Selecteer een pagina

KOOLHYDRAATARM ETEN: VEELGESTELDE VRAGEN

Een menu met veel minder koolhydraten en meer gezonde vetten (we noemen dit LCHF) kan een enorm positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. De ervaringen zijn verbluffend. Binnen korte tijd ervaren mensen meer energie, minder overgewicht, betere bloedsuikerwaardes en hebben ze minder tot geen medicatie meer nodig.

Maar er zijn ook vragen en dat is niet heel raar, want dit is voor de meeste mensen een totaal nieuwe manier van eten. In onze STARTGIDS vind je al veel antwoorden op vragen die ons vaak worden gesteld. Op deze pagina ga ik op een aantal van deze vragen wat verder in.

KLIK OP DE VRAGEN OM DE ANTWOORDEN TE LEZEN

Hoe komt het voedingscentrum aan haar adviezen?

Het voedingscentrum baseert haar adviezen (over onder andere vet) op een richtlijn van de Gezondheidsraad uit 2001. Deze richtlijnen zijn sterk verouderd en niet gebaseerd op wat artsen en wetenschappers in de jaren daarna hebben ontdekt. Zoals dat vet juist belangrijk is voor je lijf! 

TheNewFood baseert haar adviezen op kennis van nu, op wetenschap van nu. En op onze ervaring en die van veel artsen over de hele wereld met puur gezond eten.

Lees hier een uitgebreid antwoord op de vraag hoeveel vet gezond is.
Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.

Kan het geen kwaad om zoveel (verzadigde) vetten te eten?

Nee! Er is een lange periode geweest dat eieren en verzadigd vet in verband werden gebracht met een toename van hart en vaatziektes en een hoger cholesterol. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat deze aannames niet juist waren. Er is geen verband tussen teveel (onverzadigde en verzadigde) vetinname en de kans op hart- en vaatziektes, dit blijkt uit veel nieuwe wetenschappelijke onderzoeken.

Het is zelfs zo dat het ‘eet minder vet’ advies niet alleen onjuist was maar inmiddels ook veel mensen ziek en dik heeft gemaakt. Gelukkig kun je jezelf ook weer gezond eten door precies het omgekeerde te doen!

Lees hier een uitgebreid antwoord op de vraag hoeveel vet gezond is.
Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.

Waarom weten niet álle artsen dat LCHF gezonder is?

Dat kost tijd… Veel artsen zijn nog niet op de hoogte van de enorm positieve invloed die koolhydraatarm eten op de gezondheid kan hebben. Ze lopen in feite wat achter en dat is ook niet zo raar. Tijdens hun opleiding hebben ze niets over voeding geleerd. Ze weten dus alles over ziektes en medicijnen, maar weinig tot niets over hoe je gezonder kunt worden door anders te gaan eten. Ze zijn daarom vaak nog erg voorzichtig met koolhydraatarm eten, omdat kennis hierover ontbreekt.

Het aantal artsen dat wél bekend is met koolhydraatarm eten neemt gelukkig in heel snel tempo toe! Wij werken samen met artsen en diëtisten door het hele land en dit worden er steeds meer.

Huisarts Dete Hollemans is een voorbeeld van een huisarts die juist wel inzet op voeding, hier lees je hoe zij deze aanpak gebruikt in haar praktijk. Meer en meer praktijken werken inmiddels met onze STARTGIDS en ervaren de enorm positieve invloed die de menu’s hebben op de gezondheid van hun patiënten met overgewicht, diabetes 2 of andere problemen.

Mijn cholesterol is verhoogd. Is deze aanpak geschikt voor mij?

Ja, het is zelfs een heel goed idee! We zien een enorme verbetering van cholesterolwaardes! Door veel minder koolhydraten en veel meer vet te eten verbeteren je cholesterolwaardes in je bloed en verlagen je bloedsuikers. Daarmee verbeter je je gezondheid aanzienlijk. 

Lees hier meer over koolhydraatarm eten en cholesterol.

Kun je deze aanpak ook volgen als je NIET hoeft af te vallen?

Jazeker! Niet alle mensen die insulineresistent zijn hebben overgewicht.
Er zijn ook slanke mensen met diabetes type 2 bijvoorbeeld.
Vaak spelen problemen van vervetting zich dan meer rond de organen af.

