Selecteer een pagina

PDS – CROHN – COLITIS ULCEROSA – IBD

HEB JIJ DARMPROBLEMEN?

Bij vrijwel alle (misschien wel bij álle) darmproblemen zien we een afname van de klachten als mensen starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.  Bij PDS vaak zelfs al direct. 

In het algemeen helpt gezond koolhydraatarm/keto eten je darmflora te herstellen. [Dit is een gunstig effect bij alle darmaandoeningen. Schadelijke bacteriën, gisten en schimmels (die zich normaal voeden met suikers en andere koolhydraten) raken uitgehongerd en sterven vervolgens.

Matty  (56 jaar) – PDS
Ik had altijd veel last van mijn darmen. Buikpijn, pijn in mijn darmen, een opgeblazen drukkend  gevoel en ook veel ‘lucht’, waardoor ik  veel moest boeren en last had van winderigheid. Daarnaast had ik áltijd last van brandend maagzuur, ondanks medicatie. 

Al achttien jaar klachtenvrij
Toen ik achttien jaar geleden begon met koolhydraatarm/keto eten waren al deze klachten van de ene op de andere dag over. Onvoorstelbaar maar echt waar. Ik voelde me een ander mens. 
Dat was voor mij zelfs één van de redenen om te starten met TheNewFood. Ik wilde dit délen! Er zijn zoveel mensen, vooral vrouwen, die rondlopen met maag- en darmproblemen. En de oplossing is zo simpel!

“Als ik heel soms brood eet komen de klachten meteen weer terug.”
Heel af en toe eet ik een koolhydraatarme boterham of cracker en dat merk ik meteen. ik heb direct weer dat opgeblazen gevoel, pijn en maagzuur. Voor mij is het dus wel duidelijk wat de (blijvende) oplossing is van PDS!

 => PRIKKELBARE DARM (PDS)

Mensen met heel ‘gevoelige darmen’ krijgen vaak de diagnose PDS of ‘spastische darm’. Deze klachten komen heel erg vaak voor, meestal bij vrouwen. Klachten zijn (ernstige) diarree of juist obstipatie, of beide (in periodes) en vermoeidheid. Vaak is er een overproductie van lucht, met boeren en winderigheid als gevolg. Ook maagzuurklachten komen hierbij vaak voor. De gangbare adviezen kunnen verlichting geven maar lossen de problemen niet op.

Suzanne – PDS

Ik eet sinds 2 weken koolhydraatarm en vanaf dag één geen darmproblemen meer. Heb ruim anderhalf jaar lang bijna dagelijks heel veel last gehad en nu helemaal niet. Top!  Ook geen last meer van honger en ‘vieruurdip’. Ik startte om af te vallen, nu 5 kilo van de 30, maar dit is zo’n fijne bijkomstigheid. Dank!!

Wat kun je verwachten als je start met deze aanpak?

Verbetering en genezing door een koolhydraatarme/keto aanpak
Hoewel er geen officiële oorzaak is van PDS lijken met een koolhydraatarme/keto aanpak de klachten vaak snel en helemaal te verdwijnen. Ook ervaren mensen al snel een enorme toename van energie.

Stoppen met maagzuurremmers
Klachten van maagzuur/zuurbranden verdwijnen heel snel als je koolhydraatarm/keto gaat eten. Stop dan zo snel mogelijk met maagzuurremmers; je hebt het niet meer nodig en maagzuurremmers kunnen veel nare en gevaarlijke bijwerkingen hebben. ZIE VRAGEN 

Verwachtingen op de lange termijn
Ook nadat de klachten zijn verdwenen is het belangrijk om volgens deze koolhydraatarme aanpak te blijven eten. Ik hoor vaak dat klachten direct terugkomen wanneer mensen bijvoorbeeld weer brood eten. Die ervaring heb ik zelf ook.

GA NAAR: STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Audra 36 – PDS
Ik heb volgens mij al m’n hele leven problemen met m’n darmen. Periodes van diarree en dan weer obstipatie en pijnlijke opgezette darmen wisselden elkaar af. Altijd onrustige darmen.

Binnen een maand klachtenvrij
Toen ik twee jaar gelden begon met koolhydraatarm/keto eten ging het al direct beter. Binnen een maand had ik nergens meer last van. Ook bepaalde voedingsmiddelen, zoals bepaalde zuivel, die ik voorheen niet kon eten zonder dat ik een uur later op de wc zat, kan ik nu gewoon eten.

Ik merk dat er best een taboe rust op dit onderwerp. Mensen praten niet graag over darmproblemen. Toch deel ik mijn succesverhaal met zoveel mogelijk mensen. Dit heeft zoveel voor mij gedaan, dat gun ik anderen ook.

=> ZIEKTE VAN CROHN

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmen en vaak ook van omliggende organen, die ernstige klachten kan geven. De ontstekingen kunnen littekens veroorzaken waardoor de klachten verergeren. Vergroeiingen kunnen ontstaan.

Medicatie kan de ziekte niet genezen, maar wel de symptomen verminderen. De medicijnen zelf hebben vaak weer veel bijwerkingen. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en verloop van de ziekte van Crohn.

Boy (14 jaar) – Crohn

Boy had zeer ernstige klachten van darmbeschadigingen door de ziekte van Crohn. Koortsaanvallen, veel heftige darm- en buikkrampen en ernstige vermoeidheid. Hij sliep slecht, had veel nachtelijke zweetaanvallen en at steeds minder. Ook kreeg hij gewrichtsklachten in de knie. Een prednisonkuur leek steeds even resultaat te hebben, maar die afname van klachten was van korte duur. Ook een strikt dieet vrij van lactose en met weinig vet en vezels gaf geen enkele verbetering. Uiteindelijk raadden zijn artsen hem aan een gezonde koolhydraatarm/keto aanpak te proberen, met vooral vet rood vlees, veel dierlijk vet en eieren.

Medicatie binnen twee weken gestopt
Binnen twee weken kon hij stoppen met zijn ontstekingsremmende  medicatie (azathioprine). Na 15 maanden is hij helemaal genezen. Zolang hij zich maar houdt aan zijn dieet, wat inmiddels is uitgebreid naar een volwaardig gezond koolhydraatarm/keto menu.

Wat kun je verwachten als je start met deze aanpak?

Verbetering en genezing door een koolhydraatarme/keto aanpak

Binnen enkele weken is al veel verbetering te zien, zoals vermindering van de symptomen (pijn/diarree/slijm- en bloedverlies, misselijkheid) en meer energie. Uit een onderzoek bleek 60 procent van de deelnemers al na een half jaar klachtenvrij. Na anderhalf jaar was 85 procent van de deelnemers compleet genezen.  

De eerste weken op een koolhydraatarm/keto menu
Een enkele keer zien we een heftige reactie (diarree/koorts) in de eerste week of zelfs weken. Dit is een normale reactie en geen teken dat het niet werkt. Het is dan een kwestie van doorzetten. Dat is het zeker waard.

Simone Boods – Crohn 
Ik heb de ziekte van Crohn. Ik heb als zevenjarige zelfs een jaar in het ziekenhuis gelegen door deze ziekte. Ik kon daarna een hele tijd alleen komkommer, kip en appelmoes verdragen. Als ik veel last van mijn darmen had, ging ik daar weer even op over en kalmeerden m’n darmen weer. Dat was het enige wat hielp! Sinds ik gezond koolhydraatarm/keto eet zijn mijn darmen rustig. Nooit gedacht dat het zo goed zou gaan, aangezien me mijn hele leven verteld is dat ik vooral veel vet moest vermijden. 

Het blijkt nu, en ik heb dit ook met de huisarts besproken, dat mijn darmen juist heel heftig reageren op koolhydraten! Ook heb ik vrijwel geen last meer van een branderig gevoel op mijn rug, wat nooit verklaard is maar wat schijnbaar meer mensen met de ziekte van Crohn melden. 

Volledige genezing, soms met blijvende restschade
Uiteindelijk komt er rust en vindt verbetering en vrijwel altijd volledige genezing plaats.
Blijvende ernstige littekens of fistels moeten soms operatief verwijderd worden. Bij voorkeur gebeurt dat pas als de ziekte tot rust is (ijzergehalte, bezinking en ontlasting genormaliseerd). 

Extra aandacht voor vitamine B12 en ijzer
Mensen met de ziekte van Crohn hebben vaak een tekort aan ijzer en vitamine B12. Met het startgids-weekmenu eet je ook ijzerrijke voeding zoals rood vlees, groene bladgroente, spinazie, noten, zaden en pitten. En voeding met vitamine B12, zoals rundvlees, vis en eieren.
Als je het lust, is daarnaast lever een aanrader, kippenlevertjes smaken het meest mild.

Verwachtingen op de lange termijn
Ook nadat de ziekte tot rust is gekomen is het belangrijk om deze koolhydraatarme aanpak te blijven volgen!

GA NAAR: STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Tracey – Crohn en UC
Mijn zoon (nu 20) heeft al vanaf tweejarige leeftijd de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hij had ook altijd last van zweertjes in zijn mond, wat eten en drinken lastig maakte.

Binnen tien dagen klachtenvrij!
Twee jaar geleden ontdekten we deze aanpak. Mijn zoon was binnen tien dagen van de zweertjes af, van de zeurende darmpijn en zijn gewrichten deden geen pijn meer. Het gaat steeds beter met hem, hij is vrijwel klachtenvrij. Ik zou dit iedereen met darmproblemen willen adviseren.

=> COLITUS ULCEROSA (CU)

Colitis Ulcerosa is een darmaandoening van het slijmvlies van de dikke darm, die de darm zeer ernstig kan beschadigen. Soms moet de dikke darm uiteindelijk verwijderd worden, waarna de klachten overigens wel meteen zijn verdwenen. Medicatie kan de ziekte niet genezen, maar alleen de symptomen verminderen. 

Wat kun je verwachten als je start met deze aanpak?

 

Verbetering en genezing door een koolhydraatarme/aanpak
Ook bij Colitus Ulcerosa zijn de resultaten met een koolhydraatarm/keto aanpak veelbelovend. Verbetering kan langer op zich laten wachten dan bij de ziekte van Crohn. Afname van de klachten (bloedverlies, pijn, misselijkheid) verloopt trager. Uiteindelijk kan het enkele jaren duren voordat volledige genezing heeft plaatsgevonden.

Verwachtingen op de lange termijn
Ook nadat de ziekte tot rust is gekomen, is het belangrijk om deze koolhydraatarme aanpak te blijven volgen!  

Ria – Colitis Ulcerosa
Ik heb Colitis Ulcerosa en ben anderhalf jaar geleden begonnen met de pasta, rijst, aardappelen en brood te laten staan. Dat gaf al verbetering.  Sinds drie maanden eet ik helemaal koolhydraatarm/keto. Dat gaat heel goed! Onlangs had ik een buikvirus en waren mijn darmen flink van slag.  Het was opvallend hoe snel ik herstelde! Anders duurde het maanden voordat ik door zoiets heen was, nu was het al snel weer rustig.

STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Bij alle bovenstaande problemen en ziekten is het goed om te starten met gezond koolhydraatarm eten, het liefst volgens onze keto-aanpak. Ik raad je aan om dan te beginnen met de STARTGIDS weekmenu’s, zonder iets te wijzigen aan het menu. Voor de meeste mensen werkt dit voldoende om de problemen zeer effectief aan te pakken en op te lossen.  

Extra tips
In principe hoef je niets te wijzigen aan het menu om te profiteren van de voordelen. Maak eventueel gebruik van onderstaande tips van Lara, om deze aanpak extra te ondersteunen.

EXTRA TIPS VOOR VERMINDEREN PRIKKELING 

Bij een prikkelbare darm, maar ook bij darmziektes, kunnen de darmen heel snel geïrriteerd. Vaak kun je gewoon de weekmenu’s van de startgids volgen om dit op te lossen. Helpt dit onvoldoende, kijk dan of (één van) de volgende tips je extra kunnen helpen.

Last van rauwe groente?
Je darmen kúnnen overgevoelig reageren op rauwe groente. Is dat bij jou het geval, kook dan eerst je groentes. Na een paar weken kun je nogmaals kijken of je groente rauw kunt eten.
 

Last van bepaalde groentes (zoals kool)
Je darmen kúnnen overgevoelig reageren op bepaalde groente, zoals bloemkool, broccoli, spruitjes, groene koolsoorten en rode kool (kruisbloemigen). Vervang deze groente eventueel een periode door andere groente. Kijk na bijvoorbeeld een maand of je ze alweer kunt toevoegen. 

Last van zoetstoffen?
Kunstmatige zoetstoffen kúnnen de darm prikkelen. Ook polyolen (zoals erythirol en maltitol). Ze kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en ernstige diarree veroorzaken. Stevia lijkt tot nu toe geen negatieve effecten te hebben op de darmen en kan daardoor veilig gebruikt worden. Er zijn vele soorten stevia, onderzoek eventueel welke soort jij lekker vindt, veel mensen gebruiken graag stevia van Greensweet. 

Last van cafeïne, alcohol of koolzuur?
Deze voedingsmiddelen kunnen de darmen op een onplezierige manier prikkelen. Je kunt deze voedingsmiddelen beter helemaal vermijden. Drink eventueel cafeïnevrije koffie. 

Vasten of minder vaak eten om je darmen te genezen
Heb je darmproblemen dan is (deels) vasten een heel goed idee. Als je niet eet heb je geen prikkeling en ontstekingen worden aangepakt. Je darmen en darmwand krijgen zo de kans om te herstellen. Hier vind je meer informatie over vasten en deelvasten (ook wel IF of OMAD).

Veel stress? Weinig beweging?
Stress kan darmproblemen negatief beïnvloeden. Lichaamsbeweging zorgt voor een normale peristaltiek en vermindert stress. Wandelen en fietsen zijn al goede manieren om aan je dagelijkse beweging te komen. Beweeg alles bij elkaar liefst minimaal 60 minuten per dag. 

EXTRA TIPS VOOR VERMINDEREN ONTSTEKINGEN 

Zowel de ziekte van Crohn als Colitus Ulcerosa zijn chronische ontstekingsziektes. Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt dus gewoon de weekmenu’s volgen. Eventueel gecombineerd met onderstaande tips.

Pas op met plantaardige vetten rijk aan omega 6
Omega 6-rijke vetten  (zoals zonnebloemolie, margarine, vloeibare boter of arachideolie) bevorderen ontstekingen en dat is voor niemand gezond!  Daarom wordt in de startgids ook specifiek roomboter, olijfolie en kokosolie aangeraden. Ook reuzel, ghee of ossenwit zijn goede opties. Kies ook voor de vettere vleessoorten, zoals speklapjes, spekjes en kippendijen met vel. Sommige vette plantaardige voeding is wel geschikt, zoals avocado en kokos. 

Eet meer omega 3
Vette vis is rijk aan omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en kan daardoor positieve effecten hebben bij mensen met de ziekte van Crohn. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel. Je kunt ook visoliecapsules of krill slikken. Zorg er bij de aanschaf van visolie voor dat de verpakking donker is en bewaar de pot in de koelkast. 

Ondersteun herstel van de darmflora 
 Je kunt je darmflora extra ondersteunen door gefermenteerde voeding of probiotica. Dit zorgt voor meer gezonde bacteriën in je darmen, belangrijk voor de vertering, het verminderen van ontstekingen en voor bijvoorbeeld het immuunsysteem en je stemming. 

GEFERMENTEERDE VOEDING: Rauwmelkse yoghurt, (liefst troebele) appelciderazijn, (liefst verse) zuurkool. Iets minder bekende opties (bijvorbeeld van Ekoplaza, kies koolhydraatarme soort): kimchi (gefermenteerde groente), kombucha (gefermenteerde thee) en kefir. 

PROBIOTICA KUUR: Een probiotica-kuur (van een goed, meestal wat duurder, merk) kan ook helpen bij herstel van de darmflora. Liefst pas nadat je een paar maanden bezig bent met anders eten en het al beter gaat. Laat je adviseren in een goede winkel of nog beter: ga naar een orthomoleculair therapeut!

Na enkele maanden nog geen verbetering?
In uitzonderlijke gevallen vindt in de eerste maanden geen enkele vooruitgang plaats.
Probeer dan eens een periode van 6 weken geen zuivel te eten, terwijl je verder gewoon deze koolhydraatarme aanpak volgt. Harde kazen, roomboter of ghee geven meestal geen problemen.  Bij de startgidsvragen en in de startgids zelf vind je uitleg over zuivel vervangen.

Veelgestelde vragen over koolhydraatarm/keto eten bij darmziektes
Hoe kan ik het beste starten?

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm eten, tenzij dat problemen geeft. Pas dan de tips toe.

Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

Moet ik eerst naar de huisarts?

In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je de ziekte van Crohn, UC of PDS hebt, je gaat alleen anders eten.  Medicatie afbouwen doe je wel áltijd in overleg met je behandelaar, dus huisarts of specialist.

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist, doe dat dan. Ook als je zorgen hebt over je klachten. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs hem of haar dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

PDS: Ik heb een FODMAP beperkt advies gekregen, hoe ga ik daarmee om?

Vaak zien we een enorme verbetering nadat mensen zijn gestart met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Zonder rekening te houden met de FODMAP voedingsmiddelen.

Voor een enkeling gaat dat mogelijk niet op, maar dat ontdek je pas als je het probeert. Ik raad je aan gewoon te starten met de startgids weekmenu’s. Merk je dat je klachten in de loop van de eerste 4 weken juist toenemen en niet afnemen, dan raad ik je aan FODMAP voedingsmiddelen te laten staan. Je past je startgidsmenu dus aan!

Je kunt een paar weken later nog eens proberen hoe het gaat op een ‘normaal’ koolhydraatarm/keto menu. Daarbij kun je producten één voor één weer terugbrengen in je menu om uit te vinden welke producten eventueel slecht vallen. Daar kun je dan voortaan rekening mee houden!

PDS: Ik heb last van noten, zaden en/of pitten

Vezels zijn over het algemeen van belang voor een goede darmwerking. Normaal gesproken wordt het eten van 20-30 gram vezels per dag aanbevolen. In een gezonde koolhydraatarme /keto aanpak komen deze vezels vooral uit groente, noten, pitten en zaden.

Misschien gaat het beter met veel minder vezels!
Echter het kan zo zijn dat je darmen juist minder goed reageren op het eten van vezels. Je kunt onderzoeken hoe je darmen reageren op vezels door minimaal 2 weken minder vezels te eten. Hiervoor vermijd je noten, zaden en pitten en eet je minder groente. Als je darmen daardoor rustiger worden, kan het zijn dat je darmen minder goed reageren op vezels. Eet dan een periode maar weinig vezels en probeer daarna weer eens hoe het gaat mét vezels.

PDS: Ik lijk last te hebben van gluten, kan dat?

Ja, dat kan blijkbaar. Ik hoor het zelfs heel vaak en zelf merk ik dat ook. Als ik eens een koolhydraatarme boterham eet, of een ander product met gluten, dan merk ik direct dat mijn darmen onrustig worden en vooral heb ik al snel een opgeblazen gevoel.

Merk je dat je last hebt van gluten, vermijd ze dan. Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak is glutenvrij, dus dat is geen enkel probleem. Eet geen kant-en-klaar koolhydraatarme producten waar gluten in zitten.

Ik heb DIVENTRICULITIS (divertikels), kan ik deze aanpak ook volgen?

Dat kan zeker! Ontstekingen nemen al snel af en je darmen worden al snel veel gezonder.

Houd je last van divertikels, met  pijn en misschien ook koorts? Kijk dan nog eens kritisch naar je menu. Schrap koolhydraatarm brood, crackers en gebak van amandelmeel etc. helemaal uit je menu. Kijk of het dan beter gaat. Schrap eventueel ook noten, zaden of pitten.

Merk je dat dat veel beter gaat? Houd dit dan minstens een paar maanden vol. Het geeft je lijf de rust en ruimte om te genezen. Na een paar maanden kun je kijken of je weer wat van deze voedingsmiddelen kunt toevoegen.

HET VRAAGT VEEL VAN JOU, MAAR HET KAN JE OOK HEEL VEEL OPLEVEREN!
Een valkuil kan zijn dat je wel af en toe deze producten eet. Of dat je als je ergens anders eet toch ‘met de pot mee’ eet. Of misschien laat je je op vakantie toch af en toe gaan. Voor jou is dit allemaal niet verstandig.
Maak voor jezelf gewoon de keuze om je heel strikt te houden aan de voeding die goed is voor jouw lijf. Altijd en overal! Dat geeft rust, je hoeft die keuze niet meer steeds opnieuw te maken. Geen keuzestress meer. Ook naar anderen toe is dit veel duidelijker.

Kan of moet ik MAAGZUURREMMERS blijven gebruiken?

Indien je maagzuurremmers (bijvoorbeeld omeprazol/pantoprazol) gebruikt, dan zul je merken dat deze niet meer nodig zijn. De meeste mensen ervaren al dat hun klachten verdwijnen vanaf de eerste dag dat ze anders eten. Gelukkig kun je dan ook direct stoppen met maagzuurremmers.

Maagzuurremmers zijn minder onschuldig dan de meeste mensen denken. Ze ontregelen de zuurgraad in je maag, doordat je maag in reactie op een tijdelijke verlaging, juist weer meer zuur gaat aanmaken. Daarnaast hebben ze veel nare bijwerkingen, zoals een negatieve invloed op je darmflora en je loopt het risico op meerdere tekorten (onder meer magnesium, calcium, ijzer en B12) of zelfs hartfalen.

Gebruik je (es)omeprazol? Dan is er een extra waarschuwing: uit een groot onderzoek is gebleken dat (es)omeprazol kan leiden tot vroegtijdig overlijden door hartfalen. Cardiologen adviseren daarom Ranitidine te gebruiken als beslist maagzuurremmers nodig zijn.

Afbouwen/stoppen/wijzigen van medicatie doe je altijd in overleg met je huisarts of specialist.

Ik heb een 'LEKKENDE DARM', kan ik starten met deze aanpak?

Een lekkende darm of ‘leaky gut’ is een symptoom dat bij veel darmziektes kan voorkomen.  De doorlaatbaarheid van de darm is groter dan normaal waardoor meer stoffen dan de bedoeling is uit je darmen in de bloedsomloop terechtkomen. Vandaar de term lekkende darm.

Ook hier kan een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak de problemen oplossen (ook de onderliggende). De darmflora is uit balans en moet dus hersteld worden; dat kan met deze aanpak.  Ook kan de darmwand daarmee weer gezond worden. 

Advies: Start met deze aanpak met gebruik van de startgids. Volg eventueel de tips op om de darmen minder te prikkelen. Merk je dat bepaalde voedingsmiddelen die gebruikt worden in de startgids bij jou slecht vallen, eet deze dan voorlopig niet. Geef je darmflora de tijd om te herstellen en je darmwand de tijd om te genezen.

 

Ik heb CANDIDA (of vermoed dat) kan ik dan ook starten?

Candida is een schimmel die verschillende klachten (onder meer huidproblemen) kan veroorzaken. Candida komt vooral voor wanneer de darmflora niet goed in balans is. Deze schimmel krijgt dan meer kans om te groeien.

Suikers en geraffineerde koolhydraten voeden de Candidaschimmel. Als je dus stopt met suikers en veel koolhydraten dan kan candida niet meer groeien. Vaak is een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak al voldoende om het candidaprobleem op te lossen.

Deze aanpak zorgt ook voor een gezondere darmflora die in balans is. Bij veel darmziektes is de darmflora uit balans, waardoor de kans groter is op Candida.

Advies: Ga beginnen met deze aanpak met gebruik van de startgids. Volg eventueel de tips op om de darmen minder te  prikkelen. Merk je dat bepaalde voedingsmiddelen die gebruikt worden in de startgids bij jou slecht vallen eet deze dan voorlopig niet. Geef je darmflora de tijd om te herstellen en je darmwand de tijd om te genezen.

Aanpassen menu: In sommige gevallen kan het nodig zijn om gefermenteerde (yoghurt, zuurkool, azijn) en schimmelhoudende voeding (champignons, schimmelkaas) een periode te laten staan. Ze veroorzaken geen Candida, maar ze kunnen Candida wel in stand houden.

Als het écht niet voldoende helpt: Mocht je na enkele maanden nog geen enkele verbetering merken ga dan naar je huisarts of (liever nog in dit geval) een orthomoleculair therapeut. Zij kunnen deze ‘andere-voeding-aanpak’ ondersteunen met supplementen als dat nodig is.

In de startgids wordt MAGNESIUM aangeraden, maakt de soort uit?

Ja! Magnesium kan invloed hebben op je darmwerking. Het kan de darmen ontspannen en daardoor zorgen voor dunne ontlasting.

Als alternatief voor tabletten kun je magnesiumolie of magnesium badzout of een epsomzout/bitterzout voetenbadje gebruiken. Magnesium wordt namelijk goed opgenomen via de huid. Maar vaak werkt alleen opname via de huid onvoldoende voor in de eerste weken.

Mocht je daarom toch tabletten willen of moeten gebruiken (omdat je veel last hebt van nachtelijke kramp bijvoorbeeld) dan is magnesium glycinaat een van de meest veilige opties voor je darmen.

Mijn DARM IS (geheel of deels) VERWIJDERD, kan ik ook starten?

In principe kun je met een (gedeeltelijke) darmverwijdering ook koolhydraatarm/keto eten. Maar we adviseren je wel om eerst contact op te nemen met je huisarts of specialist om te overleggen en na te vragen of bovenstaande tips voldoende zijn. Zeker als je een dringend voedingsadvies hebt gekregen.

Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je klachten voor altijd weg blijven.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.