Selecteer een pagina

Brief voor je arts/behandelaar

Met een gezonde koolhydraatarme  aanpak volgens de STARTGIDS kun je in korte tijd je bloedsuikers verbeteren, veel afvallen, je bloeddruk verlagen en allerlei andere gezondheidsklachten verminderen. Hier word je niet alleen zelf blij van, ook je arts zal deze gezondheidsvoordelen toejuichen!

In de praktijk blijkt echter nog niet iedere arts op de hoogte van de positieve veranderingen van een koolhydraatarme/keto (LCHF) -aanpak en dat kan soms lastig zijn. Zeker als je diabetes type 2 hebt en bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt dan is het belangrijk dat jouw arts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner goed op de hoogte is van de positieve invloed op de bloedsuikerspiegel.

Hoe leg je deze aanpak uit aan anderen?

Een gezonde koolhydraatarme / keto aanpak gaat over puur écht eten, zonder suiker en geraffineerde koolhydraten en met meer gezonde vetten. Pure verse voeding, rijk aan gezonde voedingsstoffen. Een aanpak die ook in Leende (‘Gezond dorp’) zeer succesvol is en die ook gebruikt werd in het tv programma ‘Hoe word ik 100’.  Voor wie nog niet bekend is met deze aanpak kan onze website veel informatie bieden. 

Brief voor je arts/behandelaar

Om het nog makkelijker te maken hebben wij in overleg met één van de  huisartsen waar wij mee samenwerken een brief opgesteld die je kunt geven aan je arts. In de brief staat ook waar je arts, huisarts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner eventueel meer informatie kan vinden. Dit is de brief:

Beste dokter, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner, 

Ik ben van plan over te stappen (of inmiddels overgestapt) op een voedingspatroon met veel minder koolhydraten volgens de LCHF aanpak van TheNewFood. Dit betekent dat ik geen toegevoegde suikers ga eten en geen bewerkte kant-en-klaar-producten. Ook bevat mijn menu geen transvetten.

Volwaardige voeding
Dit is géén ongezond zeer calorie-arm eiwitdieet of ander crashdieet met poeders e.d. Mijn menu bestaat juist vooral uit volwaardige voeding, vers bereide maaltijden met voedingsrijke producten, zoals ruim groentes en producten die van nature gezonde vetten bevatten, zoals avocado, vis, olijfolie, noten, eieren en roomboter.

Advies artsen wereldwijd
Deze koolhydraatarm/LCHF (Low Carb Healthy Fat)  -aanpak is bewezen gezond en effectief om af te vallen en diabetes type 2 te verminderen en vaak zelfs om te keren. Wereldwijd raden artsen deze manier van eten aan, ook veel artsen in Nederland, vaak verbonden aan de stichting Arts & Voeding.

De aanpak is vergelijkbaar met de aanpak van het tv-programma ‘Hoe word ik 100’ en de eveneens zeer succesvolle leefstijlinterventie ‘Gezond Dorp’ van 2 artsen in het dorp Leende.

Let op snelle daling bloedsuikers!
Deze aanpak is zó effectief bij diabeten dat al na één dag de bloedsuikers zodanig dalen dat bijstelling van insuline of bloedsuikerverlagende medicatie (Sulfonylureum-antidiabetica) nodig is. Dit moet uiteraard goed in de gaten worden gehouden, daarbij is een goede samenwerking onmisbaar.
Een handleiding voor het afbouwen van diabetesmedicatie vindt u op de website: thenewfood.nl/professionals

Verbetering bloedsuikers en algehele gezondheid
De meeste DM2-patiënten ervaren al na enkele weken een enorme verbetering in HbA1c. De verwachting is dat in de eerste weken tot maanden diabetesmedicatie, maar ook medicatie voor hoge bloeddruk en cholesterol, kan worden afgebouwd.

Ook is een aanzienlijke toename van energie en algemeen welzijn te verwachten. Veel chronische gezondheidsklachten verbeteren of verdwijnen.

Suikers/vetten en gezondheid
Het zal u niet zijn ontgaan dat er inmiddels veel en overtuigend bewijs is dat er geen verband is tussen het eten van eieren en verzadigde of onverzadigde vetten en een verhoogd risico op hartfalen. Niet vet maar suikers en een overdaad aan andere geraffineerde koolhydraten blijkt (inmiddels ook overtuigend bewezen) één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht, DM2, hartfalen en andere gezondheidsproblemen (ten gevolge van insulineresistentie).

Meer informatie
Wilt u meer lezen over het omkeren van diabetes dan is het boek: ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter!’ van professor dr. Hanno Pijl (internist/diabetoloog LUMC) aan te bevelen.  En nog veel meer informatie over deze aanpak en het verbeteren van de gezondheid (door artsen en wetenschappers)  kunt u onder meer vinden op https://thenewfood.nl/professionals. Hier treft u tevens een demedicaliserings protocol aan.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie dan kunt u contact opnemen met verpleegkundige Lara Schalk van TheNewFood.nl  middels het contactformulier op de site.

Met collegiale groet,

Lara Schalk
Verpleegkundige bij TheNewFood

Ik hoop dat de brief jou kan helpen om uit te leggen wat onze aanpak inhoudt. Heeft je arts toch nog wat twijfels, of heb je zelf twijfels, dan kun je altijd afspreken om na een periode van bijvoorbeeld een half jaar, of liever nog een jaar, een uitgebreide bloedtest te laten uitvoeren. De vele voordelen van deze gezonde aanpak zul je dan zeker terug kunnen zien in de uitslag van de test.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.