Selecteer een pagina

Hoe minder insuline je nodig hebt bij diabetes type 1 hoe beter

Dokter Jake Kushner

Kinderarts in Texas en gespcialiseerd in type 1 diabetes en LCHF

 

LCHF bij diabetes type 1?

Bij mensen met Diabetes type 1 kan het lichaam zelf geen insuline (meer) aanmaken. Zonder insuline kun je niet leven, daarom wordt insuline toegediend. De hoeveelheid wordt zo precies mogelijk afgestemd op hoeveel insuline je nodig hebt om de bloedsuikers zoveel mogelijk te normaliseren.

Qua voeding zelf, dus wat je wel of niet kunt eten, geldt op dit moment geen afwijkend advies dan voor ‘gezonde mensen’, hoewel de nadruk vaak wel ligt op weinig vet en véél koolhydraten. Je kunt in feite eten wat je wilt, zolang je maar voor elke maaltijd een passende hoeveelheid insuline toedient.  

Kan insuline diabetes type 1 genezen?

Nee zegt dokter Jake Kushner in een presentatie, maar, legt hij uit, hoe beter het lukt om de bloedsuikers te verlagen hoe kleiner de kans om bij diabetes type 1 op jonge leeftijd aan hart- en vaatziekten te overlijden. Al blijkt uit onderzoek dat deze kans nog steeds 3 keer zo groot is bij ‘perfecte waardes’.

Het verlagen en stabiel houden van de bloedsuikers is heel lastig. Die schommelende en te hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt veel complicaties zoals hoge bloeddruk, beschadigde nieren, aantasting van het netvlies (retinopathie) en hart- en vaatziekten. 

Komt er op korte termijn een geneesmiddel tegen diabetes type 1?

Dokter Kushner stelt dat er steeds meer potentiële oplossingen komen, zoals medicijnen die de productie van betacellen aanjagen, stamceltherapie of immunotherapie. Maar hij verwacht in de nabije toekomst geen werkelijk oplossing. 

 

LCHF lijkt een geweldig alternatief

Omdat er weinig medische oplossingen zijn moet er volgens Dokter Kushner gezocht worden naar andere mogelijkheden. Een belangrijke mogelijkheid is kijken naar voeding. Artsen schrijven vaak een dieet voor met een beetje vet en heel veel koolhydraten. Dat klinkt eigenlijk best onlogisch: als je zelf geen insuline kunt maken om koolhydraten te verwerken eet dan vooral heel veel koolhydraten! 

Kushner is groot voorstander van LCHF bij diabetes type 1. “Het is heel duidelijk dat we nog veel dingen niet weten over LCHf bij diabetes 1, maar de resultaten die we tot nu toe zien zijn spectaculair!”  

Gezonde bloedsuikerwaardes 

Dokter Al-Lawati internist en zelf type 1 diabeet en eet al 15 jaar LCHF. Bij hemzelf maar ook bij zijn diabetes type 1 patiënten die LCHF eten ziet hij normale bloedsuikerwaardes. Een veel gezondere situatie volgens hem: “De waardes die worden aanbevolen voor diabeten 1 zijn hoog, veel hoger dan normale waardes. Bij zulke hoge waardes ligt de kans op infarcten en hart-en vaatproblemen veel hoger. “

Hij heeft vroeger zelf ervaren hoe lastig het is om je suikers stabiel te houden met een gangbare aanpak: “Je kunt het bijna niet goed doen. Na het eten van koolhydraten schieten de bloedsuikers omhoog (hyper) en door de insuline schieten ze vervolgens naar beneden (hypo). Met een LCHF is dat verleden tijd.” 

Gewichtsverlies

Insuline zorgt voor opslag van glucose en kan daardoor voor gewichtstoename zorgen.  Bij een LCHF aanpak is veel minder insuline waardoor het mogelijk is om weer af te vallen én op gewicht te blijven. 

Allerlei lichamelijk kwalen verdwijnen al snel!

Dokter Ian Lake is zelf Diabeet type 1 en huisarts. In deze video vertelt hij over zijn ervaringen met LCHF. Door LCHF te eten kan hij zijn bloedsuikers normaal en stabiel te houden. Naast basale insuline gebruikt hij nog een minimale hoeveelheid insuline per maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat hoe minder insuline wordt gebruikt hoe lager de kans op hart-en vaat ziekten.

Hij vertelt dat ook al snel allerlei vervelende kwalen verdwijnen die vaak voorkomen bij diabetes type 1, zoals stijve gewrichten, spierpijn, duizeligheid, wazig zien en ‘mist in je hoofd’. Zijn eigen ervaringen maken dokter Ian Lake tot een grote voortrekker van LCHF/Keto.

Onderzoek: 90% minder hypo’s

In 2012 werd één van de weinige onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar het effect van een koolhydraatarm dieet afgerond. Daaruit bleek dat 90% minder vaak hypo’s voorkomen wanneer men een kwart van de normale hoeveelheid koolhydraten eet. 

Dokter Lake betreurt het dat de richtlijnen nog niet zijn gericht op een LCHF-dieet en maakt zich hard voor toekomstig onderzoek.

  

Belangstelling?

Overleg met je behandelaar of deze ervaring heeft met LCHF en diabetes 1. Goede begeleiding bij het aanpassen van de hoeveelheden insuline is belangrijk. 
Ook diabetesverpleegkundigen zijn steeds vaker ‘in’ voor deze aanpak. Lees het verhaal van Angela!

 

MEER INFORMATIE

Op deze website vind je veel meer informatie, potcasts en video’s.

ERVARINGEN DELEN

Veel mensen besluiten het heft in eigen hand te nemen en starten met een LCHF menu. In verschillende landen hebben mensen met diabetes type 1 hun krachten gebundeld. Zo zijn er facebookgroepen waar type 1 diabeten hun ervaringen met LCHF delen. Dit levert veel waardevolle informatie op. In Nederland is tot op heden niet zo’n groep. Mocht hier belangstelling voor bestaan dan hoor ik dat graag. 

BOEKEN

Adam Brown, zelf diabeet type 1 schreef een praktisch toepasbaar boek  Bright spots and landmines over zijn eigen ervaringen met LCHF. 
En tot slot, heb je serieus belangstelling lees dan vooral dokter Bernstein’s Diabetes Solution. Hierin vind je veel waardevolle informatie, over het verlagen van de bloedsuikers bij zowel diabetes type 1 en type 2.

 

  

 

Angela (56)
“Ik bruis van de energie en levenslust!”

Toen Angela elf jaar oud was, werd bij haar diabetes type 1 geconstateerd. Een ziekte waar ze 45 jaar zo goed mogelijk mee probeert te leven met veel pieken en dalen en steeds meer levensbedreigende gezondheidsproblemen.

Dan wijst haar diabetesverpleegkundige haar op een LCHF aanpak en dat verandert alles. Nu geniet Angela bruisend van energie en levenslust van elke dag. Met veel minder insuline en in een veel betere gezondheid.

LEES HAAR VERHAAL

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

 

Koolhydraatarm eten Zó doe je dat!

Succesvolle praktische aanpak met koolhydraatarme menu’s en recepten voor elke dag.

Koolhydraatarm eten boek

STARTGIDS

PDF of BOEK
Koolhydraatarm eten boek

VEGA STARTGIDS

PDF of BOEK
Koolhydraatarm eten boek

40 OVENMAALTIJDEN

PDF of BOEK

ZOMERSPECIAL

BOEK en PDF