Selecteer een pagina

EEN NIEUWE AANPAK

VAN (PRE)DIABETES 2 

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit rapporteren dat één op de drie Nederlanders diabetes type 2 ontwikkelt en dat zelfs de helft van alle Nederlanders pre-diabetes krijgt, een voorstadium van diabetes. Vaak zonder dat ze dit zelf weten. Anders dan vaak wordt gedacht lopen ook ‘dunne mensen’ grote kans om diabetes te ontwikkelen. Het is tijd voor een nieuwe aanpak! 

 

BAM!! Je krijgt te horen dat je (pre)diabetes 2 hebt!

Wanneer je hoort dat je diabetes hebt kan dat flink schrikken zijn. Wat nu, wat staat je te wachten? Misschien zit diabetes in je familie en kun je je een voorstelling maken van hoe je leven met diabetes 2 zal zijn. Of misschien weet je nog helemaal niets.

Hoe kom je aan (pre)diabetes 2?

Wat is de oorzaak van diabetes 2? Diabetes 2 is het gevolg van een ander probleem. Het échte probleem, de échte ziekte, is insulineresistentie.
Bij insuline resistentie werkt je insulinehuishouding niet meer goed, waardoor de suikers in je bloed niet meer worden ‘verwerkt’ zoals het hoort. Dit verwerkingsprobleem wordt vooral veroorzaakt door overbelasting.

We zijn in de afgelopen decennia meer en meer suikers en koolhydraten gaan eten, terwijl bij veel van ons het systeem die enorme hoeveelheden niet aankan. Met insulineresistentie, overgewicht en diabetes 2 tot gevolg. We zijn gewoon niet gemaakt voor elke dag taart!   

Wat is de ‘standaard behandeling’ van diabetes 2?

Als eerste schrijft je huisarts meestal metformine voor, dit verlaagt de bloedsuikers niet direct, maar werkt ondersteunend. Helaas blijft het daar meestal niet bij omdat diabetes 2 steeds erger wordt. Je zult steeds meer en sterkere medicatie moeten gebruiken en als dat allemaal niet meer voldoende werkt dan moet je insuline gaan spuiten. 

In de meeste gevallen zal je huisarts aangeven dat je met de nodige medicatie prima kunt leven met diabetes 2. Het stelt je misschien gerust dat medicatie ervoor kan zorgen dat je ‘normaal’ kunt leven door de medicatie. 

Naast medicatie om de bloedsuikers te verlagen schrijft je arts standaard statines voor. Ongeacht de waardes van je cholesterol. Meer info. 

Wat je huisarts (meestal) niet vertelt

Maar diabetes gaat op den duur vaak gepaard met ernstige complicaties, zoals oogproblemen met blindheid tot gevolg, hart- en vaatziektes (hartaanval), nierfalen en dementie. Problemen met voeten en benen, pijn en ontstekingen.
Niet zelden moeten ledematen worden geamputeerd. 
Je huisarts zal je misschien niet direct vertellen dat de kans op complicaties heel erg groot is. En dat de kans op een lang leven ‘in goede gezondheid’ erg klein is. 

Helpt medicatie dan niet?

Medicatie kan complicaties láng niet altijd voorkomen. Medicatie  (bloedsuikerverlagers, insuline etc) kan diabetes namelijk niet genezen. Je kunt met medicatie ook niet voorkomen dat de diabetes steeds erger wordt. Dat je je steeds minder energiek gaat voelen en steeds zieker. Op dit moment sterft er wereldwijd iedere 6 seconden iemand aan diabetes. Ondanks alle beschikbare medicatie.  

Hoe kom je van (pre)diabetes 2 af?

Als een overmaat aan suikers en koolhydraten de oorzaak zijn van insulineresistentie met diabetes 2 tot gevolg, dan ligt het voor de hand om de oorzaak weg te nemen. Wanneer je suikers en koolhydraten voor het grootste deel schrapt uit je menu dan kun je in korte tijd diabetes 2 verminderen of zelfs helemaal omdraaien. In de praktijk zie ik dat al op dag 2 de suikers drastisch zijn verlaagd.

Wat kan het jou opleveren?

Je ervaart al snel héél veel meer energie. Je voelt je helderder in je hoofd, slaapt beter en hebt niet meer voortdurend trek. Heb je overgewicht dan kun je snel afvallen. Allerlei lichamelijke problemen kunnen verbeteren.  Binnen enkele weken tot maanden kun jij jezelf waarschijnlijk een ex-diabeet noemen! Je voorkomt dat je allemaal nare complicaties krijgt, de kans dat je gezond oud wordt is heel veel groter!! 

Medicatie kan (en móet) heel snel worden afgebouwd

Bij wie insuline gebruikt zien we dat op de tweede dag vaak nog maar de helft van de insuline nodig is. Na enkele weken kan de insuline bijna altijd helemaal worden gestaakt. Ook bloedsuikerverlagende pillen kunnen al heel snel worden afgebouwd. dit MOET ook, anders heb je kans op levensgevaarlijke hypo’s doordat je teveel medicatie slikt. 

In de loop van de weken/maanden kan ook gestopt worden met andere medicatie zoals hoge-bloeddruk-medicatie. 
Statines (als je daar toch mee bent begonnen) mogen dan vaak ook weer worden afgebouwd. 
 

Kan de oplossing zó eenvoudig zijn?

De oplossing is dus eigenlijk eenvoudig. Zó eenvoudig dat veel mensen het nauwelijks kunnen geloven. Anders eten, zonder suiker, met weinig koolhydraten en juist meer gezonde vetten als medicijn. Er is dus een geweldige oplossing tegen het diabetes probleem en toch zal je een huisarts niet zo snel horen zeggen ga maar koolhydraatarm eten als je diabetes type 2 hebt of pre-diabeet bent. Hoe dat komt?   

Artsen zijn niet gericht op voeding als medicijn

Tijdens hun hele opleiding hebben de meeste artsen slechts een paar uur onderwijs gehad in voeding. Artsen hebben dus domweg niet geleerd te denken in voeding of preventie, het zit niet in hun systeem. Ze hebben geleerd te denken in medicatie als oplossing. En de farmaceutische industrie, een enorm machtige partij, doet ook haar best om artsen ervan te overtuigen dat medicatie het enige antwoord is op ziekte.

En toch is er iets aan het veranderen. Mensen gaan steeds vaker zelf op onderzoek uit en ontdekken zo zelfwat koolhydraatarm eten aan gezondheidswinst kan opleveren. Zij zijn het die hun arts vertellen over de geweldige resultaten die ze behalen met koolhydraatarm eten! 
Zo ging dat ook bij Huisarts David Unwin, nadat hij de ongelovelijke resultaten zag bij een patiënt besloot hij al zijn patiënten te gaan helpen diabetes 2 om te keren door voeding!
 

Lees het succesverhaal van Annette, Wim, Frank en vele anderen 

We plaatsen hier regelmatig ervaringen van mensen die diabetes 2 door voeding hebben omgekeerd, zoals het indrukwekkende verhaal van Frank. Frank gebruikte nog net geen medicatie. Maar ook mensen die al jaren diabeet zijn en veel medicatie gebruiken, waaronder insuline, kunnen vaak al na een paar dagen hun medicatie halveren. Zo ging dat ook bij Wim. En hoe langer ze koolhydraatarm eten hoe meer medicatie ze kunnen afbouwen, tot ze soms zelfs helemaal medicatievrij zijn.  

Kun je zomaar beginnen met deze aanpak?


JE GEBRUIKT GÉÉN DIABETESMEDICATIE OF ALLEEN METFORMINE

Gebruik je GEEN diabetes medicatie dan kun je morgen beginnen. Gebruik je alleen metformine dan kun je ook direct aan de slag.
Metformine kan de eerste periode gerust worden gebruikt, ook ter ondersteuning.


JE GEBRUIKT INSULINE OF ANDERE BLOEDSUIKERVERLAGENDE MEDICATIE

gebruik je insuline of bloedsuikerverlagende medicatie dan MOET je eerst een plan maken met je behandelaar. Je bloedsuikers zullen namelijk zo drastisch zakken dat wanneer je niet ook meteen je medicatie bijstelt de kans op een (levensgevaarlijke) hypo groot is.

Wil jouw arts of behandelaar geen plan maken, of adviseert deze je om over een paar weken of zelfs maanden nadat je bent begonnen met koolhydraatarm eten maar weer eens langs te komen? Ga daar niet mee akkoord. Het gaat om JOUW gezondheid en veiligheid!

 

Wil jij jezelf ook gezonder eten? Ga jij deze uitdaging aan?

Ga de uitdaging aan om te kijken wat jij kunt bereiken? Beginnen is heel simpel! 

Wat vertel je je arts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner?

Artsen en andere behandelaars kunnen soms wat huiverig zijn als je vertelt dat je een koolhydraatarm dieet gaat volgen, maar vaak is dat onbekendheid. Vertel je dat je een dieet gaat volgen zonder suiker en met vooral veel groentes, vis, gezonde vetten, vlees, noten, een beetje fruit etc. dan staan de meeste toch echt wel te juichen! Ga je naar je arts neem dan deze brief mee!

Wees er wel van doordrongen dat je dit serieus aan moet pakken. Als je hiervoor kiest en je medicatie wilt afbouwen dan moet je doorzetten.  Je arts zal dat benadrukken.

Welke artsen en diëtisten kiezen voor een koolhydraatarme aanpak?

Het liefst ga je dan naar een specialist, arts of diëtist die precies weet wat koolhydraatarm eten inhoudt en daar voldoende ervaring mee heeft. Wij zijn bezig om al deze specialisten landelijk in kaart te brengen, zodat je weet waar je terecht kan voor deze specifieke (para)medische begeleiding als jouw eigen specialist die niet kan (of wil) bieden. Dus zoek je een specialist laat het ons weten.

En ken jij (of ben jij) zelf zo’n specialist die zich richt op koolhydraatarm eten als (belangrijk onderdeel van de) behandeling? Misschien wel jouw eigen diëtist, diabetesteam of internist? Laat het ons weten, stuur ons een bericht met de naam van diegene en liefst ook contactgegevens.
Wij nemen dan zelf contact op met ze om te vragen of wij hun gegevens aan anderen mogen doorgeven.

Zo kunnen wij samen, mét steeds meer artsen en andere specialisten het verschil gaan maken! 
De huisartsen waar wij mee samen werken zijn allemaal al heel erg enthousiast.

  

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood