Selecteer een pagina

Wij zijn niet gemaakt voor de enorme hoeveelheden koolhydraten die we dagelijks eten

Prof. Tim Noakes

Hoogleraar Fysieke inspanning en Sportwetenschappen

INSULINERESISTENTIE VEROORZAAKT VEEL GEZONDHEIDSPROBLEMEN.
Steeds teveel koolhydraten eten maakt ons dik en
ziek…

Prof. Tim Noakes

 

Van jager-verzamelaars naar broodeters 

De mens bestaat al 2.500.000 jaren en het grootste deel van deze periode leefden mensen als jagers & verzamelaars. Ze aten vis en vlees, eieren, noten, zaden, kruiden, groenten, vruchten. Weinig koolhydraten, veel vet en eiwitten.

Nog niet zo lang geleden (een paar honderd jaar) zijn we ineens veel koolhydraten gaan eten, in de vorm van suiker, brood, pasta e.d. Ons lichaam lijkt dat niet aan te kunnen. Het heeft geen tijd gehad om zich aan te passen aan zoveel koolhydraten.

 

Rampzalig dieetadvies jaren 70 verergert insulineresistentie

Eind jaren 70 kregen we daarbij ook nog eens het advies om mager te gaan eten. Nóg minder vet en nóg meer koolhydraten. Ook de fabrikanten speelden hier gretig op in door vet uit voedsel te halen of weg te laten en te vervangen door suikers en andere koolhydraten.

Het gevolg was een enorme toename van mensen met overgewicht, diabetes 2 en andere gezondheidsproblemen door insulineresistentie.
Als oorzaak van veel van deze problemen is lange tijd cholesterol als boosdoener aangewezen. We weten nu dat dat niet klopt.


Wat is insulineresistentie?

Wanneer je koolhydraten eet (zoals suiker, brood, rijst, pasta)  zet je lichaam dit meteen om in glucose. Glucose kan worden gebruikt om je lichaam van energie te voorzien. Om glucose als energie te kunnen gebruiken is insuline nodig. Zodra glucose in je bloed komt ga je daarom insuline aanmaken. Insuline werkt als het ware als een sleutel die de glucose toelaat in je lichaamscellen waar glucose als brandstof wordt gebruikt.

Een prachtig systeem! Maar… door een constante toevoer van steeds weer grote hoeveelheden koolhydraten kan het systeem op den duur overbelast raken. De cellen reageren dan niet meer goed op de insuline (de sleutel) en laten geen glucose meer toe (de ‘deur’ blijft op slot).

Je lichaam gaat in reactie op die gesloten deuren steeds meer insuline aanmaken. Maar dat helpt niet… De enige cellen die nog wel de deur open willen zetten zijn vetcellen. En zo verdwijnt het teveel aan koolhydraten in je vetcellen en word je dikker van koolhydraten! Maar jouw lichaamscellen die die glucose nodig hebben voor energie zitten dus zonder!

 

Dit is wat er gebeurt wanneer je steeds veel koolhydraten eet…

Hoe weet je of je insulineresistent bent?

Veel mensen met fors overgewicht (meer dan een paar kilootjes) zijn insulineresistent. Dat komt omdat het teveel aan koolhydraten uiteindelijk als vet wordt opgeslagen. Als je niet anders gaat eten, met minder koolhydraten, is het bijna niet mogelijk om (blijvend) succesvol af te vallen.

Matig insulineresistent
Je komt vrij makkelijk aan en naarmate je ouder wordt is het steeds lastiger om op gewicht te blijven. Ook bloeddruk verhoogt naarmate je ouder wordt en je nuchtere bloedsuikers zijn wat verhoogd.

Ernstige Insuline insulineresistent
Je hebt als kind al overgewicht en in de loop van de jaren neemt je gewicht snel toe. De kans is groot dat je al vrij jong diabetes type 2 krijgt of andere klachten ten gevolgen van insulineresistentie. 

Een aantal merkbare symptomen van insulineresistentie

 • Het lukt steeds moeilijker om af te vallen (of je komt daarna heel snel weer aan)
 • Vaak moe en slaperig na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd
 • Niet uitgerust wakker worden,  weinig energie
 • Vaak hongerig en trek in koolhydraten
 • Als je begint met eten wil je steeds meer
 • Eén koekje is nooit genoeg
 • Slaapdips aan het eind van de middag 

Diabetes 2 is altijd het gevolg van insulineresistentie!

Wanneer ook je vetcellen geen suikers meer willen opnemen blijft het suiker in je bloedbaan en stijgen dus je bloedsuikers. Je lichaam kan zelf het teveel aan suikers niet meer uit het bloed halen. Zo ontstaat diabetes type 2. Het moment waarop je vetcellen ‘het opgeven’ verschilt per persoon. Sommige mensen worden eerst heel dik, maar er zijn ook mensen met weinig overgewicht die diabetes 2 krijgen.

Insulineresistentie in combinatie met het eten van veel koolhydraten is ALTIJD de oorzaak van diabetes 2.  

Mogelijke andere gevolgen van insulineresistentie

Wanneer je insulineresistent bent en je blijft maar steeds grote hoeveelheden koolhydraten eten dan gaat het lichaam steeds verder stuk.
De grote hoeveelheden insuline en hoge/wisselende bloedsuikers zijn erg belastend voor het lichaam en kan veel schade aan het lichaam veroorzaken of bepaalde aandoeningen verergeren. Zoals onderstaande chronische aandoeningen en moderne welvaartsziektes:

 • Pre diabetes (aantal in NL op dit moment geschat op 3 miljoen!)
 • Diabetes 2 (aantal in NL op dit moment ruim 1,2 miljoen – 1 op de 3 volwassenen krijgt diabetes 2)
 • Overgewicht
 • PCOS (dit is een direct gevolg van insulineresistentie en kan ook weer omgekeerd worden. Lees verder… )
 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziektes
 • Alzheimer (diabetes type 3)
 • Bepaalde kankersoorten
 • Hormonale klachten
 • Allerlei maag en darm problemen
 • Veel andere chronische (ontstekings)ziektes
 • Veel immuunziektes  

Hoeveel mensen zijn insulineresistent?

Volgens professor Tim Noakes (en veel wetenschappers over de hele wereld) is rond 90% van de bevolking niet goed in staat met veel koolhydraten om te gaan, en dus insulineresistent. Wie nog niet insulineresistent is kan dat worden door voortdurend veel koolhydraten te blijven eten. Teveel koolhydraten maken je lichaam langzaam zieker… 

 

Gaat insulineresistentie weer over?

Wie eenmaal insulineresistent is kan daar niet zomaar van genezen. Door je voeding aan te passen kun je wel voorkomen het erger wordt en vaak ook wel iets verbeteren. Belangrijk is; door anders te eten kun je in ieder geval wél voorkomen dat je er ziek van wordt!

Zelfs wanneer je al ziek bent geworden als gevolg van insulineresistentie dan zijn die gevolgen vaak terug te draaien of in ieder geval te verminderen door anders te gaan eten. Eten met minder koolhydraten, meer vet en geen suiker. 

Door anders te gaan eten kun je ook diabetes 2 omdraaien, eindelijk echt afvallen, en chronische aandoeningen verminderen!
 

Heb je altijd overgewicht als je insulineresistent bent?

Niet iedereen die insulineresistent is is ook (veel) te zwaar. Er zijn ook mensen die niet van buiten maar van binnen ‘vervetten’. Zij slaan vet dan op rond de organen en in feite is die situatie nog veel zorgelijker! Je ziet dat bijvoorbeeld bij topsporters, ze eten veel koolhydraten maar blijven slank van buiten. Ze líjken daardoor misschien gezond maar dat blijkt vaak niet zo te zijn, plotselinge hartstilstand komt regelmatig voor. Het is daarom goed om ook op de andere signalen van insulineresistentie te letten.

Is het erfelijk?

In de ene familie komt vaker insulineresistentie voor dan in de andere. Als jij dus diabetes type 2 hebt is de kans heel groot dat ook jouw kinderen, broers en zussen insulineresistent zijn. Mensen van van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst komt het nóg vaker voor. Ook in Nederland is diabetes 2 een groot probleem onder deze mensen.
 

Helpt koolhydraatarm eten bij insulineresistentie?

Wanneer je puur en écht gaat eten, met weinig koolhydraten en juist meer gezonde vetten, dan schakelt je lichaam over op een vetverbranding, net als bij onze voorouders. Omdat je maar weinig koolhydraten eet belast je je lichaam niet met teveel koolhydraten (=> glucose)  en heb je maar heel weinig insuline nodig om deze koolhydraten te verwerken. Zo belast je je systeem minimaal. Je bloedsuikers blijven laag en stabieler.

Dat merk je overigens al snel. Binnen een paar dagen voelen de meesten zich al een heel stuk beter. En ook kun je al meteen veel afvallen!

 

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

 

 

Bronnen:

Bronnen

Koolhydraatarm eten Zó doe je dat!

Succesvolle praktische aanpak met koolhydraatarme menu’s en recepten voor elke dag.

STARTGIDS 
Alles wat je moet weten om succesvol te starten inclusief 4 eenvoudige weekmenu’s

OVENSPECIAL 
40 makkelijke & heerlijke maaltijden uit de oven (passen in de weekmenu’s)

EENPANSPECIAL 
43 makkelijke & complete eenpansmaaltijden (passen in de weekmenu’s)

KERSTSPECIAL
Heerlijk gerechten voor de feestdagen, menu’s hartige en zoet hapjes en veel meer.

VEGA-STARTGIDS
Alles wat je moet weten om succesvol te starten inclusief 4 eenvoudige weekmenu’s

ZOMERSPECIAL
Maaltijdsalade, Reizen, Uit eten, Barbeque & feest (passend in de weekmenu’s)

ONTBIJT & LUNCH
Inspiratie voor (snelle) ontbijtjes en lunches to go
(passend in het weekmenu) 

SOEPSPECIAL
Soepen en soepjes voor elke dag van het jaar
(passend in het weekmenu)