Selecteer een pagina

WETENSCHAP & ONDERZOEK 

dr. Harcombe: Geen bewijs tegen koolhydraatarm

NU.nl kopte: met “Vleesrijke koolhydraatarme diëten kunnen levensduur verkorten”. De BBC waarschuwde: “Koolhydraatarme diëten kunnen je leven verkorten, volgens studie”. Wereldwijd verschenen vele vergelijkbare krantenkoppen naar aanleiding van een studie,...

Lees meer

Mogelijke verbetering Alzheimer met LCHF/keto

Arts schrijft echtgenoot een LCHF/ketomenu voor De echtgenoot van dokter Mary Newport met een al vergevorderde mate van Alzheimer knapte zienderogen op van een LCHF/keto menu met ruim vetten, onder andere kokosolie.  Waar hij eerst bijna niets meer kon, lukte het hem...

Lees meer

Parkinsonpatiënt mogelijk gebaat bij LCHF/keto

LCHF/Keto helpt mogelijk bij ziekte van Parkinson Kan een aangepast dieet helpen bij de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit wel eens zo zou kunnen zijn. Uit onderzoeken naar een LCHF/keto menu bij Parkinson-symptomen blijkt dat de resultaten...

Lees meer

7 redenen waarom verzadigde vetten goed zijn

Voor vele mensen staat het woord ‘vet’ nog steeds gelijk aan hartziekten en gewichtstoename. Voeg daar het woord ‘verzadigd’ aan toe en alle alarmbellen beginnen te rinkelen. Maar als verzadigde vetten dodelijk zijn, hoe kan het dan dat mensen zo veel generaties...

Lees meer

Tim Noakes: Mythes over sporten en koolhydraten

In een recent interview weerlegt Professor Tim Noakes de drie grootste mythes rond een koolhydraatarm voedingspatroon en dan vooral in combinatie met hardlopen. Mythe 1: Vet is levensgevaarlijk Dit is niet waar. Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dan ook dat...

Lees meer

LowCarb effectiever en gezonder

Mensen vermageren beter op een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan op een dieet met weinig vet. Zo’n lowcarb-dieet is ook goed voor het hart. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd Amerikaans onderzoek in de Annals of Internal...

Lees meer

Niet groen door groente, niet vet door vet!

'Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn geen schadelijke voedingsproducten. Integendeel. Vet is het allerbeste voor mensen die gewicht willen verliezen. En er is geen verband tussen het eten van veel vet en hart- en vaatziekten'. Aldus een Zweeds onderzoekscomité...

Lees meer

Groenten en fruit en Minder Koolhydraten eten

Volgens recent onderzoek leven mensen die veel meer groenten en fruit eten langer en blijven ze ook langer gezond. Het laagste risico liepen degenen die 7 of meer porties fruit en groenten per dag consumeerden. Hoe eet je meer groente en fruit per dag als je minder...

Lees meer

Vitamine D vergroot overlevingskansen kanker

Patiënten met hogere vitamine D-waarden bij kankerdiagnose hebben betere overlevingskansen en een grotere kans op herstel dan patiënten die vitamine D-tekorten hebben. Dit blijkt uit een meta-analyse dat is gedaan in opdracht de van Endocrine Society in Amerika....

Lees meer

Veel meer groenten veel gezonder!

Veel meer groente eten blijkt nog veel gezonder dan we al dachten. Mensen die dagelijks 5 porties groenten en 300 gram fruit eten blijken 42 % minder kans te hebben op voortijdig overlijden dan mensen die veel minder groente en fruit eten. Daarbij lijkt veel meer...

Lees meer

Koolhydraatarm goed voor hart- en bloedvaten

Uit onderzoek, waarbij 23 studies zijn vergeleken, blijkt opnieuw dat een koolhydraatarm dieet niet alleen goed werkt om gewicht te verliezen, maar dat het ook zorgt voor een afname van het risico op hart- en vaatziekten. Een ander voordeel van een koolhydraatarm...

Lees meer

Kokosolie – Voedsel voor je brein

Dr. Mary Newport (Neonatologe) ontdekte een paar jaar geleden bij haar aan Alzheimer lijdende man een sterke positieve reactie op toevoeging van kokosolie aan zijn dieet. Na dagelijks een aantal eetlepels kokosolie ingenomen te hebben leken de door Alzheimer...

Lees meer

Fruit niet drinken maar eten!

Het drinken van vruchtensap is door de hoeveelheid suiker potentieel net zo slecht als het drinken van met suiker gezoete dranken, waarschuwen Prof Naveed Sattar en Dr Jason Gill (Cardiovasculair en Medisch Onderzoek, Universiteit van Glasgow). Zij roepen dan ook op...

Lees meer

Gezonder ouder worden met dierlijke eiwitten

Voldoende dierlijke eiwitten houdt ouderen mobiel volgens een Japans onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society. Door de verhoogde levensverwachtingen in veel landen ervaren veel ouderen ‘aftakeling’ van cognitieve functies en bij...

Lees meer

Suiker grootste veroorzaker obesitas en diabetes

Over de hele wereld lijden momenteel meer mensen aan obesitas dan aan honger. Dat is een historisch dieptepunt. Volgens een nieuw Zwitsers onderzoek gelooft meer dan 90 procent van artsen wereldwijd dat suiker dé grote boosdoener is. In 2050 drie keer zoveel diabeten...

Lees meer

Langer leven door noten eten

Mensen die zeven keer per week een handjevol noten eten lopen minder risico om jong te sterven. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat werd gedaan aan Harvard University. De opmerkelijke resultaten werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. De...

Lees meer

Te weinig eiwitten zetten aan tot meer eten

Onze honger naar eiwitten is zo krachtig dat we geneigd zijn te blijven eten totdat we de juiste hoeveelheid eiwitten binnen hebben, zélfs al dat betekent dat we veel meer eten dan nodig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Charles Perkins Centre van de...

Lees meer

Dementie veroorzaakt door koolhydraten

Bang om (ooit) dement te worden? Dat lijkt niet nodig. Alzheimer wordt in zijn geheel veroorzaakt door het eten van koolhydraten, en dus kun je zelf het verschil maken. Dat beweert topneuroloog en auteur van het boek Grain Brain, David Perlmutter. De beroemde...

Lees meer

Geheugen verslechtert door hoge bloedsuikers

Een bloedsuikerspiegel die verhoogd is, maar nog als 'normaal' wordt gezien, kan toch geheugenproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift Neurology. Voorgaande studies hadden al een link aangetoond tussen...

Lees meer

Suiker verhoogt risico op hartfalen aanzienlijk

Onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen toont aan dat zelfs een iets hoger niveau van glucose in het bloed het risico op hartfalen aanzienlijk verhoogt, ook bij mensen zonder diabetes is een verhoogde bloedsuikerspiegel gevaarlijk. De resultaten verbaasde het...

Lees meer

RECEPTEN 

RECEPT: Lasagne van pompoen

RECEPT: Lasagne van pompoen

Nog lekkerder dan ‘gewone’ lasagne, met een heerlijke romige bechamelsaus. Je hebt hem snel in de oven en kunt een restje invriezen. Dit extra recept staat (nog) niet in één van de boeken.

VOOR 4 PORTIES + 9 GRAM KOOLHYDRATEN PER PORTIE

NOG VEEL MEER RECEPTEN IN DE BOEKEN OF PDF’S 

STARTGIDS 

OVENSPECIAL

STAMPPOT

SOEPSPECIAL

EENPANSPECIAL

KERSTSPECIAL

ONTBIJT & LUNCH

ZOMER & SALADES

VEGA-STARTGIDS