Iedereen kan met deze aanpak starten. Wie niet hoeft af te vallen die past het menu hierop aan.
Niet door meer koolhydraten te eten maar door meer vet toe te voegen aan het menu.
Hierdoor zal het afvallen worden beperkt en kun je toch profiteren van alle voordelen van deze gezonde aanpak.
Hoe dit in z’n werk gaat staat aangegeven bij de startgids vragen.

Lees meer over de startgids

Hoeveel eieren kun je eten als je gezond wilt eten?

Zoveel je wilt! Eieren bevatten superveel belangrijke voedingsstoffen, ze geven je een verzadigd gevoel, ze zijn betaalbaar, lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Ze passen daarom geweldig in een LCHF menu!

Lees meer over eieren in je menu.

Krijg je geen tekorten wanneer je koolhydraatarm (LCHF) eet?

Nee! Je hoeft niet bang te zijn voor tekorten. Sterker nog: met een gezond koolhydraatarm menu krijg je waarschijnlijk veel meer gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen dan met een ‘normaal menu’. Neem alleen al de voedingsstoffen in eieren, boordevol belangrijke voedingsstoffen. Ook groentes, vlees, vis en volle zuivel bevatten veel waardevolle voedingsstoffen. Die vind je niet in pasta, brood, rijst, en koolhydraatrijke snacks.

Fruit wordt vaak gezien als ‘onmisbaar’ in een gezond menu. Echter de voedingswaarde van fruit wordt enorm overschat. Fruit bevat meer en meer suikers en lang niet meer zoveel gezonde voedingsstoffen als heel vroeger waarschijnlijk wel het geval was. Fruit wordt namelijk doorgekweekt op zoetheid. Dus behalve vitamine C (die je ook in groentes vindt) levert fruit je vooral suikers. Wat dat betreft is fruit eerder ‘snoep’ dan volwaardige gezonde voeding.

Mis je fruit eet dan wat frisse rauwkost op je ‘fruitmomenten’. Zoals een stuk komkommer, wat bloemkoolroosjes of een stengel bleekselderij (eventueel met een zelfgemaakte dipsaus op basis van mayonaise). Of misschien een kleine hoeveelheid snoeptomaatjes, frambozen, bramen of aardbeien.

Kunnen je hersenen zonder koolhydraten uit voeding?

Ja! Dat wil zeggen: je hersenen hebben wel wat koolhydraten nodig, maar als je die maar weinig eet dan lost je lichaam dat zelf op! Je lichaam kan namelijk zelf de koolhydraten aanmaken die het nodig heeft en dat doet het ook.

Daarnaast kunnen je hersenen ketonen gebruiken. Wanneer je heel weinig koolhydraten eet en meer vet dan kom je in ketose. Je lichaam maakt dan zelf uit vet ketonen, een uitstekende brandstof voor je hersenen.

Voor het functioneren van je hersenen is er dus geen enkele noodzaak koolhydraten te eten. In de praktijk zien we vrijwel altijd dat mensen ‘helderder’ worden in hun hoofd. Ze geven aan dat het voelt alsof ze beter kunnen denken.

Lees hier wat neuroloog Perlmutter zegt over de invloed van koolhydraten op onze hersenen en over dementie.
Lees hier een artikel over koolhydraatarme voeding bij depressie.

Kun je sporten zonder (extra) koolhydraten?

Ja! Je zult zelfs zien dat je prestaties uiteindelijk béter worden. Het kan wel een paar weken en soms maanden duren voor je lichaam helemaal gewend is aan de nieuwe brandstof. Lees meer over sporten en koolhydraatarm eten.

Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm

Bert (59) fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Dossier: Sporten en koolhydraatarm eten

 

Ik eet al koolhydraatarm maar vind het afvallen tegenvallen, doe ik iets fout?

Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld door mensen die de STARTGIDS volgen of een andere koolhydraatarme aanpak.
Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk, want het kan aan veel dingen liggen dat je minder goed afvalt!
Het beste kun je zelf goed nagaan of jouw aanpak optimaal is en dat kun je doen aan de hand van deze 20 TIPS!

   

Heb je andere vragen gebruik dan de zoekfunctie op deze website om het antwoord op je vraag te zoeken.
Vind je het antwoord niet? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood