Selecteer een pagina

Lipoedeem en lymfoedeem

Heb jij lipoedeem of lymfoedeem? 

Bij zowel lipoedeem en lymfoedeem is het afvallen met een ‘normaal dieet’ lastig, zeker afvallen in omvang. Maar koolhydraatarm/keto eten is dan wel een goede methode om af te vallen, ook in ‘omvang’ en om (pijn)klachten en spanning te verminderen. 

Meet je omtrek in plaats van wegen!
Ga je ook starten met deze aanpak? Meet ook de omtrek van je ledematen in plaats van op de weegschaal te gaan staan! Daaraan is beter merkbaar dat lipoedeem en lymfoedeem afneemt dan aan je gewicht.

Veel vrouwen gingen je voor
Er is nog niet echt onderzoek gedaan naar een koolhydraatarm/keto dieet en het effect op lipoedeem of lymfoedeem. Maar er zijn wel al veel vrouwen die met succes met deze aanpak zijn begonnen. Kijk zelf wat deze aanpak jou kan opleveren! (en laat het ons weten!) 

Nicole – Lipoedeem

Ik ben pijnvrij doordat de zwelling is afgenomen. Ik ben een fase gezakt. Ik ben afgevallen. Mijn spierkracht is toegenomen (nog wel kwetsbaar en high maintenance). Ik herstel sneller na training! 

Ik heb geen voor/na foto want ik sta al veertien jaar op bijna geen enkele foto. Ik heb jaren geen spiegel gehad in huis, en pas weer eentje gekocht. Ik zag er zó bizar uit. Dat doet lipoedeem ook met je…. ik heb nu nog steeds drie maten verschil tussen boven en onder maar het lijkt iets normaler nu denk ik.

=> LIPOEDEEM

Bij lipoedeem is sprake van extreme vetafzetting op de benen en/of armen met bloedvaten die in slechte staat zijn. In verhouding met de rest van het lichaam zijn benen en soms armen veel dikker. Dat verschil kan oplopen tot enkele kledingmaten. Veel diëten of extreem sporten hebben geen zin, afvallen lijkt onmogelijk.

Lipoedeem komt alleen voor bij vrouwen. Overgewicht en een disbalans in hormonen kunnen dit proces verergeren. Veel vrouwen krijgen lipoedeem tijdens bijvoorbeeld de puberteit, na een zwangerschap of na de overgang. Insulineresistentie blijkt een grote rol te spelen in bij het ontstaan van insulineresistentie: alle vrouwen met lipoedeem zijn in hoge mate insulineresistent.

Inge  – Lipoedeem

Ik moest een nieuwe broek en blouse halen. Normaal was dat een strijd met een hoop gemopper. Maar nu voila: alle broeken pasten die ik aantrok. Geloof mij, als je lipoedeem benen hebt is dat passen een verschrikking. Nee keto verhelpt al die vetbobbels niet maar het maakt het wel een heel stuk minder. Blouse van maat XXL naar L… Ik heb even gesprongen in de paskamer 😘😂🙈

De eerste foto is van tijd terug de rechter is van deze zomer ik was toen paar maanden koolhydraatarm/keto. Ik blijf zadeltassen houden. Mooi gaat het niet meer worden, maar het zware gevoel is eruit.

WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN? 

Eindelijk afvallen
Vrouwen met lipoedeem hebben vaak overgewicht en krijgen van hun arts te horen dat zij moeten afvallen en meer moeten gaan bewegen. Zij vallen dan vaak enkel af bij de romp en in het gezicht, niet op de probleemgebieden (benen, heupen en soms de armen).

Bij vrouwen met lipoedeem is vrijwel alleen een strikt koolhydraatarme/keto aanpak effectief: hun insulinelevel in het bloed moet laag worden om resultaat te behalen. Dit lage level krijg je automatisch als je koolhydraatarm/keto eet. Het zorgt ervoor dat je eindelijk blijvend gewicht gaat verliezen. Ook in centimeters, en ook in je ‘probleemzones’! 

Minder pijnklachten
Lipoedeem komt meestal voor in de ledematen. Door de strakgespannen huid en de ontstekingen in de vetcellen kan bijvoorbeeld aanraking erg pijnlijk zijn. Ook bewegen kan hierdoor pijnlijk zijn. Afvallen, vermindering van lipoedeem en het remmen van ontstekingen door een koolhydraatarm/keto dieet zorgt ervoor dat de huid minder pijnlijk is en strak gespannen staat. 

Daarnaast wordt er door koolhydraatarm/keto te eten een stofje aangemaakt door je lijf, wat van nature pijnstillend werkt. Hierdoor kunnen pijnklachten vaak tot een minimum beperkt worden en soms zelfs helemaal verdwijnen.

Geen cravings en eetproblemen meer
Iedereen met lipoedeem is in hoge mate insulineresistent. Hierdoor kun je heel slecht met suikers en veel koolhydraten omgaan. Dit heeft ‘cravings’ en onbeheersbare eetbuien tot gevolg. Dit verdwijnt vrijwel meteen met deze koolhydraatarme aanpak. Je voelt je steeds verzadigd! 

Betere huid
Een minder gezonde huid is één van de gevolgen van lipoedeem. Met een koolhydraatarme/keto aanpak verbetert ook de conditie van de huid.
 

Lilly – Lipoedeem en lymfodeem

Lilly kon bijna niet meer functioneren door de lipoedeemklachten. De huid rond haar opgezette armen en benen was zo gespannen en pijnlijk, dat ze niet aangeraakt kon worden. Met koolhydraatarm/keto eten en speciale massages viel ze binnen één jaar 35 kilo af en ging van kledingmaat 48 naar maat 40.  

Lees het hele verhaal van Lilly

=> LYMFOEDEEM 

Bij lymfoedeem is sprake van extreme vochtafzetting op benen en/of armen; in dit vocht bevinden zich vaak eiwitten. Vaak zijn er ook veel ontstekingsreacties in de ledematen waar sprake is van lymfoedeem. Lymfoedeem is een gevolg van een verstoring in de aanvoer en afvoer van vocht en chronische ontstekingen in het lichaam.

In verhouding met de rest van het lichaam zijn één of meerdere ledematen veel dikker. Ook hebben mensen met lymfoedeem vaker last van ontstekingen en huidinfecties doordat het immuunsysteem negatief wordt beïnvloed en vocht in de ledematen minder goed afgevoerd wordt door het lymfestelsel.

WAT KAN KOOLHYDRAATARM/KETO OPLEVEREN? 

Eindelijk afvallen!
Mensen met lymfoedeem hebben vaak abnormale zwelling in de ledematen waar zich het probleem bevindt. Een koolhydraatarme/keto aanpak zorgt ervoor dat je minder vocht gaat vasthouden en dat je lymfesysteem beter gaat werken. Hierdoor wordt vocht beter afgevoerd en is het makkelijker de zwelling te verminderen en gewicht te verliezen. En dat je omvang ook in centimeters afneemt. 

Minder pijnklachten
Lymfoedeem komt meestal voor in de ledematen. Door de strakgespannen huid kan dat erg pijnlijk zijn, ook zitten er vaak ontstekingen in het vocht van de lymfoedeem. Door vermindering van vochtophopingen en door de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van een koolhydraatarme/keto aanpak (er wordt door je lijf een stofje aangemaakt wat van nature pijnstillend werkt), worden pijnklachten minder.

Minder (laaggradige) ontstekingen en huidinfecties
Koolhdydraatarm/keto eten is een manier van eten die vrij ontstekingsremmend werkt. Je mijdt namelijk veel voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen. Hierdoor nemen ontstekingen en huidinfecties af als je koolhydraatarm/keto eet. Ook zorgen (laaggradige) ontstekingen ervoor dat afvallen moeilijker wordt. Door ontstekingen te verminderen wordt afvallen makkelijker. 

Wondjes genezen sneller
Lymfoedeem beïnvloedt het immuunsysteem op een negatieve wijze. Hierdoor duurt genezing van wondjes langer en is er een groter risico op infecties. Door afname van lymfoedeem met behulp van een koolhydraatarm/keto dieet genezen de wondjes sneller. Daarnaast versterkt een koolhydraatarm/keto dieet het immuunsysteem op natuurlijke wijze. Win-win! 

Betere huid
Een minder gezonde huid is één van de gevolgen van lymfoedeem. Door lymfoedeem te verminderen met behulp van een koolhydraatarm/keto dieet verbetert ook de conditie van de huid.

Judy (48) – Lipoedeem (en nu 50 kilo afgevallen)

Ook Judy had ‘alles al geprobeerd’ om af te vallen en minder last te krijgen van haar lipoedeem. “Ik denk dat ik ongeveer alles al had geprobeerd qua diëten. Ik viel soms ook flink af, maar al die kilo’s zaten er ook zo weer aan. Ik hield het niet vol. Ik had ook gewoon honger. En ik had regelmatig van die slappe benen, terwijl ik wel 6 keer op een dag at. Dat lijnen was dus niet succesvol. Op een gegeven moment is die berg waar je tegenop moet zo hoog geworden dat je alle vertrouwen verliest. Vooral ook in jezelf.”

Gelukkig ontdekt ze de aanpak van TheNewFood en begint ze met de startgids. “Ik ben nu bijna 50 kilo afgevallen. Ik heb meer energie en eetrust in mijn hoofd. Met mijn benen gaat het veel beter….veel minder pijn. Hiervóór had ik echt beide armen nodig om mijzelf de trap op te hijsen. Maar nu kan ik rustig  met mijn armen vol spullen de trap oplopen. Dat zal met minder gewicht te maken hebben, maar zeker ook omdat ik minder last heb van mijn lipoedeem en pijn.

Ik had te hoge bloeddruk en slikte daar medicatie voor, daar mocht ik mee stoppen. Mijn huisarts was best onder de indruk, ik had de startgids ook meegenomen en daar had ze toen een foto van gemaakt.Lees hier het hele verhaal van Judy…

Sanne – Lipoedeem en Lymfoedeem

Ik ben bijna 25 kilo kwijt door deze aanpak en vooral heel veel centimeters… en elke vermindering van radius (pi) geeft relatief minder huidoppervlak en minder (risico op) oedeem. Ik denk dat ik minder oedeem heb in armen (secundair) en benen (primair) maar dat vergeet je zo snel… Wat mij vooral enorm helpt is het verdwenen oedeem in mijn buik (rond darmen, aorta, gylus en middenrif) waardoor áls het oedeem in mijn benen ontspoort (door infectie of luchtdrukdaling) het nog ergens naartoe kan en ik weer gewoon kan ademhalen. Ik ben al mijn gewone vet op mijn bovenbenen nu wel kwijt en er resteert een bobbelige lipoedeemmassa maar ik ben tegen alle verwachting in dus wél kilo’s kwijt. 

Sanne is bestuurslid van de Stichting Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem & Lipoedeem

STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Bij beide aandoeningen is het goed om te starten met gezond koolhydraatarm eten, het liefst volgens onze koolhydraatarme/keto aanpak. Ik raad je aan om dan te beginnen met de STARTGIDS-weekmenu’s, zonder iets te wijzigen aan het menu. Voor de meeste mensen werkt dit voldoende om de problemen zeer effectief aan te pakken en op te lossen.  

Extra tips
In principe hoef je niets te wijzigen aan het menu om te profiteren van de voordelen. Maak eventueel gebruik van onderstaande tips van Lara, om deze aanpak extra te ondersteunen. 

Elona (53) – Lipoedeem

Ook Elona worstelt al vanaf haar 18de met lipoedeem. Vooral haar benen waren altijd ruim twee kledingmaten groter. Na haar twee zwangerschappen werd het probleem nog erger. Naast lipoedeem kreeg ze ook steeds meer last van andere gezondheidsproblemen die vaak worden gezien bij insulineresistentie. Extreem hoge bloeddruk, vaak ontstekingen zoals slijmbeursontsteking en regelmatig hoofdpijn en migraine. 

Vier jaar terug startte ze met strikt koolhydraatarm eten en massages bij Straq. Daarmee viel ze flink af en ook haar benen namen langzaam in omvang af. Ook ziet ze al snel verbetering van alle andere kwalen. Haar bloeddruk is nu weer normaal, ze heeft geen ontstekingen meer en nooit meer hoofdpijn. De resultaten zijn veelbelovend.

TIPS BIJ LIPOEDEEM EN LYMFOEDEEM


Heb geduld
Beide aandoeningen zijn hardnekkig, het kan dus even duren voor je echt effect gaat merken. Bij andere vrouwen met lipoedeem duurde het soms wel twee maanden voor echt verschil in omvang werd gezien. Neem ook onderstaande tips mee voor misschien sneller resultaat!

Massagetherapie voor een nog beter resultaat
Voor een nog beter (zichtbaar en voelbaar) resultaat is de combinatie van deze manier van eten met een goede massagetherapie aan te raden. Op die manier kan de conditie van de bloed- en lymfevaten uiteindelijk verbeteren.

In de ervaringsverhalen lees je met welke massage-therapie andere vrouwen goede ervaringen hebben.

Beweeg voldoende (liefst 60 minuten per dag)
Beweging (vooral vóór je eerste maaltijd op de dag!) zorgt voor verlaging van de bloedsuikerspiegel, waardoor insulineresistentie afneemt.

Beweging zorgt er daarnaast voor dat lymfevocht goed door kan stromen. Je hoeft niet naar de sportschool, bijvoorbeeld wandelen en fietsen zijn ook heel geschikt.   

Spierversterkende oefeningen
Vaak is er sprake van minder spiermassa en minder sterke spieren. Probeer regelmatig wat spierversterkende oefeningen te doen. Hierdoor wordt je spiermassa groter waardoor bewegen steeds makkelijker wordt. Op internet kun je veel eenvoudige spierversterkende oefeningen voor thuis vinden.

Eet voldoende groenten voor gezonde vezels
Vezels uit groenten verminderen insulineresistentie en gaan ontstekingen tegen. Mensen met lymfoedeem en lipoedeem zijn gevoeliger voor ontstekingen en moeten er daarom alles aan doen ontstekingen te voorkomen! Daarnaast zorgen vezels voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel. Met de menu’s uit de startersgids zit je altijd goed! 

Deelvasten om beter af te vallen
Door minder vaak op een dag te eten kun je beter afvallen. Je geeft je lichaam meer ruimte en tijd om de eigen vetreserves te gebruiken. Wil je dit uitproberen dan vind je hier meer informatie. Vrouwen kunnen het best kiezen voor een vroeg eetraam (bijvoorbeeld ontbijt en lunch). Dit is voor hun lichaam het minst stressvol. 

Pas op met zonnebloemolie, margarine, bak-en-braad e.d.
Omega-6 rijke vetten  (zoals zonnebloemolie, margarine, vloeibare boter of arachideolie) bevorderen ontstekingen en dat is voor niemand gezond!  Daarom wordt in de startgids roomboter, olijfolie en kokosolie aangeraden. Ook reuzel, ghee of ossenwit zijn goede opties. 

Kies ook voor de vettere vleessoorten, zoals speklapjes, spekjes en kippendijen met vel. Sommige vette plantaardige voeding is wel geschikt, zoals avocado en kokos.   

Eet vaker vis! Liefst drie keer per week
Vette vis is rijk aan omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat insulineresistentie afneemt. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

Naast het eten van vette vis kan je ook visoliecapsules slikken. Zorg er bij de aanschaf van visolie voor dat de verpakking donker is, dus niet doorzichtig, en bewaar de capsules in de koelkast. Ook kan je in plaats van vis walnoten en lijnzaad eten, let hierbij wel op dat je niet te veel walnoten eet als je af wil vallen. 

Moniek – Lipoedeem

Door ketogeen te eten is bij mij het vocht in mijn lipoedeem flink verminderd, waardoor er veel minder spanning op staat.

De pijn is helaas (nog) niet minder. Sinds de nieuwe manier van eten slaap ik een heel stuk beter, ondanks de pijn. En eindelijk ben ik gewicht kwijt (23 kg), natuurlijk niet zozeer op de lipoedeem plekken.

Mooi meegenomen sinds ik op deze manier eet: geen schimmelinfecties meer, menstruatie rustiger, minder humeurschommelingen en geen cravings meer. Ik ben nu een jaar bezig met keto.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
  • http://lipedema-simplified.org/keto/

  • https://keto.lipedema-simplified.org/lipedema-lymphedema-is-there-a-food-plan-that-can-make-a-difference/

  • https://keto.lipedema-simplified.org/ketogenic-way-of-eating-woe-for-lipedema/success-stories/ 

Vragen over koolhydraatarm/keto bij LIPOEDEEM EN LYMFOEDEEM
Hoe kan ik het beste starten?

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm. Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

Wat is het verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem?

Qua uiterlijk is het meest kenmerkende verschil tussen lipoedeem en lymfoedeem dat lipoedeem ALTIJD symmetrisch is, lymfoedeem kan zich ook aan één kant van het lichaam bevinden.

Bij lipoedeem is sprake van een afzetting van vet, vaak veroorzaakt door hormonale stoornissen.
Bij lymfoedeem is sprake van afzetting van vocht en eiwitten, door een verminderde functie van de lymfevaten.

 

Heb ik lipoedeem?

Bij lipoedeem is sprake van extreme vetafzetting op benen en/of armen met bloedvaten die in slechte staat zijn. In verhouding met de rest van het lichaam zijn benen en soms armen veel dikker. Dat verschil kan oplopen tot enkele kledingmaten. Overgewicht en hormonen kunnen dit proces versnellen.

HOE HERKEN JE LIPOEDEEM?
• Een pijnlijk, zwaar gevoel in de benen
• De huid is gevoelig voor druk van buitenaf en vaak strak gespannen
• Het vet is slap ( ‘blubberbenen’ of ‘wiebelbenen’)
• Vermoeidheid in de benen
• Sinaasappelhuid (cellulite)
• Makkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken
• Een verschil van twee of drie kledingmaten tussen boven- en onderkant
• De voeten zijn niet dik
Ondanks de opvallende kenmerken (die heel anders zijn dan bij lymfoedeem) wordt het probleem door artsen vaak slecht herkend. De diagnose moet uiteindelijk door een dermatoloog worden vastgesteld.

 

Heb ik lymfoedeem?

In verhouding met de rest van het lichaam zijn één of meerdere ledematen veel dikker. Ook hebben mensen met lymfoedeem vaker last van ontstekingen en huidinfecties doordat het immuunsysteem negatief wordt beïnvloed.

HOE HERKEN JE LIPOEDEEM?
– Moe, zwaar gevoel in de ledematen, soms last van tintelingen.
– De huid is gevoelig voor druk van buitenaf en vaak strak gespannen.
– Huidafwijkingen.
– Sneller last van (huid)infecties.
– Gewrichtspijn.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Lipoedeem is nog vrij onbekend. Insulineresistentie (en daardoor een slechte conditie van de bloedvaten) speelt een grote rol bij het ontwikkelen van lipoedeem. Het proces lijkt vaak te worden getriggerd door hormoonschommelingen zoals in de puberteit, bij zwangerschap en de overgang.

WAT KAN EEN ARTS DOEN?
Met huidtherapie is enige verlichting van de strakgespannen huid mogelijk, maar het is geen oplossing. Uiteindelijk wordt vaak gekozen voor liposuctie omdat dit voor langere tijd kan helpen, al zijn de resultaten wisselend. Lang niet iedereen kiest voor een operatie vanwege alle risico’s die daarbij horen.

WAT KUN JE ZELF DOEN?
Afvallen lijkt een logische oplossing. Vrouwen met lipoedeem worden dan ook vaak naar huis gestuurd met het advies om maar af te vallen en meer te bewegen. Maar afvallen is lastig met deze klachten en ook als het lukt om gewicht kwijt te raken dan blijven armen en/of benen in verhouding nog steeds dikker en blijven de meeste klachten bestaan. Tenzij je kiest voor een koolhydraatarme aanpak! 

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Lymfoedeem is een aandoening waarbij zich vocht en eiwit ophopen onder de huid. De oorzaak is een verstoring in de aanvoer en afvoer van lymfevocht. De vaten zijn niet meer in staat vocht uit het weefsel af te voeren, waardoor dit zich gaat ophopen. Dit kan primair (aangeboren) zijn: er bevinden zich dan bijvoorbeeld minder lymfebanen in de ledematen. Ook kan dit secundair zijn: door bijvoorbeeld spataderen of na een operatie, bestraling of infectie. Overgewicht kan het proces versnellen.

WAT KAN EEN ARTS DOEN?
Medische therapie bestaat voornamelijk uit druktherapie door middel van zwachtelen of steunkousen. Daarnaast kan iemand oefentherapie krijgen, waardoor spieren op een bepaalde manier getraind worden. Deze manier van trainen kan er voor zorgen dat er minder oedeem gevormd wordt. In een uiterst geval kan er een operatie plaatsvinden.

WAT KUN JE ZELF DOEN?
Overgewicht vergroot de kans op het ontstaan van lymfoedeem en versnelt het proces. Mensen met lymfoedeem worden dan ook vaak naar huis gestuurd met het advies om maar af te vallen en meer te bewegen. Maar afvallen is lastig met deze klachten en ook als het lukt om gewicht kwijt te raken dan blijven armen en/of benen in verhouding nog steeds dikker en blijven de meeste klachten bestaan. Tenzij je kiest voor een koolhydraatarme aanpak!

Kun je zowel Lipoedeem als Lympfoedeem hebben?

Bij lipoedeem is de afzetting voornamelijk vet. Bij lymfoedeem, lymfevocht en eiwitten.

Iemand met lipoedeem heeft vaak ook in enige mate van lymfoedeem omdat de vetafzetting lymfedoorstroom belemmert. De lymfoedeem wordt dan automatisch minder wanneer lipoedeem afneemt.

Armen en benen blijven in verhouding nog steeds dikker en de meeste klachten blijven bestaan. Tenzij je kiest voor een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak! 

Moet ik eerst naar de huisarts?

In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je hormonale problemen hebt, want je gaat alleen anders eten, gezonder, puur en vers!

Maar deze aanpak kan al snel hele goede resultaten geven waardoor het misschien wel nodig is eventuele medicatie af te bouwen. Medicatie afbouwen doe je wel áltijd in overleg met je behandelaar, dus huisarts of specialist.

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts/specialist doe dat dan. Ook als je je zorgen maakt over je klachten. Is je huisarts/specialist niet op de hoogte van deze aanpak, verwijs hem of haar dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

 

Kan ik altijd koolhydraatarm/keto blijven eten?

Jazeker! Bij hormonale problemen is het zelfs aan te raden. Je kunt heel veel bereiken met deze aanpak, maar als je stopt, loop je kans dat de klachten direct terugkomen. Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruik, die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je klachten zo voor altijd weg blijven.

Gezonder eten is wat mij betreft ook een veel betere optie dan medicatie! Gelukkig eet je heerlijk en verbetert ook je algemene gezondheid. Perfect om gezond(er) mee oud te worden dus!

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen