Selecteer een pagina

Is cholesterol wel de boosdoener?

Uit onderzoek blijkt dat reddingsdiensten vrijwel altijd snel ter plaatse zijn na een auto-ongeluk. Zij doen hun best slachtoffers te redden, maar soms lukt dat niet. Het slachtoffer overlijdt dan aan de gevolgen van het ongeluk. Om een dodelijke afloop in de toekomst te voorkomen is nu besloten reddingsdiensten af te schaffen.
Reddingsdiensten zijn namelijk slecht want ze zijn altijd aanwezig bij ongelukken met dodelijke afloop. Als er geen reddingsdiensten meer zijn dan kunnen we in de toekomst alle dodelijke ongelukken voorkomen.

Moest jij ook even een paar keer lezen voor je begreep wat hier staat? Natuurlijk is dit een verzinsel, want in werkelijkheid zijn die reddingsdiensten NIET DE OORZAAK van het ongeluk maar HET GEVOLG! Ze zijn juist ter plaatse aanwezig om te redden wat er te redden valt. Het zou raar zijn om hen de schuld van het ongeluk te geven.

En toch is dat precies wat we doen met cholesterol!

Let maar op:  Als er ‘een ongeluk’ plaatsvindt in je lichaam (bijvoorbeeld je snijdt in je vinger) dan is cholesterol direct ter plaatse om de schade te repareren. Cholesterol is namelijk een soort reddingsdienst en onmisbaar bij herstel en aanmaak van nieuwe cellen.  Ook bij een beschadiging in je vaten komt cholesterol direct in actie.

Omdat cholesterol dus altijd ter plaatse aanwezig is bij een beschadiging in de vaten (met mogelijk een hartaanval tot gevolg) is besloten cholesterol in de toekomst zoveel mogelijk af te schaffen. Cholesterol is immers slecht want het is altijd ter plaatse aanwezig bij vaatbeschadigingen. Je snapt het al, ook dit verhaal is een verzinsel maar wel ooit bedacht door een wetenschapper. Helaas geloven (ook nu nog) de meeste mensen dít verhaal wel!

Een laag cholesterol zegt niets over je gezondheid!

Dat terwijl een laag cholesterol niks zegt over hoe gezond je bent. Je kunt heel ongezond zijn maar een laag cholesterol hebben. Er zijn mensen die 100 worden met een heel hoog cholesterol en mensen die op jonge leeftijd sterven met een ‘perfect laag’ cholesterol. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat een hoger cholesterol bij ouderen juist beschermd.

Het is dus de vraag of het wel zo gezond is om te streven naar een extreem laag cholesterol. Het idee van: ‘Hoe lager, hoe beter’… Daar is helemaal niet voldoende bewijs voor. Toch beweren de pillenboeren nu: iedereen moet zo min mogelijk (LDL) cholesterol hebben om gezond te blijven  en hart- en vaatproblemen te voorkomen. Zelfs nog minder dan de eerdere norm!

Waarom ziet niet iedereen dat dit niet klopt?

Cholesterol is van levensbelang! Heel veel belangrijke processen in je lijf kunnen alleen maar plaatsvinden met de hulp van cholesterol.  Cholesterol heb je nodig. Al je cellen zijn opgebouwd uit cholesterol, ook je brein is voor een groot gedeelte opgebouwd uit cholesterol! Zonder cholesterol ga je onmiddellijk dood. Cholesterol is dus helemaal niet slecht!

Jij begrijpt nu natuurlijk wel dat dat het onzin is om cholesterol af te schaffen. Of zo laag mogelijk te houden. Maar waarom ziet niet iedereen dat dat niet klopt? Waarom gaan we braaf massaal aan de cholesterolverlagende pillen (statines) die ook nog eens heel veel vreselijke bijwerkingen hebben?

Vaak worden statines zelfs standaard voorgeschreven omdat het in de richtlijnen staat en niet omdat jouw waardes dramatisch slecht zijn. Zo krijgt iedereen met diabetes standaard statines voorgeschreven uit voorzorg. Daardoor heb je niet alleen kans op veel bijwerkingen van de statines maar ook geeft het misschien een soort 'schijnveiligheid'.  Je denkt misschien dat je niets kan overkomen, terwijl de kans dat je door diabetes zelf hartproblemen krijgt heel groot is. Statines beschermen je daar niet tegen! 

Waarom trappen we massaal in het cholesterolverhaal van de pillenboer?

We zijn als de dood voor een hartaanval of beroerte en willen alles doen om dat te voorkomen. De pillenboeren maken gebruik van onze angst door te doen alsof cholesterol als onze grootste vijand is. "Van cholesterol ga je dood" hoor ik mensen vaak zeggen of "van cholesterol slibben je vaten dicht". Ik merk dat maar weinig mensen weten dat cholesterol juist onmisbaar is!

Doordat we allemaal vooral naar cholesterol kijken zijn we ook blind voor het feit dat cholesterol helemaal niet de nummer één oorzaak is van hart- en vaatproblemen. De échte oorzaak en bedreiging voor onze gezondheid is namelijk hoge bloedsuikers. Insulineresistentie speelt daarbij een grote rol.

De gevolgen van te hoge bloedsuikers zijn bijna niet te bevatten en treft miljoenen mensen. De klachten kunnen variëren van vaak moe, weinig energie, maag- en darmproblemen (zoals PDS en Crohn), huidproblemen en overgewicht (moeilijk afvallen) tot hormonale problemen (zoals PCOS en PMS) en diabetes 2

We hebben het zo druk met cholesterol dat we het echte gevaar niet zien

Hoe kom je aan hoge bloedsuikers? Als je meer suikers en koolhydraten (dat worden in je lijf ook suikers) eet dan je lijf kan verwerken blijft er extra suiker in je bloed zitten wat erg gevaarlijk is. Zo ontstaat diabetes 2.

Op dit moment zijn er in Nederland 2 miljoen mensen met (pré-)diabetes 2 en mensen die nog niet weet dat zij (pré-)diabetes 2 hebben. Deze mensen lopen een extra groot risico op hart- en vaatproblemen. Dus niet veroorzaakt door cholesterol, maar door te hoge bloedsuikers.

Hoe dit komt? Mensen met diabetes hebben heel veel meer kans op aantasting van de binnenwand van de slagaderen wat uiteindelijk kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte. Hoe ernstig dit risico is blijkt wel uit het statistische gegeven dat iemand met diabetes een even groot risico heeft op een hartinfarct als iemand die al een hartinfarct heeft doorstaan.

Twee derde van alle diabeten overlijdt aan hartfalen of een beroerte 

Deze problemen worden dus NIET veroorzaakt door cholesterol maar door te hoge bloedsuikers! Diabetes 2 gaat bovendien vrijwel altijd gepaard met hoge bloeddruk.  Met een te hoge bloeddruk is de kans op hartfalen 3 keer zo groot als bij een normale bloeddruk en de kans op een beroerte zelfs 4 keer zo groot als bij een normale bloeddruk. Daarnaast hebben hoge bloedsuikers een ongunstige invloed op cholesterol!

Zelfs als je diabetesmedicijnen gebruikt word je steeds zieker en is de kans op complicaties groot. Ik merk in de praktijk dat veel mensen niet in de gaten hebben hoe verwoestend diabetes 2 is. Ze nemen hun medicatie en denken dat alles dan in orde is. Niets is minder waar. Diabetes 2 is levensgevaarlijk, ook mét medicatie want daarmee kun je diabetes 2 niet genezen. Je kunt er alleen voor zorgen dat de bloedsuikers enigszins onder controle blijven.

Heeft het voor deze risico's zin om cholesterolverlagers te slikken? NEE
Kun je diabetes 2 stoppen met pillen en insuline? NEE!
Wat kun je wel doen om diabetes 2 een halt toe te roepen? ANDERS ETEN!

We hebben niet nog meer pillen nodig als ANDERS ETEN bloedsuikers kan verlagen

Als teveel suiker in je bloed zo ontzettend veel schade aanricht dan ligt het voor de hand dat minder suiker in je bloed de oplossing is. Je kunt je bloedsuikers kunstmatig proberen te verlagen met medicatie, maar je kunt er ook voor zorgen dat je je menu zo samenstelt dat je je bloedsuikers niet verhoogt. Als je je suikers niet verhoogt door wat je eet dan hoef je ze ook niet te verlagen met medicatie! Simpel en zeer effectief! 

Met een gezond (mediterraan) koolhydraatarm/keto menu verhoog je je bloedsuikers niet. Diabetes 2 kun je met dit menu vrijwel altijd binnen korte tijd omkeren. Bloedsuikers dalen vanaf dag één. Bloeddruk daalt binnen enkele weken. Vaten en organen kunnen vaak weer grotendeels herstellen. Mensen vallen moeiteloos af en krijgen weer energie!

Veel te weinig mensen weten dat het zo simpel is. Misschien komt het ook wel omdat pillenboeren hier geen boodschap aan hebben. Mensen adviseren om anders te gaan eten en zo van de medicatie afhelpen is niet slim als je zoveel mogelijk pillen wilt verkopen. Daarom blijven ze liever wijzen naar cholesterol als oorzaak van hart- en vaatproblemen en niet naar de échte oorzaak: te hoge bloedsuikers en al zéker niet naar de eenvoudige oplossing: ANDERS ETEN!

Kies voor jezelf en kies voor échte gezondheid! Zó doe je dat!

Misschien denk je nu wel: het is me allemaal een stuk duidelijker geworden maar wat is voor mij nu het slimste om te doen? Moet ik nu wel of niet statines slikken? Is ANDERS ETEN ook voor mij een optie en hoe pak ik dat aan? Kan ik mijn gezondheid verbeteren door af te vallen?

GEZONDER WORDEN DOOR ANDERS TE ETEN - EEN NIEUWE START
Wil je je bloedsuikers verbeteren? Je gezondheid verbeteren? Minder kans op hart- en vaatproblemen? Zorg voor lagere bloedsuikers. Moeilijk is het niet, je kunt simpelweg de makkelijke en heerlijke weekmenu's uit de startgids volgen. Zo leer je alles over een effectieve aanpak waarmee je je bloedsuikers verlaagt en je gezondheid kunt verbeteren.

Bij deze aanpak eet je veel minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Iedereen kan deze menu's volgen. Je hoeft niets te wijzigen of weg te laten. Meer informatie over starten met deze aanpak vind je hierBij hart- en vaatproblemen spelen ontstekingen een hele grote rol. Een gezonde koolhydraatarme aanpak werkt ontstekingsverlagend en op die manier remt deze aanpak  ontstekingsprocessen in de vaatwanden. Je vaten kunnen weer gezond worden!

STARTEN MET DIABETES, HOGE BLOEDDRUK EN ANDERE GEZONDHEIDSPROBLEMEN?
Gebruik je diabetesmedicatie kijk dan eerst even op deze pagina. Heb je hoge bloeddruk medicatie? Dan kun je gewoon starten, je bloeddruk zal verbeteren, laat dit na een paar weken controleren. Ook met andere gezondheidsproblemen kun je meestal direct aan de slag gaan. Liever eerst overleggen met je (huis)arts? Neem de brief voor de (huis)arts mee om uit te leggen wat je plannen zijn en waar je (huis)arts meer info kan vinden.

HET NUT VAN AFVALLEN VOOR JE GEZONDHEID - IS DUN ALTIJD GEZONDER?
Veel mensen zijn bezig met afvallen. Vooral om er beter uit te zien en blijer te worden van hun lijf. Maar is afvallen en slank zijn ook gezonder? Dat ligt eraan hoe je het aanpakt. Van jezelf uit te hongeren met een koolhydraatrijk en mager crashdieet word je níet meestal niet gezonder. Je kunt op den duur zelfs juist meer klachten krijgen.  Je vindt het misschien trouwens niet mooi die paar kilo extra, maar een beetje 'reservevet' is juist gezond voor je lijf!

Van buiten dun zijn is trouwens geen garantie voor een betere gezondheid. Je kunt namelijk ook 'van binnen' dik worden. Je lichaam slaat dan vet op rond je organen in plaats van in een dikke buik. Op die manier dun zijn is heel gevaarlijk! Kies daarom als je wilt afvallen voor een gezonde aanpak waarbij je je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. Wij helpen jou daar graag bij want ook jou gunnen we een gezonder, slanker en energieker leven met minder medicatie! <3

Wat te doen met statines? Slikken of niet? 

GA HET GESPREK AAN MET JE (HUIS)ARTS OVER STATINES 
Vaak worden statines voorgeschreven omdat het in de richtlijnen staat. Uit voorzorg dus. Ben je 'tegen statines' geef dat dan ook aan. Je arts voelt zich misschien verplicht ze voor te schrijven, maar jij beslist. Statines kunnen ook heel ernstige bijwerkingen geven, wees daar alert op. Lijk je last te hebben van bijwerkingen overweeg dan om een paar maanden te stoppen en kijk of het over gaat. Uiteraard doe je dit in overleg, de meeste (huis)artsen staan daar wel open voor open. 

En wil jij zeker weten dat jouw vaten schoon zijn? Vraag dan een calciumscore/scan aan! Alleen daarmee kan je echt weten hoe je vaten ervoor staan! Cholesterolwaardes geven daar geen enkele zekerheid over.

LET OP ERNSTIGE BIJWERKINGEN BIJ STATINES
Statines worden wel getest maar mensen die bijwerkingen krijgen mogen niet meedoen aan die testen (ja dat lees je goed, meer info hier). Hierdoor lijken er niet vaak bijwerkingen te zijn. In werkelijkheid komen veel en heel ernstige bijwerkingen voor zoals: Spierpijn, spierkramp en extreme vermoeidheid. Heb jij hier last van ga naar je (huis)arts! Deze bijwerkingen kunnen namelijk blijvend ernstige schade aanrichten!

VATEN EN BLOEDWAARDES VERBETEREN MET DEZE AANPAK!
Met een gezonde aanpak, minder koolhydraten en meer gezonde vetten, verbeter je je gezondheid op veel vlakken. Ook je vaten en bloedwaardes verbeteren. Die verbeteringen merk je al binnen enkele weken! De kans op hart- en vaatproblemen neemt snel af. Heel vaak kunnen mensen stoppen met veel van hun medicatie, vaak zelfs kunnen ze zonder medicatie verder!

Lees ook: Wijkverpleegster Annette was doodziek door de statines en Toos at zichzelf beter en kan nu al haar medicatie laten staan!

 

Verder lezen
Wat is er mis met koolhydraten?
Diabetes verslaan? Zo pak je het aan!
Dossier cholesterol : Wat is het en hoe werkt het & Koohydraatarm/keto en cholesterol

 

Bronnen
Dr Zoë Harcombe - Cholesterol & hart disease
Dr Aseem Malhotra - The great statins divide
CBS - Type 2 diabetes vaak samen met hart- en vaatziekten
Hartstichting
RADAR - uitzending over statines
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-naar-doodsoorzaak/cijfers-context/huidige-situatie#node-sterfte-naar-hoofdgroepen-van-doodsoorzaken
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/cijfers-context/sterfte
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/diabetes-mellitus/cijfers-context/oorzaken-en-gevolgen