Selecteer een pagina

GEZOND KETO & STARTEN MET DEELVASTEN (IF)

Waarom deelvasten of minder vaak eten?

We eten veel vaker dan we nodig hebben. Hierdoor krijgt ons systeem in feite vrijwel geen rust en tijd voor opruimen en herstel. Je lijf krijgt ook maar weinig tijd en ruimte om de eigen reserves te gaan gebruiken. Terwijl we dat vaak wel willen. Wat we in de praktijk zien is dat mensen die regelmatig deelvasten, makkelijker afvallen en makkelijker van een plateau afkomen. Je krijgt er meestal ook veel meer energie door! Ook veel onderzoeken laten zien dat regelmatig vasten je veel kan opleveren. Hier vind je tien bewezen gezondheidsvoordelen.

Kun je zomaar stoppen met maaltijden overslaan?

Wanneer je wilt starten met deelvasten en koolhydraatarm/keto dan is het belangrijk je lijf eerst te trainen een SUPERVETVERBRANDER te worden. Dat doe je in STAP 1 en STAP 2 van het stappenplan hieronder. Sla deze eerste twee stappen nooit over, want dan schiet je lijf mogelijk in de spaarstand en dan ben je verder van huis!

Samen met verpleegkundige Lara Schalk schreef ik een boekje over vasten: GEZOND VASTEN & LEKKER ETEN. Met uitgebreide informatie, een stappenpan en heel veel kleine en grote (éénpersoons) gerechten. Op deze pagina vind je een zeer beknopte handleiding keto & vasten.

STAP 1 – Vier weken startgids weekmenu’s

Je start áltijd met vier weken eten volgens de weekmenu’s uit de startgids. Dit kan ook de vega-startgids zijn.

Eet je al minstens vier weken zonder onderbrekingen (of ‘smokkelen’) koolhydraatarm/keto volgens de STARTGIDS? Of merk je dat je al snel geen behoefte meer hebt aan tussendoorjes? Dan kun je direct door naar STAP 2!

Volg je de STARTGIDS wel maar ga je ‘de mist in’? Begin dan opnieuw met STAP 1. 

STAP 2 – Vier weken startgids weekmenu’s zónder tussendoortjes

Na de eerste vier weken ga je verder met de weekmenu’s uit deel 2 (nog een keer de startgids doen mag ook). Je volgt het menu, maar je eet geen tussendoortjes meer. Dus alleen de drie hoofdmaaltijden. Tussendoortjes of toetjes alleen aansluitend aan de maaltijd. Ook geen room in de koffie, dit is ook voeding. 

LET OP: Heb je na 6 weken weekmenu’s volgen geen behoefte meer aan het ontbijt, dan kun je ook al doorgaan naar stap 3.

STAP 3 – Een maaltijd overslaan (IF)

Je gaat  vanaf nu 16 uur per dag deelvasten en je eet binnen een ‘eetraam’ van ongeveer 6 tot 8 uur. Het gaat erom de periode dat je níet eet zo lang mogelijk te maken. Je laat één hoofdmaaltijd vallen. Kies zelf of je het ontbijt of het diner wilt overslaan. 

De meeste mensen slaan het ontbijt over en nemen dan tegen lunchtijd hun ontbijt of de lunch van die dag. Dat kun je zelf invullen. Je hoeft je maaltijd niet groter te maken, maar het mag wel. In de periode dat je niet eet, drink je uitsluitend water, thee en zwarte koffie (een klein scheutje ongezoete amandelmelk mag).

VRAGEN Wil je weten of maaltijden overslaan geschikt is voor jou of heb je nog vragen? Veelgestelde vragen vind je hier.

TUSSENSTAP Is deze stap te groot? Ga dan bijvoorbeeld iedere dag iets later ontbijten. Schuif net zo ver op tot je uiteindelijk pas rond lunchtijd gaat ontbijten. 

HOE LANG? – Je kunt dit zo lang blijven doen als je wilt. Het kan elke dag, alleen doordeweeks of soms wel, soms niet, net wat jij wilt. De meeste mensen die langer gezond koolhydraatarm/keto eten, houden het bij twee maaltijden per dag. Simpelweg omdat ze verzadigd zijn en geen behoefte hebben aan meer eten. 

STAP 4 – Eén maaltijd per dag (OMAD = One Meal A Day)

Gaat een maaltijd overslaan je goed af en wil je nog een stapje verder gaan voor je gezondheid en misschien om een plateau te doorbreken? Dan kun je overgaan naar één maaltijd per dag. Op welk moment je die eet dat bepaal je zelf.

VRAGEN Wil je weten of één keer per dag eten geschikt is voor jou of heb je nog vragen? Veelgestelde vragen vind je hier.

OP WELKE TIJD? Wat jou maar het beste uitkomt. Als ik zelf OMAD volg dan eet ik meestal rond 15:00 uur, zo houd ik het makkelijk vol.  Je lijf went al snel aan een bepaalde tijd, het is wel handig om het een beetje gelijk te houden. Maar elke tijd is goed.

HOE LANG? – Je kunt dit zo lang blijven doen als je wilt. Het kan elke dag, alleen doordeweeks of soms wel, soms niet, net wat jij wilt.  Zorg voor goed samengestelde maaltijden met veel variatie. Voorbeelden en veel recepten voor OMAD-maaltijden vind je in de vastenspecial.  

STAP 5 – Langer vasten

Af en toe  (één of twee keer per jaar, of zo vaak je wilt) nog wat langer vasten kan heel gezond zijn om je gezondheid een flinke boost te geven. Een periode van 72 uur niet eten brengt je lijf in optimale autofagie staat. Dat betekent dat oude cellen worden verwijderd en nieuwe cellen worden opgebouwd. Een soort grote schoonmaak. Ben je hier nieuwsgierig naar? In de vastenspecial vind je informatie en tips over langer vasten. Ik raad je aan deze informatie eerst te lezen. 

AANVULLINGEN EN VEELGESTELDE VRAGEN
Wat kun je DRINKEN tijdens de periode dat je niet eet?

Het is belangrijk om voldoende te drinken tijdens het vasten. Dat kan iets meer zijn dan normaal, maar overdrijf het niet, want als je ontzettend veel gaat drinken dan plas je ook weer extra zout en mineralen uit.

Dit kun je drinken:
– water koud of warm
– thee zonder iets erin (hooguit een klein beetje zoetstof)
– koffie zonder iets erin (hooguit een klein beetje zoetstof)
– maximaal 2 keer per dag een kop slappe bouillon van een 1/4 bouillonblokje of ontvette bottenbouillon
– je EET HELEMAAL NIETS

NB Je kunt eventueel een wat heel slap aangemaakte Teisseire limonade nemen (niet vaker dan 1 keer per dag), maar let er wel op: als je honger krijgt daarna, dan is het geen goed idee voor jou.

Moet je EXTRA ETEN in de periodes dat je wel eet?

ETEN TOT JE VERZADIGD BENT
Vasten gaat NIET OVER MINDER ETEN maar vasten gaat over MINDER VAAK ETEN. Tussen de periodes van vasten door zorg je juist voor goed verzadigende en voedzame maaltijden. Je hoeft niet bang te zijn dat je teveel eet. Je hoeft ook niet op de calorieën te letten omdat je anders misschien niet afvalt of je zelfs aankomt. Met vasten val je af omdat je in de periodes dat je niet eet je eigen vetreserves gaat gebruiken. Na zo’n periode van vasten kun je gewoon eten tot je verzadigd bent.
Je hoeft niet bang te zijn dat je lichaam de schade in wil halen en dat je daardoor teveel gaat eten of meer eten op gaat slaan.
Want er is namelijk geen schade. Je lijf is niets tekort gekomen tijdens het vasten. Dus ga er gewoon mee aan de slag, zo ontdek
je vanzelf wat voor jou fijne maaltijden en hoeveelheden zijn voor tussen het vasten door. Je kunt daarbij ook gerechten en
suggesties uit dit boek gebruiken. Maar jouw lijf bepaalt. Er zijn geen regels. Behalve dat je niet steeds te weinig mag eten.

TE WEINIG ETEN
Wanneer je steeds te weinig eet op dagen dat je niet aan het vasten bent dan kan dat veel stress voor je lijf geven. Het afvallen kan tegenvallen en ook kan je lijf schade oplopen in plaats van gezonder worden. Het vasten zelf kan ook lastiger vol te houden zijn omdat je steeds veel honger hebt, met het gevaar dat je doorslaat in eetbuien.

Kun je starten met vasten als je MEDICATIE gebruikt?
Kun je voorgeschreven medicatie blijven slikken?

DIABETESMEDICATIE
Het is heel belangrijk dat de dosis van bloedsuikersverlagende medicatie (pillen en insuline) wordt aangepast. Je hebt namelijk veel lagere bloedsuikerwaarden, omdat je niet eet. Soms kan je zelfs (tijdelijk) helemaal stoppen met deze medicatie. Overleg dit altijd eerst met je behandelaar.

BLOEDDRUKVERLAGENDE MEDICATIE
Tijdens het vasten wordt je bloeddruk lager. Als je hierbij bloeddrukverlagende medicatie blijft gebruiken kan dit ervoor zorgen dat je een te lage bloeddruk krijgt (let op duizeligheid, spierzwakte en vermoeidheid, bij een veel te lage bloeddruk kan je flauwvallen).
Soms kan je zelfs (tijdelijk) helemaal stoppen met deze medicatie. Overleg dit altijd eerst met je behandelaar.

MEDICATIE DIE JE NIET BIJ DE MAALTIJD IN HOEFT TE NEMEN
Overwegend kun je deze gewoon doorgebruiken. Soms kan medicatie ook een paar dagen worden gestaakt.
Overleg dit met je behandelaar.

MEDICATIE DIE JE BIJ DE MAALTIJD IN MOET NEMEN
Dat kan lastig zijn. Soms kan medicatie ook een paar dagen worden gestaakt.
Overleg dit met je behandelaar.

Voor wie is deelvasten NIET GESCHIKT?

DEELVASTEN EN OMAD (stap 1 tm 4)

Iedereen kan in principe starten met minder vaak eten. Gebruik je medicatie of ben je ziek? Kijk dan wel eerst even bij de vorige vraag.

LANGER VASTEN
Langer vasten (vanaf stap 4) is geen goed idee voor:
– Kinderen onder de 18 jaar (in de groei)
– Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, of vrouwen die zwanger willen worden
– Mensen met ernstig ondergewicht (BMI onder 18,5)
– Mensen met jicht kunnen klachten krijgen wanneer ze te lang vasten, stop daarom na stap 3
– Bij ziekte of ernstige gezondheidsklachten (overleg met je huisarts)

Heb je extra SUPPLEMENTEN OF VITAMINES nodig?

ALTIJD EXTRA ZOUT EN MINERALEN AANVULLEN
Al vanaf stap 1 is het belangrijk om extra zout te nemen en je mineralen aan te vullen. Dit omdat je vocht verliest en met dat vocht kun je veel mineralen verliezen. Kijk op THENEWFOOD.NL/MINERALEN voor een compleet zout- en mineralenadvies.
Hier vind je ook precies welke soort en hoeveelheden wij aanraden.

Klachten die kunnen ontstaan door mineralentekort zijn meestal hoofdpijn, duizeligheid, spierkramp (vooral in de kuiten) en vermoeidheid. Heb je last van deze verschijnselen neem dan een kop bouillon van een blokje. Voel je je daarna beter? Dan worden je klachten vrijwel zeker veroorzaakt door een tekort aan zout en mineralen.

SUPPLEMENTEN BIJ DEELVASTEN
Tijdens het deelvasten kun je gewoon supplementen blijven slikken als je wilt. Je kúnt er buikklachten van krijgen als je supplementen neemt op de nuchtere maag, neem ze dan als je gaat eten.

SUPPLEMENTEN TIJDENS LANGER VASTEN
Tijdens een langere vast kun je buikpijn of diarree krijgen als je supplementen slikt, je kunt ze dan beter even laten staan. Dit geldt niet voor magnesium, die kun je beter juist wel nemen.

Heb je geen ONTBIJT NODIG? Wordt je niet SLAP?
Heb je geen ontbijt nodig om ‘op gang’ te komen?
Het tegendeel is waar! Als je niet eet worden verschillende processen in gang gezet in je lijf, waardoor je juist scherper, alerter en energieker wordt. Zodat je lijf klaar is om op jacht te gaan naar eten! Dat ga jij straks ook merken als je het ontbijt overslaat!
Moet je je bezigheden aanpassen?
Je kunt in principe alles blijven doen wat je normaal ook doet. Ik hoor altijd dat mensen juist veel meer energie krijgen door het vasten. Dat is precies het omgekeerde van wat je zou denken! En toch is het logisch. Want ons lijf zorgt dat we fit en scherp blijven wanneer we niet eten, zodat we goed kunnen jagen op nieuw eten!
Kun je starten als je VOORGESCHREVEN MEDICATIE gebruikt?

– Diabetesmedicatie (diabetes 1 of 2)? Houd rekening met snel dalende bloedsuikers. Overleg altijd eerst met je behandelaar.
Heb je diabetes kijk dan ook op THENEWFOOD.NL/DIABETESVERSLAAN
– Bloeddrukverlagende medicatie? Houd rekening met snel dalende bloeddruk. Overleg altijd eerst met je behandelaar.
– Medicatie die beslist met de maaltijd moet worden ingenomen? Overleg met je behandelaar, of stop na stap 3.
– Andere medicatie? In principe kun je deze gewoon door gebruiken. Twijfel je? Overleg dan met je behandelaar.

Kun je starten als je VOORGESCHREVEN MEDICATIE gebruikt?

– Diabetesmedicatie (diabetes 1 of 2)? Houd rekening met snel dalende bloedsuikers. Overleg altijd eerst met je behandelaar.
Heb je diabetes kijk dan ook op THENEWFOOD.NL/DIABETESVERSLAAN
– Bloeddrukverlagende medicatie? Houd rekening met snel dalende bloeddruk. Overleg altijd eerst met je behandelaar.
– Medicatie i.v.m. traagwerkende schildklier? Langer dan 24 uur vasten kan de schildklier verder vertragen. Dus stop na stap 4.
– Medicatie die beslist met de maaltijd moet worden ingenomen? Overleg met je behandelaar, of stop na stap 3.
– Andere medicatie? In principe kun je deze gewoon door gebruiken. Twijfel je? Overleg dan met je behandelaar.

Kun je starten als je ZIEK BENT OF VEEL PIJN HEBT?

Wanneer je ziek bent (of ziek wordt tijdens het vasten), zoals een fikse griep en koorts of veel pijn hebt, dan geeft dat extra stress aan je lijf. Bij extra stress is vasten nooit een goed idee. Maar ‘normaal’ eten kan ook belastend zijn voor een ziek lijf wat hard voor je aan het werk is. Het is daarom belangrijk te ‘luisteren’ naar je lijf. Eet alleen als je trek hebt en waar je zin in hebt. Denk aan wat (botten)bouillon misschien met wat stukjes kip erin, wat naturel yoghurt of een paar walnoten.

Kun je starten als je VEEL SPANNING EN STRESS hebt?

Zit je midden in een stressvolle periode, een onzekere tijd, veel veranderingen op je werk bijvoorbeeld, of thuis, of in de familie?
Of moet je bijvoorbeeld een periode veel reizen, of op afwijkende tijden werken? Dan is vasten niet een heel goed idee. Vasten
kan namelijk nóg meer stress geven voor je lijf, bovenop de stress die je al hebt. En dan is het lastig vol te houden.
Ik adviseer je om in stressvolle tijden juist wel koolhydraatarm/keto te (blijven) eten. Dus volgens STAP 1. Stabielere bloedsuikers
en eetrust kunnen je ook emotioneel ondersteunen. Bovendien voorkom je dat je door onrust doorschiet in ongezond eten.

Kun je SPORTEN/TRAINEN tijdens het (deel)vasten?

Gedurende de eerste weken (STAP 1) kan je lijf moeite hebben met sporten/trainen. Je spieren zijn in die eerste weken nog aan het leren om vet te gebruiken als brandstof. Neem in ieder geval extra zout een uur van te voren. En kijk gewoon hoe ver je komt. In de loop van de weken zal het steeds beter gaan. Uiteindelijk zullen je prestaties beter worden dan vóór je begon met STAP 1. Vanaf STAP 3 zul je waarschijnlijk geen problemen ondervinden. Je kunt gewoon blijven doen wat je normaal doet, dus ook sporten of trainen. Wil je afvallen dan is het is zelfs een goed idee want zo verbrand je nog meer lichaamsvet!

Kun je (deel)vasten in de NACHTDIENTS of PLOEGENDIENST?

Werk je in ploegendienst dan kun je vasten heel goed inpassen in je schema. Maar draai je nachtdiensten dan lijkt vasten geen
goed idee. Ik hoor vaak dat mensen vasten niet volhouden in de nacht omdat ze meer en vaker willen/moeten eten. Dat zal te
maken hebben met het feit dat je slaap/waakritme is verstoord, wat ook stressvol is voor je lijf. Het kan wel een paar dagen duren voor je weer toe bent aan vasten.

Kun je EEN DAG OVERSLAAN als het vasten niet uitkomt?

Je kunt flexibel omgaan met je vastenschema. Wanneer het een keer zo uitkomt kun je gerust afwijken van je voorgenomen
schema. Realiseer je dat iedere keer dat je een maaltijd overslaat je je lijf tijd en ruimte geeft om de eigen vetreserves te gebruiken (wat prettig is als je wilt afvallen) en om te werken aan je gezondheid. Iedere dag is meegenomen! Een dag overslaan heeft geen gevolgen voor de behaalde resultaten. Uiteraard eet je op dagen dat je niet vast wel gewoon gezond koolhydraatarm/keto.

LAAT HET VASTEN NIET JE LEVEN BEPALEN
Ik raad je aan om het vasten te plannen rond je sociale leven. En niet andersom. Dus laat vasten niet je leven en sociale activiteiten bepalen. Gezellig samen eten, een weekendje weg, een verjaardag… dat gaat natuurlijk allemaal vóór jouw vastenschema. Ontspanning, gezellig samenzijn met vrienden en familie is minstens zo belangrijk voor je gezondheid als vasten. En zolang je je maar houdt aan gezond koolhydraatarm/keto eten kun je daar heerlijk van genieten zo vaak je wilt. Het vasten pak je daarna gewoon weer op. Je kunt vasten dus zo toepassen dat het altijd in jouw leven past.

Wat te doen bij HONGER, SMOKKELEN, SLECHTE ADEM, AFWIJKENDE STOELGANG?

HONGER
Af en toe kun je een moment van honger of ’trek’ krijgen of een knorrende maag. Deze honger of trek kun je negeren, besteed er geen aandacht aan. Je zult zien dat het binnen een paar tellen wegtrekt. Geef er dus niet aan toe! Die momenten zullen er steeds minder vaak zijn, want vasten went heel snel, dat beloof ik je. Je lijf wordt er steeds beter in en jij dus ook.

SMOKKELEN
Wanneer je vast kun je echt helemaal niets eten, ook niet een heel klein beetje. Zodra je iets eet zul je merken dat je direct weer honger hebt. Door iets te eten stopt onmiddelijk het vasten, en dat zou zonde zijn als het nog niet de bedoeling is. Pas ook op met drinken, je kunt echt alleen de aangegeven dranken nemen, anders doorbreek je mogelijk het vasten.

SLECHTE ADEM
Wanneer je dieper in de vetverbranding (ketose) gaat dan kan dat zorgen voor een ‘slechte adem’ Je kunt in principe suikervrije kauwgum nemen tijdens het vasten, maar houd het op een paar. Let ook op of je er niet hongerig van wordt en of je er geen diarree van krijgt. Dan is kauwgum voor jou geen goed idee. Voor een frissere adem kun je ook je mond spoelen met mondwater, je tanden poetsen of je tong schrapen.

AFWIJKENDE STOELGANG

DUNNE ONTLASTING Wanneer je langere periodes vast (vanaf stap 4) dan kan je stoelgang anders zijn dan normaal. Veel mensen krijgen dunnere ontlasting. Meestal vrij snel na de eerste maaltijd na het vasten. Wanneer je langere perioden vast kan je ook tijdens het vasten zelf af en toe last hebben van dunne ontlasting. Dit is tijdelijk en gaat gewoon weer over, je hoeft niets te doen.Lees hier meer over diarree

OBSTIPATIE Wanneer je minder of niets eet hoeft er weinig uit. Weinig ontlasting is dan dus heel normaal. Je hoeft niets te doen tenzij je er last van krijgt. Je kunt dan magnesiumoxide (deze magnesiumsoort is op zich vrij nutteloos, omdat hij snel het lichaam verlaat, maar dat laxerende effect is bij obstipatie juist handig!) slikken of eventueel een suikervrij laxeermiddel gebruiken. Lees hier meer over obstipatie

Wat is een TEKEN DAT JE MOET STOPPEN?

WANNEER MOET JE DIRECT STOPPEN MET VASTEN?

Soms kun je je (ineens) niet lekker voelen. Misselijk, duizelig of je echt ziek voelen. Kijk altijd eerst of het beter gaat na een kop bouillon van een blokje (of 2 tl zout opgelost in water). Helpt dat? Vul dan je zout en mineralen aan (zie hierboven bij supplementen).

Helpt dat niet? Je kunt het even aanzien, maar als het heel naar is of langer dan een half uur duurt, stop dan met vasten en ga wat eten. Meestal gaat het dan meteen weer beter. Het is niet erg of ‘zwak’ als je moet stoppen, dit overkomt zelfs mensen die heel vaak vasten nog wel eens. Het is goed om naar je lijf te luisteren. Pak het vasten op een later moment weer op.

Vasten is geen wedstrijd, zeker niet tegen jezelf.

Kun je starten met (deel)vasten als je NIET WILT AFVALLEN

Ook als je niet af hoeft te vallen kan je starten met vasten. Het heeft namelijk meer voordelen dan alleen afvallen.
Om goed te starten en je lijf te laten wennen adviseren we je gebruik te maken van het stappenplan in de VASTENSPECIAL.

DEELVASTEN
Deelvasten is ook erg geschikt als je niet meer wil/mag afvallen. Je maakt dan je maaltijden eventueel wat groter en voegt meer vetten toe.
Hoe je dit kan doen lees je hier. Een tussendoortje neem je dan binnen je eetraam.
Je kunt bijvoorbeeld bij stap 3 uit het stappenplan 2 hoofdmaaltijden nemen en een tussendoortje.

MEERDAAGS VASTEN
Als je meerdere dagen wil vasten voor je gezondheid, verlies je uiteraard gewicht. Om te voorkomen dat je teveel gewicht verliest is het verstandig de dagen voor en na het vasten wat extra te eten, vooral ook meer vetten. Je kan de tips opvolgen uit de link die we onder DEELVASTEN hierboven gaven. We zien over het algemeen dat het gewichtsverlies in bijvoorbeeld 72 uur vasten veel lijkt, maar uiteindelijk heel erg mee valt, want als je weer gaat eten dan komt er ook weer wat gewicht bij. Zéker als je extra vetten toevoegt aan je menu.

Kun je starten met (deel)vasten als je een EETSTOORNIS hebt (gehad)?

Wanneer je een eetstoornis hebt (zoals anorexia) of hebt gehad, dan is vasten misschien geen goed idee voor jou.
Het vasten kan mogelijk de eetstoornis (weer) triggeren. Overleg eventueel eerst met je behandelaar of huisarts.

Mijn vraag staat hier niet bij
Staat jouw vraag hier niet bij stuur dan even een bericht. Dat kan het snelste via onze Facebookpagina. En anders via het contactformulier.

Is jouw vraag mogelijk ook voor anderen interessant dan zetten we jouw vraag ook op deze pagina.

VERDER LEZEN 

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse Tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding volgens de STARTGIDS als...

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (64) is altijd al een fanatiek fietser geweest; hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart 2016...

BLOG 73 Gewoon plezier maken!

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met...

BLOG 18 WAT IS JOEP ZIJN EETSCHEMA?

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die...

BLOG 72 Bewust kiezen voor keto

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met...

BLOG 17 JOEPS EERSTE VERJAARDAGSTAART

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die...

BLOG 71 VECHTEN OM STARTGIDS 3

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kunt altijd een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier op de website.

Matty Barnhoorn  (auteur kookboeken, keto-expert en oprichter van TheNewFood) 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen