Selecteer een pagina

EEN ANDERE AANPAK

VAN DIABETES 2 

Marcel (58) spoot 12 jaar insuline, ging anders eten en is nu vrij van diabetes 2 

“Nog iedere dag zeggen we tegen elkaar: we zijn de dans ontsprongen! Onze toekomst is 180 graden omgedraaid. Samen met mijn vrouw kan ik weer zonder zorgen genieten van het leven en van elkaar! Een onbetaalbaar geschenk! “

Als je hoort dat je diabetes hebt kan dat flink schrikken zijn. Wat nu, wat staat je te wachten? Misschien zit diabetes in je familie en kun je je een voorstelling maken van hoe je leven met diabetes 2 zal zijn. Of misschien weet je nog helemaal niets. Maar je bent niet de enige…

Volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit krijgt één op de drie Nederlanders diabetes type 2 en krijgt zelfs de helft van alle Nederlanders pre-diabetes, een voorstadium van diabetes. Vaak zonder dat ze dit zelf weten. Anders dan vaak wordt gedacht lopen ook ‘dunne mensen’ grote kans om diabetes te ontwikkelen. Pillen genezen diabetes 2 niet. Het is tijd voor een andere aanpak.

Hoe kom je aan (pre)diabetes 2?

Wat is de oorzaak van diabetes 2? Diabetes 2 is het gevolg van een ander probleem. Het échte probleem, de échte ziekte, is insulineresistentie.
Bij insuline resistentie werkt je insulinehuishouding niet meer goed, waardoor de suikers in je bloed niet meer worden ‘verwerkt’ zoals het hoort. Dit verwerkingsprobleem wordt vooral veroorzaakt door overbelasting en erfelijkheid. Het komt in de ene familie vaker voor dan in de andere.

We zijn in de afgelopen decennia meer en meer suikers en koolhydraten gaan eten, terwijl bij veel van ons het systeem die enorme hoeveelheden niet aankan. Met insulineresistentie, overgewicht en diabetes 2 tot gevolg. We zijn gewoon niet gemaakt voor elke dag taart!   

Wat is de ‘standaard behandeling’ van diabetes 2?

Als eerste schrijft je huisarts meestal metformine voor, dit verlaagt de bloedsuikers niet direct, maar werkt ondersteunend. Helaas blijft het daar meestal niet bij omdat diabetes 2 steeds erger wordt. Je zult steeds meer en sterkere medicatie moeten gebruiken en als dat allemaal niet meer voldoende werkt dan moet je insuline gaan spuiten. 

In de meeste gevallen zal je huisarts aangeven dat je met de nodige medicatie prima kunt leven met diabetes 2. Het stelt je misschien gerust dat medicatie ervoor kan zorgen dat je ‘normaal’ kunt leven door de medicatie. Naast medicatie om de bloedsuikers te verlagen schrijft je arts standaard statines voor. Ongeacht de waardes van je cholesterol. Meer info. 

Wat je huisarts (meestal) niet vertelt (medicijnen genezen je niet)

Maar diabetes gaat op den duur vaak gepaard met ernstige complicaties, zoals oogproblemen met blindheid tot gevolg, hart- en vaatziektes (hartaanval), nierfalen en dementie. Problemen met voeten en benen, pijn en ontstekingen. Niet zelden moeten ledematen worden geamputeerd. Er zijn meer problemen, de kans op overlijden door een hartaanval neemt toe. Je huisarts zal je misschien niet direct vertellen dat de kans op complicaties heel erg groot is. En dat de kans op een lang leven ‘in goede gezondheid’ erg klein is.

Medicatie kan complicaties láng niet altijd voorkomen. Medicatie  (bloedsuikerverlagers, insuline etc) kan diabetes namelijk niet genezen. Je kunt met medicatie ook niet voorkomen dat de diabetes steeds erger wordt. Dat je je steeds minder energiek gaat voelen en steeds zieker. Op dit moment sterft er wereldwijd iedere 6 seconden iemand aan diabetes. Ondanks alle beschikbare medicatie.  

Wat dan wel?

Als een overmaat aan suikers en koolhydraten de oorzaak zijn van insulineresistentie met diabetes 2 tot gevolg, dan ligt het voor de hand om de oorzaak weg te nemen. Wanneer je suikers en koolhydraten voor het grootste deel schrapt uit je menu dan kun je in korte tijd diabetes 2 verminderen of zelfs helemaal omdraaien. In de praktijk zie ik dat al op dag 2 de suikers drastisch zijn verlaagd.

Je ervaart al snel héél veel meer energie. Je voelt je helderder in je hoofd, slaapt beter en hebt niet meer voortdurend trek. Heb je overgewicht dan kun je snel afvallen. Allerlei lichamelijke problemen kunnen verbeteren.  Binnen enkele weken tot maanden kun jij jezelf waarschijnlijk een ex-diabeet noemen! Je voorkomt dat je allemaal nare complicaties krijgt, de kans dat je gezond oud wordt is heel veel groter!! 

In de loop van de weken/maanden kan ook gestopt worden met andere medicatie zoals hoge-bloeddruk-medicatie.
Statines (als je daar toch mee bent begonnen) mogen dan vaak ook weer worden afgebouwd. 
 

Toos (74) keerde diabetes 2 om en is medicatievrij 

Toos: “Ik voel me een gelukkig mens…  ik heb de controle over mijn eigen lijf en leven teruggekregen. Zonder medicatie en met energie. Dat gun ik iedereen.”

Kan de oplossing zó eenvoudig zijn?

De oplossing is dus eigenlijk eenvoudig. Zó eenvoudig dat veel mensen het nauwelijks kunnen geloven. Anders eten, zonder suiker, met weinig koolhydraten en juist meer gezonde vetten als medicijn. Er is dus een geweldige oplossing tegen het diabetes probleem en toch zal je een huisarts niet zo snel horen zeggen ga maar koolhydraatarm eten als je diabetes type 2 hebt of pre-diabeet bent. Hoe dat komt?   

Tijdens hun hele opleiding hebben de meeste artsen slechts een paar uur onderwijs gehad in voeding. Artsen hebben dus domweg niet geleerd te denken in voeding of preventie, het zit niet in hun systeem. Ze hebben geleerd te denken in medicatie als oplossing. En de farmaceutische industrie, een enorm machtige partij, doet ook haar best om artsen ervan te overtuigen dat medicatie het enige antwoord is op ziekte. 

Kan iedereen dit doen?

Minder koolhydraten eten is geschikt voor iedereen want lagere en stabiele bloedsuikers is veel gezonder. Ook voor wie geen diabetes heeft!
Of je wel of niet direct kunt starten hangt af van de medicatie die je gebruikt. Je leest hier meer over op deze pagina.
 

Steeds meer artsen en diabetesverpleegkundigen adviseren deze aanpak

Gelukkig komen er steeds meer artsen en diabetesverpleegkundigen die het anders aanpakken. Vaak worden ze gemotiveerd door de geweldige resultaten die hun eigen patiënten behalen, vaak nadat ze deze aanpak zelf op internet hebben gevonden. Zo ging dat ook bij Huisarts David Unwin, nadat hij de ongelooflijke resultaten zag bij een patiënt besloot hij al zijn patiënten te gaan helpen diabetes 2 om te keren door voeding! 

Op KoolhydraatarmNederland.nl vind je een overzicht van artsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten die met deze aanpak werken. En er komen er snel meer bij. Ben of ken jij een zorgprofessional die nog niet in het overzicht staat? Aanmelden kan via de site.

Wat vertel je je arts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner?

Artsen en andere behandelaars kunnen soms wat huiverig zijn als je vertelt dat je een koolhydraatarm dieet gaat volgen, maar vaak is dat onbekendheid. Leg uit dat je menu vooral bestaat uit vers en puur eten, groentes, vis, gezonde vetten, vlees, noten, een beetje fruit etc. dan staan de meeste toch echt wel te juichen! Ga je naar je arts neem dan deze brief mee!

Wees er wel van doordrongen dat je dit serieus aan moet pakken. Als je hiervoor kiest en je medicatie wilt afbouwen dan moet je doorzetten.  Je arts zal dat benadrukken. Je kunt niet de ene dag koolhydraatarm eten en de andere dag niet.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk (foto rechts).
Lara is verpleegkundige,  keto-expert en diabetescoach.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur ons even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood