gebruiken omdat teveel kalium weg kan spoelen. Denk er met plaspillen om dat dit vaak snel mag worden afgebouwd omdat deze aanpak ook een vochtafdrijvende werking heeft.

Moet ik KETONEN meten?

Nee, dat is niet nodig. Je merkt dat je in ketose bent doordat je meer dorst krijgt,  minder honger krijgt en energieker wordt. Dat zijn belangrijke aanwijzingen, je kunt dus gewoon naar je lijf luisteren!

Sommige mensen gebruiken ketosticks, staafjes waarmee je de ketonen in je urine kunt meten. De staafjes zijn lang niet altijd betrouwbaar en de uitslag levert je ook weinig nuttige informatie op.  Ik adviseer je om je de kosten van ketosticks te besparen!

Ik heb last van JEUK / UITSLAG (keto rash), wat kan ik doen?

Sommige mensen krijgen last van huiduitslag in de eerste periode.
Het gaat dan om rode bultjes, vaak heel veel en vooral rond de nek, borst en bovenrug.
Het kan flink jeuken!

Niet gevaarlijk
De uitslag ontstaat waarschijnlijk, omdat je huid reageert op de ketonen die je uitzweet.
De uitslag is niet gevaarlijk, of ernstig, maar kan wel heel vervelend zijn. Het gaat vanzelf weer over.

Dit is wat je kunt doen
We hebben de beste ervaringen met het volgende advies:
Neem/eet elke ochtend een theelepel lijnzaadolie en hennepzaadolie.
Smeer de huid op de plekken met bultjes één of twee keer per dag in met lijnzaadolie.
Deze aanpak geeft al direct verlichting en bij de meeste verdwijnt de uitslag zo vanzelf binnen enkele weken.

Regelmatig douchen!
Zorg dat je regelmatig doucht, zeker na sporten of transpireren.
Verschoon ook regelmatig je kleding want transpiratie (waar ketonen in zitten) kan irriteren.

Wat als niets helpt?
Als de lijnzaadolie en hennepolie niet (voldoende) helpt, en je het echt niet uithoudt, ga dan uit ketose.
Je zou eventueel weer wat koolhydraten kunnen toevoegen zodat je uit ketose bent.
Dan maak je geen ketonen meer aan en is ‘het probleem’ dus even opgelost.
Je kunt dan na een paar weken nogmaals de draad oppakken, soms gaat het dan beter.

Ik heb last van HAARUITVAL (en/of broze nagels), wat kan ik doen?

Heel soms horen we dat mensen een aantal weken nadat zij gestart zijn met anders eten dat zij last krijgen van haaruitval of broze nagels. Dit heeft niks te maken met tekorten, want deze manier van eten is gezond en voedt je lijf met alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Heel veel afvallen, maar vaak ook stress kan een oorzaak zijn van haaruitval. Meestal krijg je hier ongeveer 2-3 maanden na een stressvolle gebeurtenis last van. Het is goed om na te gaan of je 2-3 maanden voor de haaruitval begon te maken hebt gehad met stress. Anders eten kan ook haaruitval of minder sterke nagels veroorzaken, anders eten is altijd een omschakeling voor je lijf. 

Uit onderzoek blijkt ook dat haaruitval in de maanden augustus, september en oktober vaker voor komt.

Deze klachten worden vanzelf minder, je haar en nagels wordt uiteindelijk gezonder en sterker.

Hier vind je een uitgebreid artikel over haaruitval.

 

Wat (eet je) als je een VIRUSJE of BUIKGRIEP hebt?

Ook als je gezond koolhydraatarm/keto eet kun je natuurlijk een virusje oplopen of ‘buikgriep’ of een andere griep.

Belangrijk is om vooral niet te gaan eten omdat je denkt dat je moet eten. Je lijf heeft al genoeg werk aan het herstellen en zit niet te wachten aan eten waar het niet om vraagt.
Heb je geen honger eet dan niet. Zorg wel dat je drinkt, thee, water of een kop bouillon van een blokje (zo vul je ook je zouten aan).
Heb je wel honger neem dan vooral iets waar je trek in hebt. Luister naar je lijf…. Misschien een stukje kipfilet, wat yoghurt, wat slagroom…

Ben je erg misselijk dan kun je wat yoghurt zonder iets proberen dan kan soms helpen.
Ook zou cola light helpen, al heb ik daar zelf geen ervaring mee.

Heb je erge diarree neem eventueel een diarreeremmer.
En verder… uitzieken. Geef je lichaam tijd om te herstellen.

Meer informatie vind je in dit artikel.

Mijn vraag staat hier niet bij

 

 

Staat jouw vraag hier niet bij stuur me dan een bericht met jouw vraag. Is jouw vraag mogelijk ook voor anderen interessant dan zetten we jouw vraag ook op deze pagina.

IS KOOLHYDRAATARM ETEN GESCHIKT VOOR MIJ?
Ik heb een VERHOOGD CHOLESTEROL kan ik dan starten?

Jazeker! We zien juist dat cholesterolwaardes binnen enkele maanden aanzienlijk verbeteren. Ook hoge bloeddruk verbetert al binnen enkele maanden enorm. Vaak kan al na enkele maanden vrijwel alle medicatie voor dit soort gezondheidsproblemen worden afgebouwd.

Vroeger werd aangenomen dat vet de veroorzaker is van hart en vaat problemen. Dat is ten onrechte. Het zijn de suikers en overmaat aan geraffineerde koolhydraten die hebben gezorgd voor een enorme toename van ziekte en overgewicht. Gelukkig zijn deze gevolgen terug te draaien door het anders aan te pakken.

Meer info: https://thenewfood.nl/koolhydraatarm-eten-en-cholesterol/

Cholesterol is misschien wel helemaal niet zo belangrijk als we altijd dachten. Verhoogde bloedsuikers en hoge insulinewaardes spelen een veel grotere rol bij hart- en vaatziekten dan tot nu toe werd aangenomen. Zo blijkt uit een recent onderzoek! Met een gezonde koolhydraatarme aanpak kun je de bloedsuikers en insulinewaardes direct verlagen!

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb een VERHOOGDE BLOEDDRUK kan ik dan starten?

Jazeker! We zien juist dat de bloeddruk al binnen enkele maanden aanzienlijk verbeteren. aak kan al na enkele maanden vrijwel alle medicatie voor dit soort gezondheidsproblemen worden afgebouwd.

Hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door het eten van veel koolhydraten en suikers bij insulineresistentie.
Vaak hebben mensen met diabetes 2 ook een verhoogde bloeddruk. Beide worden veroorzaakt door insulineresistentie.

 

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

IK wil/mag NIET (VERDER) AFVALLEN, kan ik starten (of doorgaan) met deze aanpak?

Je volgt deze LCHF manier van eten voor je gezondheid, maar wilt niet afvallen.

Dat kan heel goed!  Zorg dat je veel meer vet eet dan genoemd in de startgids. Zo krijg je meer caloriën binnen. Ga vooral NIET extra koolhydraten eten!

 • Eet je groentes en sla met extra olijfolie erover.
 • Bak in extra roomboter en eet extra roomboter over je vlees/vis.
 • Neem regelmatig tussendoor de chocolademelk uit de startgids.
 • Neem regelmatig de smoothies of warme dranken uit de ontbijt&lunchspecial (met extra vet)  als extraatje
 • Drink je koffie en thee bulletproof: met 1 el roomboter en 1 el kokosolie erdoor geklopt. (erg lekker!)
 • Enzovoort

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb DARMPROBLEMEN (zoals PDS of Crohn) kan ik starten??

Jazeker, het is zelfs aan te raden! PDS klachten verdwijnen vaak bijna direct. Klachten van Crohn en CU nemen ook al direct af. Uiteindelijk genezen deze ziektes zelfs vrijwel altijd, als je consequent vasthoudt aan dit menu. En dat terwijl genezing met medicatie niet mogelijk is!

Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij darmproblemen

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb GALBLAASPROBLEMEN kan ik starten?

Ja! Vaak ervaren mensen een afname van klachten die voorkomen bij galblaasproblemen. Het kan zijn dat je in het begin je menu wat moet aanpassen, maar dit hoeft lang niet bij iedereen.

Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij galblaasproblemen

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb SCHILDKLIERPROBLEMEN, kan ik starten?

Ja! Overwegend zien we goede resultaten bij mensen met schildklierproblemen. Het afvallen kan langzamer gaan maar is zeker mogelijk. Vaak hoor ik ook dat mensen een toename van energie ervaren.

Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij schildklierproblemen

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb PCOS PMS of andere hormonale problemen, kan ik starten?

Ja! Bij hormonale problemen, zoals PCOS, PMS, endometriose én bij overgangsklachten zien we goede resultaten. Bij PCOS is zelfs onmiddellijk een verbetering te merken. Vaak hoor ik ook dat mensen een toename van energie ervaren.

Ga voor uitgebreide informatie naar: Koolhydraatarm/keto eten bij hormonale problemen.

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb een VERMINDERDE NIERFUNCTIE kan ik starten?

Een gezonde koolhydraatarme aanpak bevat een 'normale hoeveelheid' eiwitten. Deze aanpak is dus NIET een zeer eiwitrijk dieet!

GEZONDE NIEREN?
Eén van de belangrijkste oorzaken van beschadigde nieren is te hoge bloedsuikers. Dus teveel koolhydraten en suikers kunnen de nieren beschadigen. En níet zoals wordt gedacht teveel eiwitten. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over je nieren als je nieren gezond zijn.
Door met deze aanpak te starten blijven je bloedsuikers laag en bescherm je je nieren!
Advies is om de startgids weekmenu's te volgen. De menu's bevatten een gezonde hoeveelheid eiwitten.

VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Functioneren je nieren nog wel voor een groot deel, dus minstens 50%, dan kun je vaak zelfs aanzienlijke verbetering verwachten. Veel mensen met diabetes 2 en nierfalen zien verbetering bij deze koolhydraatarme / LCHF / keto aanpak.
Advies is om niet meer eiwitten te eten dan aanbevolen in de startgids weekmenu's.

STERK VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Werken jouw nieren voor minder dan 50% dan is de kans dat veel herstel plaatsvindt door deze aanpak kleiner. Maar volgens artsen (zie bronnen) is wel enige verbetering mogelijk.
Advies is om minder eiwitten te eten dan in de startgids menu's staat aangegeven, neem bijvoorbeeld de helft van de eiwitrijke producten en voeg wat meer vet toe daarvoor in de plaats!

Bronnen en meer informatie:
Dokter Annette Bosworth over LCHF/KETO en nierproblemen
Dokter Eric Berg over LCHF/KETO en nieren
Dokter Stephan Phinney over of LCHF/KETO eten gezond is voor de nieren

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb BOTONTKALKING/OSTEOPOROSE, kan ik starten?

Ja, dat kan zéker! Veel mensen hebben hier trouwens last van, vaak zonder dit zelf te weten!

Heb je melk nodig?
Nee, het is zelf zo dat in landen waar veel melk wordt gedronken meer botontkalking voorkomt. In melk zit calciumcarbonaat een vorm van calcium (kalk) die we als mens slecht kunnen opnemen. Koemelk veel fosfor (ten opzichte van moedermelk) en ook dit zorgt voor een slechte opname van calcium bij mensen.

Krijg je met koolhydraatarm/keto eten voldoende calcium binnen?
Deze aanpak bevat voldoende calcium, bijvoorbeeld uit groene groenten en zuivelproducten. Lees ook dit artikel.

Belangrijk: vitamine D
Alleen voeding is niet voldoende. Heb je problemen met botontkalking dan raden wij je aan om ons supplementenadvies goed op te volgen. Vitamine D3 zorgt ervoor dat calcium uit voeding beter opgenomen wordt, vitamine K2 zorgt ervoor dat deze calcium naar de botten gaat en niet in de aderen blijft rondzwerven en aderverkalking veroorzaakt.

Extra supplementeren met calcium raden we af, omdat deze vorm van calcium niet goed opgenomen wordt en aderverkalking kan veroorzaken.

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik heb LIPOEDEEM OF LYMFOEDEEM, kan ik starten?

Ja, dat kan zéker! 
Meer informatie: vind je hier

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Ik ben ZWANGER of geef BORSTVOEDING, kan ik starten?

Ja, dat kan zéker! Koolhydraatarm/keto eten tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding is erg gezond voor jou en je kindje.
Er zijn enkele aanpassingen nodig binnen je koolhydraatarme menu. Daarover hier meer informatie.

START OOK MET DEZE GEZONDE AANPAK!

Mijn vraag staat hier niet bij

 Staat jouw vraag hier niet bij stuur me dan een bericht met jouw vraag. Is jouw vraag mogelijk ook voor anderen interessant dan zetten we jouw vraag ook op deze pagina.

Delen