Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. BUITEN DE DEUR ETEN
  4.  » Kies voor jezelf, ook als het feest is!

Kies voor jezelf, ook als het feest is!

Uitnodigingen voor feestjes, een barbecue, een bruiloft: ze kunnen een flinke ‘uitdaging’ zijn als je strikt koolhydraatarm/keto eet. Want wat ga je doen? Hoe ga je het oplossen met jouw koolhydraatarme eten? Misschien wil je geen uitzondering zijn en liever niet zo opvallen. Of je wilt je juist goed voorbereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zeker in het begin kunnen verleidingen op de loer liggen.

Maak een plan

Vaak komt er bij verjaardagen of feestjes een hapjesschaal op tafel, met daarop worst, kaas en komkommer. Allemaal dingen die je kunt eten binnen je koolhydraatarme menu! Zo kun je zonder al te veel moeite meedoen. Kijk wel uit met nootjes die op tafel komen, neem hiervan niet meer dan een klein handje. Vermijd in ieder geval cashewnoten en pistachenoten. Hier zitten teveel koolhydraten in.

Is stoppen na een paar nootjes lastig voor je? Begin er dan niet aan! Dat geldt helemaal voor zoete dingen, zoals koekjes of taart, begin daar nooit aan. Gewoon niet doen! Wat je kan helpen is vooraf een plan maken: bepaal wat je graag wil en niet wil, maak met dat in gedachten een plan. Wat ga je wel en niet eten en drinken op dat feest. Spreek met jezelf af, dat je je aan je plan gaat houden! 

Overleg eventueel vooraf

Ga je bij iemand eten? Geef vooraf aan wat je wel en niet eet. Veel mensen weten namelijk niet precies wat de koolhydraatarme/keto aanpak inhoudt. Je kunt samen het menu bespreken. Stuur eventueel een recept, of stel voor zelf iets mee te nemen. Sommige mensen voelen zich bezwaard om aan te geven bepaalde dingen niet te eten. Je bent immers uitgenodigd? En dan al die reacties van anderen… De vragen… 

Probeer dat los te laten. Je hebt voor jouzelf een keuze gemaakt om koolhydraatarm te eten. Het is niet raar om de gastheer of -vrouw te vragen hier rekening mee te houden. En je bent aan niemand verantwoording schuldig voor jouw eetkeuzes. 

Zelf eten meenemen

Zelf iets meenemen is altijd een goede optie en wordt vrijwel altijd enorm gewaardeerd. Denk aan de Griekse muffins uit de STARTGIDS. Of maak uit STARTGIDS deel 2 de quiches, pagina 55/57, heerlijk om koud te eten! In die gids vind je ook de pannenkoekenrol (pag. 49) en de gebakken fruitpudding. Allebei heerlijke, feestelijke zoete traktaties, die heel goed kunnen in plaats van een gebakje.

Zoek je nog meer inspiratie dan raad ik je de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL of de LENTESPECIAL aan. Hierin staat meer gebak. Hapjes vind je in de KERSTSPECIAL en de ZOMERSPECIAL maar ook in de LENTESPECIAL. Maak genoeg want anderen zullen zeker willen proeven! Zo kun jij vasthouden aan je eigen plan! 

Maak het niet te moeilijk

Je hoeft echt niet altijd een hele uitgebreide maaltijd mee te eten. Koolhydraatarm eten is in feite juist veel gemakkelijker, omdat je veel sneller verzadigd bent. Eet alleen dat wat past in jouw menu. Wat vlees, vis, kip of kaas, wat groente, meer hoeft het niet te zijn. Zo simpel is het! Eet eventueel vooraf alvast wat, dan is het nog gemakkelijker om wat minder te eten. 

Wijn? Of een glas wijn meedrinken wel of niet handig is, hangt af van jouw doelen, hoe goed het gaat en van hoe lang je al bezig bent. Het hangt er ook vanaf of je het bij één of twee glazen kunt laten. In dit artikel lees je er meer over.

Wat zeg je dan tegen anderen?

Je kunt niets zeggen, maar gewoon zorgen dat je precies het juiste eten eet. Je kunt het natuurlijk ook wel laten weten, maar zeker in het begin voel je je hier misschien wel onzeker over. Anderen vinden er namelijk van alles van. Zie je zelf niet als abnormaal wat eten betreft. Dat ben je niet. Jij eet datgene, waarvoor je lijf gemaakt is. Anderen doen dat niet. Wees trots op jouw keuze om goed voor je lijf te zorgen. 

Zelf heb ik altijd aangegeven dat ik ziek word van te veel koolhydraten. Daar is niets aan gelogen! Word jij ook moe van veel koolhydraten, voel je je opgeblazen, beroerd, misselijk, krijg je hoofdpijn of heb je diabetes 2 (misschien nu niet meer), dan kun je met recht zeggen dat je ziek wordt van koolhydraten. Dat is voldoende, weet ik uit ervaring. Ga je eten in een restaurant? Kijk van tevoren even op de kaart en lees deze pagina.

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Delen