Selecteer een pagina

KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN BIJ SCHILDKLIERPROBLEMEN

Heb jij schildklierproblemen?

Het is zeker de moeite waard om te kijken wat deze manier van eten jou kan opleveren! Bij zowel een traag werkende schildklier (hypothyroïdie), als een snel werkende schildklier (hyperthyroïdie) kan koolhydraatarm / keto eten een heel goed idee zijn. 

Ga direct naar
Traagwerkende schildklier
Te snel werkende schildklier
Veelgestelde vragen

Wat kan het je opleveren?
De kans is groter dat het afvallen lukt en dat is niet alles. Vaak hoor ik ook dat mensen minder klachten krijgen en weer veel meer energie. Soms kan zelfs medicatie worden geminderd. De resultaten wisselen per persoon en vaak heeft deze aanpak ook echt even tijd nodig.

Gebruik de startgids weekmenu’s om op een effectieve manier te beginnen. Neem onderstaande tips van Lara Schalk mee. Zowel bij een traag werkende schildklier als bij een snel werkende schildklier. Lees ook de vragen onderaan de pagina!

Mijn schildklier werkt te traag. Ben inmiddels een jaar met deze aanpak bezig en mijn medicatie is nu verlaagd van 150 mcg naar 100 mcg per dag! Verder ben ik in de eerste zeven maanden 20 kilo afgevallen en sindsdien netjes op gewicht.

Rianne - traagwerkende schildklier

=> EEN TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER EN KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN

Het is zeker de moeite waard om te starten met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak. Ik zou zeggen ga ervoor! Haal de startgids in huis en  ontdek hoe veel makkelijker afvallen is met deze aanpak! Deze aanpak zorgt ervoor dat chronische ontstekingen afnemen. Chronische ontstekingen kunnen auto-immuunziektes veroorzaken, zoals Hashimoto’s. We zien vaak een afname van Hashimoto’s en zelfs gebeurt het regelmatig dat de klachten helemaal verdwijnen.   

Bij een traagwerkende schildklier is vrijwel altijd sprake van insulineresistentie. Door koolhydraatarm/keto te eten kun je weer beter gaan reageren op insuline, waardoor inactief schildklierhormoon (T4) weer beter wordt omgezet naar actief schildklierhormoon (T3). 

AFVALLEN
Bij een traagwerkende schildklier kan het (ondanks de medicatie) lastiger zijn om af te vallen. Ik hoor regelmatig dat mensen al allerlei diëten hebben geprobeerd met weinig of geen resultaat. Het fijne is dat het met een koolhydraatarme/keto aanpak wél heel goed mogelijk is om af te vallen! Het kan wat langzamer gaan, maar het is een kwestie van volhouden en omdat je je met deze aanpak verzadigd voelt gaat dat makkelijk. Heb je het idee dat er weinig gebeurt? Lees dan ook eens dit artikel.

Eerder raden wij op advies van verschillende artsen aan om je menu iets aan te passen, maar dat advies hebben wij laten vervallen. Uit recente onderzoeken en ervaringen, blijkt dat niet nodig!

WAAR GOED OP TE LETTEN? 

TIJDSTIP INNAME SCHILDKLIERMEDICATIE! Magnesium kán de opname van je schildkiermedicatie (vooral euthyrox) belemmeren/vertragen. Om dit te voorkomen laat je vier uur tijd tussen het innemen van de medicatie en de door ons aanbevolen magnesium. Je kunt dus het beste in de ochtend je schildkliermedicatie nemen en bij de lunch je eerste magnesium.

EET NOOIT TE WEINIG CALORIEËN 
Dit kan er namelijk voor zorgen dat je schildklier nog langzamer gaat werken, waardoor je stofwisseling ook lager wordt. Dit belemmert herstel van de schildklier en het afvallen. Volg het liefst de weekmenu’s uit de startgids, met ruim voldoende vetten, bezuinig daar dus niet op.

Er zijn sterke aanwijzingen (uit wetenschappelijk onderzoek) dat een crashdieet (niet gezond koolhydraatarm/keto volgens onze aanpak!) de kans op schildklierproblemen vergroot of dat schildklierproblemen ernstiger worden.

NA ELKE 15 KILO EEN MEDICATIECHECK
Omdat schildklier medicatie wordt gebaseerd op lichaamsgewicht, is het belangrijk de medicatie op tijd aan te passen. Het is daarom verstandig om in elk geval na elke 15 kilo gewichtsverlies een afspraak te maken met je behandelaar hiervoor. Blijf je klachten houden die wijzen op een te trage schildklier, ondanks de medicatie, overleg dan met je arts, je vindt er meer over in dit artikel

EXTRA TIPS BIJ TRAAG WERKENDE SCHILDKLIER 

TIP 1 Vasten
Je kunt zeker wel deelvasten (IF) of een langere periode vasten als je wilt. Volgens onderzoek kan het je helpen met afvallen én het kan ervoor zorgen dat je lijf beter gaat reageren op insuline. Door regelmatig te (deel)vasten kunnen je cellen ook weer gevoeliger worden voor T3 (schildklierhormoon) en dat kan het dus zeker in je voordeel werken. Maak de maaltijden rond het vasten voedzaam en bespaar niet op vet en calorieën. 

TIP 2 Eet zo puur en gevarieerd mogelijk
Dit is bij schildklierproblemen extra belangrijk, omdat je lijf meer behoefte heeft aan bepaalde micronutriënten (kleine elementen in voeding die belangrijk zijn voor je gezondheid, bijvoorbeeld vitaminen en mineralen). Als je de startgids weekmenu’s volgt, eet je puur en gevarieerd.

TIP 3 Zorg dat je jodium binnenkrijgt (pas om met fluoride)
Aan brood wordt jodium toegevoegd. Eet je geen brood meer (als onderdeel van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak) dan moet je zelf zorgen dat je jodium binnenkrijgt. Eet je ruim eieren, vis, kaas en andere zuivel, dan zit je al snel goed. Verder raden wij LoSalt jodium aan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat fluoride de opname van jodium tegenwerkt. Meer hierover lees je bij de vragen!

Let op: Bij Hashimoto’s is het verstandig eerst te overleggen met je behandelaar, voordat je extra jodium gaat nemen. Teveel jodium kan bij Hashimoto’s juist zorgen voor meer achteruitgang van de schildklier. Gebruik liever LoSalt zonder jodium.

TIP 4 Denk aan extra selenium en zink!
Deze supplementen zijn nodig om de omzetting in bruikbaar hormoon te bevorderen. Zie onze supplementen pagina.

TIP 5 Leer anders met stress om te gaan
Heb je veel stress in je leven dan kan dat van veel invloed zijn op je schildklier, doordat je veel stresshormonen aanmaakt. Ervaar jij veel stress in je leven, misschien kun je dan leren hier anders mee om te gaan. Denk aan mindfulness, ademhalingstechnieken of bijvoorbeeld yoga. 

TIP 6 Geef het minimaal 6 maanden de kans
In het begin kan het zijn dat je niet direct positieve effecten merkt. Dit kan komen omdat je lijf bezig is met herstel. Geef niet te snel op!  Ook het afvallen kan wat langzamer gaan dan bij anderen, maar houd vooral vol!

TIP 7 Vermijd gluten, granen, soja en peulvruchten
Dit zijn voedingsgroepen die een ontstekingsbevorderende werking hebben en de schildklierfunctie negatief beïnvloeden. Als je de menu’s en recepten van de startgids volgt dan zit je altijd goed. Pas op met ‘kant-en-klaar keto’ producten, zoals crackers. Die liever niet.

Ikzelf heb de ziekte van Hashimoto (traag werkende schildklier) en nam een behoorlijk hoge dosis schildklierhormoon (200 mcg L-thyroxine). Na acht weken deze aanpak volgen heb ik geminderd naar 150 mcg per dag, heb ik tonnen energie en ben ik helder en vrolijk. Ook gewicht verliezen, wat hiervoor amper lukte, gaat vlotjes (-8 kg op 8 weken) zonder honger.

Kim - Hashimoto

Ik ben al zes jaar schildklierpatiënt en slik euthyrox. Ik ben met deze leefstijl heel stabiel geworden, maar mooier vind ik nog dat de wolk in mijn hoofd is verdwenen. Ik had angstaanvallen en depressieve gedachtes en ik ben ze kwijt. Mijn waardes blijven perfect. Ik ben zelfs gezakt met medicijn. Ik heb me werkelijk nog nooit zo goed gevoeld als nu en oh ja cholesterol gezakt naar gezonde waardes. 👍😍😍

Sandra - traagwerkende schildklier

=> EEN TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER EN KOOLHYDRAATARM/KETO ETEN

We zien ook goede en hoopgevende resultaten bij hyperthyroïdie. Door het verlagen van de hoeveelheid insuline in het bloed wordt minder T4 omgezet in T3. Ook bij bijvoorbeeld Graves zien we resultaat. Graves is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Chronische ontstekingen kunnen auto-immuunziektes veroorzaken. Koolhydraatarm/keto eten vermindert chronische ontstekingen.

Starten met koolhydraatarm/keto eten
Het is zeker de moeite waard om te starten  met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak. Geef daarbij je lichaam de kans om weer in balans te komen (dat kan echt een paar maanden tijd nodig hebben) en maak gebruik van onderstaande tips!

Hoeveel koolhydraten per dag?
Eet maximaal 20 gram koolhydraten per dag, maar liever nog minder. Er is geen minimale hoeveelheid koolhydraten waar je je aan hoeft te houden. Je kunt zelfs zónder koolhydraten!
Volg de startgids weekmenu’s en eet geen tussendoortjes of kies een tussendoortje met de minste hoeveelheid koolhydraten.

Vasten of deelvasten vertraagt je schildklier
Bij een te snel werkende schildklier kan deelvasten (IF) een goed idee zijn. Het kan je schildklier vertragen.

“Het is opmerkelijk dat sinds ik met deze andere voeding bezig ben er pas écht een verbetering heeft plaatsgevonden in mijn ziekteproces. Ik ben nog niet beter maar deze manier van eten heeft mij veel meer energie opgeleverd. Ik heb er veel aan te danken.”

Dete, huisarts - Graves

Lees haar verhaal .....

EXTRA TIPS BIJ SNEL WERKENDE SCHILDKLIER

TIP 1 Geef het minimaal 3 maanden de kans
In het begin kan het zijn dat je niet direct positieve effecten merkt. Dit kan komen omdat je lijf bezig is met herstel. Geef niet te snel op! 

TIP 2 Eet wat meer kruisbloemige groenten
Paksoi, bloemkool, broccoli, radijs en boerenkool remmen de werking van de schildklier doordat ze goitrogenen bevatten.
HOE? Je kunt deze groentes extra toevoegen aan je weekmenu of eten in plaats van de groente die in je dagmenu staat. 

Tip 3 Eet voeding rijk aan vitamine D en omega 3
Zowel vitamine D als omega 3 zorgen voor een gezonde werking van de schildklier. Denk aan eieren, vette vis (zoals zalm, makreel, tonijn, haring), walnoten(olie) en lijnzaad(olie) en omega 3.
HOE? Volg de startgids weekmenu’s, dan eet je al deze producten al. Voeg ze eventueel nog extra toe. Overweeg supplementen.
Omega 3 -> Visolie capsules, omega 3 (visvriendelijker) of krill capsules.
Vitamine D -> Zie ons supplementen advies. Vitamine D aanvullen is overigens voor iedereen aan te raden!.

Tip 4 Vermijd voeding met veel jodium
Zeewier, witvis en garnalen bevatten meer jodium. Jodium bevordert de werking van de schildklier en dat wil je juist niet. Gebruik om die reden ook geen kelp. Kies voor het aanvullen van je mineralen voor LoSalt zónder jodium ipv met jodium.

Tip 5 Vermijd gluten, cafeïne, soja en plantaardige olie
Deze stoffen werken ontstekingsbevorderend en kunnen de schildklierwerking versnellen (cafeïne).  Plantaardige olie is rijk aan omega 6 en werkt ontstekingsbevorderend, kokosolie is daarop een uitzondering, dus dat kan wel.

Tip 6 Minder met zuivel en eieren
Eet minder zuivel, laat bijvoorbeeld yoghurt als ontbijt weg uit je menu. Ook zuivel kan ontstekingsbevorderend werken. Uiteindelijk is het misschien beter voor je lijf om de zuivel helemaal weg te laten, maar meestal is dat niet nodig. Kijk eerst hoe het gaat met minder zuivel. Een andere reden is dat zuivel (en eieren) meer jodium bevat. 

Ik heb Hashimoto en volg sinds een half jaar de aanpak van TheNewFood. Ik ben heel erg tevreden. Ik heb gelukkig geen overgewicht. Eerder ben ik te licht. Maar ik had altijd last van een hele opgezette buik en een opgeblazen gevoel. Door nu volgens deze aanpak te eten heb ik daar geen last meer van. En de gerechten zijn heerlijk. Ik moet alleen oppassen dat ik niet afval. 

Esther - Hashimoto

Ik heb geen galblaas meer en een traag werkende schildklier. Toch ben ik met deze aanpak 17 kilo afgevallen in een jaar tijd!

Aïra - traagwerkende schildklier

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe kan ik het beste starten?

Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet, dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

Moet ik eerst naar de huisarts/specialist?

In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je schildklierproblemen hebt. Je gaat anders eten maar blijft uiteraard gewoon je voorgeschreven medicatie gebruiken.

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist doe dat dan. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak, verwijs  dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

Het is raadzaam 3 tot 6 maanden na het starten met ketogeen eten, je bloedwaarden (TSH, T3, T4 en indien mogelijk rT3) te laten controleren. Aan de hand van deze controles kun je kijken of je schildklierfunctie verbetert.

Hoe herken je een trage schildklier?

Twijfel je of jij last heb van een trage schildklier? Lees dit artikel van Amy Berger.

Wat kan koolhydraatarm/keto eten opleveren?

Het verschilt per persoon, maar de resultaten zijn veelbelovend.
– Meer energie.
– Minder moe.
– Beter slapen.
– Minder hongerig.
– Eindelijk afvallen.
– Afname van allerlei ‘vage’ gezondheidsklachten.

Hoe snel zie/voel je resultaat?

Het kan even duren voor je iets merkt van je nieuwe manier van eten. De eerste weken, en soms zelfs maanden, is je lijf vooral bezig met de omschakeling naar een vetverbranding, herstel en een nieuwe balans vinden.

Geef niet op!
Het kan maanden duren voor je grote veranderingen merkt, dus houd vooral vol, het is de moeite waard!

Moet ik mijn medicatie blijven gebruiken?

Jazeker! Je menu gaat er anders uitzien, maar je blijft gewoon de voorgeschreven medicatie gebruiken als je start. Let er wel op dat je je magnesium niet tegelijk met je schildkliermedicatie inneemt (anders kan je medicatie mogelijk minder goed werken). Laat er minstens 4 uur tussen zitten.

Aanpassen van medicatie
Je medicatie is afgesteld op je gewicht. Als je veel afvalt (meer dan 10 – 15 kilo) dan moet je medicatie waarschijnlijk worden aangepast. Doe dit altijd alleen in overleg met je huisarts of specialist!!

Ook als je merkt dat je klachten krijgt als gejaagdheid, hartkloppingen en onrust, is het verstandig je schildklierwaarden te laten testen. Mogelijk gebruik je teveel medicatie en moet medicatie worden aangepast.

Afbouwen van medicatie
Soms gaat het zoveel beter, dat medicatie kan worden afgebouwd of dat zelfs geen medicatie meer nodig is. Ook dit besluit je natuurlijk nooit zelf maar samen met je huisarts of specialist, op basis van de uitkomst van onderzoeken.

BIJ TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER Hoe snel kun je afvallen?

Bij een traag werkende schildklier kan het lastiger zijn om af te vallen, ondanks de medicatie. Ik hoor regelmatig dat mensen al allerlei diëten hebben geprobeerd met weinig of geen resultaat.

Het fijne is dat het met een koolhydraatarme/keto aanpak wél heel goed mogelijk is om af te vallen! Het kan wat langzamer gaan, maar het is een kwestie van volhouden en omdat je je met deze aanpak verzadigd voelt gaat dat makkelijk.

Ik zou zeggen ga ervoor! Haal de startgids in huis en ga de weekmenu’s volgen en ontdek hoe makkelijk afvallen is met deze aanpak!

BIJ TRAAGWERKENDE SCHILDKLIER Na 6 maanden nog geen resultaat

Mocht je na 6 maanden geen verbetering merken, dan kan je ook overwegen cyclisch ketogeen te gaan eten. Hierbij eet je 6 dagen in de week ketogeen en 1 dag in de week wat meer koolhydraten (tot 100 gram). Hierdoor heb je éénmaal per week een hogere insulinerespons waardoor meer T4 (inactief schildklierhormoon) in T3 (actief schildklierhormoon) wordt omgezet.

Het is de bedoeling dat je deze koolhydraten uit volwaardige en pure voeding (bijvoorbeeld zoete aardappel, wat fruit en fase 2/3 producten van de koolhydraatlijst) haalt. Blijf gluten, granen, soja, peulvruchten en zuivel vermijden in verband met de ontstekingsbevorderende werking van deze producten.

PAS OP
Cyclisch eten is een veel minder effectieve manier van koolhydraatarm/keto eten en ook niet makkelijk, omdat je iedere keer weer ‘de knop moet omzetten’. Ik raad deze aanpak dan ook beslist af als het niet écht nodig is.

 

Wanneer moet ik stoppen met koolhydraatarm/keto?

Als je je na 6 maanden ketogeen eten slechter voelt dan vóór de start met ketogeen eten, kun je overwegen te stoppen met ketogeen eten. Het kan echter ook geen kwaad om het nog langer aan te zien, je eet immers puur en gezond. Geef je lijf voldoende tijd om te wennen aan een nieuwe leefstijl en om te herstellen van klachten en ziekte.

Het is raadzaam 3 tot 6 maanden na het starten met ketogeen eten je bloedwaarden (TSH, T3, T4 en indien mogelijk rT3) te laten controleren. Aan de hand van deze controles kan je kijken of je schildklierfunctie verbetert. Als je plotseling verergering van klachten krijgt, staak het ketogeen eten (tijdelijk) en overleg met je huisarts/specialist. Bouw eventuele medicatie niet af zonder overleg met de huisarts of specialist.

Waar vind ik ervaringsverhalen van anderen?

Op de site staan veel ervaringsverhalen en bijvoorbeeld ook het uitgebreide verhaal van huisarts Hollemans.

Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. 

Is er een ALTERNATIEF VOOR MEDICATIE?

Voordat er medicatie voor de schildklier bestond kregen mensen gedroogde schildklier van dieren. Supplementen met schildklierhormoon van dieren bestaan nog steeds en worden door sommige mensen gebruikt als alternatief voor bijvoorbeeld Thyrax.

Opmerkelijk is dat mensen die ondanks bijvoorbeeld Thyrax nog klachten hebben, na het toevoegen van een dierlijk schildkliersupplement ineens veel minder of helemaal geen klachten meer hebben. Zij kunnen soms zelfs helemaal stoppen met de Thyrax en enkel het supplement nemen. 

Een onderzoek (waarbij deelnemers niet wisten wat zij kregen) wees uit dat 49% van de deelnemers de voorkeur had voor het dierlijke schildkliersupplement, 19% aan levothyroxine en 23% had geen voorkeur. Dit komt vooral omdat gewichtsverlies bij het schildkliersupplement makkelijker lijkt te gaan. Het hele onderzoek lees je hier: https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/vol-6-issue-8/vol-6-issue-8-p-3/

Om de hoeveelheid dierlijk schildkliersupplement te bepalen, maak je gebruik van een omrekentabel. Deze vind je hier: https://www.parkcompounding.com/converting-dosages-of-desiccated-thyroid-medications/

De hoeveelheden zijn hierbij uitgangswaarden, je past de hoeveelheid supplement aan op basis van je symptomen. Het kan dus zijn dat je iets meer of iets minder van het dierlijk schildkliersupplement nodig hebt dan in de tabel staat.

Hoe kan FLUORIDE jodium opname tegenhouden?
Wat veel mensen niet weten is dat fluoride (in tandpasta, mondwater en behandelingen bij de tandarts) kan zorgen voor problemen met de jodiumopname, waardoor schildklierproblemen kunnen ontstaan. Mogelijk is dat dus een deel van het probleem!
Er zijn al veel langer twijfels over het gebruik van fluoride. Fluor is geen essentieel sporenelement voor onze gezondheid, daarnaast bestaan er verschillende onderzoeken die juist de giftigheid en schadelijkheid aantonen. De negatieve invloed op de aanmaak van schildklierhormonen moeten we niet onderschatten!
GROOTSCHALIG ONDERZOEK
Canadese onderzoekers bekeken de data van ruim 6,9 miljoen volwassenen. Deze mensen gebruikten geen schildkliermedicatie en waren verder gezond. Wel bleek ongeveer 18 procent een matig tot ernstig jodiumtekort te hebben. Dit jodiumtekort bleek samen te hangen met de effecten van fluoride op de schildklier.
Fluoride kon in deze mensen de schildklierwerking verstoren, waardoor er een te traag werkende schildklier ontstond. Dit effect ontstond niet bij mensen met voldoende jodium in het lichaam. Uit dit grootschalige bevolkingsonderzoek blijkt dat de blootstelling aan een lage concentratie fluoride al gezondheidsproblemen kan geven, en zo zijn er veel meer onderzoeken die dit aantonen.
HOE KAN FLUORIDE DE SCHILDKLIER BEINVLOEDEN?
Fluoride concurreert in het lichaam met jodium, waardoor een tekort aan jodium kan ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de schildklier niet voldoende T3, T4, en TSH kan aanmaken, belangrijke hormonen voor de schildklier en de rest van ons lichaam. Het is niet voor niets dat begin jaren ’50 fluoride werd voorgeschreven als middel tegen een te snel werkende schildklier.
Klachten van een te langzaam werkende schildklier kunnen heel ingrijpend zijn: Gewichtstoename, moeilijk afvallen
Vermoeidheid, traagheid
Depressief (vaak op anti-depressiva)
Hoog cholesterol (vaak op statines)
Vaak koud hebben
‘Mistwolken’ in het hoofd
Obstipatie
Droge huid, droog haar of haaruitval, uitval uiteinde wenkbrauwen
Vocht vasthouden in de onderbenen
Heesheid
Lage hartslag, lage bloeddruk
Groter risico op hartaandoeningen
WAT KUN JE DOEN?
Ik raad je aan om tandpasta en mondwater te gebruiken zonder fluoride en om te bedanken voor de fluoridebehandelingen bij de tandarts. Gewoon even googelen op tandpasta en (eventueel) mondwater zonder fluoride, er zijn er genoeg! ❤
Let er meteen ook op dat er geen titaandioxide of titaniumdioxide (E171) in de tandpasta zit. Deze kleurstof is verboden in voedsel, vanwege de schade die het aan kan richten aan je DNA, maar zit nog wel in dingen als tandpasta en bijvoorbeeld lippenbalsem.
JODIUMTEKORT
Jodium is dus enorm belangrijk voor onder andere een gezonde schildklierfunctie. Je kunt zelf testen of je een tekort hebt aan jodium. Smeer een plekje met een diameter van zo’n 4 cm op je huid in met jodium (bv Betadine of andere jodium). De binnenkant van de bovenarm, in de ellenboog of op de pols werkt het beste. Als de oranjebruine kleur binnen twee uur verdwijnt dan heb je waarschijnlijk een jodiumtekort.
JODIUM AANVULLEN?
Je kunt jodium aanvullen door gejodeerd LoSalt te gebruiken (zoals wij adviseren, ook vanwege de kalium) en je kunt het ook aanvullen via de huid. Dus door vaker wat jodium op de binnenkant van je polsen te smeren, zodat je lichaam dit via de huid kan opnemen naar behoefte.
Zie je op een gegeven moment de jodium ook uren later nog steeds goed zitten, dan mag je ervan uitgaan dat je tekort is aangevuld. Dan kun je daarna af en toe checken met de test.
Het beste kies je voor LUGOL’S IODINE (5%). Even googelen. Pas wel op met kleding, jodium kan nare vlekken geven!
HEB JE DAN GEEN FLUORIDE NODIG VOOR JE GEBIT?
Het mooie is: als je weer puur en echt gaat eten, dus het voedsel waar je lijf voor is gemaakt, dan houd je je gebit vanzelf gezond. Oervolkeren die nog eten wat de natuur hen geeft, hebben in principe een puntgaaf gebit. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.
Dus als jij puur en echt eet volgens de gezonde aanpak van TheNewFood hoef je je geen zorgen te maken over je gebit, want ook daar zorg je dan vanzelf al goed voor!
BIJ TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER Waarom minder dan 20 gram koolhydraten?

Voor omzetting van T4  naar T3 is insuline nodig.
Je lijf geeft insuline af als je koolhydraten eet (en in mindere mate bij het eten van eiwitten).

Minder T4 omgezet in T3
Als je minder koolhydraten eet, is er minder insuline aanwezig en wordt T4 minder omgezet in T3. Dat is precies wat je wilt als je een te snel werkende schildklier hebt.

Mijn SCHILDKLIER IS VERWIJDERD of werkt helemaal niet meer, wat nu?

Ook wanneer je schildklier is verwijderd (of helemaal niet meer werkt) kun je met deze aanpak starten. We zien vaak heel mooie resultaten.
Mensen krijgen weer meer energie en het lukt ook om weer af te vallen.

Hoe lang duurt het voor je verschil merkt?
Het kan wat langer duren voor je verschil merkt. Geef het de tijd, dus eerder maanden dan weken!

Hoe pak ik het aan?
Volg de tips of adviezen die staan bij een traagwerkende schildklier hierboven.

Belangrijk: Je gebruikt juist geen (extra) jodium, want zonder schildklier heeft je lichaam daar niets aan. Je kunt dan zelfs teveel jodium binnenkrijgen.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen