Selecteer een pagina

KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN BIJ SCHILDKLIERPROBLEMEN

Heb jij schildklierproblemen?

Het is zeker de moeite waard om te kijken wat deze manier van eten jou kan opleveren! Bij zowel een traag werkende schildklier (hypothyroïdie), als een snel werkende schildklier (hyperthyroïdie) kan koolhydraatarm / keto eten een heel goed idee zijn. Het is wel belangrijk om een aantal aanpassingen te doen aan je menu! Je leest er meer over in dit artikel.

Ga direct naar
Traagwerkende schildklier
Te snel werkende schildklier
Veelgestelde vragen

Wat kan het je opleveren?
De kans is groter dat het afvallen lukt en dat is niet alles. Vaak hoor ik ook dat mensen minder klachten krijgen en weer veel meer energie. Soms kan zelfs medicatie worden geminderd. De resultaten wisselen per persoon en vaak heeft deze aanpak ook echt even tijd nodig.

Let op: pas het startgidsmenu aan zoals aangegeven!!
Gebruik de startgids weekmenu’s om op een effectieve manier te beginnen. Neem onderstaande tips van Lara Schalk mee. Zowel bij een traag werkende schildklier als bij een snel werkende schildklier. Lees ook de vragen onderaan de pagina!

=> EEN TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER EN KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN

Vrijwel altijd is er sprake van insulineresistentie. Door koolhydraatarm/keto te eten kun je weer beter gaan reageren op insuline, waardoor inactief schildklierhormoon (T4) weer beter wordt omgezet naar actief schildklierhormoon (T3). Heel belangrijk: deze aanpak zorgt ervoor dat chronische ontstekingen afnemen. Chronische ontstekingen kunnen auto-immuunziektes veroorzaken, zoals Hashimoto’s.   

Mijn schildklier werkt te traag. Ben inmiddels een jaar met deze aanpak bezig en mijn medicatie is nu verlaagd van 150 mcg naar 100 mcg per dag! Verder ben ik in de eerste zeven maanden 20 kilo afgevallen en sindsdien netjes op gewicht.

Rianne - traagwerkende schildklier

AFVALLEN

Bij een traagwerkende schildklier kan het (ondanks de medicatie) lastiger zijn om af te vallen. Ik hoor regelmatig dat mensen al allerlei diëten hebben geprobeerd met weinig of geen resultaat. Het fijne is dat het met een koolhydraatarme/keto aanpak wél heel goed mogelijk is om af te vallen! Het kan wat langzamer gaan, maar het is een kwestie van volhouden en omdat je je met deze aanpak verzadigd voelt gaat dat makkelijk. 

Starten met koolhydraatarm/keto eten en koolhydraten aanvullen móet!
Het is zeker de moeite waard om te starten met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak. Ik zou zeggen ga ervoor! Haal de startgids in huis en  ontdek hoe veel makkelijker afvallen is met deze aanpak! Je kunt gewoon de weekmenu’s volgen, maar zorg dat je per dag rond de 25 gram koolhydraten binnen krijgt, anders gaat je schildklier mogelijk trager werken. Dat betekent dat  je je menu iets moet aanvullen. 

AANVULLEN VAN JE MENU Ga niet vaker eten, maar maak je maaltijden iets groter/koolhydraatrijker. Neem bij je lunch of diner een toetje of snack uit de startgids zodat je iets meer koolhydraten (rond 25 gram per dag) eet. Na elke maaltijden wat aardbeien of bessen met slagroom toe is ook een goed idee. Hoe je de koolhydraten van het menu telt lees je op pagina 28 van de startgids. Daar tel je de extra koolhydraten bij op, maak gebruik van onze koolhydratenlijst.  Voorbeelden hoe je dit aanpast, vind je bij de vragen onderaan.

LAAT 4 UUR TUSSEN INNEMEN MAGNESIUM EN SCHILDKLIERMEDICATIE! Magnesium kán de opname van je schildkiermedicatie (vooral euthyrox) belemmeren/vertragen. Om dit te voorkomen laat je vier uur tussen het innnemen van de medicatie en de aanbevolen magnesium. Je kunt dus het best de eerste capsule magnesium nemen bij de lunch (en dus 4 uur na inname van de euthyrox in de ochtend).

Eet nooit te weinig calorieën
Dit kan er namelijk voor zorgen dat je schildklier nog langzamer gaat werken, waardoor je stofwisseling ook lager wordt. Dit belemmert herstel van de schildklier en het afvallen. Volg het liefst de weekmenu’s uit de startgids, met ruim voldoende vetten, bezuinig daar dus niet op!

Na elke 15 kilo medicatiecheck

Omdat schildklier medicatie wordt gebaseerd op lichaamsgewicht, is het belangrijk de medicatie op tijd aan te passen. Het is daarom verstandig om in elk geval na elke 15 kilo gewichtsverlies een afspraak te maken met je behandelaar hiervoor. 

Ikzelf heb de ziekte van Hashimoto (traag werkende schildklier) en nam een behoorlijk hoge dosis schildklierhormoon (200 mcg L-thyroxine). Na acht weken deze aanpak volgen heb ik geminderd naar 150 mcg per dag, heb ik tonnen energie en ben ik helder en vrolijk. Ook gewicht verliezen, wat hiervoor amper lukte, gaat vlotjes (-8 kg op 8 weken) zonder honger.

Kim - Hashimoto

EXTRA TIPS BIJ TRAAG WERKENDE SCHILDKLIER 

TIP 1 Geef het minimaal 6 maanden de kans
In het begin kan het zijn dat je niet direct positieve effecten merkt. Dit kan komen omdat je lijf bezig is met herstel. Geef niet te snel op!  Ook het afvallen kan wat langzamer gaan dan bij anderen, maar houd vooral vol!

TIP 2 Eet zo puur en gevarieerd mogelijk
Dit is bij schildklierproblemen extra belangrijk, omdat je lijf meer behoefte heeft aan bepaalde micronutriënten (kleine elementen in voeding die belangrijk zijn voor je gezondheid, bijvoorbeeld vitaminen en mineralen). Als je de startgids weekmenu’s volgt, eet je puur en gevarieerd.

TIP 3 Zorg dat je jodium binnenkrijgt
Aan brood wordt jodium toegevoegd. Eet je geen brood meer (als onderdeel van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak) dan moet je zelf zorgen dat je jodium binnenkrijgt. Dat kan door gejodeerd zout te gebruiken bij het koken (Jozo zout, supermarkt) of met kelptabletten.

Als je Hashimoto’s hebt is het verstandig eerst te overleggen met je behandelaar, voordat je extra jodium gaat nemen. Teveel jodium kan bij Hashimoto’s zorgen voor meer achteruitgang van de schildklier. Een goede dosering is daarbij extra belangrijk!

TIP 4 Vermijd gluten, granen, soja en peulvruchten

Dit zijn voedingsgroepen die een ontstekingsbevorderende werking hebben en de schildklierfunctie negatief beïnvloeden. Als je de menu’s en recepten van de startgids volgt dan zit je altijd goed. 

TIP 5 Vast niet langer dan 24 uur achter elkaar
Je kunt zeker wel deelvasten (IF) als je wilt, dat kan je helpen met afvallen. Wil je een langere periode vasten, vast dan maximaal 24 uur achter elkaar. Als je langer vast gaat je schildklier namelijk langzamer werken.
Ga je deelvasten zorg er dan ook voor dat je aan die 25 gram koolhydraten per dag komt. Verdeelt over 2 maaltijden of bij OMAD in één maaltijd. Het kan zijn dat je dan heel even uit ketose gaat, maar omdat je direct daarna 24 uur niet eet, kom je ook snel weer terug in ketose.

Gebruik je medicatie voor een trage schildklier, kijk dan even in de veelgestelde vragen onderaan de pagina.

Ik ben al zes jaar schildklierpatiënt en slik euthyrox. Ik ben met deze leefstijl heel stabiel geworden, maar mooier vind ik nog dat de wolk in mijn hoofd is verdwenen. Ik had angstaanvallen en depressieve gedachtes en ik ben ze kwijt. Mijn waardes blijven perfect. Ik ben zelfs gezakt met medicijn. Ik heb me werkelijk nog nooit zo goed gevoeld als nu en oh ja cholesterol gezakt naar gezonde waardes. 👍😍😍

Sandra - traagwerkende schildklier

=> EEN TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER EN KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN

We zien ook goede en hoopgevende resultaten bij hyperthyroïdie. Door het verlagen van de hoeveelheid insuline in het bloed wordt minder T4 omgezet in T3. Ook bij bijvoorbeeld Graves zien we resultaat. Graves is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Chronische ontstekingen kunnen auto-immuunziektes veroorzaken. Koolhydraatarm/keto eten vermindert chronische ontstekingen.

Starten met koolhydraatarm/keto eten
Het is zeker de moeite waard om te starten  met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak. Geef daarbij je lichaam de kans om weer in balans te komen (dat kan echt een paar maanden tijd nodig hebben) en maak gebruik van onderstaande tips!

Hoeveel koolhydraten per dag?
Eet maximaal 20 gram koolhydraten per dag, maar liever nog minder. Er is geen minimale hoeveelheid koolhydraten waar je je aan hoeft te houden. Je kunt zelfs zónder koolhydraten!
Volg de startgids weekmenu’s en eet geen tussendoortjes of kies een tussendoortje met de minste hoeveelheid koolhydraten.

Vasten of deelvasten vertraagt je schildklier
Bij een te snel werkende schildklier kan deelvasten (IF) een goed idee zijn. Het kan je schildklier vertragen.

“Het is opmerkelijk dat sinds ik met deze andere voeding bezig ben er pas écht een verbetering heeft plaatsgevonden in mijn ziekteproces. Ik ben nog niet beter maar deze manier van eten heeft mij veel meer energie opgeleverd. Ik heb er veel aan te danken.”

Dete, huisarts - Graves

Lees haar verhaal .....

EXTRA TIPS BIJ SNEL WERKENDE SCHILDKLIER

TIP 1 Geef het minimaal 3 maanden de kans
In het begin kan het zijn dat je niet direct positieve effecten merkt. Dit kan komen omdat je lijf bezig is met herstel. Geef niet te snel op! 

TIP 2 Eet wat meer kruisbloemige groenten
Paksoi, bloemkool, broccoli, radijs en boerenkool remmen de werking van de schildklier doordat ze goitrogenen bevatten.
HOE? Je kunt deze groentes extra toevoegen aan je weekmenu of eten in plaats van de groente die in je dagmenu staat. 

Tip 3 Eet voeding rijk aan vitamine D en omega 3
Zowel vitamine D als omega 3 zorgen voor een gezonde werking van de schildklier. Denk aan eieren, vette vis (zoals zalm, makreel, tonijn, haring), walnoten(olie) en lijnzaad(olie) en omega 3.
HOE? Volg de startgids weekmenu’s, dan eet je al deze producten al. Voeg ze eventueel nog extra toe. Overweeg supplementen.
Omega 3 -> Visolie capsules, omega 3 (visvriendelijker) of krill capsules.
Vitamine D -> Vitamine D tabletten, hooggedoseerd (ruim 3000 per dag – bron).  Vitamine D slikken is trouwens voor iedereen een goed idee (tenzij je elke dag een poosje zonder veel kleren in de zon kunt zijn), vooral ook voor oudere mensen en mensen met een donkere huid.

Tip 4 Vermijd voeding met veel jodium
Zeewier, witvis en garnalen bevatten meer jodium. Jodium bevordert de werking van de schildklier en dat wil je juist niet. Gebruik om die reden ook geen kelp. Kies voor het aanvullen van je mineralen voor LoSalt zónder jodium ipv met jodium.

Tip 5 Vermijd gluten, cafeïne, soja en plantaardige olie
Deze stoffen werken ontstekingsbevorderend en kunnen de schildklierwerking versnellen (cafeïne).  Plantaardige olie is rijk aan omega 6 en werkt ontstekingsbevorderend, kokosolie is daarop een uitzondering, dus dat kan wel.

Tip 6 Minder met zuivel
Eet minder zuivel, laat bijvoorbeeld yoghurt als ontbijt weg uit je menu. Ook zuivel kan ontstekingsbevorderend werken.
Uiteindelijk is het misschien beter voor je lijf om de zuivel helemaal weg te laten, maar meestal is dat niet nodig. Kijk eerst hoe het gaat met minder zuivel.

Ik heb Hashimoto en volg sinds een half jaar de aanpak van TheNewFood. Ik ben heel erg tevreden. Ik heb gelukkig geen overgewicht. Eerder ben ik te licht. Maar ik had altijd last van een hele opgezette buik en een opgeblazen gevoel. Door nu volgens deze aanpak te eten heb ik daar geen last meer van. En de gerechten zijn heerlijk. Ik moet alleen oppassen dat ik niet afval. 

Esther - Hashimoto

Ik heb geen galblaas meer en een traag werkende schildklier. Toch ben ik met deze aanpak 17 kilo afgevallen in een jaar tijd!

Aïra - traagwerkende schildklier

VEELGESTELDE VRAGEN
Hoe kan ik het beste starten?

Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet, dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

Moet ik eerst naar de huisarts/specialist?

In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je schildklierproblemen hebt. Je gaat anders eten maar blijft uiteraard gewoon je voorgeschreven medicatie gebruiken.

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist doe dat dan. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak, verwijs  dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

Het is raadzaam 3 tot 6 maanden na het starten met ketogeen eten, je bloedwaarden (TSH, T3, T4 en indien mogelijk rT3) te laten controleren. Aan de hand van deze controles kun je kijken of je schildklierfunctie verbetert.

Wat kan koolhydraatarm/keto eten opleveren?

Het verschilt per persoon, maar de resultaten zijn veelbelovend.
– Meer energie.
– Minder moe.
– Beter slapen.
– Minder hongerig.
– Eindelijk afvallen.
– Afname van allerlei ‘vage’ gezondheidsklachten.

Hoe snel zie/voel je resultaat?

Het kan even duren voor je iets merkt van je nieuwe manier van eten. De eerste weken, en soms zelfs maanden, is je lijf vooral bezig met de omschakeling naar een vetverbranding, herstel en een nieuwe balans vinden.

Geef niet op!
Het kan maanden duren voor je grote veranderingen merkt, dus houd vooral vol, het is de moeite waard!

Moet ik mijn medicatie blijven gebruiken?

Jazeker! Je menu gaat er anders uitzien, maar je blijft gewoon de voorgeschreven medicatie gebruiken als je start. Let er wel op dat je je magnesium niet tegelijk met je schildkliermedicatie inneemt (anders kan je medicatie mogelijk minder goed werken). Laat er minstens 4 uur tussen zitten.

Aanpassen van medicatie
Je medicatie is afgesteld op je gewicht. Als je veel afvalt (meer dan 10 – 15 kilo) dan moet je medicatie waarschijnlijk worden aangepast. Doe dit altijd alleen in overleg met je huisarts of specialist!!

Ook als je merkt dat je klachten krijgt als gejaagdheid, hartkloppingen en onrust, is het verstandig je schildklierwaarden te laten testen. Mogelijk gebruik je teveel medicatie en moet medicatie worden aangepast.

Afbouwen van medicatie
Soms gaat het zoveel beter, dat medicatie kan worden afgebouwd of dat zelfs geen medicatie meer nodig is. Ook dit besluit je natuurlijk nooit zelf maar samen met je huisarts of specialist, op basis van de uitkomst van onderzoeken.

BIJ TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER waarom rond 25 gram koolhydraten?

Eet rond 25 gram koolhydraten per dag (en nooit minder dan 20 gram koolhydraten!)
Waarom? Voor omzetting van T4  naar T3 is insuline nodig. Je lijf geeft insuline af als je koolhydraten eet (en in mindere mate bij het eten van eiwitten). 

Een beetje insuline is nodig voor omzetten T4 in T3
Als je te weinig koolhydraten eet, wordt er te weinig insuline geproduceerd en is er minder omzetting van T4 naar T3. Houd voor de zekerheid rond de 25 gram koolhydraten per dag aan, dan zit je altijd goed.

Hoe doe je dat?
Bij de volgende vraag vind je voorbeelden van hoe je dit kunt doen

 

BIJ TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER Hoe pas ik het menu aan?

De makkelijkste manier om je dagmenu aan te vullen als je de weekmenu’s volgt is door eventueel bij elke maaltijd iets extra’s tot te voegen. Ga geen extra tussendoortjes eten, dan zul je veel moeilijker je doelen halen. Tussendoortjes laat je het liefst helemaal achterwege.

Ga uit van de volgende hoeveelheid koolhydraten per maaltijd (dit is een goedwerkende richtlijn, maar soms afwijken is geen probleem, probeer per dag op rond 25 gram koolhydraten uit te komen)

ontbijt rond de 8 gram koolhydraten
lunch rond de 8 gram koolhydraten
diner rond de 10 gram koolhydraten

VOORBEELD Als voor je ontbijt in het boekje 4-6 staat aangegeven, dan ga je uit van 6 gram koolhydraten. Om aan 8 gram te komen (zoals hierboven aangegeven) vul je je ontbijt aan met 2 gram koolhydraten. Staat voor het ontbijt 0-3 aangegeven bij je ontbijt van die dag, dan ga je uit van 3 gram koolhydraten en dan vul je nog 5 gram aan. Je eet deze extra koolhydraten altijd direct bij je maaltijd.

Het komt niet heel erg precies, je mag er gerust iets naast zitten, dus iets meer of minder koolhydraten. Alle suggesties die je hieronder vindt zijn ‘ongeveer’ suggesties.

HOE VUL JE DIT AAN? Je kunt je maaltijd aanvullen met tussendoortjes van de lijst met tussendoortjes (pagina 33 startgids). Dit is de meest eenvoudige manier. Je kunt ook de groente in je weekmenu ruilen voor een groente met iets meer koolhydraten. Gebruik hierbij de koolhydratenlijst. Bijvoorbeeld 100 gram bloemkool in plaats van 100 gram broccoli, is zo’n 2 gram koolhydraten extra.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Ik noem er een aantal (Het zijn opties, er is natuurlijk meer mogelijk. Kies uit wat voor jou past en lekker is!):

Extra’s met ± 2 gram koolhydraten
– 150 gram komkommer in plakjes met een dipsausje (startgids) als voorafje
– 100 gram gekookte Edame bonen (zie supermarktlijst) toevoegen aan maaltijd, bijvoorbeeld door de salade
– 50 gram aardbeien als toetje, eventueel met slagroom 
1 portie chocofudge als toetje, eventueel met slagroom (de porties zijn in te vriezen)
– 1 portie chocoladecake als toetje, eventueel met slagroom (de porties zijn in te vriezen)
– 1 portie eiercake (startgids pagina 60) als toetje, eventueel met slagroom (porties in te vriezen)
– 50 gram macadamianoten extra, rond de maaltijd (alleen als je niet meer af hoeft te vallen)

Extra’s met ± 3 gram koolhydraten
– een klein portie courgettesoep (startgids pagina 59) vooraf (porties in te vriezen)
– 3 lente-uitjes toevoegen aan je maaltijd
– 50 gram gekookte lupinebonen (zie supermarktlijst) toevoegen aan maaltijd, bijvoorbeeld door de salade
– 50 gram galiameloen (let op dat is niet veel!!), eventueel met een plakje rauwe ham erom
– 50 gram frambozen als toetje, eventueel met slagroom
– 1 portie chocolademousse  (startgids pagina 77) als toetje, eventueel met slagroom
– 1 portie chocomousse met kokosmelk (startgids Deel2 pagina 16) als toetje, eventueel met slagroom
– 1 portie chocoroom  (startgids Deel2 pagina 47) als toetje, eventueel met slagroom
– 50 gram pecannoten extra, rond de maaltijd  (alleen als je niet meer af hoeft te vallen)
– 50 gram walnoten extra, rond de maaltijd (alleen als je niet meer af hoeft te vallen)
– 50 gram hele amandelen extra, rond de maaltijd (alleen als je niet meer af hoeft te vallen)
– 100 gram paranoten extra, rond de maaltijd (alleen als je niet meer af hoeft te vallen)

Extra’s met ± 4 gram koolhydraten
– extra sjalotje toevoegen aan je maaltijd
– 40 gram blauwe bessen als toetje, eventueel met slagroom 
1 portie aardbeienroom-roompudding als toetje, eventueel met slagroom (de porties zijn in te vriezen)
– 50 gram watermeloen (let op dat is  niet veel) als toetje (of als voorafje met wat feta)
– 1 portie avocado-ijs (startgids pagina 76) als toetje, eventueel met slagroom 
– 1 portie citroenmousse  (startgids pagina 77) als toetje, eventueel met slagroom

WAARSCHUWING Let wel op, sommige van deze producten is echt ‘dooreetvoedsel’, zoals noten en meloen. Merk je dat je het niet kunt houden bij de aangegeven hoeveelheid, kies deze producten dan niet. Ook niet als je niet meer af hoeft te vallen.

 

BIJ TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER Hoe snel kun je afvallen?

Bij een traag werkende schildklier kan het lastiger zijn om af te vallen, ondanks de medicatie. Ik hoor regelmatig dat mensen al allerlei diëten hebben geprobeerd met weinig of geen resultaat.

Het fijne is dat het met een koolhydraatarme/keto aanpak wél heel goed mogelijk is om af te vallen! Het kan wat langzamer gaan, maar het is een kwestie van volhouden en omdat je je met deze aanpak verzadigd voelt gaat dat makkelijk.

Ik zou zeggen ga ervoor! Haal de startgids in huis en ga de weekmenu’s volgen en ontdek hoe makkelijk afvallen is met deze aanpak!

BIJ TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER Na 6 maanden nog geen resultaat

Mocht je na 6 maanden geen verbetering merken, dan kan je ook overwegen cyclisch ketogeen te gaan eten. Hierbij eet je 6 dagen in de week ketogeen en 1 dag in de week wat meer koolhydraten (tot 100 gram). Hierdoor heb je éénmaal per week een hogere insulinerespons waardoor meer T4 (inactief schildklierhormoon) in T3 (actief schildklierhormoon) wordt omgezet.

Het is de bedoeling dat je deze koolhydraten uit volwaardige en pure voeding (bijvoorbeeld zoete aardappel, wat fruit en fase 2/3 producten van de koolhydraatlijst) haalt. Blijf gluten, granen, soja, peulvruchten en zuivel vermijden in verband met de ontstekingsbevorderende werking van deze producten.

PAS OP
Cyclisch eten is een veel minder effectieve manier van koolhydraatarm/keto eten en ook niet makkelijk, omdat je iedere keer weer ‘de knop moet omzetten’. Ik raad deze aanpak dan ook beslist af als het niet écht nodig is.

 

Wanneer moet ik stoppen met koolhydraatarm/keto?

Als je je na 6 maanden ketogeen eten slechter voelt dan vóór de start met ketogeen eten, kun je overwegen te stoppen met ketogeen eten. Het kan echter ook geen kwaad om het nog langer aan te zien, je eet immers puur en gezond. Geef je lijf voldoende tijd om te wennen aan een nieuwe leefstijl en om te herstellen van klachten en ziekte.

Het is raadzaam 3 tot 6 maanden na het starten met ketogeen eten je bloedwaarden (TSH, T3, T4 en indien mogelijk rT3) te laten controleren. Aan de hand van deze controles kan je kijken of je schildklierfunctie verbetert. Als je plotseling verergering van klachten krijgt, staak het ketogeen eten (tijdelijk) en overleg met je huisarts/specialist. Bouw eventuele medicatie niet af zonder overleg met de huisarts of specialist.

Waar vind ik ervaringsverhalen van anderen?

Op de site staat het verhaal van huisarts Hollemans. We zijn nog op zoek naar meer mensen die hun verhaal willen delen zodat we nog meer mensen kunnen inspireren.

Op dietdoctor.com vind je ook ervaringsverhalen.

Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. 

BIJ TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER Waarom minder dan 20 gram koolhydraten?

Voor omzetting van T4  naar T3 is insuline nodig.
Je lijf geeft insuline af als je koolhydraten eet (en in mindere mate bij het eten van eiwitten).

Minder T4 omgezet in T3
Als je minder koolhydraten eet, is er minder insuline aanwezig en wordt T4 minder omgezet in T3. Dat is precies wat je wilt als je een te snel werkende schildklier hebt.

Mijn schildklier is verwijderd of werkt helemaal niet meer, wat nu?

Ook wanneer je schildklier is verwijderd (of helemaal niet meer werkt) kun je met deze aanpak starten. We zien vaak heel mooie resultaten.
Mensen krijgen weer meer energie en het lukt ook om weer af te vallen.

Hoe lang duurt het voor je verschil merkt?
Het kan wat langer duren voor je verschil merkt. Geef het de tijd, dus eerder maanden dan weken!

Hoe pak ik het aan?
Volg de tips of adviezen die staan bij een traagwerkende schildklier hierboven.
 Je eet dus ook de 25 gram koolhydraten per dag. Als je geen schildklier hebt, slik je een schildklierhormoon, wat door je lijf zelf omgezet moet worden. Je lijf heeft hiervoor een beetje insuline nodig, daarom is het belangrijk rond de 25 gram koolhydraten te eten.

Belangrijk: Je gebruikt juist geen (extra) jodium, want zonder schildklier heeft je lichaam daar niets aan. Je kunt dan zelfs teveel jodium binnenkrijgen.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen