Selecteer een pagina

In een Grieks restaurant kun je uitstekend en heerlijk strikt koolhydraatarm eten! Bestel eventueel meerdere voorgerechten als er geen geschikt hoofdgerecht op de kaart staat. Vaak staan ook kleine gerechtjes (mezes) op de kaart, waar je zelf een maaltijd mee samenstelt.

Namen van gerechten en spelling kan afwijken per restaurant. Elk restaurant bereid de gerechten op eigen wijze. Mijn tips kunnen dus in de praktijk net iets anders uitpakken. Heb je je bestelling voor je neus en blijkt er bijvoorbeeld tóch een zoete/’verdachte’ saus bij te zitten eet het dan niet of neem een paar hapjes.

VOOR- & BIJGERECHTEN STRIKT KOOLHYDRAATARM/KETO

  • Olijven, worst, kaas, groente (Antipasto)
  • Griekse salade (Choriatiki)
  • Bladsla salade (Maroeli salata) => let op de dressing
  • DIP: Tzatziki (yoghurt met komkommer) vraag stukjes komkommer om te dippen
  • DIP: Taramosalata (viskuit) zonder brood of aardappel erdoor! vraag stukjes komkommer om te dippen
  • DIP: Tirokafeteri (fetadip) vraag stukjes komkommer om te dippen
  • DIP: Melitzanosalata (auberginedip) vraag stukjes komkommer om te dippen
  • Feta (of andere kaas) uit de oven (Feta fourno of Tyri Saganaki sto Fourno)
  • Vis/vlees uit de oven met kaas en tomaat
  • Gerookte zalm met kaasvulling
  • Gemarineerde visjes (Marides)

HOOFDGERECHTEN STRIKT KOOLHYDRAATARM/KETO
Altijd zónder friet, rijst of aardappels (vraag ze weg te laten!)

  • Giros (stukjes vlees) met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Suflaki (vlees/kipspies van de grill) met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Kebab (soort frikandel / vlees met ui) met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Mix-grill met tzatziki (zonder burgers e.d.) vraag sla of groente erbij
  • Vlees, vis, van de grill of oven met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Bekri Metze (roergebakken vlees/worst) met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Vlees/vis/kip gevuld of gebakken met feta met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Groentegerechtjes met kaas met tzatziki vraag sla of groente erbij
  • Imam bayildi (aubergine met tomaat en ui uit de oven)

VOOR/HOOFDGERECHTEN KOOLHYDRAATBEPERKT

  • Bifteki (gekruid gehakt) => vaak met wat paneermeel of brood bereid
  • Gehaktballetjes in tomatensaus (kefthedes) => vaak met wat paneermeel of brood bereid
  • Saganaki gebakken (Gebakken feta of andere kaas, door de meel gehaald)

NIET GESCHIKT / NIET KOOLHYDRAATARM/KETO
Deze gerechten zijn NOOIT GESCHIKT 

  • Kroketjes (alle soorten)
  • Spanakopita (gevulde pastei/pasteitjes)
  • Garnalencocktail => suiker in de saus
  • Dolma’s of Dolamadakia (druivenblad met rijstvulling)
  • Calamaris (inktvisringen met deeglaag/gepaneerd)
  • Gefrituurde mosselen/garnalen/groente in deeglaagje
  • Mousaka (ovengerecht met aardappels)
  • Fava (dip van spliterwten)
  • Dakos (beschuit/brood gebakken)
  • Bakaliaros (gerecht uit de oven met krokante laag van brood/aardappel
  • Kakavia (vissoep met aardappel)

TIP: Ga je in Griekenland zelf uit eten dan raad ik je de adviezen in de zomerspecial aan!

TERUG NAAR ALLE RESTAURANTS EN TIPS

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood