Selecteer een pagina

Waarom krijgt cholesterol de schuld?

Veel mensen zijn bang voor cholesterol en met name bang voor een hartaanval door cholesterol. Daarom zien mensen cholesterol als iets ongezonds, waar je maar beter zo min mogelijk van kan hebben. Ook je arts zit vaak boven op dat cholesterol, alsof dat de boosdoener is van alle ellende...  Maar is dat wel zo?

Als dat zo zou zijn dan zouden mensen met een laag cholesterol supergezond moeten zijn!

Wat zegt een laag cholesterol over je gezondheid?

Een laag cholesterol zegt niets over hoe gezond je bent. Er zijn mensen die honderd worden met een heel hoog cholesterol en mensen die op jonge leeftijd sterven met een ‘perfect laag’ cholesterol. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat een hoger cholesterol bij ouderen juist beschermt. Wat veel mensen niet weten: zonder cholesterol ga je onmiddellijk dood!

Meerdere uitgebreide onderzoeken (zie bronnen onderaan) laten zien dat er GEEN VERBAND is tussen een hoog cholesterol en hartproblemen. Het is dus ook heel raar dat mensen een zo laag mogelijk cholesterol zouden moeten hebben. Zéker als je beseft dat cholesterol onmisbaar is.

Je kunt helemaal niet zonder cholesterol!

Waarom ga je dood zonder cholesterol?

Heel veel belangrijke processen in je lijf kunnen alleen maar plaatsvinden met de hulp van cholesterol.  Cholesterol heb je nodig. Al je cellen zijn opgebouwd uit cholesterol, ook je brein is voor een groot gedeelte opgebouwd uit cholesterol! Ook voor je immuunsysteem is cholesterol enorm belangrijk. Zonder cholesterol ga je onmiddellijk dood. Cholesterol is dus helemaal niet slecht. Waarom zou je het dan willen verlagen?

Het is zelfs zo dat mensen die ziek zijn maken meer cholesterol aanmaken. Ons lichaam is een perfecte machine, dit soort reacties zijn geen vergissing. Dus doet je lichaam dat om je te helpen het probleem op te lossen en níet om je nóg zieker te maken.

Fabrikanten van statines hebben er belang bij de leugen in stand te houden

We zijn zó bang voor een hartaanval dat we het cholesterolverhaal niet los durven te laten

Waarom gaan we braaf massaal aan de cholesterolverlagende pillen (statines) die ook nog eens heel veel vreselijke bijwerkingen hebben? Ik denk dat dat is, omdat we allemaal als de dood zijn voor een hartaanval of beroerte. Logisch. De fabrikanten van statines doen er alles aan om die angst in stand te houden. Er wordt naar een steeds lager cholesterol (LDL) gestreefd... Maar dat maakt je hart niet gezonder.

Als je bang bent voor een hartaanval kun je beter iets doen aan de belangrijkste oorzaak. En dat is niet cholesterol.

Wat is dan wel een belangrijke oorzaak van een hartaanval?

Doordat we allemaal vooral naar cholesterol kijken zijn we ook blind voor het feit dat cholesterol helemaal niet de nummer één oorzaak is van hart- en vaatproblemen. De échte oorzaak en bedreiging voor onze gezondheid zijn namelijk te hoge bloedsuikers. Insulineresistentie speelt daarbij een grote rol, want dat veroorzaakt hoge bloedsuikers. En dat zorgt voor chronische ontstekingen, ook van hart- en bloedvaten.

En dat is niet alles... De gevolgen van te hoge bloedsuikers zijn bijna niet te bevatten en treffen miljoenen mensen. De klachten kunnen variëren van vaak moe zijn, weinig energie hebben, maag- en darmproblemen (zoals PDS en Crohn), huidproblemen en overgewicht (moeilijk afvallen) tot hormonale problemen (zoals PCOS en PMS) en diabetes type 2.

Veel mensen lopen rond met een tikkende tijdbom...

We hebben het zo druk met cholesterol dat we het echte gevaar niet zien

Hoe kom je aan hoge bloedsuikers? Als je meer suikers en koolhydraten (dat worden in je lijf ook suikers) eet dan je lijf kan verwerken blijft er extra suiker in je bloed zitten wat erg gevaarlijk is. Zo ontstaat diabetes 2. Heb jij geen diabetes type 2? Al heel veel jaren voordat diabetes type 2 wordt vastgesteld loop je rond met te hoge bloedsuikers. Dus jij misschien ook.

Op dit moment zijn er in Nederland 2 miljoen mensen met (pré-)diabetes type 2 en mensen die nog niet weten dat ze (pré-)diabetes type 2 hebben. Deze mensen lopen een extra groot risico op hart- en vaatproblemen. Niet veroorzaakt door cholesterol dus.

Hoge bloedsuikers en diabetes zijn veel gevaarlijker dan mensen denken

Twee derde van alle diabeten overlijdt aan hartfalen of een beroerte 

Hoe dit komt? Mensen met diabetes hebben heel veel meer kans op aantasting van de binnenwand van de slagaderen wat uiteindelijk kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte. Hoe ernstig dit risico is, blijkt wel uit het statistische gegeven dat iemand met diabetes een even groot risico heeft op een hartinfarct als iemand die al een hartinfarct heeft doorstaan.

Deze problemen worden dus NIET veroorzaakt door cholesterol maar door te hoge bloedsuikers! Ik merk in de praktijk dat veel mensen niet in de gaten hebben hoe verwoestend diabetes 2 is. Ze nemen hun medicatie en denken dat alles dan in orde is. Niets is minder waar. Met diabetes 2 ben je in levensgevaar, ook als je medicatie gebruikt.

Pillen en insuline genezen diabetes 2 niet!

Hoge bloeddruk is ook een belangrijke oorzaak van hartfalen

Hoge bloedsuikers en diabetes gaan bovendien vrijwel altijd gepaard met hoge bloeddruk.  Met een te hoge bloeddruk is de kans op hartfalen drie keer zo groot als bij een normale bloeddruk en de kans op een beroerte zelfs vier keer zo groot als bij een normale bloeddruk. Daarnaast hebben hoge bloedsuikers een ongunstige invloed op cholesterol!

Hoe kun je je bloeddruk verlagen? Door je bloedsuikers te verlagen. Hoe kun je je bloedsuikers verlagen? Door te zorgen dat er niet teveel suiker in je bloed komt. Je kunt dan snel stoppen met je bloeddrukmedicatie want je bloeddruk zakt weer snel tot normale waarden.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je bloedsuikers weer lager worden?

We hebben helemaal geen pillen nodig

Als teveel suiker in je bloed zo ontzettend veel schade aanricht dan ligt het voor de hand dat minder suiker in je bloed de oplossing is. Als je je suikers niet verhoogt door wat je eet dan hoef je ze ook niet te verlagen met medicatie! Simpel en zeer effectief! Veel te weinig mensen weten dat het zo simpel is.

Misschien komt het ook wel, omdat pillenboeren hier geen boodschap aan hebben. Mensen adviseren om anders te gaan eten en zo van de medicatie afhelpen is niet slim als je zoveel mogelijk pillen wilt verkopen. Daarom blijven ze liever wijzen naar cholesterol als oorzaak van hart- en vaatproblemen en niet naar de échte oorzaak: te hoge bloedsuikers en al zéker niet naar de eenvoudige oplossing: ANDERS ETEN!

Stop met die focus op cholesterol 

Kies voor jezelf en kies voor échte gezondheid! Zó doe je dat!

Wil je je bloedsuikers verbeteren? Je gezondheid verbeteren? Minder kans op hart- en vaatproblemen? Zorg voor lagere bloedsuikers. Moeilijk is het niet, je kunt simpelweg de makkelijke en heerlijke weekmenu's uit de startgids volgen. Zo leer je alles over een effectieve aanpak waarmee je je bloedsuikers verlaagt en je gezondheid kunt verbeteren.

Bij hart- en vaatproblemen spelen ontstekingen een hele grote rol. Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak werkt ontstekingsverlagend en op die manier remt deze aanpak  ontstekingsprocessen in de vaatwanden. Je vaten kunnen weer gezond worden!

Vaten en bloedwaardes verbeteren met deze aanpak

Met een gezonde aanpak, minder koolhydraten en meer gezonde vetten, verbeter je je gezondheid op veel vlakken. Ook je vaten en bloedwaardes verbeteren. Die verbeteringen merk je al binnen enkele weken! De kans op hart- en vaatproblemen neemt snel af. Probeer het ook! Je kunt snel aan de start met de simpele weekmenu's in de startgidsen. Probeer het 8 weken en ik beloof je: daarna wil je niet meer terug!

Mensen kunnen al snel stoppen met veel van hun medicatie, vaak zelfs met alles! Het kan soms wat tijd nodig hebben, maar ondertussen krijg je veel meer energie, kun je snel afvallen en van allerlei kwalen afkomen.

Verder lezen

Hartaanval door cholesterol?

Wat is er mis met koolhydraten?

Diabetes verslaan? Zo pak je het aan!

Dossier cholesterol : Wat is het en hoe werkt het & Koohydraatarm/keto en cholesterol

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

Ravnskov U, Diamond DM, Hama R, et al. Lack of an association or an inverse association between low-density-lipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review. BMJ Open 2016;6: e010401. doi:10.1136/ bmjopen-2015-010401

You S, Zhong C, Xu J et al. LDL-C/HDL-C ratio and risk of all-cause mortality in patients with intracerebral hemorrhage. Neurol Res. 2016;38:903-908. doi: 10.1080/01616412.2016.1204797

Park C H, Kang EW, Park JT et al. Association of serum lipid levels over time with survival in peritoneal dialysis patients. J Clin Lipidol. 2017;11(4):945-54. doi: 10.1016/j.jacl.2017.06.004.

Ahn C, Hwang Y, Park SK. Predictors of all-cause mortality among 514,866 participants from the Korean National Health Screening Cohort. PLoS One. 2017;12(9):e0185458. doi: 10.1371/journal.pone.0185458.

Zuliani G, Volpato S, Dugo M, Vigna GB, Morieri ML, Maggio M, et al. Combining LDL-C and HDL-C to predict survival in late life: The InChianti study. PLoS One. 2017;12(9): e0185307. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0185307.

Orozco-Beltran D, Gil-Guillen VF, Redon J et al. Lipid profile, cardiovascular disease and mortality in a Mediterranean high-risk population: The ESCARVAL-RISK study. PLoS One. 2017;12:e0186196. doi: 10.1371/journal.pone.0186196. Berton 589

Wang M-C, Hu H-Y, Lin I-F, Chuang J-T. Plasma lipid concentrations and survival in
geriatric population. A retrospective cohort study. Medicine. 2019;98:49(e18154). http://dx.doi.org/10.1097/MD.0000000000018154

Yousufuddin M, Takahashi PY, Major B et al. Association between hyperlipidemia and mortality after incident acute myocardial infarction or acute decompensated heart failure: a propensity score matched cohort study and a meta-analysis. BMJ Open. 2019;9:e028638. doi:10.1136/bmjopen-2018-028638

Dégano IR, Ramos R, Garcia-Gil. Three-year events and mortality in cardiovascular disease patients without lipid-lowering treatment. Eur J Prev Cardiol. 2019 doi: 10.1177/2047487319862103

Ravnskov U, de Lorgeril M, Diamond DM et al. LDL-C does not cause cardiovascular disease: a comprehensive review of the current literature. Exp Rev Clin Pharm. 2018;11:959–70. doi.org/10.1080/17512433.2018.1519391

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen