Selecteer een pagina

KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN BIJ GALBLAASPROBLEMEN

Heb jij galblaasproblemen (galstenen of geen galblaas meer)?
Koolhydraatarm/keto kan dan een heel goed idee zijn! Vrijwel altijd zien we een verbetering van klachten. Niet alleen bij galblaasproblemen maar ook als de galblaas helemaal is verwijderd. Vaak zelfs verdwijnen eerdere klachten helemaal.

Wat is de ervaring van anderen?
Ik hoor vaak dat klachten van maagzuur al snel helemaal verdwijnen. Ook verminderen of verdwijnen eventuele pijnklachten. En koolhydraatarm/keto eten kan je nog veel meer opleveren. Veel meer energie, afvallen en een vermindering van allerlei gezondheidsklachten, zoals minder chronische ontstekingen.  

DIRECT NAAR:
GALSTENEN
VERWIJDERDE GALBLAAS
PROBLEMEN MET VET ETEN
VEELGESTELDE VRAGEN

Jacqueline  – galblaas verwijderd

Ik kreeg zes jaar geleden last van hevige pijnaanvallen waarvan ze dachten dat het een hartaanval was. Mijn galblaas is toen verwijderd. De pijnklachten verdwenen, maar ik moest maagzuurremmers blijven gebruiken.

Ruim twee jaar geleden ging ik over op koolhydraatarm/keto en dat ging zonder problemen. Nu heb ik zelfs geen maagzuurremmers meer nodig en ook mijn problemen met chronisch ontstoken holtes zijn helemaal over! Inmiddels ook zo’n 40 kilo afgevallen! 

Pas je menu eventueel wat aan

Gebruik de startgids weekmenu’s om op een effectieve manier te beginnen. Neem onderstaande tips van Lara Schalk eventueel mee. Lees ook de vragen onderaan de pagina!

=> GALSTENEN

Bij een ‘normaal menu’ eet je minder vet waardoor je niet veel gal nodig hebt om het eten te verteren. Galstenen kunnen ontstaan wanneer gal in de galwegen ‘stilstaat’ en indikt. Vaak zijn galstenen dus het gevolg van een vetarm menu.

Maar ook hormonen kunnen een rol spelen bij de vorming van galstenen, vooral bij vrouwen na de overgang en vrouwen die de pil slikken. Sommige mensen hebben galstenen zonder dit te weten (zie vragen onderaan de pagina). 

Wat doet koolhydraatarm/keto eten?
Ga je koolhydraatarm / keto eten dan eet je minder koolhydraten en veel meer gezonde vetten. Er is meer gal nodig waardoor er een gezonde doorstroom van gal op gang komt. Vorming van nieuwe galstenen kan daarmee veelal voorkomen worden.

Wat kan deze aanpak je opleveren als je galstenen hebt?
Vrijwel altijd wordt een aanzienlijke verbetering van de klachten gezien. Bij 70 procent van de mensen met galblaasproblemen verdwijnen de klachten helemaal. In een heel enkel geval vindt in de eerste weken een tijdelijke toename van de klachten plaats (zie veelgestelde vragen).

Lees ook de TIPS en de VRAGEN onderaan de pagina!

Stella – galstenen (al twintig jaar)

Ik heb al zeker twintig jaar galstenen en heel veel hevige aanvallen, maar ik wil mijn galblaas niet kwijt. Sinds ruim tien jaar eet ik keto waarmee de gal-aanvallen wegblijven. Ik heb totaal geen problemen met vet eten en realiseer me ook dat het heel belangrijk is m’n galblaas goed door te spoelen met verse gal. Af en toe ga ik toch weer de fout in met eten en dat merk ik meteen. Het is voor mij dus heel belangrijk om keto te blijven eten.

Starten met koolhydraatarm/keto eten
De weekmenu’s kun je zonder aanpassing volgen. Je gaat niet alleen veel minder koolhydraten eten maar ook meer vet dan je gewend bent. De meeste mensen met galblaasproblemen hebben geen enkele last van deze nieuwe manier van eten.

Maak de overstap eventueel makkelijker!
Het kan zijn dat je last hebt van de overstap naar meer vet. Het komt niet vaak voor, maar het kán dus wel. Denk aan dunne ontlasting en misselijkheid. Heb jij er last van, volg dan de tips op die hieronder staan bij ‘als meer vet problemen geeft’ om de overgang soepeler te laten verlopen. 

Kijk ook bij de tips voor als meer vet problemen geeft en kijk bij de veelgestelde vragen! 

Jolanda – galblaas verwijderd

Ik heb al veertig jaar geen galblaas meer. Sinds ruim een jaar eet ik vegetarisch keto. Alles gaat goed. Ook met veel vet of spinazie. Ik wil nog zonder koffie proberen want ik voel mijn lever wel. Als je ooit galstenen hebt gehad weet je precies waar die zit. 

=> VERWIJDERDE GALBLAAS

Je lever maakt gal aan die nodig is voor het verteren van vet. In de galblaas wordt de voorraad gal tijdelijk opgeslagen. Soms geeft de galblaas problemen, in ernstige gevallen wordt de galblaas verwijderd.

Gal wordt rechtstreeks afgegeven
Zonder galblaas als ‘opslagplaats’ wordt gal rechtstreeks afgegeven aan de dunne darm. Deze galvloeistof is minder geconcentreerd en ook de hoeveelheid kan kleiner zijn. De ‘dosering’ van de hoeveelheid benodigde gal kan wat minder precies zijn.

Wat kan koolhydraatarm/keto je opleveren?
Eventuele  klachten (pijn, misselijkheid, braken, maagzuur) verminderen meestal snel en verdwijnen op den duur vaak helemaal. Uiteraard genees je niet, omdat de galblaas nou eenmaal verwijderd is en deze niet terug groeit.  

Lara  (25 jaar) – galblaas verwijderd

Ik heb al zes jaar geen galblaas meer vanwege galstenen en galblaasontsteking. Na het verwijderen van de galblaas had ik veel last van darmproblemen, diarree, enorme krampen. Drie jaar geleden ben ik begonnen met keto. In het begin had ik wel wat ondersteuning nodig, ik slikte toen bij iedere maaltijd ox bile (zie tip 9). Zonder ox bile had ik soms steken in de rechter bovenbuik of dunne ontlasting.

40 kilo afgevallen
Inmiddels gaat het steeds beter, ben ik veel gezonder dan vóór ik keto at en bijna 40 kilo afgevallen. Deze aanpak heeft veel klachten verholpen. 

Starten met koolhydraatarm/keto eten
De weekmenu’s kun je zonder aanpassing volgen. Je gaat niet alleen veel minder koolhydraten eten maar ook meer vet dan je gewend bent. De meeste mensen met galblaasproblemen hebben geen enkele last van deze nieuwe manier van eten.

Maak de overstap eventueel makkelijker!
Het kan zijn dat je last hebt van de overstap naar meer vet. Het komt niet vaak voor, maar het kán dus wel. Denk aan dunne ontlasting en misselijkheid. Heb jij er last van, volg dan de tips op die hieronder staan bij ‘als meer vet problemen geeft’ om de overgang soepeler te laten verlopen. 

Kijk ook bij de tips voor als meer vet problemen geeft en kijk bij de veelgestelde vragen!

Joke (64 jaar) – galblaas verwijderd

Ik ben al sinds 1979 mijn galblaas kwijt. Ik had een infectie in de galblaas. Na de operatie kreeg ik van de chirurg het advies bij alles dat ik wilde eten te voelen of  het me niet tegenstond. Behalve uien heb ik altijd alles kunnen eten en nergens last van gehad. Sinds twee jaar eet ik koolhydraatarm/keto en dat is geen enkel probleem. 

9 TIPS VOOR ALS MEER VET PROBLEMEN GEEFT

Deze tips zijn vooral belangrijk wanneer je merkt dat je lichaam moeite heeft met het eten van meer vet. De tips kunnen helpen om de overgang wat soepeler te laten verlopen, zodat je er minder last van hebt. Geef je lichaam een paar maanden de tijd. Je zult merken dat je lichaam zich snel aanpast en dat deze tips/aanpassingen dan niet meer nodig zijn.

TIP 1 Verhoog je vetten langzaam
Door het aantal vetten dat je eet langzaam te verhogen, kan je lijf wennen aan de inname van meer vetten.  Je geeft je lever de kans om stapsgewijs meer galvloeistof te produceren.

HOE? Je volgt de startgids weekmenu’s maar eet eerst minder dan de aangegeven hoeveelheden vet. Houd hierbij vooral je ontlastingspatroon in de gaten. Verandert deze niet of weinig dan kan je lijf de vertering van de hoeveelheid vetten goed aan en kun je je vetten steeds wat verder ophogen, tot de hoeveelheid vet van de weekmenu’s.

TIP 2 Eet in het begin kleinere porties
Eet wat vaker op de dag en eet kleinere porties. Gaat dit goed? Dan kun je je porties wat vergroten en wat minder vaak op de dag gaan eten. Je lijf krijgt zo de kans te wennen aan de verhoging van de vetten. Uiteindelijk ga je dan naar 3 maaltijden per dag (of nog minder).

HOE? Verdeel de hoofdmaaltijden van de weekmenu’s in het begin in 2 porties óf neem de helft van de hoofdmaaltijd en eet tussen de hoofdmaaltijden een tussendoortje uit de lijst. 

TIP 3 Drink niet vlak vóór, na of tijdens de maaltijd
Drinken vlak vóór, na of tijdens de maaltijd verdunt je galvloeistof. Hierdoor kan het minder goed vetten verteren. Daarnaast verdunt drinken tijdens de maaltijd je maagsap en wordt je maag minder zuur, wat ook de vertering van voeding belemmert.

HOE? Een half uur voor en een half uur na de maaltijd drink je niets. 

Anita (64 jaar) – galblaas verwijderd

Tien jaar geleden had ik galsteenaanvallen ( oei wat een pijn!) en is mijn galblaas verwijderd. Daarna heb ik meteen alles kunnen eten. Ik eet nu sinds zes maanden koolhydraatarm/keto en heb ook nu geen last. Af en toe nog wel eens wat gerommel maar niet vervelend. 

TIP 4 Eet in het begin géén producten die meer gal vragen
Avocado, olijven, noten, zaden en vlees hebben veel gal nodig om afgebroken te worden. Geeft dat problemen laat deze producten dan nog even staan en eet andere producten die minder gal vragen zoals kokosolie, Griekse yoghurt (10% vet!), kaas en roomboter. Voeg eventueel MCT-olie toe aan je menu.

HOE? Let goed op wélke producten eventueel klachten geven. Dat kan voor iedereen anders zijn. Laat producten waar je last van hebt de eerste weken weg. Zodra je lijf gewend is aan het eten van meer vetten, kun je gewoon het weekmenu volgen.

TIP 5 Voeg gember toe aan je menu
Gember stimuleert de vetvertering.

HOE? Je kunt gember toevoegen aan je menu door er thee van te maken, eenvoudig door plakjes verse gember te overgieten met kokend water. Je kunt ook wat geraspte gember in gerechten gebruiken (drink niet vlak vóór, na of tijdens de maaltijd).

TIP 6 Voeg appelciderazijn/appelazijn toe aan je menu
Appelciderazijn, of appelazijn zorgt ervoor dat galvloeistof wordt verdunt en makkelijker stroomt. Daarnaast zorgt het voor een juiste zuurgraad in de maag wat de vetvertering ook positief ondersteunt.

HOE? Voeg twee theelepels appelciderazijn of appelazijn toe aan een klein glas water en drink dit een half uur voor de maaltijd (drink niet vlak vóór, na of tijdens de maaltijd). 

Heleen – galblaas verwijderd

Ik heb al lang geen galblaas meer en had daardoor veel last van maagzuur. Sinds ik koolhydraatarm/keto eet helemaal geen last meer van. De overstap naar keto ging probleemloos.

TIP 7 Eet meer producten die de productie van galvloeistof in de lever bevorderen
Als er meer galvloeistof wordt geproduceerd zorgt dit voor een betere vertering van vetten. Voorbeelden van voeding die de productie van galvloeistof bevorderen zijn artisjok, asperges, selderij, radijs en verse kruiden als peterselie en koriander. Ook gefermenteerde voeding als zuurkool, kimchi en kefir bevorderen de productie van galvloeistof (let op: Kefir alleen als deze heel weinig koolhydraten bevat).

HOE? Je kunt deze groentes extra toevoegen aan je weekmenu of eten in plaats van de groente die in je dagmenu staat. Kies ook vaker voor de zuurkoolschotel uit de startgids.

TIP 8 Eet voldoende vezels uit groente
Bij een tekort aan gal worden vetten niet volledig verteerd, dit zorgt vaak voor diarree. Extra vezels kunnen helpen de ontlasting wat te binden. Haal deze vezels met name uit koolhydraatarme groenten, zoals spruitjes, broccoli en kool. Ook in zaden en pitten zitten veel vezels. Pas op met toevoegen van vezels zoals psylliumvezels. Soms helpt het, maar vaak verergert het juist darmproblemen (verstoppingen, buikpijn).

HOE? Als je het weekmenu volgt krijg je ruim vezels uit groente binnen. Eet bijvoorbeeld ook bij elke maaltijd een snelle kaascracker (startgids).

TIP 9 Ondersteunde supplementen – voor als het niet beter wordt
Een heel enkele keer zien we dat bovenstaande tips niet voldoende helpen en het toevoegen van meer vet aan het menu lastig blijft. Het kan dan zijn dat je lever (nog) niet voldoende galvloeistof produceert. Het is dan meestal een kwestie van doorzetten.

HOE: Start eventueel met onderstaande supplementen om je vetvertering te ondersteunen. Slik ze tijdelijk, kijk of je na 30 dagen weer kunt afbouwen.

Verteringsenzymen Bijvoorbeeld het enzymencomplex van Holland&Barrett, of een ander merk. Let op dat er lipase in zit.
– Of ox bile (ossengal) om je vetvertering te ondersteunen. Ox bile is niet in Nederland verkrijgbaar, bestel het via internet bijvoorbeeld bij iHerb.

Eveline (56) – galblaas verwijderd

Mijn Galblaas is dertig jaar geleden verwijderd. Ik heb daarna altijd enorme problemen gehad met vet in eten. Als iemand abusievelijk toch iets met roomboter gemaakt had, was ik binnen 2 uur aan het overgeven. Echt een beperking, vooral ook met uit eten gaan. Ik at circa 1200 cal per dag, mager eten, maar toch altijd circa 8 kg overgewicht. 

Sinds acht maanden eet ik nu volgens deze koolhydraatarme aanpak. Ik  kan alle vetten echt goed verdragen en ben zelfs op mijn ideale gewicht gekomen, al vijf maanden geleden. 
Bij uit eten gaan gewoon juiste dingen kiezen, dingen durven laten staan en nu niet meer daarna dat misselijke gevoel!! Geen zeurende maag meer. 


Had ik dit maar eerder geweten… 
Nu ga ik zelfs vier keer per week sporten en voel me 100 procent happy. Had ik deze kennis maar eerder gehad! Raad het iedereen aan, maar mensen begrijpen het vaak niet…. Calorieën tellen en toch verkeerde dingen eten is er zo ingebakken…. Vorige week op de sportschool mijn metabolische leeftijd gemeten…. 44 jaar! En twee jaar geleden was die 67. Deze aanpak doet zo enorm veel meer dan afvallen! Ook mijn huid is beter dan ooit tevoren. 

Veelgestelde vragen over koolhydraatarm/keto eten bij galblaasproblemen
Hoe kan ik het beste starten?

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm eten, tenzij dat problemen geeft. Pas dan de tips toe.

Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgidsen. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken. In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgidsen. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

Kun je last krijgen van het extra vet?

De meeste mensen met galblaasproblemen (zowel bij galstenen als bij een verwijderde galblaas) kunnen zonder problemen van de ene op de andere dag overstappen op het startgids weekmenu. Een enkeling heeft wel last van de overgang.

Klachten kunnen zijn:
– Drijvende, vettige en dunne ontlasting.
– Misselijkheid na het eten.

Kun je last krijgen als je galstenen hebt?

Ja! Een heel enkele keer zien we dat in de eerste weken klachten van galstenen verergeren. Dit komt omdat de op gang gekomen galstroom eventueel aanwezige galstenen in beweging kan brengen. Volg in dat geval zoveel mogelijk bovenstaande TIPS op! 

Het gaat dus om galstenen die al aanwezig waren toen je begon, niet om nieuwe galstenen. De kans dat je al galstenen had voor je koolhydraatarm/keto ging eten is erg groot.

Ga tijdig naar de huisarts met ernstige klachten van galstenen.

Kun je galstenen hebben zonder het te weten?

Ja dat kan. Veel mensen hebben galstenen zonder het te weten omdat ze niet of nauwelijks klachten hebben. 

Als je koolhydraatarm/keto gaat eten kunnen de galstenen loskomen en dat merk je wel! Zie de vorige vraag!

Kun je (deel) vasten met galblaasproblemen?

Heb je galstenen?
Dan kun je beter niet vasten tot je daar helemaal vanaf bent. Er is dan namelijk al iets mis met je galvloeistof, deze is te dik of stroomt onvoldoende. Dan moet je juist voldoende vette maaltijden eten om de galvloeistof voldoende te laten stromen. Vasten zorgt ervoor dat gal stil blijft staan in de galwegen. Hierdoor vergroot je de kans meer galstenen te produceren.

Heb je geen galblaas meer?
– Als je geen verteringsproblemen hebt (normale ontlasting, geen andere klachten) kan je meteen beginnen met vasten.
– Als je wel verteringsproblemen hebt, is het aan te raden wat vaker kleine porties te eten en je vetten langzaam op te hogen. Ga pas deelvasten als je voldoende kan eten per maaltijd en geen verteringsproblemen meer hebt. Het vasten kun je het beste langzaam opbouwen.
Wacht met een langere periode vasten tot je helemaal geen problemen meer hebt.

Hier vind je meer informatie over vasten en deelvasten (ook wel IF of OMAD)

Moet ik eerst naar de huisarts?

In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je galstenen hebt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je geneest van je galstenen.  Ook kan je gewoon starten met deze aanpak als je geen galblaas meer hebt.

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist, doe dat dan. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

Merk je dat je lijf moeite heeft met extra vet in het menu, volg dan de tips op. In de loop van de weken (soms maanden) zal het steeds beter gaan.

Als je klachten verergeren, of als je na 3 tot 6 maanden geen verbetering van je klachten bemerkt, overleg dan eventueel met je huisarts of specialist. Hou je last van ernstige diarree, of krijg je last van ‘oude galstenen’, dan doe je dit uiteraard eerder. Ook bij koorts is het belangrijk een huisarts te zien.

Hoe snel zie/voel ik resultaat?

Meestal merk je direct verbetering. Maar het kan even duren voor je iets merkt van je nieuwe manier van eten. De eerste weken tot maanden is je lijf vooral bezig met de omschakeling naar een vetverbranding, herstel en een nieuwe balans vinden.

Geef niet op!
Het resultaat wisselt per persoon zoals je kunt lezen in de ervaringen!

Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. 

Kun je galstenen voorkomen?

 

Ja! De lever maakt galvloeistof aan voor het verteren van vet. Deze galvloeistof wordt opgeslagen in de galblaas. Blijft het gal lang stilstaan in de galblaas dan dikt deze in en kunnen galstenen ontstaan.

Bij een koolhydraatarme/keto aanpak eet je meer vetten, daar is meer gal voor nodig. De doorstroming van galwegen en galblaas is daardoor veel beter. Zo voorkom je de vorming van galstenen.

Mijn galblaas is pas heel recent verwijderd, is dat een probleem?


Vlak na de operatie kan de afwezigheid van de galblaas zorgen voor verteringsproblemen. Dit kun je merken aan drijvende, vettige en dunne ontlasting. Wanneer het lichaam gewend is aan het niet meer hebben van een galblaas kan dit weer normaliseren. Dit duurt voor de meeste mensen ongeveer een maand.

Het kan verstandig zijn om pas te starten met een koolhydraatarme/keto aanpak als je lichaam gewend is aan het ontbreken van de galblaas.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen