Selecteer een pagina

Hoe minder insuline je nodig hebt bij diabetes type 1 hoe beter

Dokter Jake Kushner

Kinderarts in Texas en gespecialiseerd in type 1 diabetes en koolhydraatarm / ket / LCHF

 Koolhydraatarm/LCHF/keto bij diabetes type 1?

Bij mensen met Diabetes type 1 kan het lichaam zelf geen insuline (meer) aanmaken. Zonder insuline kun je niet leven, daarom wordt insuline toegediend. De hoeveelheid wordt zo precies mogelijk afgestemd op hoeveel insuline je nodig hebt om de bloedsuikers zoveel mogelijk te normaliseren.

Mensen met diabetes type 1 krijgen hetzelfde voedingsadvies als iedere andere Nederlander: de richtlijnen van het voedingscentrum. Je eten bevat dus weinig vet en véél koolhydraten. Er wordt gezegd: Je kunt in feite eten wat je wilt, zolang je maar voor elke maaltijd een passende hoeveelheid insuline toedient. 

Kan insuline diabetes type 1 genezen?

Nee zegt dokter Jake Kushner in een presentatie, maar, legt hij uit, hoe beter het lukt om de bloedsuikers te verlagen hoe kleiner de kans om bij diabetes type 1 op jonge leeftijd aan hart- en vaatziekten te overlijden. Al blijkt uit onderzoek dat deze kans nog steeds 3 keer zo groot is bij ‘perfecte waardes’. 

Loop je kans op complicaties?

Het verlagen en stabiel houden van de bloedsuikers is heel lastig. Die schommelende en te hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt veel complicaties zoals hoge bloeddruk, beschadigde nieren, aantasting van het netvlies (retinopathie) en hart- en vaatziekten. Je loopt grote kans op veel ernstige complicaties, dat zijn dezelfde complicaties als bij diabetes type 2.

Daarnaast is de kans aanwezig dat je in de loop van de jaren naast diabetes type 1 ook diabetes type 2 ontwikkelt, de grote hoeveelheden insuline die je toedient spelen hierbij ook een rol.

Komt er op korte termijn een geneesmiddel tegen diabetes type 1?

Dokter Kushner stelt dat er steeds meer potentiële oplossingen komen, zoals medicijnen die de productie van betacellen aanjagen, stamceltherapie of immunotherapie. Maar hij verwacht in de nabije toekomst geen werkelijk oplossing.

Een gezonde koolhydraatarme aanpak als alternatief

Omdat er weinig medische oplossingen zijn moet er volgens Dokter Kushner gezocht worden naar andere mogelijkheden. Een belangrijke mogelijkheid is kijken naar voeding. Artsen schrijven vaak een dieet voor met een beetje vet en heel veel koolhydraten. Dat klinkt eigenlijk best onlogisch: als je zelf geen insuline kunt maken om koolhydraten te verwerken eet dan vooral heel veel koolhydraten!

Kushner is groot voorstander van LCHF bij diabetes type 1. “Het is heel duidelijk dat we nog veel dingen niet weten over LCHf bij diabetes 1, maar de resultaten die we tot nu toe zien zijn spectaculair!”

Angela (56)
“Ik bruis van de energie en levenslust!”

Toen Angela elf jaar oud was, werd bij haar diabetes type 1 geconstateerd. Een ziekte waar ze 45 jaar zo goed mogelijk mee probeert te leven met veel pieken en dalen en steeds meer levensbedreigende gezondheidsproblemen. Dan wijst haar diabetesverpleegkundige haar op een LCHF aanpak en dat verandert alles. Nu geniet Angela bruisend van energie en levenslust van elke dag. Met veel minder insuline en in een veel betere gezondheid. Lees haar verhaal…

 Gezonde bloedsuikerwaardes
Dokter Al-Lawati internist en zelf type 1 diabeet en eet al 15 jaar LCHF. Bij hemzelf maar ook bij zijn diabetes type 1 patiënten die LCHF eten ziet hij normale bloedsuikerwaardes. Een veel gezondere situatie volgens hem: “De bloedsuikerwaardes die worden aanbevolen voor diabeten 1 zijn hoog, veel hoger dan normale waardes. Bij zulke hoge waardes ligt de kans op infarcten en hart-en vaatproblemen veel hoger. “

Hij heeft vroeger zelf ervaren hoe lastig het is om je suikers stabiel te houden met een gangbare aanpak: “Je kunt het bijna niet goed doen. Na het eten van koolhydraten schieten de bloedsuikers omhoog (hyper) en door de insuline schieten ze vervolgens naar beneden (hypo). Met een LCHF aanpak is dat verleden tijd.”

Gewichtsverlies
Insuline zorgt voor opslag van glucose en kan daardoor voor gewichtstoename zorgen.  Bij een LCHF aanpak is veel minder insuline waardoor het mogelijk is om weer af te vallen én op gewicht te blijven.

Minder risico op diabetes 2 (of diabetes 2 verslaan)
Door een koolhydraatarm eetpatroon is veel minder insuline nodig. De kans om diabetes 2 te ontwikkelen neemt af. Is er inmiddels al sprake van diabetes type 2 dan is het mogelijk om hier weer vanaf te komen.

Allerlei lichamelijk kwalen verdwijnen al snel!
Dokter Ian Lake is zelf Diabeet type 1 en huisarts. In deze video vertelt hij over zijn ervaringen met LCHF. Door LCHF te eten kan hij zijn bloedsuikers normaal en stabiel te houden. Naast basale insuline gebruikt hij nog een minimale hoeveelheid insuline per maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat hoe minder insuline wordt gebruikt hoe lager de kans op hart-en vaat ziekten.

Hij vertelt dat ook al snel allerlei vervelende kwalen verdwijnen die vaak voorkomen bij diabetes type 1, zoals stijve gewrichten, spierpijn, duizeligheid, wazig zien en ‘mist in je hoofd’. Zijn eigen ervaringen maken dokter Ian Lake tot een grote voortrekker van LCHF/Keto.

Minder hypo’s
In 2012 werd één van de weinige onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar het effect van een koolhydraatarm dieet afgerond. Daaruit bleek 90% minder vaak een hypo voor te komen wanneer men een kwart van de normale hoeveelheid koolhydraten eet.

Dokter Lake betreurt het dat de richtlijnen nog niet zijn gericht op een gezonde koolhydraatarme aanpak en maakt zich hard voor toekomstig onderzoek en het verspreiden van informatie. Hij heeft een support programma ontwikkelt, je vind dat hier: type1program.com/

Belangstelling?

Er zijn een aantal dingen waar je volgens Dr. Kushner rekening mee moet houden als je diabetes type 1 hebt en wil starten met een koolhydraatarme/keto aanpak.

  • Vraag of je behandelaar ervaring heeft met de koolhydraatarme/keto aanpak. Goede begeleiding bij het aanpassen van hoeveelheden insuline is erg belangrijk! Lees ook het verhaal van Angela, diabetesverpleegkundige die gebruik maakt van de koolhydraatarme/keto aanpak.
  • Keto-acidose valt mogelijk minder op: bloedsuikers zijn niet altijd verhoogd. Voel je je ziek? Meet dan je ketonenwaarde. Is deze te hoog (boven de 5), eet dan ieder uur 5-10 gram langzame koolhydraten tot je je beter voelt.
  • Een hypo valt niet altijd op: prik wat vaker je bloedsuiker als je geen continu-glucosemeter hebt.
  • Eiwitten hebben ook invloed op je bloedsuikerspiegel: Als je koolhydraatarm/keto eet, eet je wel eiwitten en heb je insuline nodig. Stel het spuiten van kortwerkende insuline uit tot 30 minuten na de maaltijd en gebruik de verhouding 10:6 (eiwit : langzame koolhydraten).
  • Sporten en diabetes type 1? Neem voor het sporten een portie eiwitten om een hypo na het sporten te voorkomen.

ERVARINGEN DELEN
Veel mensen besluiten het heft in eigen hand te nemen en starten met een LCHF menu. In verschillende landen hebben mensen met diabetes type 1 hun krachten gebundeld. Zo zijn er facebookgroepen waar type 1 diabeten hun ervaringen met LCHF delen. Dit levert veel waardevolle informatie op. In Nederland is tot op heden niet zo’n groep. 

BOEKEN EN WEBSITES
Adam Brown, zelf diabeet type 1 schreef een praktisch toepasbaar boek  Bright spots and landmines over zijn eigen ervaringen met LCHF. Een ander zeer waardevol boek is dokter Bernstein’s Diabetes Solution. Hierin vind je veel waardevolle informatie, over het verlagen van de bloedsuikers bij zowel diabetes type 1 en type 2. Op deze website vind je veel meer informatie, potcasts en video’s.

 

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood